" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

«Φύλακας ὅλου τοῦ Σύμπαντος». Ὕψωσις Τιμίου Σταυροῦ

 «Φύλακας όλου του Σύμπαντος». Ύψωση Τιμίου Σταυρού. 

( Ύψωση του Σταυρού.Τέλη 15ου αιώνα. Νόβγκοροντ- ἐδῶ

Στις 27 Σεπτεμβρίου ( μέ τό Γρηγοριανό ἡμερολόγιο, στήν Ῥωσσία γιά τήν δική μας Ἐκκλησία πού ἀκολουθοῦμε τό Ἰουλιανό στίς 14 Σεπτεμβρίου. Σχετικῶς μέ τίς ἄλλες Ἐκκλησιες ΕΔΩ ),  οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουν την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου. Εφόσον αυτή η γιορτή θυμίζει τα Πάθη του Κυρίου και τον Θάνατό Του στον Σταυρό, είναι πένθιμη. Σύμφωνα με το Εκκλησιαστικό Καταστατικό, την ἡμέρα αὐτή το γεύμα που ευλογείται είναι νηστίσιμο φαγητό με φυτικό λάδι.

Την ημέρα  της Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοδόχου Σταυρού του Κυρίου,  φέρνουμε στην προσοχή σας μια ιστορία για αυτή τη μεγάλη δωδέκατη γιορτή και ένα από τα ιερά της Μόσχας αφιερωμένα σε αυτήν.

* * *


Στα βορειοανατολικά της Μόσχας, στην περιοχή Lianozovo, υπάρχει ένα μικρό αρχιτεκτονικό σύνολο του κτήματος Altufyevo. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των σοβιετικών χρόνων, αυτό το κτήμα έχασε ένα σημαντικό μέρος της αίγλης του, αλλά διατήρησε το πιο σημαντικό πράγμα - την Εκκλησία της Υψώσεως του Σταυρού, που ανεγέρθηκε τον  18ο αιώνα  και αφιερώθηκε στη μεγάλη δωδέκατη γιορτή  της Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοδόχος Σταυρός του Κυρίου , που ευρέως αναφέρεται πιο συχνά ως  η Ύψωση του Σταυρού .

Η εορτή της Ύψωσης του Σταυρού καθιερώθηκε σε ανάμνηση της εύρεσης  του Τιμίου Σταυρού , που έγινε, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, το  326  από τη Γέννηση του Χριστού στην Ιερουσαλήμ κοντά στο όρος Γολγοθάς - τον τόπο της  Σταύρωσης του Σωτήρος . Το γεγονός αυτό συνοδεύτηκε από διάφορα θαύματα. Η  Ιερά Παράδοση  της Ορθόδοξης Εκκλησίας διατηρεί την ιστορία του πώς προσδιορίστηκε ποιος από τους τρεις σταυρούς που βρέθηκαν ήταν  ο Ζωοδόχος Σταυρός του Σωτήρος :

Για να μάθει σε ποιον από τους τρεις σταυρούς σταυρώθηκε ο Σωτήρας, ο Πατριάρχης Μακάριος ( Μακάριος Ἱεροσολύμων ) έβαλε διαδοχικά τους σταυρούς σ έναν νεκρό. Όταν τέθηκε ο Σταυρός του Κυρίου, ο νεκρός ζωντάνεψε. Οι Χριστιανοί, που προσήλθαν κατά χιλιάδες για να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό, ζήτησαν από τον Άγιο Μακάριο να υψώσει τον Σταυρό για να μπορέσουν όλοι, τουλάχιστον από απόσταση, να Τον ατενίσουν με ευλάβεια. Τότε ο Πατριάρχης και άλλοι κληρικοί άρχισαν να σηκώνουν ψηλά τον Τίμιο Σταυρό και ο κόσμος, φωνάζοντας «Κύριε, ελέησον», προσκύνησε ευλαβικά το Τίμιο Ξύλο. Όταν βρέθηκε ο Ζωοδόχος Σταυρός, συνέβη ένα άλλο θαύμα: μια βαριά άρρωστη γυναίκα, όταν έπεσε πάνω της η σκιά του Τιμίου Σταυρού, θεραπεύτηκε αμέσως.

Από  τον 7ο αιώνα άρχισε να συνδέεται με τη μέρα αυτή  η ανάμνηση της επιστροφής του Ζωοδόχου Σταυρού από την Περσία από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ηράκλειο το  629 . Το όνομα της γιορτής οφείλεται στο εκκλησιαστικό έθιμο να υψώνεται ο Σταυρός κατά τη διάρκεια της λατρείας, υψώνοντάς τον για να τον δουν όλοι όσοι προσεύχονται.


Αυτή η γιορτή, παρά τη θλίψη της και τη νηστεία που καθιερώθηκε αυτήν την ημέρα, που θυμίζει τα Πάθη του Κυρίου και τον θάνατο του Χριστού στον Σταυρό, ήταν παραδοσιακά αγαπητή στη Ρωσία. Και στην Εκκλησία Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοδόχου Σταυρού του Κυρίου, στο Altufyevo, κατά Θεία Πρόνοια, αυτή η γιορτή γιορταζόταν πάντα - η Εκκλησία της Υψώσεως του Σταυρού δεν έκλεισε ούτε στα σοβιετικά χρόνια. Αν και αρκετοί από τους κληρικούς της εντάχθηκαν τραγικά στις τάξεις των Νεομαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσικής Εκκλησίας.

Το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, η Εκκλησία της Υψώσεως του Σταυρού έχει πραγματικά μεταμορφωθεί, και αν πριν από την επανάσταση ήταν μια μικρή πέτρινη εκκλησία στο κτήμα, σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικά υπέροχο συγκρότημα ναών. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό συνέβη χάρη στα έργα του πρώην επίτιμου πρύτανη αυτής της εκκλησίας - Μητροπολίτης Jonah (Karpukhin), ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε και πέθανε το 2020 . Και σήμερα αυτός ο ναός, ένας αληθινό στολίδι των βορειοανατολικών παρυφών της ρωσικής πρωτεύουσας, με την επισημότητά του θυμίζει ότι  ο Σταυρός του Κυρίου  δεν είναι μόνο όργανο θανάτου, αλλά και το μεγαλύτερο ιερό, που καθαγιάστηκε από  το Φως της Ανάστασης του Χριστού .

Ἀπό :  tsargrad.tv

Ἄν κι᾿ ἐχθές ἑορτάσαμε μέ τήν Ἐκκλησία μας τήν μεγάλη αὐτή ἑορτή, ἡ ὁποία κλείνει τόν κύκλο τοῦ Δωδεκάορτου τῆς Χριστιανικῆς Πίστεως, τό ἀφήσαμε νά κάνομε μία μικρή ἀφιέρωσιν σήμερα μιά καί εἶναι Κυριακή. Ἡ ἡμέρα πού εἶναι ἀφιερωμένη στόν Κύριο ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστό. Βάλαμε ἕνα κείμενο ἀπό τήν ἑορτή τῆς Ῥωσσικῆς Ἐκκλησίας αἰτοῦντες ἀπό τόν Κύριον νά βοηθήσῃ τήν Ἁγία τούτη χώρα στόν σπουδαῖο ἀγῶνα πού ἐπιτελεῖ ὑπέρ τῆς Ἀνθρωπότητος.

 Χρόνια Πολλά  !  Καί νά θυμώμαστε πάντα πώς : 

« ...ο Σταυρός του Κυρίου  δεν είναι μόνο όργανο θανάτου, αλλά και το μεγαλύτερο ιερό, που καθαγιάστηκε από  το Φως της Ανάστασης του Χριστού ...»

Τήν βοήθεια τοῦ Κυρίου νά ἔχομε ! 

Σῶσον, Κύριε, τόν λαόν Σου καί εὐλόγησον τήν κληρονομίαν Σου, νίκας τοῖς βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος καί τό σον φυλάττων, διά του Σταυροῦ Σου, πολίτευμα

ἀπό ἐδῶ


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου