" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

« Θά πάρω μιάν ἀνηφοριά, Θά πάρω μονοπάτια, Νά ᾿βρῶ τά σκαλοπάτια Πού πᾶν στή Λευτεριά »

 
Ο Ευαγόρας [Βαγορῆς] Παλληκαρίδης, Έλληνας εθνικιστής, μέλος και αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. στη διάρκεια του αγώνος για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό, ποιητής και λογοτέχνης, γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1938 στην Τσάδα της επαρχίας Πάφου και δολοφονήθηκε με απαγχονισμό, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της14ης Μαρτίου 1957, στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας, από τα Αγγλικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο. Τάφηκε στα Φυλακισμένα μνήματα στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.

Βιογραφία

Ο Ευαγόρας ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Μιλτιάδη Παλληκαρίδη, που κατάγονταν από το χωριό Λάρνακας της Λαπήθου, της επαρχίας Κερύνειας και της Αφροδίτης Παπαδανιήλ, που κατάγονταν από την Τσάδα, και αδέλφια του ήταν ο Ελευθέριος, ο Ανδρέας, η Γεωργία, και η Μαρούλα.

Σπουδές

Ο Ευαγόρας φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο της Τσάδας, τελειώνοντας και τις 6 χρονιές με άριστα και το 1949 η οικογένειά του μετακόμισε στο Κτήμα, όπου σπούδασε στη Νεοφύτειο Αστική Σχολή. Μετά το σχολικό έτος 1950-51, φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου, δίχως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Δεύτερος εξάδελφός του ήταν ο Στέλιος Μαυρομάτης, επίσης απαγχονισμένος από τους Άγγλους αποικιστές, θαμμένος κι αυτός στα Φυλακισμένα μνήματα.

Πατριωτική δράση

Την 1η Ιουνίου 1953, παραμονή της στέψεως της Ελισσάβετ Β', βασίλισσας της Αγγλίας και με αφορμή την ανάρτηση της Αγγλικής σημαίας στη θέση της Ελληνικής στο «Ιακώβειο Γυμναστήριο» Πάφου, οργανώθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας από την Α.Ν.Ε., [«Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ»], και τους φοιτητές του Λιασιδίου Κολεγίου, στην οποία συμμετείχαν μαθητές. Ο Ευαγόρας αναρριχήθηκε στον ιστό και κατέβασε την σημαία του Άγγλου κατακτητή, γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα για την πρώτη δυναμική αναμέτρηση των Ελλήνων της Κύπρου με τους Άγγλους και αυτή ήταν η πρώτη επαναστατική του πράξη που σημάδεψε την περαιτέρω αγωνιστική του πορεία.

Τον Ιανουάριο του 1955, μαζί με είκοσι ακόμη νέους επιτέθηκαν και ελευθέρωσαν το πλήρωμα του πλοίου «Άγιος Γεώργιος», του οποίου οι ναυτικοί είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους επειδή μετέφεραν όπλα. Τον Απρίλιο 1955 ορκίστηκε μέλος της Ε.Ο.Κ.Α., [Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, Ε.Ο.Κ.Α.], και πρωταγωνίστησε στις διαδηλώσεις, στη διανομή προκηρύξεων, στην αναγραφή συνθημάτων και στις ανατινάξεις βρετανικών στόχων, όπως στις 19 Ιουνίου 1955 έλαβε μέρος στην προσπάθεια να πυρποληθούν τα δικαστήρια και το διοικητήριο της Πάφου και στη συνέχεια στην επίθεση εναντίον του Άγγλου Διοικητή Κρην Μπέη. Τον Αύγουστο του 1955, σε εκδρομή του στην Ελλάδα, του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθεί για τη χρήση όπλου και κατόρθωσε να μεταφέρει στην Κύπρο ένα περίστροφο.

Στις 16 Νοεμβρίου 1955, στη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης, ενώ είχε οργανωθεί πια ως μαχητής στις τάξεις της ΕΟΚΑ, επιτέθηκε σε δύο Άγγλους στρατιώτες που κακοποιούσαν το συμμαθητή του Λουκά Πετρίδη και τον ελευθέρωσε. Συνελήφθη, οδηγήθηκε στο δικαστήριο, με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομη οχλαγωγία και ο «Βαγορής», όπως τον αποκαλούσαν, αρνήθηκε την κατηγορία και η δίκη του αναβλήθηκε για τις 6 Δεκεμβρίου. Στις 4 Δεκεμβρίου 1955 ανακοίνωσε στην οικογένεια του, ότι για να μη βρεθεί στην φυλακή, θα πάει στο βουνό να συνεχίσει τον αγώνα του. Αρχικά κατέφυγε στη μονή Αγίου Νεοφύτου και αργότερα ενώθηκε με την ανταρτική ομάδα της περιοχής στη τοποθεσία Προφερτζιή -κοντά στη Λυσό- στα σύνορα του δάσους προς το Σταυρό της Ψώκας στην τοποθεσία Άππης, μεταξύ Κισσόνεργας-Τάλας.

Στην έδρα του σχολείου όπου φοιτούσε, άφησε το τραγούδι του αποχαιρετισμού, προς τους συμμαθητές και τους καθηγητές του, στο οποίο εξηγούσε τον λόγο της φυγής του. Στην επιστολή του ο Ευαγόρας γίνεται προφήτης του ηρωικού τέλους που τον περίμενε:

«Παλιοί συμμαθηταί,

Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μη τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του. Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ.

Θα πάρω μιαν ανηφοριά, Θα πάρω μονοπάτια,

Να βρώ τα σκαλοπάτια Που παν στη Λευτεριά.

Θ' αφήσω αδέρφια, συγγενείς, τη Μάνα, τον Πατέρα,

μεσ' στα λαγκάδια πέρα, και τις βουνοπλαγιές.

Ψάχνοντας για τη λευτεριά, θα ‘χω παρέα μόνη,

κατάλευκο το χιόνι, βουνά και ρεματιές.

Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ‘ρθει το καλοκαίρι,

τη Λευτεριά να φέρει,σε πόλεις και χωριά.

Μα δεν μπορώ να καρτερώ. Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

Θα πάρω μονοπάτια, Να βρώ τα σκαλοπάτια

Που παν στη Λευτεριά. Τα σκαλοπάτια θ' ανεβώ,

θα μπω σ' ένα παλάτι, το ξέρω θα ‘ν' απάτη,

δε θα ‘ναι αληθινό. Μες το παλάτι θα γυρνώ

ώσπου να βρω το θρόνο βασίλισσα μια μόνο

θα κάθεται σ' αυτόν. Κόρη πανώρια, θα της πω,

άνοιξε τα φτερά σου και πάρε με κοντά σου,

Μονάχ' αυτό ζητώ.

Γεια σας παλιοί συμμαθηταί. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο, ας πάρει μιαν ανηφοριά ας πάρει μονοπάτια να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα. Αν ζω, θα μ' βρει εκεί.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης».

Ένοπλη δράση

Στις 16 Δεκεμβρίου ο Παλληκαρίδης επικηρύχθηκε από τους Άγγλους, με το τεράστιο για την εποχή ποσό των 5.000 λιρών. Συμμετείχε, για πρώτη φορά σε ένοπλη αναμέτρηση, στην επίθεση κατά του Αστυνομικού Σταθμού Δρούσειας λίγο πριν τα Χριστούγεννα 1955 και το Μάρτιο του 1956 προωθήθηκε σε κρησφύγετο στο δάσος κοντά στο χωριό Λυσός προς την περιοχή Άγιος Γεώργιος. Ο τομεάρχης του Σάββας Παπαευσταθίου έλεγε:

«...Γνώρισα τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη όταν έφθασε στο κρησφύγετό μας, στη τοποθεσία Προφερτζιή -κοντά στη Λυσό- σύνορα του δάσους προς το Σταυρό της Ψώκας. Κοιμήθηκε μαζί μας το βράδυ και πρωί πρωί ξύπνησε πρώτος και βγήκε έξω και άρχισε να γυμνάζεται συνεχώς. Ο Βαγορής, όπως τον αποκαλούσαμε, είχε ένα αθλητικό κορμί λίγο μελαμψό χρώμα -γι’ αυτό και του δώσαμε το ψευδώνυμο «Νάσσερ» .

Τους επόμενους δώδεκα μήνες πολέμησε στα χωριά της Πάφου, στο Κτήμα, στη Λευκωσία, στα χωριά Τάλα, Τσάδα, Λυσό, Κινούσα, και πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις, όπως ανατινάξεις, ενέδρες, επιθέσεις εναντίον Βρετανών φρουρών, αστυνομικών σταθμών και στρατοπέδων, ενώ συνέχισε την ποιητική του δημιουργία την οποία είχε αρχίσει από τα μαθητικά του χρόνια, γράφοντας περίπου 500 ποιήματα και πολλά πεζά κείμενα. Συνελήφθη το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου 1956, κατά τη διάρκεια μεταφοράς οπλισμού στο δρόμο μεταξύ Λυσού και Σταυρού της Ψώκας κοντά στη Λυσό, στην περιοχή Κόπες, όταν έπεσαν σε ενέδρα αγγλικής στρατιωτικής περιπόλου, η οποία ενεργούσε «βάσει ληφθησών πληροφοριών» και τα άλλα δύο μέλη της ομάδος του ο Βαγγέλης Χριστοφή και ο Γεώργιος Χρίστου, κατόρθωσαν να διαφύγουν.

Σύλληψη / Δίκη / Θανατική καταδίκη

Την ώρα της συλλήψεως του δήλωσε στους Άγγλους: «Είμαι ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και πολεμώ για την πατρίδα μου». Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν των Αγγλικών δυνάμεων κατοχής, η σύλληψη του «..έπραγματοποιήθη εις το σκότος...», ενώ «...Οι τρομοκράται μετεκινούντο προ­φανώς υπό σεληνόφως, εκ των κυριευθέντων δε ειδών κατεδείχθη, ότι ούτοι εύρίσκοντο καθ' όδόν προς τα νέα χειμε­ρινά ενδιαιτήματα των. Οι δύο όνοι τυγχάνουν κα­λής μερίμνης έκ μέρους των δυνά­μεων ασφάλειας...».

Μετά τη σύλληψη του οδηγήθηκε στο στρατό­πεδο της Λίμνης κοντά στην πόλη της Χρυσοχοΰς, όπου και κρατήθηκε αρχικά, ενώ έντεκα μέρες αργότερα τον μετέφεραν στο στρατόπεδο «Δασοΰδι», στην είσοδο του χωριού Κτήμα στην περιοχή Πάφου και στις 29 Δεκεμβρίου συναντήθηκε με τα μέλη της οικογένειας του. Κατά τη διάρκεια της κρατήσεως του υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια με αποτέλεσμα την μερική τύφλωσή του και την πρόκληση ανηκέστου βλάβης της σπονδυλικής του στήλης. Κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση οπλισμού για τη μεταφορά ενός οπλοπολυβόλου Bren το οποίο βρισκόταν σε συντήρηση μέσα σε γράσο, μη συναρμολογημένο, άρα ούτε και χρησιμοποιήσιμο, καθώς και τριών γεμιστήρων. Μεταφέρθηκε στη Λευκωσία και δικάστηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1957 στο «Ειδικό Δικαστήριο» με το Νέο Νόμο Έκτακτης Ανάγκης, που είχε θέσει σε ισχύ ο Χάρτιγκ από τις 22 Νοεμβρίου 1956, και σύμφωνα με τον οποίο, ήταν δυνατό κάποιος να καταδικαστεί σε θάνατο ακόμα και για ελαφρά παραπτώματα.

Η διαδικασία υπήρξε συνοπτική, καθώς ο Ευαγόρας παραδέχθηκε ευθαρσώς το κατηγορητήριο και δήλωσε:


«Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε.. Εκείνο το οποίο έχω να πω είναι τούτο: ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την ελευθερία του. Τίποτα άλλο.» Με τη δήλωσή του αυτή δεν άφησε στους συνηγόρους του περιθώρια υπερασπίσεως και ο δικαστής, ανακοινώνοντας την απόφαση του, είπε: «...Ο νόμος προνοεί μόνον μίαν ποινήν:....του θανάτου. Σε καταδικάζω εις θάνατον». 

Την επόμενη μέρα της καταδίκης του, οι μαθητές του Γυμνασίου Πάφου απείχαν από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έστειλαν τηλεγράφημα στον Χάρτινγκ, με το οποίο του ζητούσαν να του απονεμηθεί χάρη, ενώ και η Ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει την εκτέλεσή του. Η Κυπριακή αδελφότητα Αθηνών ζήτησε προσωπική παρέμβαση του βασιλιά Παύλου και η Βουλή των Ελλήνων έστειλε τηλεγραφήματα στην Αγγλική Βουλή των Κοινοτήτων και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Αρχιεπίσκοπος Δωρόθεος, ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Γεννάδιος, ο δήμαρχος Λευκωσίας Δέρδης, σαράντα βουλευτές του Αγγλικού Εργατικού κόμματος, συντεχνίες, ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Νικόδημος, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Fulton, αλλά και απλοί πολίτες προσπάθησαν να ματαιώσουν την εκτέλεση του, όμως η Αγγλική κυβέρνηση απέρριψε την απονομή χάριτος.

Μελλοθάνατος

Στη διάρκεια της κρατήσεως του εντυπωσίασε τους πάντες με την εγκαρτέρηση του, την αταλάντευτη πίστη του στο σκοπό για τον οποίο θα έδινε τη ζωή του, για την ηθική ενίσχυση που πρόσφερε στους δικούς του και στους συγκρατούμενούς του, με την δήλωση του: «Όταν πεθάνω, θα πάω στον Θεό και θα τον παρακαλέσω να είμαι ο τελευταίος που απαγχονίζεται». Στις μέρες που μεσολάβησαν μέχρι τον απαγχονισμό του, έγιναν αλλεπάλληλα διαβήματα προς την βασίλισσα της Αγγλίας, ώστε να του δοθεί χάρη, από τον πατέρα του, τη μητέρα του και άλλους επίσημους φορείς της Κύπρου, όμως η απάντηση της ήταν αρνητική. Στις 12 Μαρτίου τον επισκέφθηκαν ο πατέρας του και άλλοι συγγενείς στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας όπου κρατούνταν και ο Ευαγόρας τους πληροφόρησε ότι σε δύο μέρες θ’ ανέβει στην αγχόνη και συμπλήρωσε:

«...Ορκίσθηκα να πεθάνω για την Πατρίδα μου κι ετήρησα τον όρκο μου», ενώ με επιστολή που έστειλε στην αδερφή του Γιωργούλα, ζήτησε να δοθεί το όνομα Ελευθερία, στη μικρή του ξαδερφούλα που δεν πρόλαβε να βαφτίσει:

«...Λυπάμαι πολύ, πού δεν πρόφθασα να  την  βαφτίσω, μα δεν πειράζει.  Μπορείς να το κάνεις κι  εσύ και σαν μεγαλώσει, φρόντισε συ γι' αυτήν, και ρώτησε την... γιατί έκλαψε, όταν την φίλησα; Τ' όνομα  πού θα της δώσεις, θέλω να είναι πεντασύλλαβο  και να θυμίζει  εκείνην, για την οποίαν ήρθα έως εδώ, εκείνη για την οποία έγραψε ο ποιητής Σολωμός το πιο όμορφο τραγούδι  του ΕΚΕΙΝΗΝ την οποίαν κάθε  άνθρωπος  επιθυμεί πιο πολύ απ' όλα. Κατάλαβες, αδελφή μου;....». Στον πατέρα του, που τον επισκέφθηκε την παραμονή της εκτελέσεως του είπε, «...Στείλε μία λαμπάδα στον Άη Γιώργη και αύριο στείλε την μητέρα μου να την δω και να μου φέρει και τον σταυρό μου....».

Όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο βράδυ στη φυλακή τα περιγράφει ο ιερέας Παπαντώνης Ερωτοκρίτου στο βιβλίο του με τίτλο «Πώς έζησα το δράμα των Απαγχονισθέντων», όπου κατέγραψε κάποιες από τις αναμνήσεις του :

«.......Ήτο τόση ή βία του, ώστε νά διάταξη τήν έκτέλεσίν του προ τού μεσονυκτίου, ένώ όλους τούς προηγουμένους τούς έξετέλεσαν κατά τάς πρώτας πρωϊνάς ώρας, διότι ήθελε νά προλάβη μή τυχόν και ήρχετο χάρις άπό τήν Βασίλισσαν, διότι όλοι αυτό έπεριμέναμεν. Λέγεται ότι εδόθη ή χάρις, ήτο όμως άργά, αν πράγματι εδόθη

Τό απόγευμα τής 13ης Μαρτίου ό διοργανωτής τών εκτελέσεων κ. Λέκερ μέ ενημέρωσε περί τής εκτελέσεως τού Παλληκαρίδη και ότι έπρεπε ώς συνήθως νά παραμείνω στάς Φύλακας. Έζήτησα νά μείνω στο σπίτι μου και νά μεταφερθώ εις τάς Φύλακας ολίγον προ τής εκτελέσεως και έδέχθησαν μέ τήν ύπόσχεσιν δτι πράγματι θά εύρισκόμην στο σπίτι, γιατί όπως αντελήφθην ένόμιζαν πώς θά τούς γελούσα. 

Έκανονίσαμεν ή ώρα 10 μ.μ. νά ρθούν νά μέ πάρουν, όπως και έγινε.  Μόλις έφθασα στάς Φύλακας, ώδηγήθην πλησίον τού Παλληκαρίδη διά νά τού μεταδώσω τήν Θείαν Κοινωνίαν. 

Τον βρήκα απολύτως ήρεμον χωρίς την παραμικράν έκδήλωσιν ταραχής ή λιποψυχίας. Τά λόγια του εις τήν συνομιλίαν μας ήσαν κοφτά και μετρημένα. Έκάθητο εις τό κρεββάτι του, πού έψαυε σχεδόν τό δάπεδον του κελλιού, και έγώ λίγον υψηλότερα σ ένα σκαμνί. 

Τον είχαν στο κελλί του Ανδρέα Δημητρίου, και στο άλλο του Καραολή είχαν τον Μαϊμάρη, πού τον κατεδίκασαν γιά φόνο. Δύο είναι τά κελλιά τών μελλοθανάτων πλησίον τής άγχόνης, και γι αυτό τούς δύο πρώτους τούς είχαν σ᾿ αυτά τά κελλιά. πού είναι πολύ πληκτικά, όπως και τώρα τούς δύο αυτούς, μέ τήν διαφοράν ότι τώρα μόνον ο ένας μέ ενδιέφερε εθνικά.  Όταν συνελήφθη μέσα στο δάσος μέ ένα όπλο, πού δέν μπορούσε νά χρησιμοποιηθή. Ήτο νύχτα, και οί σύντροφοι του έτρεξαν και έφυγαν, και δέν συνελήφθησαν. Αυτός όμως δέν έτρεξε να φύγη. και περίεργος γι' αυτό του υποβάλλω τήν έρώτησιν.

Γιατί δέν έτρεξες νά φύγης και σύ όπως έκαμαν οί άλλοι;

Έσήκωσε τό πρόσωπον του και μέ είδε στά μάτια, γιατί ήτο σκυφτός, και μέ έλαφρόν μειδίαμα μού λέγει.

-Τούς επήρα γιά δειλούς, όταν τους ειδα νά τρέχουν. 

Επικρατεί σιωπή. και πάλιν ερωτώ.

-Έχεις τίποτε νά μού πής, παιδί μου;

Μετανοιώνω γιά κείνο πού έκαμα και άν ζούσα δέν θά το ξανάκαμνα. 

Δέν εννοούσε τό ότι έλαβε μέρος στον αγώνα άλλά άλλο πράγμα, τής ψυχής. Του υπέδειξα, άν ήθελε νά αφήσει τον σταυρόν του νά τον έχωμεν ώς ένθύμιον, άλλά μου λέγει:

Όχι. πάτερ, θέλω νά τον πάρω μαζί μου.....».

Το τέλος του

Στην επιστολή που παρέδωσε στους γονείς του σημείωσε: «...Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί...».

Λίγο πριν την δολοφονία του, έγραψε το τελευταίο του ποίημα, αφιερωμένο στη μητέρα του:

«Όλη η φύσις κοιμάται

την ναρκώνει το κρύο

κι εγώ φεύγω λαλώντας

το στερνό μου αντίο.

Και τη μάνα φιλώντας

Την κοιτάζω και κλαίω.

«μάνα μην κλαις» της λέω

«μάνα μην κλαις» και κλαίω».

Βαδίζοντας την τελευταία διαδρομή από το κελί του στην αγχόνη, τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 και πριν την εκτέλεση του τραγούδησε τον Ελληνικό εθνικό Ύμνο, ενώ είκοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στις 14 Μαρτίου άνοιξε η καταπακτή της αγχόνης και πέρασε στην αιωνιότητα. Ήταν ο νεότερος από όσους απαγχονίστηκαν αλλά και ο τελευταίος που ανέβηκε στο ικρίωμα της αγχόνης. Ο μεγάλος αδελφός του, ο Λευτέρης, μόλις έμαθε το ηρωικό του τέλος, τηλεγράφησε από το Kimberley της Νοτίου Αφρικής στον πατέρα του: «...Όλοι μας είμεθα βαθύτατα συγκινημένοι, άλλα πολύ υπερήφανοι για τον ήρωα μας. Ζήτω η ΕΟΚΑ. Με αγάπην Λευτέρης..». H αγχόνη με την οποία απαγχονίστηκε βρίσκεται στα «Φυλακισμένα μνήματα.

Η εκτέλεση του προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή και κινητοποίηση κατά των Άγγλων αποικιοκρατών, που απέτρεψε τον απαγχονισμό 26 άλλων αγωνιστών που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, πράξη που αποτέλεσε την ύστερη προσφορά στους συναγωνιστές του. Σύμφωνα με τη διήγηση του παπά Αντώνη, του ιερέα των φυλακών, ο οποίος τον εξομολόγησε και τον μετάλαβε...

( Ὁλόκληρο τό θέμα στό Μεταπαίδεια, ΕΔΩ

Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ       

Εὐχαριστῶ ΤΤ600. 


Ἡ Πελασγική

49 σχόλια:

  1. Διαβαζω και δακρυζω.
    Οχι για τον Παλληκαριδη, αλλα για την καταντια της υπερηφανης φυλης μας!
    Τον Παλληκαριδη τον εχει γραψει η Ιστορια με Χρυσα ανεξητιλα γραμματα και τον ζηλευω. Αυτη τη στιγμη θα του πλενει τα ποδια η τρισκαταρατη σκυλα του Λονδινου.
    Κλαιω ομως, που μια φυλη της Δοξας και του Αεναου Φωτος εχει κατρακυλισει στον βουρκο και στα σκοταδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καί πόσο ἀκόμη πιό κάτω τῆς ἐπιφυλάσσεται, ἄρα γε ;

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
  2. Ἀπό τούς τελευταίουςἝλληνες! Αὐτός, ὁ Ἰσαάκ καί ὁ Σολωμοῦ! Ἔγινε ἀφιέρωμα στή μνήμη τους καί τήν άνδρεία τους σήμερα στήν τάξη. Τά παιδιά εἷχαν 'παντελή ἄγνοια...Ταράχθηκαν, δάκρυσαν...Κάτι εἷναι κι αὐτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσα εὖγε ἀξίζουν σέ τέτοιους ἐκπαιδευτικούς ! Ὅ,τι καί νά ᾿πῶ γιά τήν Ἑλληνικότατη διδασκαλία σου,ἀγαπητή μου Θεοδώρα θαρρῶ εἶναι ἐλάχιστον.

      Αἱσθάνομαι τόσο εὐτυχής,ἔστω καί γιά τούς λίγους/ες πραγματικούς Ἐκπαιδευτικούς, πού ἐπιτελοῦν λειτούργημα σεβόμενοι πρωτίστως τήν μεταλαμπάδευσιν τοῦ Ἑλληνικοῦ Πνεύματος ὡς Ἱερό τους καθῆκον καί τόν σεβασμό τῆς Ἱστορίας μας.

      Εὖγε !

      Υ.Γ. Καί μετά νομίζομε κι᾿ἐμεῖς, πώς κάτι κάνομε μέσα ἀπό πέντε γραμμές πού γράφουμε στό διαδίκτυον...

      Καλησπέρα ἀγαπητή μου Θεοδώρα !

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας, όπως είπα καί προηγουμένως, αγαπητή μας Ευαγγελία, προσωπικώς, όποτε θυμάμαι κάποιον ή/καί κάποιους απ' τά -διαχρονικώς- πλήθη τών Ηρώων Ελλήνων, εδώ καί πολλά χρόνια (απ'τόν 8ον τού 1996 καί τήν ΑΡΧΙΚΑΡΑΠΟΎΣΤΙΚΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΊΑ τών Ισαάκ καί Σολωμού, που τήν -τίς- «έζησα» βασανιστικώς, ωσάν νά'μουνα εκεί καί δέν έκανα τίποτα), πάντα τούς ζητώ τήν Συγχώρεσιν. Καί απ' όλους τούς Αφανείς.
    Συγκεκριμένα, Τούς δυό Αυτούς ΕΘΝΟΜΆΡΤΥΡΕΣ, τίς φωτογραφίες των δηλαδή, τούς έχω ανηρτημένους κοντά στό Εικονοστάσι μας μέ τό καντήλι, από τ' οπισθόφυλλον τού περιοδικού «Πρός Τήν Νίκη», απ'τά τέλη τού 1996.
    Συγχώρεση ζητώ ακόμη κι από «Τόν Φυλακισμένο τού Δομοκού»....κι όλους όσους φυλακίστηκαν, λόγω τής Αγάπης πρός τήν Πατρίδα καί πρός τό Γένος.

    Μέ δυό λέξεις, Δέος καί Ντροπή. Αυτά ακριβώς αισθάνομαι καί μέ αφορμή τό Μνημόσυνον τού Βαγορή, θέλησα νά τά πώ.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καί πολύ καλά κάνεις καί τά μοιράζεσαι μαζύ μας. Πάντως ἄν μπορῶ λίγο νά ἐλαφρύνω τήν "ἐνοχή" πού νοιώθεις ἐκφραζὀμενη ὡς ντροπή, ἕνα ἔχω νά σοῦ πῶ : Εἶσαι ἀπό τούς ὀλίγους Ἕλληνες πού ἀποδεικνύουν τήν ἀγάπη τους πρός τήν Ἑλλάδα μέσῳ τῆς μαθήσεως τῆς Ἱστορίας μας καί τήν κληρονομιά πού πρὄκειται ν᾿ἀφήσῃς γιά χάριν της [τῆς Ἑλλάδος]. Μία κληρονομιά πού μεταφέρεται ρεαλιστικῶς στά παιδιά πού ὁ Θεός σοῦ χάρισε καί πού ἀνατρέφεις μέ τίς πιό καλές ἑλληνικές παραδόσεις. Αὐτό κι᾿ἄν εἶναι δῶρον πρός τήν Πατρίδα !

      Συνεπῶς εἶσαι κι᾿ἐσύ ἕνας πολύ καλός Ἕλλην !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου ΤΤ600 !

      Διαγραφή
    2. ...τήνΤύφλα μου είμαι Ευαγγελία καί δέν ταπεινολογώ, αλλά τουλάχιστον επαιτώ-απαιτώ απ' Τόν Μεγαλοδύναμο νά Φωτίζει, όχι μόνον "τά δικά μου", μά όλα τά Ελληνάκια μας, Είδος -πιά- πρός τήν οριστικήν του εξαφάνισιν...

      Διαγραφή
    3. Ὅ,τι σοῦ ἔγραψα παραπάνω.
      Ὁ Θεός νά σᾶς ἔχη ὅλους καλά !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου ΤΤ600 !

      Διαγραφή
  4. Ρέ παίδες, άν καί δέν γουστάρω τήν συγκεκριμένην «εφημερίδα» -ίσως είναι καί Ύβρις νά τά κοινοποιώ εδώ- προσπερνώ τά χαζά της, σάν να μήν τά είδα καθόλου ντίπ καί σκαλώνω σέ κάτι τέτοια:
    -------------
    «Κ.Μητσοτάκης σε Γ.Καπουτζίδη για την ψήφιση του γάμου για τους ΛΟΑΤΚΙ+: "Υπήρχε τυραννία της πλειοψηφίας – Γι αυτό νομοθετήσαμε"
    Τώρα θέλει καί «περισσότερους μετανάστες στην εργασία»
    https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/k-mitsotakis-se-g-kapoutzidi-ypirxe-tyrannia-tis-pleiopsifias-gia-tin-psifisi-tou-gamou-gia-tous-loatki/
    ΡΈ ΣΎ ΑΦΤΤΈ, ΑΚΟΎΣ ΡΈ ΚΟΥΦΆΛΟΓΟ (σ'εμένα μιλάω); ΥΠΉΡΧΕ Η ΤΥΡΑΝΝΊΑ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΊΑΣ !!!!!!!!!!!!!!! ΑΥΤΌ ΘΑ ΠΕΊ ΤΡΑΝΣΑΣΒΕΣΤΟΠΟΊΗΣΙΣ ΤΏΝ ΠΆΝΤΩΝ !
    ΠΡΟΦΑΝΏΣ ΚΑΊ ΔΈΝ ΥΠΆΡΧΕΙ, Ή ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΤΈΑ Η «ΤΥΡΑΝΝΊΑ ΤΉΣ ΜΕΙΟΨΗΦΊΑΣ»!
    ΎΣΤΕΡΑ, ΌΤΑΝ ΛΈΩ «ΓΜΤΗ ΔΗΜΟΧΡΑΤΊΑ ΣΑΣ» ΕΊΜΑΙ ΦΑΤΣΙΣΤΟΝΑΖΙΣΤΙΆΡΗΣ...
    ------------
    Άμ, τό άλλο;;;;;..
    «Υποψήφια ευρωβουλευτής η Γεωργία Μπίκα με το κόμμα «Πατριώτες»
    Η νεαρή γυναίκα, που ήταν υποψήφια και στις περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό του Βασίλη Ρόκου, κατέρχεται εκ νέου στον εκλογικό στίβο»
    https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/ypopsifia-eyrovouleytis-i-georgia-mpika-me-to-komma-patriotes/
    Έ, ΛΟΙΠΌΝ, ΧΊΛΙΑ ΜΠΡΆΒΟ ΣΈ ΤΉΝ ΣΕΠΤΉΝ ΤΆΦΤΤΗΝ ΝΕΑΡΆΝ ΓΥΝΑΊΚΑΝ! ΌΤΙ ΈΚΑΝΕ (ΚΙ ΌΤΙ ΚΆΝΕΙ ΚΑΊ ΘΆ ΚΆΝΕΙ) ΤΌ 'ΚΑΝΕ «ΜΈ ΤΌ ΣΠΑΘΊ ΤΗΣ»!
    Άρε παππούκα Πρόδρομε...κάποτε ήσουν ΕΛΛΗΝΌΨΥΧΟΣ... όμως σού διέφυγε μάλλον ότι ΤΆ ΣΤΕΡΝΆ ΤΙΜΟΎΝ ΤΆ ΠΡΏΤΑ... τί νά πώ καί γώ ο έρμος;...γεροντικόν ακαταλόγιστον;...χμμμ...

    (τώρα παγένω ν'αφτοπυρποληθώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἐχθές εἶδα κάποιον ἀπό τήν πόλιν μας,ἄσπρο μαλλί,σκουλαρίκια στ᾿αὐτιά,ροζέ μπουφανάκι καί τζήν κατακουρελιασμένο. Κοντά στά 70...

      Ποῦ ἦταν κρυμμένοι ὅλοι αὐτοί ; Ἀναρωτήθηκα...

      Λές αὐτό τό "πλειοψηφία" νά μήν εἶναι ὑπερβολή ;

      Τζάμπα θά αὐτοπυρποληθῇς.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου ΤΤ600 !

      Διαγραφή
    2. Θα 'τανε συνταξιουχος ......πουστης

      Διαγραφή
    3. ΣΥνταξιοῦχος ναί σίγουρα,γιά τό π@ύστ@ς τί νά σοῦ πῶ, εἶναι τόσες πολλές οἱ κατηγορίες τους πού δέν μπορῶ μέ σιγουριά νά ὑποθέσω τί καί ποῦ ἀνήκει ! Τό σίγουρο εἶναι πώς συγκαταλέγεται στίς ...διαφορετικότητες πού κατά Μητσοτάκης εἶναι " καταπιεσμένη πλειοψηφία " !!!

      Καλημέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
    4. -Γεωργια Μπικα;;;;;;;;;;;;;;;;;;
      Χμμμμμμμ! Αυτο το ονομα κατι μου θυμιζει αλλα δεν μπορω να πω μετα σιγουργιας!
      Μηπως να παρω την βοηθεια του κοινου;

      Διαγραφή
    5. Μή χαλᾶς τίς βοήθειες, θά στό πῶ ἐγώ :

      https://www.protothema.gr/greece/article/1261578/upothesi-bika-ta-psemata-tis-georgias-adexan-6-mines/

      Καί γιά τόν γόνο Λεβέντη,τοῦ ὀμίλου Λεβέντης -Δαυΐδ, ἐδῶ :
      https://www.mononews.gr/politics/columns-the-politic/vasilis-leventis-ke-kollegiopeda-enopion-dikeosinis-iparchi-istoriko-diakriseon

      Καί βεβαίως τήν δική μας ἔρευνα ΕΔΩ :
      https://sxolianews.blogspot.com/2019/06/blog-post_17.html

      Ὁπότε ἡ κυρά Γεωργία νά τολμήσω νά πῶ πώς μοῦ θυμίζει τούς Σταυρίδη -Μανωλέα ; Χμμ... Περαστικά Πατριῶτες !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
    6. Έέ κι εσϋ τώρα... όλο κακιούλεςς κι υπονοούμενα...
      Η -ομολογουμένως, σπανίου Ήθους- συμπαθεστάτη άφτη νεαρά Γυνή, μέ τό άκρως συμβολικόν της επώνυμον, επιθυμεί απλώς, νά συνεχϊσει απρόσκοπτα τό Κοινωνικόν της Έργον, αφττό που τής διέκοψε απότομα η άτιμη η Κιενωνία, τραβώντας ξανά εκ τής θήκης του, τό αμφίσττομον Ξίφος της, σέ Πανεβρωπαϊκόν πλέον, Επίπεδον....

      Διαγραφή
    7. χεχεχεχεχεχεχε!!!!!!!!!!!!!!!!
      -Θου, Κυριε, φυλακην τω στοματι μου-, ή αλλως πως,....μασαει η κατσικα ταραμα;

      Αντε με την τροτεζα, που αφου απετυχε στην πρωτη της προσπαθεια να τα κονομησει, τωρα προσπαθει παλι, αλλα σε αλλο πιο χαμηλο επιπεδο. Την πολιτικη.
      Εδω βεβαια, μπορει να την βοηθησουν ουσιαστικα η .....βαλιτσατη Ευα, ή και καποιο ρετιρε πολιτικης ...κρυφογκαρσονιερας.
      Και μακρια απ' τα 7στερα χοτελια.

      Διαγραφή
    8. Τωρα ενθυμουμαι οταν εγενετο δημοσιως γνωστη η ιστορια του "βιασμου" της ατυχουσασης νεανιδος, τον διαλογο επι τουτου της κσανθειας CIA'ς και της Ιωαννας στο τουρκοκαναλο του Φαληρου.
      Σε καποια στιγμη ακουσα την Ιωαννα να εκμυστηρευεται στην CIA σχεδον ψυθιριζοντας, οτι και αυτη ειχε υποστει ....βιασμον παλαιοτερα αλλα δεν τον κατεδωσε.

      ΠΟΙΟΣ; την ρωτησε εντρομη η κσανθεια.
      Ο ......Κολοκοτρωνης! απαντησε η Ιωαννα ερυθριαζουσα ολιγον τι, οχι τοσον για τον ιδιον τον βιασμο αλλα μαλλον για το οτι αποκαλυφθει η ηλικια της.

      Διαγραφή
    9. Ἡ Ἰωάννα πάλι, ποιά εἶναι ;
      Γιά πες, γιά πες.

      Ἄν τε μωρέ ΕΑΦ, δέν μοῦ τά λές ὅλα,ἔστω καί τηλεφωνικῶς. Παρακάλια θέλεις...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
    10. χεχεχεχεχεχε! Ποσα ξερεις! Ποσα ξερεις!

      Απαντησις:
      Η Ιωαννα απ' την ....Μανδρα ....Αττικης.

      Εκει δηλ. που η .....Δουρου πηγε την Ελλαδα 1000 χρονια μπροστα.
      https://www.youtube.com/watch?v=u5OoXXh77k4
      Μετα μας εφεραν το Ολοκαυτωμα του Ματιου, γιατι ο Αλ6 Cipra ζηλεψε την δοξα της Δουρου και την πηγαν την Ελλαδιτσα ολοι τους μαζι 1 εκ. χρονια μπροστα.
      Μετα ηρθε και ο ....δεξιος Μητσοκαυτης που ζηλεψε την δοξα των τΣΥΡΙΖΑΙΩΝ κι εκει να δεις φωτιες, πλημμυρες, εμβολια, Τεμπη, βομβες ολουθε, βενζιναδικα, 1 εκατομυριο το κιλο οι ντοματες, παιδοβιαστες Λιγναδηδες και Μιχοι εις ολην την επικρατειαν.

      Για να λεμε την αληθεια επι ΜητσΟΣΕ δεν ζησαμε καποιον επικινδυνο σεισμο.....ακομα.


      Διαγραφή
    11. Εἶδες τί εἶσαι ; Ἀκόμη καί τώρα μέ αἰνίγματα ἀπαντᾷς : Ἀπό πάνω σάν τηγάνι ἀπό κάτω σάν βαμβάκι κι᾿ἀπό πίσω ἡ Μάνδρα τῆς Ἰωάννας...! ! !

      Ἡ εἰδικός ἐπί τῶν δικαστικῶν ; Ἄαα !

      Ὅλα τά παρτάλια μαζύ κάνουν κόμμα. Καλέ,μήπως τούς βάλω ἰδέες ;
      Καί θά ἔχουν ἐπιτυχία διότι ὅλες οἱ παρενοχλημένες σεξουαλικῶς,οἱ ἐκφρασμένες ἀλλιῶς σεξουαλικῶς,οἱ ξεφωνημένες ὁμοφυλοφιλο-σεξουαλικῶς καί ὅλες οἱ συνταξιοῦχες νά μαζευτοῦν ἐκεῖ,κατά τήν πλειοψηφία Μητσοτάκη ἔχουν πιάσει ἕδρανο ἐντός βουλῆς χωρίς νά τό καταλάβουν !!!

      ΕΑΦ,μήν ἐκδράμεις τό 4ήμερο διότι γίνεται Ο ΧΑΜΟΣ ἐδῶ. Ἄλλο νά σοῦ λέω κι᾿ἄλλο νά τό βλέπῃς. Ἀφοῦ λέω νά πάω κατά Λίμνες μεριά καί νά γυρίσω μετά τό πέταγμα τοῦ ἀϊτοῦ.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
    12. Τά βλέπω...!

      Καλό ξημέρωμα ἀγαπητέ μου ΤΤ600 !

      Διαγραφή
    13. Οχι δεν θα εκδραμω πουθενα γιατι θα εργαζομαι.
      Θα σας βλεπω ομως απ' το κοκπιτ του ......χαρταετου μου!

      Διαγραφή
    14. Ἔτσι καλύτερα. Θά εἶσαι καί σέ μία Ἀθῆνα ἥσυχη. Ἀπόλαυσις !

      Θυμᾶμαι βεβαίως πώς κι᾿ἐμεῖς ὡς οἰκογένεια πάντα τά Σαββατοκύριακα κάπου πηγαίναμε. Ὁ Πλαταμῶνας, συγκεκριμένα τό Καστράκι, εἶχε τήν τιμητική του γιά τήν Καθαρά Δευτέρα καί τό πέταγμα τοῦ ἀϊτοῦ.
      Ὅμως αὐτό πού συμβαίνει τά τελευταῖα 20 χρόνια εἶναι ἀπερίγραπτον ! Τόσος πολύ κόσμος κάθε ΠαρασεκυοΣαββατοΚύριακο εἶναι τρομερό !
      Δέν ξέρω ἄν τό ἔχω ξαναγράψῃ ἀλλά ἐκτός ἀπό ὅσους ἐργάζονται στήν ἑστίαση καί τά ξενοδοχεῖα,ὅλοι οἱ ὑπόλοιποι Ναυπλιῶτες μένουμε σπίτια μας.
      Κῦττα τώρα λ.χ. ἐξ ἀφορμῆς τοῦ Κυριακάτικου Καρναβάλου ἔχουν ἀπαγορεύσει τήν κυκλοφορία σχεδόν σ᾿ὅλους τούς δρόμους. Μία τρέλλα !!!

      Στά δέ σοῦπερ μάρκετ σήμερα,ἄσε καλύτερα ...

      Γι᾿αὐτό λοιπόν καλύτερα πού ἐργάζεσαι καί δέν ἀναγκάζεσαι λόγῳ οἰκογενείας νά ἐκδράμῃς εἰς τήν Ἐπαρχίαν καί τίς ἑορταστικές της ἐκδηλώσεις...

      Ἔχει τόσο ἐξελιγμένο ἀετό ; Μπράβο !!!

      Καλημέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
    15. Ειναι λιγο πολυπλοκος αετος, αλλα αμα τον μαθεις τον πετας ανετα.
      Χωραει να του βαλεις και καμια 500ρια ατομα να τα πας απ' την μια οχθη του Ατλαντικου στην αλλη.

      Καλησπερα σας

      Διαγραφή
    16. Ἐάν ἐξαιρέσω τά 500ριά ἄτομα,κατά τ᾿ἄλλα ἀκούγεται ὡραῖος. Θά μποροῦσε λ.χ. νά ἦταν ὁ χῶρος ἰδιωτικός. Ἕνα χάρμα νά πετᾷς ἀνά τήν ὑφήλιον !
      Τυχερέ !!!

      https://www.youtube.com/watch?v=1cUWjqrrOqU

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
    17. Το ευεργετημα που πιστευω δεν τοχουν τ' αλλα επαγγελματα, ειναι οτι απο κει πανω νιωθεις πολυ πιο κοντα στον Θεο, ενω παραλληλα κατανοεις το ΠΟΣΟ μικρος και τιποτενιος ειναι ο ανθρωπος στο απειρο του Ουρανου που αττενιζεις.


      ΥΓ
      Αφθαστος ο γιουφτος!

      Διαγραφή
    18. Ἔτσι ἀκριβῶς ! Ὅπως τά γράφεις.

      Μήν τόν λές ἔτσι μωρέ. Εἶναι ἕνας καλλιτέχνης πού δέν ἔδωσε ποτέ δικαίωμα. Ἕνας ἄνθρωπος ἀξιολογότατος. Τό ὅτι ἀνήκει σ᾿αὐτή τήν ῥάτσα ἴσα -ἴσα εἶναι ὐπέρ του, διότι ἀπέδειξε πώς καί ἐκεῖ οἱ ἐξαιρέσεις ἀποδεικνύονται πολύ δυνατές ὡς πρός τήν ἀπόδειξιν τοῦ κανόνος...

      Εἶναι λοιπόν ὁ Κώστας Χατζῆς,ἕνας πάρα πολύ καλός καλλιτέχνης καί ἔνας ἀξιόλογος ἄνθρωπος.

      Υ.Γ. Εἶσαι πολύ τυχερός πού μᾶς "κυττᾶς ἀπό ψηλά... "

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
    19. Ἔγραψα πιό πάνω :

      15 Μαρτίου 2024 στις 11:55 π.μ.
      ...Τό σίγουρο εἶναι πώς συγκαταλέγεται στίς ...διαφορετικότητες πού κατά Μητσοτάκη εἶναι " καταπιεσμένη πλειοψηφία " !!!

      Τό σωστό :
      " Καταπιεσμένος/η/ο ἀπό τήν τυραννία τῆς πλειοψηφίας" .
      Ανάσαναν οἱ ἄνθρωποι καί ...ξεμπούκαραν,πλέον...

      Διαγραφή
    20. Πρεπει να γνωριζεις αγαπητη Π., οτι ΗΜΕΙΣ οι καταυλακιωτες τιμουμε τους ανθρωπους αναλογα με την αξια τους! και οχι με την θεση τους, ή με τα λεφτα τους!
      Και ειναι εντελως τιμητικο να αποκαλουμε εναν εντιμο και καταξιωμενο καλλιτεχνη που τυγχανει να ειναι γιουφτος, "γιουφτο", γιατι ΚΑΙ αυτος καταλαβαινει οτι ετσι τον τιμουμε.
      Κατα την γνωμη μου ΟΛΕΣ οι φυλες εχουν περηφανεια μεσα τους, ασχετο αν αναμεσα τους υπαρχουν και σαπια μηλα, εκτος φυσικα των εβραιων οι οποιοι ωχριουν οταν καποιον εβραιο τον αποκαλεσεις "εβραιο". Θυμαμαι τον αειμνηστο βαρδο Στελιο Καζατζιδη οταν εκμυστηρευτηκε σε καποιον δημοσιογραφο οτι ο Ματσας του ειχε ζητησει να μην τον φωναζει "εβραιο" αλλα ισραηλιτη. Φαινεται ντρεποταν για την καταγωγη του γι αυτο εξαλλου οι εβραιοι αλλαζουν τα ονοματα τους με αγγλοσαξωνικα ονοματα.
      (Τωρα τελευταια αυτα τα κολπα θα μιμουνται και οι ψυχοανωμαλοι πουστηδες που θελουν να τους αποκαλουμε ....γκεϊ και οχι αυτο που ειναι.)
      Εξ αλλου και αλλοι πιο παλια εχουν μιλησει για την ντροπη που νιωθει ο εβραιος, να τον αποκαλεις "εβραιο".
      "Ο Εβραίος είναι εμβολιασμένος εναντίον όλων των κινδύνων: Μπορεί κανείς να τον αποκαλέσει αχρείο, παράσιτο, απατεώνα, κερδοσκόπο, βρωμιάρη αλλά όλα γλυστρούν από πάνω του όπως το νερό που γλυστράει πάνω στο αδιάβροχο. Αλλά αν τον αποκαλέσει κάποιος «εβραιο» θα εκπλαγείτε με την ταχύτητα που οπισθοχωρεί, πόσο τραυματίζεται, και πώς ξαφνικά συρρικνώνεται:
      «Έχω ανακαλύψει αυτήν την αλήθεια»
      Δρ. Ιωσήφ Γκέμπελς

      Καλησπερα σας

      ΥΓ
      ....σας "κυττώ ἀπό ψηλά... " ΝΑΙ, ......αφ' υψηλου, ΠΟΤΕ!

      Διαγραφή
    21. Τελικῶς οἱ «καταυλακιῶτες» ἔχουν πολλά χαρίσματα. Μά πιό πολύ ἀπ᾿ὅλα,προσωπικῶς μοῦ ἀρέσει τό πεῖσμα καί τό ἀγωνιστικό τους πνεῦμα. Νά τό πῶ καί ἔτσι : πού ὁ τράχηλός τους ζυγό δέν ὑπομένει...!

      Υ.Γ. Μά ναί,ἀπό ψηλά.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα,μακάρι να μας κάνει την τιμή η πατρίδα,ώστε να πλησιάσουμε και να φτάσουμε έστω λίγο κοντά σε ήρωες σαν τον Ε.Παλληκαρίδη...και για την σπάσουμε στους υπόλοιπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγαλεῖο θά ἦταν !
      Στούς καιρούς ποῦ ζοῦμε...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Bill- Kill !

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα. Καμμιά φορά θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθούμε ,με το ποιόν και τον ρόλο που παίζουν, κάποιοι φίλοι μας και καλά, "διανοούμενοι" που είναι "ερωτευμένοι" μαζί μας, όπως αυτός εδώ (Patrick Lee Fermor) την σχέση τους με το Πατριαρχείο και ορισμένες μονές του Αγρίου Όρους, αλλά και της Κορακοφωλιές της Νότιας Ελλάδος. Διότι αποδείχθηκε ότι ουδέποτε διδαχθήκαμε κάτι από τα λάθη μας και ούτε πρόκειται ως φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνήθως στίς ἔρευνές μας, ἀσχολούμεθα μέ ζωντανούς ( Ἕλληνες ἤ ξένους) τῶν ὁποίων ἡ συμβολή σέ θέματα κυρίως Γεωπολιτικῆς ἔχει ἐπιπτώσεις στά ἑλληνικά πράγματα. Ὄχι πώς δέν ἔχουν ἀξία καί οἱ πρᾶξεις ἀτόμων τῆς ἀλλοδαπῆς,πού εἶχαν ἐμπλακεῖ στά ἑλληνικά θέματα κυρίως τῶν περιόδων τῶν 2 μεγάλων πολέμων καί τοῦ συμμοριτοπολέμου. Ἀλλά μέ τόσα πού βιώνουμε στήν σύγχρονο καθημερινότητα μέχρι νά βροῦμε κάποιον μπροστά μας ( ἐκ τῶν ἐπιπτώσεων πού λέγαμε) προφανῶς καί δέν θά πᾶμε πρός τοῦτο γιά κάποια ἔρευνα.

      Ἐάν ἔχεις θέματα πού ἀφοροῦν τό συγκεκριμένο πρόσωπο πού ἀναφέρεις,πολύ εὐχαρίστως νά τά παραθέσῃς.

      Ἐκεῖνο τό « Αγρίου Όρους » νά ὑποθέσω πώς εἶναι λάθος ἡ προσθήκη τοῦ -ρ ἤ ἔχει τόν λόγο του ; Ἄν ὅντως ἔχει τόν λόγο του θά σέ παρακαλοῦσα νά μᾶς τόν γράψῃς. Ἐάν ἐπιθυμῇς φυσικά.

      Τό αὐτό ἰσχύει καί γιά τίς « Κορακοφωλιές της Νότιας Ελλάδος » ( φαντάζομαι ἀναφέρεσαι στήν Μάνη λόγῳ τῆς παρουσίας τοῦ Patrick Lee Fermor ἐκεῖ ; Χμμ...

      Καί ναί, σχεδόν ποτέ δέν διδαχθήκαμε ἀπό τά λάθη καί τίς κακές μας ἐπιλογές. Λ.χ. ὅλους τούς ἀρχιπροδότες ( βλέπε Ἐλ. Βενιζέλο, Κων/νο Καραμανλῆ, Ἀνδρέα Παπανδρέου ) τούς κάναμε μεγάααλους ἡγέτες !!! Θά ἔβαζα καί τόν πατέρα τοῦ Κούλη ἀλλά αὐτός ἔχει μείνει ὡς "ἐφιάλτης" κυρίως καί οἱ μόνοι πού τόν τιμοῦν ὑπέρ τοῦ δέοντος εἶναι οἱ "παγκόσμιοι ἑβραῖοι " ...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  7. ΤΊ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙΣ ΡΈ "ΔΙΕΘΝΉΣ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ" ΚΑΊ ΔΈΝ ΤΟΎΣ ΒΑΡΆΣ ΣΤΌ ΦΙΔΊΣΙΟ ΤΟ ΚΈΦΆΛΙ;
    Η "ΣΦΑΓΉ ΤΉΣ ΣΕΡΜΠΡΈΝΙΤΣΑ" ΚΑΊ Η "ΒΌΜΒΑ" ΤΉΣ ΑΓΟΡΆΣ ΤΟΎ ΣΑΡΆΪΓΕΒΟ ΚΑΊ Η ΚΑΤΑΠΊΕΣΗ ΤΏΝ ΑΡΝΑΟΎΤΗΔΩΝ ΣΤΌ ΚΟΣΣΥΦΟΠΈΔΙΟ "ΣΈ" ΚΙΝΗΤΟΠΟΊΗΣΑΝ ΣΤΌ ΠΊΤΣΦΥΤΊΛΙ ΌΜΩΣ, ΈΕ;
    ΑΛΛΆ ΞΈΧΑΣΑ Ο ΑΦΕΛΉΣ· ΟΊ ΚΑΚΟΊ ΚΑΊ ΓΕΝΟΚΤΌΝΟΙ ΕΚΕΊ ΉΤΑΝ ΟΊ ΣΈΡΒΟΙ ΠΟΥ, ΏΩ, ΤΊ ΣΎΜΠΤΩΣΙΣ...ΕΊΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΊ Ε Λ Λ Η Ν Ο Ρ Θ Ό Ξ Ο Ι ...

    ΣΙΧΑΜΕΡΈΣ ΟΝΤΌΤΗΤΕΣ ΔΊΠΟΔΑ & ΓΛΟΙΏΔΗ ΠΑΤΣΑΒΟΎΡΙΑ

    Νέα σφαγή αμάχων στην Γάζα: Χτυπήθηκε πλήθος που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια
    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/nea-sfagi-amaxon-stin-gaza-xtypithike-plithos-pou-perimene-anthropistiki-voitheia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβαζα ἐχθές ἕνα ἀρκετά παλαιό θέμα τοῦ Andrew Anglin ὅπου ἔκανε λόγον γιά τά ἐρπετοειδῆ πού παλαιόθεν ἐξουσιάζουν τόν πλανήτη καί γιά νά εἶμαι εἰλικρινής ἐξεπλάγην ! Δέν περίμενα ἀπό ἕναν τόσο προσεκτικό σ᾿ὅ,τι γράφει ἀρθρογράφο ν᾿ἀναφέρεται μέ τόση εὐκολία σ᾿ἕνα θέμα πού ὅπως καί νά τό κάνουμε εἶναι πάντα στήν κατηγορία τῆς συνωμοσιολογίας καί ἄνευ ἀποδεικτικῶν στοιχείων.
      Τό θυμήθηκα διαβάζοντας τόν χαρακτηρισμό " φιδίσιο κεφάλι" πού ἀναφέρεις.

      Οἱ Σέρβοι εἶναι Χριστιανοί Ὀρθόδοξοι καί ἀνήκουν στήν Σερβική Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία. Δέν εἶναι Ἕλληνες ὥστε νά χαρακτηρίζονται Ἑλληνορθόδοξοι.

      Ὅσο γιά τά συχνά δυστυχήματα μέ θύματα ἀμάχους, παιδιά καί γυναίκες κατά τήν παραλαβή τῆς ἀνθρωπιστικῆς βοήθειας ( κυρίως γιά φαγητό πηγαίνουν οἱ φουκαριάρηδες αὐτοἰ ἄνθρωποι καί τά ἔρημα Παλαιστινόπουλα ) πού " κατά λάθος" συμβαίνουν ἀπό τήν Ἰσραηλινή πλευρά, ὅλοι πλέον γνωρίζουμε πώς μόνον κατά λάθος δέν εἶναι. Γίνεται ἐσκεμμένως καί οἱ Ἰσραηλινοί θέλουν καί ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ τόν ἀφανισμό τῶν Παλαιστινίων μέχρι ἑνός καί βεβαίως μέσῳ τοῦ λιμοῦ πού εἶναι μία πραγματικότητα στήν Λωρίδα τῆς Γάζας.

      https://sxolianews.blogspot.com/2024/02/blog-post_4.html

      Ο Κύριος διέταξε τον Βασιλιά Σαούλ να καταστρέψει τον εχθρό και όλο τον λαό του:

      "Πηγαίνετε τώρα και νικήστε τον Αμαλήκ και καταστρέψτε όλα όσα έχει· και μην τον λυπηθείτε· αλλά θανατώστε και τον άντρα και τη γυναίκα, από τον νεαρό μέχρι το βρέφος, από το βόδι μέχρι το πρόβατο, από την καμήλα μέχρι το γαϊδούρι" (15:3).
      https://sxolianews.blogspot.com/2023/11/blog-post_4.html

      Καλημέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  8. Φτού μου ρέ γμτο, πάνω πούγραφα μέ χάθηκε...

    Επαναλαμβάνω -στό περίπου- λοιπόν:
    Ευαγγελία, σέ πιάνω αδιάβαστη (καί δέν τό πιστέβω μέ τίποτα!!)...
    Ο ορισμός «Ελληνορθόδοξοι», σαφώς καί δέν είναι εθνοτικός!
    Θά σ'αφήκω νά τό'βρεις μοναχιά σου.. ..νά ξές πάντως ότι αφττό θενά'χει επίπτωσιν σέ τήν βαθμολογίαν τού β’ εξαμήνου καί βέβαια στήν τελική σου. Εκτός κι άν σπέφσεις τταχέως καί τό'βρεις, οπότε αφτό μπορεί ν'αποβεί καί θετικό! Περιμένω λοιπόν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (σερβικά: Српска православна црква) είναι μια από τις αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Χριστιανικές Εκκλησίες. Είναι η δεύτερη παλαιότερη Σλαβική ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο...περιλαμβάνει την πλειοψηφία του πληθυσμού της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Είναι οργανωμένο σε μητροπόλεις και επαρχίες που βρίσκονται κυρίως στη Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Κροατία, αλλά και σε όλο τον κόσμο όπου ζει η Σερβική διασπορά... Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα αυτοκέφαλο ή εκκλησιαστικά ανεξάρτητο μέλος της Ορθόδοξης κοινότητας. Ο Πατριάρχης της Σερβίας λειτουργεί ως πρώτος μεταξύ ίσων στην εκκλησία του. Σήμερινός Πατριάρχης είναι ο Πορφύριος. Η Εκκλησία απέκτησε αυτοκέφαλο καθεστώς το 1219... ( Περισσότερα ἐδῶ : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%9F%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B7_%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1 )

      Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία σχηματίζεται από αρκετές αυτοκέφαλες εκκλησίες, στο ευρύτερο σώμα (κοινωνία) του Ανατολικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού η λειτουργία του οποίου διεξάγεται παραδοσιακά στην Ελληνιστική Κοινή, την γλώσσα της Καινής Διαθήκης, και της οποίας ο κλήρος είναι πλήρως ή κυρίαρχα ελληνικός εθνικά ή ήταν κατά το μεγαλύτερο τμήμα της ιστορίας της, όπως στην περίπτωση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας που τέθηκε υπό πλήρη μη ελληνικό έλεγχο περί το 1899.... ο όρος «Ελληνορθόδοξοι» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει όλες τις Ανατολικές Ορθόδοξες εκκλησίες, αφού ο όρος «Έλληνες» μπορεί να αναφέρεται στην κληρονομιά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας... Έτσι, οι Ανατολικοί Ορθόδοξοι ονομάστηκαν «Έλληνες» (Ρωμιοί) Ορθόδοξοι ή «Ρωμαιορθόδοξοι» (Rum-orthodox), με τον ίδιο τρόπο που οι Δυτικοί Χριστιανοί ονομάστηκαν «Ρωμαιοκαθολικοί». ..

      Ωστόσο, η ονομασία «Ελληνική» εγκαταλείφθηκε από τις σλαβικές και άλλες ανατολικές ορθόδοξες εκκλησίες ως μέρος των εθνικών αφυπνίσεων των λαών τους, ξεκινώντας ήδη από τον 10ο αιώνα μ.Χ.

      Έτσι, στις αρχές του 21ου αιώνα, γενικά μόνο εκείνες οι Εκκλησίες που ήταν πιο στενά συνδεδεμένες με τον ελληνικό ή τον βυζαντινό πολιτισμό και εθνότητα ονομάζονταν «ελληνορθόδοξοι» στην κοινή γλώσσα...
      (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%9F%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B7_%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1)

      Πέρασα τίς ἐξετάσεις ; Διότι καθώς βλέπω μᾶλλον ἐγώ ἔχω δίκαιον. Διότι ὅπως πολλάκις ἔχω γράψει οἱ Σλαύοι ἔχουν τήν ἰδιαιτερότητά τους στό θέμα τῆς Πίστεως καί γι᾿αὐτό ἀποδεικνύονται πολύ, μά πολύ περισσότερον πιστοί ἀπό ἐμᾶς, τούς κληρονόμους τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας ἡ ὁποία ἀπετέλεσε τό κέντρο τοῦ Χριστιανισμοῦ.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΤΤ600 !

      Διαγραφή
    2. Γιά νά τά κάνουμε ολίγον τί λιανώματα, αγαπητή μας Ευαγγελία, όλοι οί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πέραν τών αυτοκεφαλιών κι λοιπών "αυτονομήσεων" κι εξ ορισμού, είναι όολοι ΕΛΛΗΝΟΡΘΌΔΟΞΟΙ. Κι ακόμα πιό λιανά, ό όρος "Ελληνορθοδοξία" αναφέρεται στό δόγμα κι όχι στό Έθνος που τό ασκεί. Άν δέν γίνομαι κατανοητός, μπορεί νά χρειάζεται νά σκίσω καί καν'να πτυχίο...

      Διαγραφή
    3. Μήν σκίσεις κανένα πτυχίο διότι σέ θέματα θρησκευτικά τό ἔχω πολλάκις γράψει,ἐλαχιστότατες οἱ γνώσεις μου. Συνεπῶς τό πιθανότερο εἶναι ἐσύ νά ἔχῃς δίκαιον.
      Ἐγώ μετέφερα ὅ,τι "ἐγκυκλοπαιδικόν" παρέχει τό διαδίκτυον καί ἐν πᾶσῃ περιπτώσει ὅπως τό ἔχω κατανοήσει σχολιόθεν.

      Αὑτά !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΤΤ600 !

      Διαγραφή
    4. Πρός Θεού, δέν τυγχάνω θεολολογών Ευαγγελία, μιλώ μόνον από προσωπικά βιώματα, ήμαρτον λέω .

      Διαγραφή
    5. Δέν μοῦ ἀπάντησες, δέν ἔχω λίγο δίκαιο; Ἔστω λίγο...

      Υ.Γ. Ξέχασα νά σέ ρωτήσω : Ἤταν μέσα καί ὁ προπᾶππος τοῦ Νῶε ;

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου ΤΤ600 !

      Διαγραφή
    6. Ποιός; ο Νώε; Τί; ο προπάππους του; ... μπαρδόν με, αλλά ομολογώ, δέν, όμως δέν σέ λέω, δέν κατέχω πράμα...

      Διαγραφή
    7. Χά,χά,χά !

      Ἄστο θά στό πῶ ...ἰδιαιτέρως...

      Καλό ξημέρωμα ἀγαπητέ μου ΤΤ600 !

      Διαγραφή
  9. Καί γιά νά δώκω 'σέ μιάν, άς πούμε τό «ώθησιν», λέγω 'σέ ό,τι καί οί Ρώσσοι έν' ΕΛΛΗΝΟΡΘΌΔΟΞΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευαγορας Παλληκαριδης η μοναδικη Αδαμαντινη Ατοφια Ελληνικη Ψυχη.

    Ολος ο κοσμος επεσε απανω στην τρισκαταρατη να δωση χαρη σ΄ενα αθωο παιδι, αλλα αυτη επεμεινε.

    Επομενο ηταν να πεση θανατικο στο Παλατι, το οποιον απ΄εδω και περα σταματημο δεν θα ΄χει.

    Ευαγορας Παλληκαριδης, ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἔτσι !

      Γι᾿αὐτό δέν πρέπει ποτέ νά ξεχνοῦμε τούς ἥρωες τοῦ Γένους μας.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Ahoy !

      Διαγραφή