" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Ἡ ὑπόθεσις τῆς Οὐκρανίας γίνεται ὅλο καί πιό ἐπικίνδυνη


Γράφει ὁ Jim Rickards

Πολλοί φαίνεται να έχουν ξεχάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είναι λάθος.

Η Ρωσία νικά αργά αλλά σταθερά την Ουκρανία,κάτι που γίνεται ολοένα και πιο εμφανές σε όλους, εκτός από τους πιο σκληροπυρηνικούς αντι-Ρώσους.

Αυτό οδηγεί σε απόγνωση στους ελίτ δυτικούς κύκλους που είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τη Ρωσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στο μυαλό τους, απλά δεν μπορούν να αφήσουν τον Πούτιν να κερδίσει. Πιστεύουν ότι εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, θα μεταβεί στη συνέχεια στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και αλλού.

Μπορείτε να καταλάβετε την απελπισία της Δύσης άν λάβετε υπ᾿όψιν τις πρόσφατες απειλές του Γάλλου Εμμανουέλ Μακρόν να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Δούμας,  Pyotr Tolstoy (απόγονος του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Leo Tolstoy), προειδοποίησε ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα ήταν στόχοι προτεραιότητας για τις ρωσικές δυνάμεις εάν εισέλθουν στην Ουκρανία.

Παρόλο που η Γαλλία θα έστελνε στρατεύματα ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ, αυτό μας βάζει σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο που τελικά οδηγεί σε άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Και αυτό το μονοπάτι τελειώνει, τελικά, σε πυρηνικό πόλεμο.

Ο Τολστόι πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν «μόλις δύο λεπτά για να κτυπηθεί με πυρηνικά το Παρίσι». Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν τα πράγματα εάν η Γαλλία αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Περισσότερη κλιμάκωση

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να στείλει F-16 στην Ουκρανία. Τα αεροδρόμια στην Ουκρανία είναι πολύ ευάλωτα στη ρωσική επίθεση, ειδικά επειδή η αεράμυνα της Ουκρανίας έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το σημείο και η ρωσική αεροπορία γίνεται ολοένα και πιο ενεργή στην Ουκρανία.

Αλλά εάν το ΝΑΤΟ επιτρέψει στα F-16 να βασίζονται στις δικές του αεροπορικές βάσεις, ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι αυτά τα αεροδρόμια θα γίνουν «νόμιμος στόχος» εάν εκτοξευόντουσαν πλήγματα κατά των ρωσικών δυνάμεων από αυτά.

Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία έχει υπερηχητικούς πυραύλους που το ΝΑΤΟ δεν έχει πρακτική ικανότητα να καταρρίψει, επομένως αυτές οι επιθέσεις πιθανότατα θα ήταν επιτυχείς. Φυσικά, το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να ανταποκριθεί με το είδος του. Μπορείτε να φανταστείτε πού θα μπορούσε να οδηγήσει όλο αυτό.

Είμαστε ήδη καλά κατά μήκος της κλίμακας κλιμάκωσης. Και όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, τόσο περισσότερο μέτωπο θα χάσεις αν κάνεις πίσω. Προειδοποίησα για αυτό από την αρχή του πολέμου.

Αλλά η όλη ιδέα ότι η Ρωσία αποτελεί κάποια υπαρξιακή απειλή για το ΝΑΤΟ ή την Ευρώπη είναι παράλογη.

Πρώτον, η θεωρία ότι ο Πούτιν θα εισβάλει σε άλλες χώρες εάν κερδίσει στην Ουκρανία είναι ανοησία. Ο ρωσικός στρατός δεν διαθέτει τα άτομα και το υλικό για να καταλάβει την Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα να εισβάλλει σε άλλες χώρες.

Αυτή δεν είναι η Σοβιετική Ένωση με τους τεράστιους στρατούς αρμάτων μάχης της που είναι έτοιμες να κυλήσουν πάνω από τη Δυτική Ευρώπη. Και ο σοβιετικός κομμουνισμός έχει πεθάνει εδώ και καιρό, επομένως δεν υπάρχει ιδεολογική βάση για να εισβάλει η Ρωσία στην Ευρώπη. Αυτές τις μέρες η Ρωσία είναι ένα συντηρητικό, ορθόδοξο χριστιανικό έθνος.

Αλλά το πιο σημαντικό, ο Πούτιν δεν έχει κανένα απολύτως κίνητρο να εισβάλει σε κανένα από αυτά τα έθνη, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Τι έχουν που να το θέλει;

Το μόνο που θα έκανε είναι να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, το οποίο ορίζει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων, προκαλώντας μια μαζική απάντηση του ΝΑΤΟ. Σε εκείνο το σημείο, βρισκόμαστε στον γρήγορο δρόμο για έναν πυρηνικό πόλεμο.

Ο Πούτιν το γνωρίζει απολύτως.

Στους καταστροφολόγους αρέσει να επισημαίνουν αυτό που είπε κάποτε ο Πούτιν σε μια ομιλία του: «Σ᾿ όποιον δεν του λείπει η Σοβιετική Ένωση δεν έχει καρδιά».

Το θεωρούν ως απόδειξη ότι θέλει να αναδημιουργήσει τη Σοβιετική Ένωση. Αλλά βολικά παραλείπουν αυτό που είπε στη συνέχεια:

«Όποιος το θέλει πίσω δεν έχει μυαλό».

Ό,τι και να σκεφτείς για τον Πούτιν, σίγουρα έχει μυαλό. Δεν έχει καμία πρόθεση να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση.

Δεν είναι μόνο για τις προθέσεις

Αλλά όπως κάθε μεγάλη δύναμη, η Ρωσία έχει συμφέροντα και η Ουκρανία ήταν πάντα ζωτικό στρατηγικό συμφέρον για τη Ρωσία.

Και η Ρωσία δεν πρόκειται να ανεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας σε μια συμμαχία του ΝΑΤΟ που είναι εχθρική προς τη Ρωσία. Οι επικριτές λένε ότι η Ουκρανία είναι ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο έθνος που μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αν το θέλει. Η Ρωσία δεν έχει λόγο για το θέμα, παρόλο που η Ουκρανία συνορεύει με τη Ρωσία.

Λοιπόν, υποθέτω ότι δεν άκουσαν ποτέ για το Δόγμα Monroe. Οι ΗΠΑ ουσιαστικά ανακήρυξαν ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο δικό τους τομέα. Αλλά μια μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία δεν μπορεί να έχει λόγο στην αυλή της;

Οι επικριτές λένε επίσης ότι η ιδέα της εισβολής του ΝΑΤΟ στη Ρωσία είναι γελοία. Αυτή είναι απλώς η ρωσική παράνοια. Και αυτό είναι αλήθεια, το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εισβάλει ουσιαστικά στη Ρωσία. Αλλά δεν είναι μόνο οι προθέσεις που μετράνε στον κόσμο της γεωπολιτικής. Είναι και δυνατότητες.

Όπως σημείωσε κάποτε ο Bismarck: «Αυτό που έχει σημασία στην πολιτική είναι οι ικανότητες, όχι οι προθέσεις. Οι προθέσεις αλλάζουν, οι δυνατότητες παραμένουν».

Δεδομένης της μακράς ιστορίας της εισβολής στη Ρωσία, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί μπορεί να φαίνεται λίγο παρανοϊκό από εξωτερικές απειλές.

Αν κοιτάξετε έναν χάρτη, τμήματα της Ουκρανίας βρίσκονται στην πραγματικότητα ανατολικά της Μόσχας.

Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ τον πόλεμο;

Φυσικά, η Ουκρανία δεν μπορεί να συνεχίσει να πολεμά χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν θέλει 60 δισεκατομμύρια δολάρια νέων χρημάτων για να δώσει στην Ουκρανία για να συνεχίσει τον πόλεμο. Αυτό είναι πάνω από αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δοθεί.

Αυτό προτάθηκε το περασμένο καλοκαίρι, αλλά έκτοτε έχει σταματήσει στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Βουλή ψήφισε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για να βοηθήσει το Ισραήλ το περασμένο φθινόπωρο, αλλά η Γερουσία αρνήθηκε να το εγκρίνει επειδή θέλει να συνδέσει αυτή τη βοήθεια με χρήματα για την Ουκρανία.

Η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που θα παρέχει βοήθεια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν σε ένα πακέτο σε συνδυασμό με κάποια χρήματα για την ψεύτικη ασφάλεια των συνόρων.

Αυτό το νομοσχέδιο ήταν τόσο αντιδημοφιλές που δεν μπορούσε καν να βγει από τη Γερουσία. Στη συνέχεια, το Σώμα επέμεινε να εγκρίνει τακτικές πιστώσεις πριν εξετάσει την Ουκρανία.

Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου, αλλά τώρα το Κογκρέσο βρίσκεται σε πασχαλινή διακοπή δύο εβδομάδων, οπότε τίποτα άλλο δεν θα συμβεί μέχρι τα μέσα Απριλίου. Κανείς δεν έχει απαντήσει καν στο πιο σημαντικό ερώτημα, το οποίο είναι τι θα έκανε η Ουκρανία με τα χρήματα.

Δεν μπορούν να αγοράσουν βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών που χρειάζονται, επειδή τα δυτικά οπλοστάσια είναι γυμνά και τα εργοστάσια δεν είναι προσανατολισμένα να κάνουν περισσότερα από μια χούφτα. Θα χρειαστούν χρόνια για να επεκταθεί αυτή η παραγωγική ικανότητα.

Μπορείτε να μπείτε σε ένα κατάστημα με ένα πορτοφόλι γεμάτο χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων, αλλά αν τα ράφια είναι άδεια, δεν σας κάνει καλό. Τα προϊόντα απλά δεν υπάρχουν.

Εν τω μεταξύ, θαυματουργά όπλα από τη Δύση, όπως τανκς, πύραυλοι κρουζ, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβολικό ακριβείας HIMARS και αντιπυραυλικές μπαταρίες έχουν καταστραφεί, απενεργοποιηθεί ή καταρριφθεί από τη Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν καλή διαφήμιση για τα δυτικά όπλα.

Fallout

Για να επαναλάβω αυτό που είπα νωρίτερα, η Ουκρανία χάνει άσχημα τον πόλεμο. Η Ρωσία προχωρά στο νότιο και ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η πίεση στον πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον να κάνει κάτι παραμένει. Οι Ρεπουμπλικάνοι πολεμοκάπηλοι στη Γερουσία, όπως ο Lindsey Graham και ο Joni Ernst, δεν θα τα παρατήσουν. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή, όπως ο Τσίπ Ρόι και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν είναι αντίθετοι με τον Τζόνσον σε αυτό.

Απίστευτα, ο Τζόνσον μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση με μια λύση χειρότερη από μια πλήρη ιδιοποίηση. Μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες κλοπής 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που διατηρούνται με τη μορφή τίτλων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αυτό θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη στο δολάριο ΗΠΑ, στους τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και στο κράτος δικαίου των ΗΠΑ. Η Ρωσία θα ανακτούσε γρήγορα τη ζημιά, δεσμεύοντας 300 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της Δύσης που βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία. Κανείς στο Κογκρέσο δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τίποτα από αυτά.

Εάν συνεχίσουν, η οικονομική επίπτωση θα ήταν αρκετά κακή. Αλλά αν αυτός ο πόλεμος δεν σταματήσει σύντομα, θα μπορούσαμε τελικά να εξετάσουμε τις πυρηνικές επιπτώσεις.

Ἀπό :  dailyreckoning.com


Ἡ Πελασγική 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου