Η τελετή ταφής 32 Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 τελέστηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισούρας.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την εύρεση, εκταφή, αναγνώριση και ταφή των σορών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία και οργανώθηκε και οργανώθηκε από την Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Αλβανίας.
Η συμφωνία υπογράφηκε το 2009, αλλά η εφαρμογή της ξεκίνησε μια δεκαετία αργότερα. Ζητεί τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την εκταφή των λειψάνων των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών και την εκ νέου ταφή τους στα δύο νεκροταφεία που συμφωνήθηκαν.
Το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά από την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν τα λείψανα 6.300 Ιταλών στρατιωτών εκτάφηκαν και επέστρεψαν στην Ιταλία. Χρησιμοποιώντας παλιούς ιταλικούς στρατιωτικούς χάρτες που κατέγραφαν τα αυτοσχέδια νεκροταφεία όπου θάφτηκαν τόσο Ιταλοί όσο και Έλληνες πεσμένοι στη μάχη, περίπου 6.000 πεσόντες στρατιώτες βρέθηκαν διάσπαρτοι στα βουνά της νότιας Αλβανίας.
Συνολικά 1.003 πεσόντες Έλληνες έχουν ήδη ταφεί στα νεκροταφεία Κλεισούρας και Βουλιαράτων, ενώ στην επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης συμβάλλουν τα στρατιωτικά γενικά νοσοκομεία 401 και 251, η Ελληνική Αστυνομία και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Δημόκριτος. με τη χρήση ανάλυσης DNA.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, περίπου 6.800 έως 8.000 Έλληνες στρατιώτες πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι σε αυτοσχέδιους τάφους σε όλη την Αλβανία, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις μάχες μεταξύ ελληνικών και ιταλικών δυνάμεων... Τα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού δείχνουν ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι τις 28 Απριλίου 1941 – όταν ο ελληνικός στρατός παραδόθηκε στους Γερμανούς που είχαν εισβάλει από τα βόρεια – οι απώλειες στο αλβανικό μέτωπο ανήλθαν σε 13.936 αξιωματικούς και στρατιώτες ....
Από το σύνολο των νεκρών στις επιχειρήσεις κατά των Ιταλών, οι σοροί έως και 8.000 από αυτούς παρέμειναν στην Αλβανία, ενώ 5.960 θάφτηκαν σε νεκροταφεία εντός της ελληνικής επικράτειας. ( ὁλόκληρο τό θέμα ΕΔΩ )
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου