" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Παράδεισοι ναρκωτικῶν,πορνείας καί ἀνομίας τά hot spots τῆς Θεσσαλονίκης


lathro_hot_spot

Εκτενές ρεπορτάζ στα hot spots της Θεσσαλονίκης έκανε το Thestival.gr, αποκαλύπτοντας πως εκεί μέσα συμβαίνουν «πράματα και θαύματα». Ιδού:

«Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο της Άμεσης Δράσης καταγράφει καθημερινά δεκάδες μικρά ή μεγάλα επεισόδια μεταξύ προσφύγων. Σε κάποια από αυτά κρίνεται αναγκαία η κινητοποίηση μεγάλης αστυνομικής δύναμης. Την ίδια ώρα οι ζωές των προσφύγων διατρέχουν κίνδυνο από κακοποιά στοιχεία που διαμένουν στους καταυλισμούς.

Δεκάδες αστυνομικοί απασχολούνται στους χώρους φιλοξενίας ως φρουροί με αποτέλεσμα να έχει αποδυναμωθεί σημαντικά η αστυνομική δύναμη που καταπολεμά το έγκλημα στους δρόμους της πόλης. Στα δεκατρία κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης απασχολούνται 26 αστυνομικοί ανά οκτάωρο. Ανώτατος αξιωματικός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης δήλωσε στο thestival.gr ότι η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τις εντολές της ηγεσίας της και εφόσον οι εντολές είναι συγκεκριμένες εμείς δεν έχουμε παρά να τις εκτελούμε.

Στο μεταξύ οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. καλούνται σε καθημερινή βάση να επεμβαίνουν σε συμπλοκές και επεισόδια με ξυλοδαρμό που σημειώνονται εντός των κέντρων φιλοξενίας. Κάθε φορά που ξεσπά ένα επεισόδιο σε κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται διάσπαρτα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης το κέντρο της Άμεσης Δράσης στέλνει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, που καταφτάνουν έχουν εντολές να μην επέμβουν αλλά να κάνουν αισθητή την παρουσία τους παραμένοντας εκτός του χώρου φιλοξενίας.

Ο Αχμάντ Έλντα είναι ένας 22χρονος από τη Συρία που διαμένει στο κέντρο φιλοξενίας της Softex κοντά στις φυλακές Διαβατών. Μιλώντας στο thestival.gr περιγράφει τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα. «Το φαγητό είναι άθλιο και οι χώροι υγιεινής τραγικοί. Αυτό προκαλεί νεύρα σε όλους μας. Υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που είναι κακοποιοί. Υπάρχουν άνθρωποι που πουλάνε ναρκωτικά. Θέλουμε να τους διώξουμε από εδώ αλλά δεν μπορούμε. Η Αστυνομία μας λέει ότι δεν μπορεί να επέμβει. Τους δείχνουμε ποιοι είναι αυτοί που πουλάνε τα ναρκωτικά και πάλι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Είμαστε μόνοι μας. Κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει» λέει ο Αχμάντ.

Ένας άλλος ηλικιωμένος πρόσφυγας από τη Συρία ο οποίος δεν θέλησε να δηλώσει το όνομά του κατήγγειλε στο thestival.gr ότι εντός του καταυλισμού της Softex υπάρχουν αυτοσχέδια αλλά και κανονικά όπλα. «Μου είπαν ότι αν θέλω πιστόλι μπορώ να το έχω με 250 ευρώ. Επίσης ένας Μαροκινός μου είπε ότι αν θέλω να βγάλει κάποιον από τη μέση μπορεί να το κάνει με 500 ευρώ. Ο ίδιος άνθρωπος μου είπε ότι αν θέλω να κάνω σεξ υπάρχει μια κοπέλα από τη Συρία που το κάνει για 10 ευρώ» αποκαλύπτει ο Σύρος πρόσφυγας.

Αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. με πολλά χρόνια υπηρεσίας στην Αστυνομία τονίζει ότι είναι θέμα χρόνου να έχουμε νεκρούς μέσα στα κέντρα φιλοξενίας. «Κάθε μέρα που περνάει η ζωή των ανθρώπων που ζούνε σε αυτές τις εγκαταστάσεις γίνεται όλο και πιο άθλια. Οι συνθήκες διαβίωσής τους κάνουν πολλούς από τους πρόσφυγες να είναι επιθετικοί και προσωπικά πιστεύω ότι κάποια μέρα θα ξεσηκωθούν» δήλωσε στο thestival.gr ο αστυνομικός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου