" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ἐπιχείρησις "Ἀττίλας" : Οἱ ἄνθρωποι τοῦ μεταπολιτευτικοῦ κατεστημένου συντονίζουν τήν προδοσία


Στις 20 Ιουλίου 2008, το «ΒΗΜΑ» δημοσίευσε απόσπασμα αποχαρακτηρισθέντος εγγράφου από αμερικανικά αρχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων τον Ιούλιο 1974, Γρ. Μπονάνος είχε διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα δεν θα επενέβαινε στην Κύπρο σε περίπτωση τουρκικής εισβολής.

Συγκεκριμένα, στις 14 Ιουλίου 1974, ο τότε διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Κόλμπυ, ενημερώνεται από πράκτορά του στην Βηρυττό για «συναγερμό πλήρους ετοιμότητας των τουρκικών δυνάμεων Αιγαίου» ενώ δύο ημέρες αργότερα, άλλος πράκτορας από Άγκυρα του μεταφέρει πως «πρόσωπα επιρροής», τον πληροφόρησαν πως η κυβέρνηση Ετσεβίτ, «δεν θα οξύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, εάν αυτή παραμείνει αδρανής σε τουρκικές πρωτοβουλίες».

Ο Κόλμπυ απαιτεί από το γραφείο της CIA στην Αθήνα να εξασφαλίσει την αδράνεια της Ελλάδος. Η εντολή ήρθε εις πέρας και αποδέκτης της ήταν ο αρχηγός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, Στρατηγός Γρ. Μπονάνος. Το δημοσίευμα τελειώνει με την συνομιλία Κίσινγκερ - Κόλμπυ, όπου ο τελευταίος λέει: «Πιστεύω ότι το σημαντικότερο για εμάς είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Έλληνες να μην πολεμήσουν. Να τους πούμε ok, ας αρχίσουμε διαπραγματεύσεις και ας δούμε τι μπορεί να γίνει».

Από την 1η Ιουνίου 1974 ο Μπονάνος με διαταγή του στο ΓΕΕΦ, έθετε ως προϋπόθεση ενεργοποίησης του Σχεδίου «Αφροδίτη», του σχεδίου αμύνης της Κύπρου, την προηγούμενη έγκριση του ΑΕΔ από την Αθήνα.
Όταν το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974, οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο, ο Μπονάνος αρνείται να δώσει εντολή ενάρξεως του πυρός με την πρόφαση πως πρόκειται για άσκηση των Τούρκων και όχι για κανονική πολεμική επιχείρηση.

Η μαρτυρία του Ν. Σαμψών, διαδόχου του Μακαρίου στην Προεδρία της Κύπρου είναι καταλυτική. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μπονάνο το πρωί της εισβολής και ενώ του ζητούσε να δώσει εντολή ενάρξεως του πυρός, ο τελευταίος του είπε πως η εισβολή είναι στην πραγματικότητα άσκηση.

Τότε, ο Σαμψών βγήκε στην βεράντα για να ακούσει ο Μπονάνος τα αεροπλάνα που βομβάρδιζαν τη Λευκωσία για να του δώσει ο Μπονάνος την απίστευτη απάντηση πως προσπαθούσε ο Σαμψών να εμπλέξει σε πόλεμο την Ελλάδα με την Τουρκία. Ο Σαμψών, δικαίως, τον εξύβρισε με τις χυδαιότερες των εκφράσεων.

Τελικώς, η εντολή έναρξης του πυρός ήρθε στις 10:00 με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να προλάβουν να αποβιβάσουν σημαντικές δυνάμεις στην Κηρύνεια που όμως, βρέθηκαν αμέσως σε δύσκολη θέση από μονάδες της Ε.Φ. που επιτέθηκαν χωρίς άνωθεν εντολές.

Στις 20 Ιουλίου το πρωί σε σύσκεψη στο γραφείο του Μπονάνου, ο αμερικανός επιτετραμμένος, Τζ. Σίσκο μαζί με τον Χ. Τάσκα, πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, συστήνει «αυτοσυγκράτηση» στην ελληνική κυβέρνηση και υπόσχεται πως θα αναγκάσει τους Τούρκους να γυρίσουν πίσω. Ο Ιωαννίδης, αγανακτισμένος, φωνάζει στους Αμερικανούς, «μας εξαπατήσατε» και αποχωρεί.

Την ίδια ημέρα κηρύσσεται γενική επιστράτευση στην Ελλάδα, αντί της μερικής, με τον Μπονάνο να παραδέχεται στο βιβλίο του, «Η ΑΛΗΘΕΙΑ», πως σκοπό είχε την πρόκληση σύγχυσης στο στράτευμα, ώστε να κλονίσει το στρατιωτικό καθεστώς και να διευκολύνει την Μεταπολίτευση.

Την επομένη, 21η Ιουλίου, οι Τούρκοι στην Κύπρο εξακολουθούν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση ενώ οι επιθέσεις των ελληνικών δυνάμεων στον Πενταδάκτυλο και το προγεφύρωμα, ασυντόνιστες και χωρίς επαρκή υποστήριξη δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το πρωί στην Αθήνα σε σύσκεψη του Πολεμικού Συμβουλίου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις: Τα Φάντομ από την Κρήτη να πλήξουν τους Τούρκους στην Κυρήνεια το μεσημέρι της 22ας Ιουλίου, όταν η κύρια αποβατική δύναμη θα πλησίαζε την Κύπρο σε συνδυασμό με τα υποβρύχια «Γλαύκος» και «Νηρεύς» που κατευθύνονταν προς την Κύπρο και θα έφταναν στην Κυρήνεια λίγες ώρες πριν το δεύτερο αποβατικό κύμα.

Η συντριβή των Τούρκων θα ήταν εξασφαλισμένη εάν ο Μπονάνος και οι υπόλοιποι Αρχηγοί του Στρατού (Γαλατσάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου) δεν αρνούνταν να εκτελέσουν τις διαταγές με τις οποίες είχαν και οι ίδιοι συμφωνήσει.

Ο Τάσκα, στις 27 Σεπτεμβρίου 1975, ερωτώμενος σε σχετική επιτροπή του Αμερικανικού Κοινοβουλίου, αποκαλύπτει ότι συναντήθηκε με τους Έλληνες Αρχηγούς του Στρατού και κατάφερε να τους «πείσει» να μην προχωρήσουν σε ελληνοτουρκικό πόλεμο και συνεχίζει:

«Εκ των υστέρων, έλαβα μία εμπιστευτική έκθεση της CIA, που ανέφερε ότι η παρέμβασή μου ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν από την στρατιωτική ηγεσία και η Ελλάδα δεν κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία. Η μεταστροφή αυτή οδήγησε στην πτώση του Ιωαννίδη, γιατί ο Ιωαννίδης επιθυμούσε τον πόλεμο...».

Με τον τρόπο αυτό, ο Μπονάνος καθήλωσε τα Φάντομ στο έδαφος ενώ ο Αρχηγός του Ναυτικού, Αραπάκης, στις 21:30 της 21ης Ιουλίου διέταξε τα υποβρύχια να επιστρέψουν στην Ρόδο και ενώ αυτά απείχαν μόλις 85 ναυτικά μίλια από την Κύπρο. Στις 20:00 της 22ας Ιουλίου νέο σήμα διέταζε τα υποβρύχια να πλεύσουν εκ νέου για την Κύπρο αλλά και αυτό ακυρώθηκε το επόμενο πρωί.

Η προδοσία των Μπονάνου και Σία είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχία της εισβολής, την κατάληψη της Κηρύνειας και την συνένωση του προγεφυρώματος με τους Τούρκους στον Πενταδάκτυλο. Η μοίρα της Κύπρου είχε κριθεί, το στρατιωτικό καθεστώς κατέρρευσε, ο Μπονάνος όμως, ήταν ικανοποιημένος γιατί θυσιάζοντας την Κύπρο έφερε την Μεταπολίτευση και την "δημοκρατία" στην Ελλάδα.

Θα περίμενε κανείς πως η προδοσία θα τιμωρούνταν παραδειγματικά από τη νέα κατάσταση. Όμως, ο Καραμανλής, αρχιτέκτων της καταστροφής της Κύπρου, δεν γινόταν να προδώσει τους ευεργέτες του. Χωρίς αυτούς ποτέ δεν θα επέστρεφε στην Ελλάδα ξανά ως πρωθυπουργός και όλοι μαζί στον δεύτερο Αττίλα σφράγισαν την διχοτόμηση, με την τραγική φράση, «η Κύπρος κείται μακράν».

Οι προδότες Αρχηγοί του Στρατού επιβραβεύθηκαν για τις «υπηρεσίες» τους από τον Καραμανλή με τιμητικές αποστρατείες και παχυλές συντάξεις. Ένας από αυτούς όμως, ο Ναύαρχος Αραπάκης, λέγεται πως ωφελήθηκε διπλά: Εξασφάλισε δάνειο δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών της εποχής εκείνης και αγόρασε κεντρικότατο ξενοδοχείο των Αθηνών. Άξιος ο μισθός του….

Καλούτσας Αρτέμιος
Περιφερειακός Σύμβουλος «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ»

ΒΟΛΟΣ

Διαβάστε επίσης: Wikileaks για το 1974 - Η μεταπολίτευση, η μεγάλη προδοσία και η 24η Ιουλίου του 2013
 

Διαβάστε περισσότερες σοκαριστικές πληροφορίες στο 13ο τεύχος του περιοδικού «Μαίανδρος» που κυκλοφορεί εντός των ημερών:





Εμείς να το ξαναπούμε, αν και οι πολιτικάντηδες θα κάνουν τους... κουφούς:
 

Η βουλή κρατά ερμητικά κλειστό τον φάκελο της Κύπρου και απαντά αρνητικά σε συνεχή αιτήματα βουλευτών μας να αποκτήσουν πρόσβαση στο επίμαχο υλικό.

Τι φοβούνται; Αφού οι "χουντικοί" πέθαναν στην φυλακή.

Θέλουν να καλύψουν την ενοχή του καραμανλισμού και της μεταπολίτευσης που πάτησε πάνω στο αίμα των Ηρώων και των Μαρτύρων για να επιβληθεί στην Πατρίδα μας.


Χρυσῆ Αὐγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου