" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Ὁ Ποῦτιν νίκησε. Τί ἔρχεται μετά ;


 Η νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξασφαλίσει την οικονομική άνοδο και τη στρατιωτική-τεχνική ανάπτυξη της Ρωσίας εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας γεωπολιτικής αλλαγής, είπαν συνομιλητές του Sputnik, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πέτυχε την επανεκλογή του στις 17 Μαρτίου, εξασφαλίζοντας μια νέα εξαετή θητεία, έχοντας κερδίσει πάνω από το 80% των ψήφων. Τους τελευταίους μήνες ο Πούτιν περιέγραψε τη στρατηγική του σε μια σειρά από δημόσιες ομιλίες και συνεντεύξεις στις οποίες αναλογίστηκε τι έχει ήδη γίνει όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας και τι θα πρέπει να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια.

Το Sputnik βρέθηκε με οικονομικούς και στρατιωτικούς ειδικούς για να συζητήσουν πιθανές αλλαγές στις πολιτικές της Ρωσίας τα επόμενα έξι χρόνια.

Στρατιωτικός τομέας : «Τεχνολογικός αγώνας» αντί για «αγώνα όπλων»


«Η νίκη του Προέδρου Πούτιν είναι καθοριστικός παράγοντας δεδομένου ότι υπό αυτόν [η Ρωσία] έχει χτίσει μια [τεχνολογική] αλυσίδα που ξεκινά με εργασίες έρευνας και ανάπτυξης και τελειώνει με την παράδοση σύγχρονων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο Alexey Leonkov, στρατιωτικός αναλυτής και εκδότης του Arsenal Otechestva (Οπλοστάσιο της Πατρίδας)

«Αυτό το έργο θα συνεχιστεί, γιατί, όπως έδειξε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, ο εχθρός [της Ρωσίας] ψάχνει τρόπους να νικήσει τα σύγχρονα οπλικά της συστήματα. Δηλαδή, αναζητά ένα καθολικό μέσο ή, όπως λένε, μια θαυματουργή τεχνολογία. που θα τους εξασφαλίσει, κατά τη γνώμη τους, μια εγγυημένη νίκη σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση», συνέχισε ο Leonkov.

Ενώ εκφωνούσε την ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση στις 29 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν καταδίκασε τη Δύση επειδή προσπάθησε να παρασύρει τη Ρωσία σε μια κούρσα εξοπλισμών, τονίζοντας ότι παρόμοια κόλπα χρησιμοποιήθηκαν κατά της ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1980 για να διευκολυνθεί η κατάρρευσή της.

Σύμφωνα με τον Leonkov, η Ρωσία δεν θα ξαναπέσει σε αυτήν την παγίδα: αντί να συμμετάσχει στον «αγώνα εξοπλισμών», η χώρα έχει εισέλθει σε έναν τεχνολογικό ανταγωνισμό με τη Δύση, ξεπερνώντας την σε πολλούς τομείς. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας που χρησιμοποιούνται σήμερα στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση μαζί με νέα σμήνη drones ρωσικής κατασκευής και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου (EW).

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία πρόκειται να υποβληθεί σε τεχνολογικό εκσυγχρονισμό που σχετίζεται με την αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας σε 1,5 εκατομμύριο μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, σύμφωνα με τον ειδικό.

Αναμένει ιδιαίτερα ότι θα κατασκευαστεί μια νέα γενιά μικρότερων υπερηχητικών όπλων για χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις. Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι επίσης πιθανό να αποκτήσουν περισσότερες υπερσύγχρονες αντιαεροπορικές άμυνες S-500, συστήματα EW, πυροβολικό υψηλής ακρίβειας και πυρομαχικά, καθώς και όπλα βασισμένα σε νέες φυσικές αρχές .

Αυτή η εργασία θα πραγματοποιηθεί με βάση τις νέες τεχνολογίες, τα σύγχρονα υλικά και τις τελευταίες εξελίξεις από τα γραφεία σχεδιασμού της Ρωσίας, τα οποία αποτελούν μέρος του εθνικού αμυντικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, τόνισε ο Leonkov.

Οικονομία: Ρωσία και BRICS ως εναλλακτικές λύσεις στη Δύση


Ο στρατιωτικός-τεχνολογικός εκσυγχρονισμός της Ρωσίας κατέστη δυνατός λόγω των σαρωτικών αλλαγών στην οικονομική στρατηγική της χώρας υπό την επίβλεψη του Πούτιν.
Οι δυτικές κυρώσεις έχουν απλώς διευκολύνει την εκβιομηχάνιση της Ρωσίας και τη διαφοροποίηση των εμπορικών της σχέσεων με μεγαλύτερη εστίαση στον Παγκόσμιο Νότο.

«Η Ρωσία έχει ξεπεράσει τη Γερμανία όσον αφορά την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και την αντικατέστησε ως η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος στον Dmitry Kiselev, γενικό διευθυντή της Rossiya Segodnya, του μητρικού ομίλου μέσων ενημέρωσης του Sputnik, σε αποκλειστική συνέντευξη στις 13 Μάρτιου. Σημείωσε ότι «είναι σημαντικό η ίδια η δομή της οικονομίας να αλλάξει, να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο σύγχρονη και πιο καινοτόμος», προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να εργαστεί σε αυτό εάν κερδίσει τις εκλογές.

Επιπλέον, η Μόσχα και οι εταίροι της έχουν επιταχύνει την απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ που έχει γίνει εδώ και καιρό όργανο τιμωρίας στο παγκόσμιο εμπόριο.

"Η Ρωσία έχει θεωρηθεί ως η ναυαρχίδα για την αποδολαριοποίηση που ξεκίνησε από τις δυτικές οικονομικές και νομισματικές κυρώσεις και στη συνέχεια τέθηκε σε υπερένταση απαγορεύοντας την πρόσβαση της Ρωσίας στο σύστημα SWIFT", είπε στο Sputnik ο Paul Goncharoff , επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εταιρείας συμβούλων Goncharoff. LLC .

Η απόφαση της Δύσης να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας έχει γίνει κλήση αφύπνισης για τις άλλες χώρες, σύμφωνα με τον παρατηρητή. «Η εμπιστοσύνη έχει διαβρωθεί και θα συνεχίσει να διαβρώνεται όλο και πιο γρήγορα όσο περισσότερο το δολάριο θεωρείται ως μια ανασφαλής μέθοδος για απλούς χρηματοοικονομικούς διακανονισμούς και ως ένα ανασφάλιστο απόθεμα αξίας», σημείωσε ο Goncharoff.

«Η Ρωσία όχι μόνο έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη σήμερα, αλλά είναι ένα εμφανώς ζωτικό μέρος της πιο σημαντικής από οικονομική άποψη και ταχέως ενισχυμένης ομάδας εθνών που τώρα περιλαμβάνει BRICS, Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, ASEAN, Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου, Συμβούλιο Συνεργασία του ΚόλπουΝότια Κοινή Αγορά (Mercosur) και Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης», είπε ο επιχειρηματίας.

Αυτή είναι μια μεγαλύτερη γεωοικονομική ομάδα ακόμη και από την παραδοσιακά ορατή και μάλλον κατ᾿όνομα G7, επεσήμανε ο Goncharoff.

«Ένας άλλος τρόπος για να το δούμε αυτό είναι ότι η Ρωσία έχει ευθυγραμμιστεί με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου και αυτές αποτελούν ήδη το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας μηχανής ανάπτυξης», τόνισε. «Μέρος αυτού του νέου αναδυόμενου μισού, ως εναλλακτική λύση στο δυτικό μπλοκ είναι οι BRICS, οι οποίοι μόλις διπλασιάστηκαν από τις αρχικές πέντε σε δέκα χώρες τον Ιανουάριο του 2024, με τον Πρόεδρο Πούτιν να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ώθηση αυτού».

Εξωτερική πολιτική: Η Ρωσία θα δημιουργήσει χώρο γεω-οικονομικής ασφάλειας


Οι προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας διατυπώθηκαν από τον Πούτιν σε ένα μήνυμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, τη συνέντευξη με τον Kiselev και μια προηγούμενη συνέντευξη με τον ανεξάρτητο Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson, σύμφωνα με τον Dmitry Evstafiev , πολιτικό επιστήμονα και καθηγητή στο National Research University Higher School of Economics (Πανεπιστήμιο HSE).

Ο Evstafiev περιέγραψε τέσσερις βασικούς φορείς της εξωτερικής στρατηγικής της Ρωσίας κατά την επόμενη εξαετή θητεία του Πούτιν:

  • Πρώτον, η διατήρηση του διαλόγου με τους εταίρους της Ρωσίας στον μετασοβιετικό χώρο και την Ευρασία γενικότερα.
  • Δεύτερον, η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας του κόσμου που είναι ξεκάθαρο πως θα συμβούν μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ του 2024 .
  • Τρίτον, εμβάθυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τον Παγκόσμιο Νότο.
  • Τέταρτον, η δημιουργία ενός νέου γεωοικονομικού χώρου και ενός νέου συστήματος πληρωμών χωρίς δολάρια.

«Η Ρωσία, ενόψει της έλλειψης πρωτοβουλίας από την πλευρά των άλλων συμμετεχόντων στο σύστημα διεθνών σχέσεων, αναλαμβάνει ρόλο ηγέτη στη δημιουργία ενός χώρου γεωοικονομικής ασφάλειας σε περίπτωση κατάρρευσης της αμερικανικής κεντρικής παγκόσμιας οικονομίας», εξήγησε ο Evstafiev. "Η οικονομία με επίκεντρο τις ΗΠΑ μπορεί σύντομα να εισέλθει σε μια πολύ βαθιά κρίση, η οποία έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται. Ως εκ τούτου, η Ρωσία θα δημιουργήσει έναν τέτοιο χώρο ασφαλείας για να προστατευτεί πρώτα από όλα".

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η Ρωσία θα μπορέσει να διεξαγάγει εποικοδομητικό διάλογο με τη Δύση μόνο εάν λογικοί και υπεύθυνοι πολιτικοί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αναλάβουν τα ηνία των χωρών τους και αρχίσουν να μιλούν για θέματα ασφάλειας και την περαιτέρω αρχιτεκτονική των σχέσεων στην Ευρώπη και την ευρω- Ατλαντική περιοχή, αποφεύγοντας τη γλώσσα των τελεσιγράφων και της προπαγάνδας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοί στο τιμόνι των μεγάλων δυτικών κρατών, σύμφωνα με τον Evstafiev.

Τέλος, ο αναλυτής δεν αναμένει απότομες αλλαγές εξωτερικής στρατηγικής κατά την επόμενη θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν: "Ο Πούτιν δεν είναι το είδος του ανθρώπου που κάνει τόσο απότομες, αποφασιστικές στροφές. Κάνει σταδιακά αποφασιστικές στροφές. Όλοι μαθαίνουν σχετικά γρήγορα για τις αποφάσεις που παίρνει ο Πούτιν , αλλά όλοι καταλαβαίνουν το μέγεθος αυτών των αλλαγών τρία χρόνια μετά τη διάπραξή τους».

«Η Ρωσία θα προωθήσει επίμονα τους στόχους της χωρίς να διακυβεύσει τα συμφέροντά της, που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021», δήλωσε ο Evstafiev αναφερόμενος στο σχέδιο συμφωνιών ασφαλείας του Κρεμλίνου που παραδόθηκε στην Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. «Η θέση [της Ρωσίας] έχει διατυπωθεί και η Ρωσία θα περιμένει έως ότου η συλλογική Δύση πλησιάσει αρκετά για να αρχίσει να μιλάει».

Ἀπό : sputnikglobe.com

( φωτό 1,φωτό 4


Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. Το μεγαλο ερωτημα ειναι η μετα-Πουτιν και η μετα-Ξι Σιπινγκ εποχη...

    ΛΟΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἄσε νά ζήσουμε τήν ὁμοῦ Ποῦτιν,Σί καί λοιπῶν μελῶν τῶν BRICS ἐποχή και βλέπουμε γιά τήν μετά...
      Τώρα εἶναι ἡ εὐκαιρία τους,πού γκρεμοτσακίζεται ἡ δυτική αὐτοκρατορία ...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΛΟΚΙ !

      Διαγραφή