" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πρόταση νόμου για πόθεν έσχες από το 1974

Πρόταση νόμου για να ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων, που διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα, ετοιμάζεται να καταθέσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία.

Σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την αποκατάσταση της εμπέδωσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, η Ν.Δ. προχωρεί στην κατάθεση πρότασης νόμου για να γίνει ο έλεγχος από σώμα δικαστών.

«Το νομοσχέδιο θα αφορά στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των προσώπων αυτών, από τη στιγμή που μπήκαν στην πολιτική έως τη στιγμή που έφυγαν και, για όσους παραμένουν, έως σήμερα» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Ι. Μιχελάκης.

Την πρόταση - πρόσκληση είχε απευθύνει στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική.

«Σας καλώ να συμφωνήσουμε να ζητήσουμε έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των βουλευτών, που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα» είχε πει και συμπλήρωσε: «Έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να φανεί πως μπήκαν στην πολιτική, πως προχώρησαν και πως βγήκαν»

Για τη Ν.Δ. είναι μείζον να προχωρήσει η συγκεκριμένη πρόταση νόμου και να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και θεωρεί, ότι με αυτήν θα παρακαμφθούν και τα όποια «συνταγματικά κωλύματα» και «παραγραφές».

«Γαλάζιο» πακέτο κατά της διαφθοράς

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει το επόμενο διάστημα να προβάλλει και άλλες προτάσεις, που έχει κατά καιρούς δημοσιοποιήσει, όπως:

- Αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύει και για τους υπουργούς.

- Δημοσιοποίηση του κόστους των μεγάλων έργων και των Προμηθειών του Δημοσίου, σε σύγκριση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.

- Δημοσιοποίηση Έκθεσης Σκοπιμότητας και Αναγκαιότητας για την εκτέλεση μεγάλων έργων και προμηθειών.
- Αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται η αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου.

- Εξασφάλιση Οικονομικής Αυτοτέλειας με σταθερούς πόρους για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός.

- Δημιουργία ηλεκτρονικού Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη (e -ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση, η ενημέρωση και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία, να αναγνωρίζονται από το ΑΦΜ του και να γίνονται ηλεκτρονικά.

- Γενίκευση της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος παντού - και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημοσίους Φορείς - ώστε να υπάρχει συνεχώς έλεγχος ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.
- Διαφάνεια, στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Από :  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου