" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

15 μέθοδοι ἀποθήκευσης καί συντήρησης τροφίμων πού πρέπει νά μάθετε πρίν τήν μεγάλη πολιτισμική κατάρρευση

 


Όταν προετοιμάζεστε για διαφορετικά σενάρια μακροπρόθεσμης επιβίωσης ή οικονομικής κατάρρευσης, οι προετοιμασίες σας θα περιλαμβάνουν συνήθως την απόκτηση του σωστού εξοπλισμού και την αποθήκευση προμηθειών τροφίμων.

Ένα στοιχείο με το οποίο ασχολούνται κυρίως πολλοί παρασκευαστές είναι το φαγητό. Η τροφή είναι ζωτικής σημασίας γιατί, παρόλο που οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή για εβδομάδες, η αργή ασιτία θα υποβαθμίσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό.

Ανεξάρτητα από το είδος των τροφίμων που θέλετε να αποθηκεύσετε, πρέπει να αποθηκεύεται σωστά εάν θέλετε να διαρκέσει πολύ. Εδώ μπαίνουν οι κατάλληλες διαδικασίες και τεχνικές αποθήκευσης τροφίμων.

 οι κατάλληλες διαδικασίες και τεχνικές αποθήκευσης τροφίμων  ἐδῶ

Η χρήση των σωστών μεθόδων αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων θα βελτιώσει τη συνολική διατροφή σας, θα μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και θα σας βοηθήσει να παραμείνετε προετοιμασμένοι για τα περισσότερα σενάρια επιβίωσης , όπως μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος ή μεγάλα συμβάντα SHTF ( κατάρρευσις πολιτισμοῦ

Πολλές τεχνικές αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων λειτουργούν επειδή συμβάλλουν στη μείωση ή ακόμη και στην πλήρη εξάλειψη των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που μολύνουν τα τρόφιμα, προκαλώντας αποσύνθεση και αλλοίωση.

Δοκιμάστε αυτές τις παραδοσιακές μεθόδους αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων, αν θέλετε να ξεκινήσετε με βασικές τεχνικές ή αν δεν θέλετε να ξοδέψετε πολλά σε διαφορετικά εργαλεία και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

Βρασμός

Εάν έχετε να κάνετε με ένα υγρό που χρειάζεται αποθήκευση, το βράσιμο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξόντωσης μικροοργανισμών.

Το βράσιμο λειτουργεί το ίδιο με άλλες μεθόδους θέρμανσης. Αυξάνει τη θερμοκρασία πέρα ​​από το σημείο όπου τα βακτήρια, οι ιοί και άλλα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό σκοτώνει αποτελεσματικά τα παθογόνα και παύουν να αποτελούν κίνδυνο για την ακεραιότητα και την ασφάλεια του υγρού που διατηρείται.

Χρησιμοποιήστε μια φωτιά, σόμπα ή οποιαδήποτε άλλη πηγή θερμότητας για να φτάσετε στη σταθερή θερμοκρασία που απαιτείται για να βράσει το νερό, το γάλα ή άλλα υγρά.

Ταφή


Η ταφή είναι μια από τις παλαιότερες και πιο αποτελεσματικές παραδοσιακές μεθόδους αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων.

Η ταφή συντηρεί τα τρόφιμα στερώντας τα βακτήρια από το οξυγόνο και μειώνοντας τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η ταφή απομακρύνει επίσης το φως που θα μπορούσε να φτάσει στο φαγητό.

Η ταφή βοηθά στη μείωση του επιπέδου pH του περιβάλλοντος γύρω από το φαγητό. Όσο πιο ξηρό και αλμυρό είναι το έδαφος, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι αυτή η μέθοδος.

Τα ριζώδη λαχανικά είναι ιδανικά για θάψιμο, καθώς είναι φυσικά ανθεκτικά στην αλλοίωση υπό τέτοιες συνθήκες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο για αντικείμενα που είναι αποθηκευμένα σε ένα υπόγειο κελάρι.

Κονσερβοποίηση

Η κονσερβοποίηση είναι μια κοινή μέθοδος συντήρησης τροφίμων. Είναι εξαιρετικό για τη συντήρηση φρούτων, λαχανικών, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η κονσερβοποίηση τροφίμων περιλαμβάνει την τοποθέτηση μαγειρεμένου ή επεξεργασμένου φαγητού σε ένα αποστειρωμένο βάζο που στη συνέχεια σφραγίζεται και βράζεται για να σκοτώσει τυχόν βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν ακόμα στο φαγητό.

Η κονσερβοποίηση απαιτεί κάποια εξάσκηση, αλλά αν χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες τεχνικές, είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικά τρόφιμα που είναι κατάλληλα για οικιακή κονσερβοποίηση :

Μήλα

Πουρές μήλων

Μπλούμπερι ( μύρτιλα

Καραμελωμένα κρεμμύδια

Κεράσια

Καλαμπόκι , ζελέ καλαμποκιού

Πίκλες, πιπερίτσες τουρσί με άνηθο

Αλεύρι και ξηρά προϊόντα

Φασολάκια

Ψιλοκομμένο σκόρδο

ροδάκινα

Ανανάς

Μπιζέλια με κέλυφος

Σάλτσα σπαγγέτι

Φράουλες

Ντομάτες

Πάγωμα

Το πάγωμα των τροφίμων μειώνει δραστικά τον ρυθμό αποσύνθεσης επιβραδύνοντας σημαντικά την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη και τη δράση διαφορετικών μικροοργανισμών και των ενζύμων που παράγουν και διασπούν την τροφή και την προκαλούν να αλλοιωθούν και να σαπίσουν.

Η σύγχρονη ψύξη δεν είναι ο μόνος τρόπος για να παγώσετε αποτελεσματικά τα τρόφιμα. Σε ψυχρά κλίματα, μπορείτε να εξασκηθείτε στην κατάψυξη βάζοντας τα τρόφιμα έξω σε κουτιά για να τα προστατεύσετε από τα ζώα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα υπόγειο κελάρι ή ψυγείο πάγου.

Confit

Το Confit είναι μια μέθοδος παρασκευής και συντήρησης που έρχεται από την Γαλλία. Αποτελείται από το αργό μαγείρεμα του φαγητού σε χαμηλή θερμοκρασία ενώ είναι πλήρως βυθισμένο σε λάδι, λίπος, σιρόπι ή το δικό του τετηγμένο λίπος (όταν χρησιμοποιείται κρέας).

Μόλις τελειώσει το μαγείρεμα, το φαγητό σφραγίζεται και αποθηκεύεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μπορεί να διατηρηθεί και για χρόνια.

Δημοφιλή φαγητά για συντήρηση κονφί περιλαμβάνουν φρούτα μαγειρεμένα ολόκληρα (ή σε κομμάτια όταν χρησιμοποιείτε μεγαλύτερα φρούτα), κρέατα ή πουλερικά. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε κονφί από εύρωστα λαχανικά όπως πατάτες .

Τα κρέατα μαγειρεύονται στα δικά τους τετηγμένα λίπη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και ποτέ μεγαλύτερη από 185 F.

Ωρίμανση ή αλαντοποίηση


Η ωρίμανση ή το αλαντοποίηση είναι η διαδικασία διατήρησης και ταυτόχρονης αρωματισμού κρέατος, ψαριού ή λαχανικών προσθέτοντας πολύ αλάτι.

Το αλάτι αντλεί την υγρασία από το φαγητό μέσω της όσμωσης, η οποία αυξάνει την ποσότητα αλατιού στα τρόφιμα και ταυτόχρονα μειώνει την περιεκτικότητά του σε υγρασία.

Αυτό προστατεύει τα τρόφιμα από διάφορους μικροσκοπικούς οργανισμούς όπως τα βακτήρια. Η ωρίμανση είναι μια απλή και προσιτή τεχνική ακόμα και για αρχάριους παρασκευαστές, αλλά δεν συνιστάται σε κανέναν που παρακολουθεί την πρόσληψη αλατιού.

Κατάψυξη


Η κατάψυξη τροφίμων είναι μια αναβαθμισμένη μέθοδος ψύξης. Αποτρέπει την αποσύνθεση μετατρέποντας την υγρασία που υπάρχει στα τρόφιμα σε πάγο, αναστέλλοντας την ανάπτυξη σχεδόν κάθε είδους μικροοργανισμού που ευθύνεται για την υποβάθμιση των τροφίμων.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της κατάψυξης είναι ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε συντηρητικά ενώ τα τρόφιμα παραμένουν κατεψυγμένα. Η επίτευξη σταθερής θερμοκρασίας 15 F ή χαμηλότερη θα αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων και θα παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των τροφίμων.

Τρόφιμα με μέτρια έως χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία παγώνουν καλύτερα και ξεπαγώνουν για προετοιμασία με ελάχιστη απώλεια γεύσης και υφής. Εν τω μεταξύ, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία ή λεπτή σύσταση μπορεί να γίνουν αηδιαστικά με την κατάψυξη.

Μαγείρεμα

Το ζέσταμα ή το μαγείρεμα των τροφίμων είναι ίσως η πιο ουσιαστική και βασική μορφή αποθήκευσης τροφίμων. Η θέρμανση των τροφίμων λειτουργεί όπως άλλες μέθοδοι αποθήκευσης τροφίμων, σκοτώνοντας τους μικροοργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την αποσύνθεση θερμαίνοντάς τους σε θερμοκρασία που δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Ωστόσο, όταν το φαγητό έχει κρυώσει ή δεν εφαρμόζεται πλέον θερμότητα, τα βακτήρια μπορούν και πάλι να ανθίσουν στο φαγητό.

Ζελέ ή Πήκτωμα

Το Jellying διατηρεί τα τρόφιμα μαγειρεύοντάς τα σε οποιοδήποτε υλικό που στερεοποιείται σε μορφή τζελ. Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη ζελατίνη όταν ακούν τη λέξη jellying επειδή είναι μια από τις πιο κοινές και δημοφιλείς ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία.

Άλλα εφαρμόσιμα συστατικά ζελατινοποίησης περιλαμβάνουν το άγαρ, το αραρούτι και το αλεύρι αραβοσίτου.

Το ζελέ χρησιμοποιείται πιο συχνά στη Βόρεια Αμερική για την παρασκευή κονσερβών φρούτων, μαρμελάδων και παραδοσιακών ζελέ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για να φτιάξετε αλμυρά είδη όπως η παραδοσιακή ασπίκι ντομάτας ( είδος ντοματοπελτέ) .

Συντήρηση με αλισίβα

Η συντήρηση με αλυσίβα χρησιμοποιεί αλυσίβα και υδροξείδιο του νατρίου για να αλλάξει την ισορροπία του pH των τροφίμων.

Η αλυσίβα είναι εξαιρετικά αλκαλική και η τροφή που έχει υποστεί επεξεργασία με αυτήν καθίσταται πολύ αλκαλική για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν οποιαδήποτε βακτήρια.

Άλμη

Το τουρσί είναι μια από τις πιο νόστιμες μεθόδους αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων σε αυτή τη λίστα. Χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφίμων σε διάφορα υγρά που αναστέλλουν ή σκοτώνουν τα μικρόβια.

Το τουρσί χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφορετικών πιάτων και τροφίμων όπως αγγούρι τουρσί ή παστό βοδινό και αυγά τουρσί.

Υπάρχουν καί κάποιες σύγχρονες μέθοδοι ἀλλά μᾶλλον δέν εἶναι γιά ὅλους ἐπεί δή ἀπαιτοῦν χημικά συντηρητικά. 

Η αποθήκευση και η συντήρηση των τροφίμων είναι μια σημαντική ικανότητα προετοιμασίας εάν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των τροφίμων στην κουζίνα σας και το απόθεμα επιβίωσης.

Ἀπό : naturalnews.com

Κάποιοι λένε πώς ὅλα αὐτά χρειάζονται νά ἔχῃς σπίτι μέ κάποια ἔκτασι ἀνάλογη καί βεβαίως λεφτά γιά νά κάνῃς τίς προμήθειες. Ἐγώ θά σᾶς πῶ ὅτι στήν Ἑλλάδα ἡ συντριπτική πλειοψηφία ἔχουν σπίτι στά χωριά τους ἔχουν καί τίς ἀνάλογες ἐκτάσεις καί ἄν,λέω ἄν ἤθελαν θά μποροῦσαν νά κάνουν τά πάντα. Μέ προσωπική εργασία,ἐλάχιστα χρήματα καί βεβαίως θέληση. Στήν οὐσία αὐτό πού θά ἔπρεπε ὡς κληρονομιά νά γνωρίζαμε καλούμαστε σήμερα νά τό ἀναβιώσουμε μέσῳ τῆς ἀνάλογης ἐνημερώσεως. Θα τά μάθουμε,θά τά κάνουμε πράξιν ἄν θέλουμε νά ἐπιβιώσουμε σ᾿ἕναν κόσμο πού κάποιοι ἑτοιμάζουν γιά νά ἀπουσιάζουμε. Ἄς μήν τούς κάνουμε τό χατήρι. 


Ἡ Πελασγική

4 σχόλια:

  1. Πελασγικὴ καλημέρα, πέθανε ἡ Εἰρήνη Παππᾶ σήμερα. Ἔκανες καμιὰ ἔρευνα γιὰ τὴν καταγωγὴ της? Χιλιομόδι Κορινθίας, Λελέκου τὸ ἐπίθετό της, ἄνθρωπος τοῦ θεάματος, κ.τ.λ. Νἆσαι πάντα πολύ καλὰ γιὰ τὰ ὡραῖα ποὺ μᾶς βρίσκεις.

    Γιῶργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζωή σέ μᾶς !
      Ἐν τάξει μία παγκοσμίως γνωστή καί καθιερωμένη ἡθοποιός ἡ ὁποία μάλιστα ἦταν κι᾿ἀξιοπρεπής ὡς ἄνθρωπος,δέν εἶχε δώσει δικαιώματα καί πάντα μέ σεβασμό ἔκαναν ὅλοι λόγο γι᾿αὐτήν..

      Ὅσον ἀφορᾷ τήν καταγωγή της,τί νά σοῦ πῶ,δάσκαλος ὁ πατήρ της ἐπίσης διαβάζουμε : « ...Ο προπάππος της Σταύρος Λελέκος, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, έγραψε το πρώτο συντακτικό της ελληνικής γλώσσας (1881), όπως και άλλα βιβλία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση...»

      Ἡ μητέρα της ἐπίσης δασκάλα,συγγραφεύς καί ζωγράφος,ἔχει τιμηθεῖ γιά τό ἔργο της ἀπό τόν Δῆμο Πρεβέζης.
      Δέν βλέπω κάτι περίεργο στήν καταγωγή,ἀλλά καί πάλι ἀκόμη κι᾿ἄν ὑπῆρχε,δέν ἔχει δώσει δικαιώματα ἡ Εἰρήνη Παππᾶ. Ἄς ἀναπαυθεῖ ἐν εἰρήνῃ.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ Γεώργιε !

      Διαγραφή
    2. Ἀγαπητή Πελασγική, ὑπάρχει μιάν (ἀνεπιβεβαίωτη) πληροφορία ὅτι εἷχε παντρευτεῖ τόν Ἄρη Βελουχιώτη...Συνάδελφος πού κάνει άναρτήσεις σέ ἱστοσελίδες σινεφίλ ἀνέφερε ὅτι τό ἄκουγε συχνά ἀπό τόν παππού της ὁ ὁποίος ἦταν μέλος τοῦ ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ. Μόλις το δημοσίευσε, τρία μέλη τῆς ὁμάδας δήλωσαν πώς τό ἤξεραν ἤδη...

      Διαγραφή
    3. Μοῦ κάνει ἐντύπωσιν αὐτό διότι ὅπως διαβάζουμε στό βιογραφικό της ἀπό τό 1943 ἦταν ἤδη παντρεμένη μέ τόν σκηνοθέτη κα ἠθοποιό Ἄλκη Παππᾶ,ὁ γάμος μέ τόν ὁποῖο διήρκησε ἤ μέχρι τό 1947 ἤ μέχρι τό 1951.Ἡ Παππᾶ ἦταν 23 χρονῶν ὅταν παντρεύτηκε πού σημαίνει ὅτι ἤδη ἔπρεπε πρό τοῦ γάμου τους νά γνωρίστηκαν καί νά ἦσαν μαζύ κάποιο διάστημα. Ἴσως κι᾿ἀπό τήν δραματική Σχολή ὅπου σπούδαζε,ἀλλά σίγουρα ἀπό τόν χῶρο τόν καλλιτεχνικό.
      Τώρα πότε γνώρισε τόν Κλάρα,πότε ἀνέβηκε στά βουνά ( κάτι πού δέν ἀναφέρεται πουθενά ) προφανῶς καί δέν φαίνεται νά ἀνταποκρίνεται στήν πραγματικότητα. Ὁ δέ Κλάρας δολοφονήθηκε ἀπό τά συντρόφια του τό 1945 ( Ἀσχέτως πού λένε πώς αὐτοκτόνησε μαζύ μέ τόν γκόμενό του. Ρωμαῖος καί Ίουλιέτα. Χά ! Τόν ἔφαγαν τά κομμούνια γιατί τούς ρεζίλευε καί ὄχι μόνον... )

      Λοιπόν,ἐν κατακλείδι προφανῶς καί δέν πρέπει νά εἶναι ἀλήθεια.

      Ὅπως καί νά ἔχῃ ἡ πραγματικότης εἶναι κάτι πού δέν μᾶς ἐνδιαφέρει,δέν ἀσχολούμεθα ἀφοῦ οὔτως ἤ ἄλλως πουθενά δέν μᾶς χρησιμεύει κάτι τέτοιο.

      Καλησπέρα ἀγαπητή μου Θεοδώρα ! Τήν πιό θερμή καλησπέρα στήν Σαλονίκη μας !

      Διαγραφή