" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Καί Ἄρχων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου στό Φανάρι ΚΑΙ Διοικητής τοῦ Ἁγίου Ὄρους ! Ἀθανάσιος Μαρτίνος,παρακαλῶ ! ! !



Ο Εφοπλιστής Φιλάνθρωπος Αθανάσιος Μαρτίνος, εχειροθετήθη Άρχων του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι
Θέλετε νά ψάξουμε νά βροῦμε ἀπό ποῦ κρατᾶ ἡ σκούφια τοῦ νέου διοικητοῦ τοῦ Ἁγίου Ὄρους,Ἀθανασίου Μαρτίνου; Γιά πᾶμε,φαίνεται νά ἔχῃ ἐνδιαφέρον...

Στήν ὑπόθεσιν Μαρτίνου πρέπει νά ξεκινήσουμε ὄχι ἀπό τόν πατέρα,ἀλλά τήν μητέρα τήν Ἀθηνᾶ ἤ Νούνου Μαρτίνου τό γένος Μεθενίτη. Ὦ ναί,τό γένος Μεθενίτη.

Η Αθηνά Μαρτίνου, το γένος Μεθενίτη, είχε δυο αδελφούς, τον Μελέτη και τον Κλεόβουλο ή τον Μπίμπη, όπως τον αποκαλούσαν στην οικογένεια που επίσης έγιναν εφοπλιστές. Ήταν η δυναμική κόρη ευκατάστατης οικογένειας των Αθηνών με πολλά ακίνητα τα οποία κληρονόμησε εν είδει προικός σε ποσοστό 90% από την οικογένειά της, όταν παντρεύτηκε τον Ιωάννη Μαρτίνο.
Η Αθηνά έχει καταγωγή από την Κεφαλονιά και την Ελευσίνα. (ἐδῶ)


Ἀπό τήν Κεφαλονιά;Μάλιστα...

Οἱ γονεῖς ὀνομάζονταν Κωνσταντῖνος καί Ματίλντα. Ματίλντα δῆλα δή Ματθίλδη ;


Η Αυτοκράτειρα Ματθίλδη (Empress Matilda, Γουίντσεστερ, 7 Φεβρουαρίου 1102 - 10 Σεπτεμβρίου 1167), αποκαλούμενη και Μαώ, ήταν η πρώτη γυναίκα κυρίαρχος της Βρετανίας.κόρη του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Α΄ και της πριγκίπισσας Ματθίλδης της Σκωτίας...
Ο τίτλος που κράτησε σαν αυτοκράτειρα είναι αμφίβολος, αφού η ίδια προσωπικά δεν είχε στεφθεί ποτέ, μονάχα στάθηκε σύντροφος στον Γερμανό αυτοκράτορα σύζυγό της. Όμως οι περισσότεροι μεταγενέστεροι ιστορικοί υποθέτουν, ότι έγινε η στέψη...προχώρησε σε δεύτερο γάμο μαζί με τον γιο του Φούλκωνος Ε΄ του Ανζού (μετέπειτα Φούλκωνος των Ιεροσολύμων), Γοδεφρείδο Ε΄ Πλανταγενέτη το 1128. Εκείνη την εποχή ο νέος σύζυγός της —που ήταν κατά 11 χρόνια μικρότερός της— είχε τον τίτλο του κόμη του Μαιν..Το 1133 γεννήθηκε ο μεγαλύτερος γιος τους Ερρίκος ο Β΄ μετέπειτα βασιλιας της Αγγλίας (Ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας από την Ανδεγαυική δυναστεία των Πλανταγενετών που βασίλεψε στην Αγγλία τρεις αιώνες με 13 βασιλείς.) .
Η γέννηση του δεύτερου γιου της, Γοδεφρείδου της Νάντης το 1134 ...Ο πατέρας της διαπληκτίστηκε άσχημα με τον σύζυγό της, σε βαθμό που πιστεύεται ότι ο θάνατος του Ερρίκου Α΄ από τροφική δηλητηρίαση με γαρίδες, ήταν έργο του Γοδεφρείδου Ε΄
...Η Ματθίλδη είχε και την υποστήριξη του ισχυρότατου εκείνη την εποχή θείου της βασιλιά Δαυίδ Α΄ της Σκωτίας...(τά λοιπά περί Ματθίλδης ἐδῶ)

Εἴδατε πού μαθαίνουμε καί ἱστορικά θέματα,χάριν τῆς Ματίλντα Μεθενίτη; Ἄκρως ἐνδιαφέροντα,διότι ἡ Ἀθηνᾶ Μαρτίνου,κόρη τῆς Ματίλντας καί μητέρα τοῦ Ἀθανασίου,τοῦ διοικητοῦ Ἁγίου Ὅρους,λέγεται πώς εἶναι πολύ καλή φίλη τῆς Ἐλισάβετ τῆς Ἀγγλίας !




προσωπική φίλη της Βασίλισσας Ελισάβετ, στην οποία καυχιέται πάντα για τη δεξιοτεχνία της στο κυνήγι και τις απαράμιλλες ικανότητές της στην σκοποβολή...(ἐδῶ)

Κάποιον Μεθενίτη Ἀναστάσιο,προφανῶς τῆς ἰδίας οἰκογενείας,γεννημένο στόν Πόρον,βλέπουμε νά ἔχῃ μία κόρη ( Κυριακούλα 1885) ἡ ὁποία παντρεύεται ἀπό τήν οἰκογένεια Κορυζῆ,τόν Νικόλαο. Ἀλλά ἀκόμη ἕνας Μεθενίτης συνάπτει γάμο μέ τήν ἴδια οἰκογένεια Κορυζῆ. Ὁ Ἰωάννης,γεννημένος τό 1871,παντρεύεται τήν Αἰκατερίνη Κορυζῆ ἡ ὁποία εἶναι κόρη τοῦ Φραντζέσκου Κορυζῆ,ἀπό τόν Πόρο καί αὐτός ὅπως καί ὁ πατήρ τοῦ πρωθυπουργοῦ Ἀλεξάνδρου Κορυζῆ,Γεώργιος.

Ἐπανερχόμεθα στήν Ἀθηνᾶ ἤ Νουνού Μεθενίτη,τῆς πλουσίας ἀθηναϊκῆς οἰκογενείας μέ τά πολλά ἀκίνητα ἡ ὁποία παντρεύεται τόν Ἰωάννη Μαρτίνο μέ καταγωγή ἀπό τήν Στεμνίτσα Ἀρκαδίας,γεννημένος τό 1907. Ἦταν ἔμπορος καί εἶχε κατάστημα μέ ἀντῖκες,ἀπό τά πιό γνωστά τῶν Ἀθηνῶν,στό Μοναστηράκι.


Τό ζεῦγος Ἰωάννη καί Νουνού Μαρτίνου (φωτό)
είχε ένα από τα πιο γνωστά καταστήματα με αντίκες και έργα τέχνης στο Μοναστηράκι, στην καρδιά της Αθήνας, που υπάρχει ακόμα στη οδό Πανδρόσου.(ἐδῶ)

Ἀπέκτησαν 4 παιδιά τόν Ἀθανάσιο,τόν Κωνσταντῖνο,τόν Ἀνδρέα καί τήν Ἐλένη. Ἡ Ἐλένη παντρεύεται ἀπό τήν οἰκογένεια Μελᾶ,τόν Λέοντα:

γόνο καλής οικογένειας και ιδιοκτήτη του ακινήτου Piazza Mela στην Κηφισιά. Απέκτησαν τρία παιδιά, την Αλεξάνδρα, τον Δημήτρη και τον Ανδρέα.(ἐδῶ)



Ὁ Κωνσταντῖνος ἀπό τήν οἰκογένεια Λυγνοῦ,τήν Λία,ἔχουν τρία παιδιά τήν Ἰωάννα,τόν Γιάννη καί τόν Νικόλα.

ὁ Ἀνδρέας τήν Βεκρῆ Ἀλεξάνδρα

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, αντιπρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», χαρακτηρίζεται για την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την επιθυμία της να βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και κυρίως τα παιδιά. Και τα τρία τους παιδιά ( Αταλάντη-έχει παντρευτεί μέ τόν γιό τού Σωκράτη Κόκκαλη τόν Ντίνο-,Κίκος-έχει παντρευτεί τήν Μαρίνα Λιβανού-,Αλίκη-τόν σκηνοθέτη Ντένη Ηλιάδη-),αποφοίτησαν από το Κολλέγιο Αθηνών.(ἐδῶ)


καί ὁ Ἀθανάσιος τήν  Μαρίνα Boftzoka.Ἔχουν δύο κόρες τήν Γεωργία καί τήν Μαρίνα πού ἔχουν ἀποφοιτήσῃ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ἀπό τό Κολλέγιο Ἀθηνῶν.

Ἡ Γεωργία Μαρτίνου  :



στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη και μάλιστα με διαφορά χιλιάδων ψήφων από γνωστά στελέχη του κόμματος που ήταν υποψήφιοι στην ίδια περιφέρεια.



Η πρώτη επένδυση στη θάλασσα από την οικογένεια Μαρτίνου έγινε τη δεκαετία του ’60 υπό την καθοδήγηση της Αθηνάς Μαρτίνου. Τότε με τα κέρδη από την γκαλερί και τα έργα τέχνης αγόρασαν το πρώτο πλοίο. Ήταν φορτηγό με το όνομα «Θανάσης», χωρητικότητας 10.000 τόνων. Το αγόρασαν από την εταιρεία του Ν. Λιβανού. Τα δύο πρώτα πλοία τα διαχειριζόταν η ναυτιλιακή επιχείρηση της οικογένειας Μεθενίτη που είχε έδρα τον Πειραιά και η Kronos Shipping του Δ. Λεμού που είχε έδρα στο City του Λονδίνου
 Το 1971 η Αθηνά Μαρτίνου αποφάσισε να πάρει στα χέρια της τη διαχείριση των πλοίων της οικογένειας και μαζί με τους γιους της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, ίδρυσε την εταιρεία Thenamaris Ships Management. Αμέσως μετά αγόρασε και τρίτο πλοίο. Το 1975 η Thenamaris ήλεγχε έναν στόλο από 36 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 850.000 τόνων!(ἐδῶ)

Εἶδε τί κάνει μία ἀντικερί; Μέχρι πλοῖο ἀγοράζεις,ἀμέ ! Δέν μιλᾶμε ὅμως γιά μία ὅποια δήποτε ἀντικερί ἀλλά γιά τήν «Σπηλιά τοῦ Ἀλαντίν» !

Ἡ σπηλιά τοῦ Ἀλλαντίν,ὁ ἐφοπλιστής καί ὁ Δαίμων τοῦ Φαλήρου


Ἀπό τήν μία Ἄρχων στό Φανάρι καί ἀπό τήν ἄλλη χορηγός τοῦ ἐκπτώτου ἀγγέλου στό Φάληρο,ν᾿ἀγναντεύει τά καράβια του ...
Τώρα θά μοῦ πῇς πώς τό ἀλισβερίσι μέ Λαιμό καί Λιβανό,δέν εἶναι καί λίγο πρᾶγμα ! Ὁ Σκουρλέτης δέν εἶναι ἀπό τήν οἰκογένεια Λαιμοῦ; Ἔ καλά τώρα καί ἐγώ...Συμπτώσεις πού συνδέονται ἔτσι ὅλοι μεταξύ τους. Συμπτώσεις...

Μέσα σέ μία 10ετία,ἡ πανέξυπνη καί ἰκανότατη κυρία Νουνού ἐπέτυχε ἀπό τό ἕνα πλοῖο,τόν «Θανάση»,νά ἔχῃ 36 πλοῖα ! ! ! Καί νά ἔχῃ ἀπεξαρτηθῇ ἀπό τήν Κρόνο σίπινγκ  τοῦ Λαιμοῦ...!

Όταν, τη δεκαετία του ΄90 και συγκεκριμένα το 1991, η Αθηνά αποφασίζει να αφήσει τα καράβια της να τ΄ αρμενίσουνε οι γιοι της, ο Θανάσης Μαρτίνος αποχωρεί από την εταιρεία, για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime.Το 1997, ακολούθησε ο Ανδρέας, για να δημιουργήσει και αυτός με την σειρά του τη Minerva Marine, αφήνοντας ουσιαστικά στο τιμόνι της Thenamaris τον μικρότερο σε ηλικία αδελφό Ντίνο
 Με τους τρεις ξεχωριστούς πια ναυτικούς δρόμους και με άριστες οικογενειακές σχέσεις, κατάφεραν να γίνουν οι πλέον ισχυροί της ελληνικής ναυτιλίας. Έτσι, οι Μαρτίνοι με τις τρεις εταιρείες τους ελέγχουν 162 πλοία διαφόρων τύπων, συνολικής χωρητικότητας 16,1 εκατομμυρίων τόνων.(ἐδῶ)

Τα τρία αδέλφια θεωρούνται από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο real estate. Έχουν στην κατοχή τους ολόκληρες εκτάσεις σε περιοχές – φιλέτα του Λεκανοπέδιου, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά στο Καβούρι, μία από τις ακριβότερες περιοχές της Ευρώπης, έχουν επενδύσει σεβαστό μέρος του χαρτοφυλακίου τους.(ἐδῶ)


Martinos real estate
(Προσέξτε το αὐτό. Σᾶς τό ἔχω ξαναγράψῃ,αὐτούς τούς ἐνδιαφέρει νά ἔχουν γῆ. Ἔτσι ἐννοοῦν τόν πλοῦτο,ὄχι μέ τό χρῆμα. Αὐτό κρατῆστε το ...)

Καί ἀναρωτιέμαι τί νά θέλει στό Ἅγιον Ὄρος ὁ Θανάσης; ...!

Τον Ιούνιο του 2014 ο Γιάννης, ο γιος του Ντίνου, αποφάσισε να χαράξει τη δική του ρότα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, πάντοτε όμως συνεργασία με την οικογενειακή εταιρεία των Μαρτίνων, τη Thenamaris. Αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, και ίδρυσε τη Signal Maritime.(ἐδῶ)

Λές νά μήν ξέρουν γιατί ἰδρύουν τήν μία μετά τήν ἄλλη τίς ναυτιλιακές ἑταιρεῖες οἱ Μαρτίνοι; Ξέρουν,ξέρουν...



Πρόσφατα ο Γιάννης Μαρτίνος, τιμήθηκε με το βραβείο «New Generation Shipping Award» της Loyd’s (ἐδῶ)

Σοῦ ἔδωσαν βραβεῖο οἱ δράκοι; Μάλιστα...

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Μαρτίνος έχει ενισχύσει οικονομικά πολύ το Άγιο Όρος, με δωρεές του σε όλες τις ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας.


Αὐτάαα...



Ἡ Πελασγική

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Τό ...τσουνάμι ἔρχεται...Πανταχόθεν !



100.000 τζιχαντιστές προσπαθούν να μπουν Τουρκία από Συρία -  Αγκυρα: «Τους στέλνουμε Ελλάδα»

Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι υπηρεσίες ασφαλείας της Δύσης, καταδεικνύουν πως οι τζιχαντιστές όλων των οργανώσεων και αποχρώσεων στο Ιντλίμπ ανέρχονται σε 100.000!



Η φωτογραφία μας έρχεται από την Κεφαλλονιά. Είναι από χθες αργά το βράδυ.Η Κεφαλλονιά έχει σύνορα με την Τουρκία;

Ντου από παντού!!

Ο εφιάλτης της μαζικής εισβολής λαθραίων, στον "αφροασιατικό σκουπιδότοπο" χωρίς σύνορα, συνεχίζεται κανονικά. Η κατάσταση είναι πλέον δραματική.


Οι βάρκες ήρθαν πομπή από τα παράλια της Τουρκίας με το ταχύπλοο Μο chara της ΜΚΟ Refugee Rescue στην κεφαλή και την ΜΚΟ Lighthouse Relief να τις περιμένει στην Σκάλα Συκαμιάς!!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ HOT SPOT ΜΟΡΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ: ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!


Καί ὁ Κούλης ; Ἄ, ναί ἔχει τόν Δένδια πού συγκαλεῖ τό ΚΥΣΕΑ !

Ἠσυχάσαμε ...

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ συγκαλεί η κυβέρνηση - Καρέ-καρέ η απόβαση 550 αλλοδαπών στην Λέσβο


Εἰδικῶς ἐπεί δή εἶναι ὁ κόντε Δένδιας ...


Ἀπό ποῦ νά σωθῇς ; ! 


Ἡ Πελασγική

Τήν ἀποδεικνύουν τήν κυριαρχία τους ...!



(δεῖτε καί  τό βίντεο στήν Ἐσχάτη Γραμμή Ἀνασχέσεως )


Διηνέκη,ἔχει ξανασυμβῆ καί θά ξανασυμβῆ ! Ὅποιος πηγαίνει ἐπίσκεψιν στήν Αὐτοῦ Ἐξοχότητα τοῦ Δ΄ Ῥάϊχ,θά ἀκολουθῇ τίς ἐπιταγές τῆς τρεμουλιάρας ἀπογόνου τοῦ Καρλομάγνου,Ἄνγκελα Δωροθέα Κάσνερ - Κάζμιερτσάκ (τό ἀληθές ὁνοματεπώνυμό της.Τό ψευδές Μέρκελ)
Ἀλλιῶς...


11/7/2019

Έχοντας στο πλευρό της τη νέα Δανή πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντερίκσεν, η Μέρκελ και η επίσημη καλεσμένη της άκουγαν τους εθνικούς ύμνους των χωρών τους ενώ ήταν καθιστές. Μάλιστα η Μέτε καθόταν σταυροπόδι... 
«Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί!», γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ βλέποντας την Καγκελάριο της χώρας τους να κάθεται σε καρέκλα την ώρα που ακούγεται ο εθνικός ύμνος της Γερμανίας. (ἐδῶ)


Τήν ἀποδεικνύουν τήν κυριαρχία τους ...

Ξέρεις από κρυπτο-εβραία Νεοταξίτισσα Ανατολικογερμαναρού;


Ἄγγλοι,Γάλλοι,Γερμανοί καί στήν κορυφή ὁ Ἰωσήφ ! ! !


...έρχονται και Ισραηλινές επενδύσεις ,αγοράζουν ακίνητα μέσω ξένων funds ,και μέσω δικηγορικών γραφείων ,μεσιτών ,πεθαίνουν για αγάπη για εμάς !ρε ουστ του λες ,τίποτα αυτός ,κολιτζουρι ,χαχαχα !με τον πατριώτη της λέσχης θα λυθούν όλα ,πρώτα πρέπει να του μάθουν ,ότι στην ανάκρουση του εθνικού Ύμνου ,οι Έλληνες ,στέκονται όρθιοι και σε στάση προσοχης.


Ο προκάτοχος υπάλληλος στεκόταν με τα χέρια στα στραγάλια του και ορθανοιχτους τους πόδας ,μπερδεύτηκε....έρχονται τυχαία ;όχι βέβαια ,εεε ούτε και εμείς θα τους σαπακιασουμε τυχαία....(ἐδῶ)

Ἀριστόμαχος εἶπε ... 


Ἡ Πελασγική

Ἐγώ τό εἶπα :αὐτή ἡ «νηνεμία» ἀπό τίς ἐκλογές ἕως σήμερα,δέν μοῦ ἀρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ !


600 εισβολείς (ΕΝΑ ΤΑΓΜΑ) πραγματοποίησε απόβαση ΜΕΣΑ ΣΕ 30' στην Λέσβο



Η χώρα χωρίς σύνορα: 14 λέμβοι με αλλοδαπούς μέσα σε 30' μπήκαν στην Ελλάδα και έκαναν απόβαση στην Λέσβο!

Καί ὅσο ἀκούω κάποιους νά λένε: εἶδες τώρα μέ τόν Μητσοτάκη πόσα πράγματα μπῆκαν στήν θέσιν τους ; Τότε μέ πιάνει ἀκόμη μεγαλύτερος πανικός σάν σκέπτομαι αὐτό πού ...ἔρχεται ... ! ! ! 



Ὁ Μάϊκλ Βέντρις,τό ...δυστύχημα καί ἡ Γραμμική Β΄ πού ἔφερε τήν ἱερή ἀγελάδα...!



Μάϊκλ Βέντρις ὁ ἀδικοχαμένος ἐπιστήμων,αὐτός πού ἀποκρυπτογράφησε τήν Γραμμική Β΄ 

Ὁ ἀγαπητός φίλος καί ἀναγνώστης,Ἰωάννης Καποδίστριας,ἔγραψε σέ σχόλιό του :

...θυμηθήκαμε τόν επίμονο εκείνον νεαρότατο Άγγλο αρχαιολόγο, τον M.VENTRIS...Δεν μας "κάθεται" καθόλου καλά, μά καθόλου καλά, ένας Επιστήμων αυτού του βεληνεκούς και μάλιστα στα 34 του (και αρρήκτως "δεμένου" με τά αρχαιοελληνικά στοιχεία και τήν πείσμονα έρευνά τους), να οδηγεί το αυτοκίνητό του (6η Σεπτεμβρίου 1956) μέσα στο πολύβουο Λονδίνο τόσο γρήγορα και τόσο άτσαλα, ώστε να "καρφωθεί" πάνω σε ένα σταθμευμένο φορτηγό και να διαλυθεί!
Μήπως ;.....

(ὁλόκληρο τό σχόλιον,ἐδῶ)

Γιά νά δοῦμε :

Ὁ Μάϊκλ Βέντρις ἦταν ἕνας ἰδιαίτερος,ἕνας χαρισματικός ἄνθρωπος πού εἶχε τήν ἰκανότητα νά κάνῃ κτῆμα του,μέ μεγάλη εὐκολία,σχεδόν κάθε γλῶσσα ! Σέ ἡλικία 8 χρονῶν ὁμιλοῦσε ἀπταίστως : γαλλικά,γερμανικά,ἐλβετο-γερμανικά,πολωνικά,ἀρχαῖα ἑλληνικά καί λατινικά !

Ήταν ικανός να μάθει μια γλώσσα μέσα σε λίγες εβδομάδες, γεγονός που του επέτρεψε να αποκτήσει ευχέρεια σε περισσότερες ἀπό 12 γλώσσες. Στήν ηλικία των 8 ετών διάβαζε τό βιβλίο του Adolf Erman : Adolf Erman's Die Hieroglyphen,στα γερμανικά (ἐδῶ)

Ὁ Adolf Erman ἦταν ἕνας γερμανός Αἰγυπτιολόγος καί λεξικογράφος.

Ἀναμφισβήτως ὁ Μάϊκλ Βέντρις ἦταν μία ἰδιοφυΐα στό θέμα ἐκμαθήσεως τῶν γλωσσῶν ! Καί δέν εἶναι καθόλου τυχαῖο πού σέ τόσο μικρή ἡλικία (8 ἐτῶν) ἔψαχνε πολύ πιό πέρα ἀπό τίς σύγχρονες γλῶσσες.

Τό παιδί Βέντρις,βρέθηκε ἀπό τήν μία μεριά σ᾿ἕνα σπίτι πατροπαράδοτα στρατιωτικό ( ὁ παππούς,Φράνσις Βέντρις, διοικητής τῶν βρεττανικῶν δυνάμεων στήν Κῖνα,ὁ πατέρας,Ἔντουαρντ Βέντρις, ἀντισυνταγματάρχης στόν ἰνδικό στρατό) καί ἀπό τήν ἄλλη πλευρά τῆς μητρός του,Χάννα Δωροθέα Γιανάτσζ, μία καταγωγή πολωνο-ἑβραϊκή,ἀπό μία πολύ πλούσια οἰκογένεια ! Ὁ πατέρας πού εἶχε προβλήματα ὑγείας,συνταξιοδοτήθηκε προώρως καί ἡ οἰκογένεια πῆγε,γιά τό καλό κλῖμα πού βοηθοῦσε τόν πατέρα,στήν Ἐλβετία. Ἐκεῖ ξεκίνησε τήν ἐκπαίδευσίν του ὁ Μάϊκλ Βέντρις,σέ ἕνα γαλλο-γερμανικό σχολεῖο στό Γκστάαντ,ὄχι ὅμως γιά πολύ. Στά 9 χρόνια του,ἡ οἰκογένεια ἐπιστρέφει στήν Ἀγγλία. Στά 13 του βιώνει τόν χωρισμό τῶν γονιῶν του ἀλλά κερδίζει καί μία ὑποτροφία γιά τό 
Stowe School. (ῥῖξτε μία ματιά γιά τό συγκεκριμένο σχολεῖο,ἔχει ἐνδιαφέρον).

Ἕνα χρόνο μετά σέ μία ἔκθεσι-διάλεξη πού διοργάνωσε ὁ Ἄρθουρ Ἔβανς,μέ εὐρήματα ἀπό τίς ἀνασκαφές στήν Κρήτη,ὅταν ἐπέδειξε στούς μαθητές τοῦ Στόου τίς πινακίδες μέ τήν Γραμμική Β΄ καί τούς ἐνημέρωσε πώς δέν ἔχουν ἀποκρυπτογραφηθῇ,ὁ 14χρονος Βέντρις δήλωσε δημόσια πώς ἐκεῖνος θά ἦταν πού θά τήν ἀποκρυπτογραφοῦσε !

Καί ἔτσι ἔγινε,πολλά χρόνια ἀργότερα καί ἀφοῦ βίωσε τόν Β΄μεγάλο πόλεμο ὑπηρετώντας στήν RAF.

Ὅμως εἶχε βιώσῃ ἤδη μία περίεργη ζωή...Ἡ χωρισμένη μητέρα του,μέ τήν ὁποία ζοῦσε,ἦταν μία τρελέγκω πού ζοῦσε σέ παραλιακά ξενοδοχεῖα,τόν πρῶτο καιρό τοῦ χωρισμοῦ της καί μετά στό βόρειο Λονδίνο στό Highgate,στό συγκρότημα κατοικιῶν στό Χάϊπόϊντ,μοντερνιστικοῦ καί πολύ προχωρημένου ἀρχιτεκτονικοῦ σχεδιασμοῦ  διαμερίσματα τοῦ ἑβραίου ἀρχιτέκτονα,ἐκ Ῥωσσίας ἤ Πολωνίας ( ! )  Berthold Lubetkin. ( ἐπίσης ἔχει ἐνδιαφέρον νά διαβάσετε γιά τόν ἑβραῖο σουρεαλιστή καί κομμουνιστή -πού ζοῦσε ὅμως στό Παρίσι καί τό Λονδῖνο- Λουμπέτκιν καί τήν ὁμάδα ἀρχιτεκτόνων πού δημιούργησε τήν Tecton Group... )

Τά ...καταπληκτικά ἀρχιτεκτονικά διαμερίσματα τοῦ ἑβραίου Λουμπέτκιν

Αὐτή ἡ τρελέγκω μάνα,ἡ Χάνα,ἔκανε συνεχῶς πάρτυ,κουβαλοῦσε στό σπίτι πρωτοποριακούς καλλιτέχνες καί ἀρχιτέκτονες καί γενικῶς ζοῦσε μία ἔξαλλη ζωή ! Καί ἐνῶ ὁ φουκαρᾶς ὁ Μάϊκλ προσπαθοῦσε νά ἐντρυφήσῃ στήν κατανόηση καί ἀποκρυπτογράφηση τῆς Γραμμικῆς Β΄,(ἀκόμη καί στό σχολεῖο Στόου πολλές φορές παιδευόταν,κρυφά κάτω ἀπό τίς κουβέρτες μέ φακό,γιά τήν ἀποκρυπτογράφηση τῆς Γραμμικῆς Β΄) οἱ τρελοπαρέες καί τά ἐνδιαφέροντα τῶς φίλων τῆς μάνας του τόν ἔκαναν τελικῶς νά ἀκολουθιήσῃ τήν ἀρχιτεκτονική. Ὁ πατέρας του πέθανε τό 1938,ὅταν ὁ Βέντρις ἦταν 16 χρονῶν. Ἡ Χάνα,ἡ πολωνο-ἑβραῖα μάνα του,πού εἶχε ἔσοδα ἀπό τά πατρικά πολωνικά κτήματα,προσέθεσε τώρα καί τήν κληρονομιά τοῦ συζύγου.Ὅμως...

Ὅμως οἱ ναζί μπῆκαν στήν Πολωνία.Οἱ ναζί τῆς στέρησαν τίς οἰκονομικές ἀπολαβές,οἱ ναζί ξεκίνησαν τό κυνήγι τῶν ἑβραίων...Δέν ἤθελε καί πολύ τό πειραγμένο της μυαλό,ἔπεσε σέ κατάθλιψι καί τέλος πέθανε ἀπό ὑπερβολική λήψι βαρβιτουρικῶν ! Βλέπετε,τά πάρτυ τῶν ...προχωρημένων καί μοντέρνων φίλων της καλλιτεχνῶν δέν εἶχαν μόνον ποτά...

Κατά τήν φοίτησίν του στήν Ἀρχιτεκτονική Σχολή τοῦ Λονδίνου,γνώρισε καί τήν μετέπειτα σύζυγόν του κάτι σέ στύλ τῆς μάνας του.Μία κοπέλα ἀπό πλούσια οἰκογένεια,μοντέρνα,μέ ταξείδια στήν Εὐρώπη,ὅμορφη καί πολύ δημοφιλή... Βλέπεις, τοῦ ἔλειπε τό πρώτυπο τῆς μάνας, τοῦ Μάϊκλ...

RAF
Δέν τελείωσε τίς σπουδές του,στήν ἀρχιτεκτονική καί κατατάχθηκε στήν RAF ὡς πλοηγός. Ἐκπαιδεύτηκε καί στόν Καναδᾶ καί ἐν τῶ μεταξύ μάθαινε καί ῥωσσικά. Ῥωσσικά ἔ ; Τήν χρησιμότητα τῶν ὁποίων,ποτέ δέν ἐξήγησε...

Μετά το τέλος του πολέμου υπηρέτησε το υπόλοιπο της θητείας του στο έδαφος στη Γερμανία, για την οποία επελέγη λόγω της γνώσης του για τη ρωσική. Τα καθήκοντά του είναι ασαφή. Οι φίλοι του υπολόγισαν ότι βρισκόταν σε καθήκοντα πληροφοριών, ερμηνεύοντας τις αρνήσεις του ως μέρος μίας νομίμου αποσιωπήσεως. Δεν υπάρχουν αποδείξεις τέτοιων αναθέσεων στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Επίσης, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ήταν ποτέ μέρος μιας μονάδας που σπάζει τον κώδικα, όπως και ο Chadwick, παρόλο που το κοινό πίστευε εύκολα αυτή την εξήγηση της ιδιοφυΐας και της επιτυχίας του με την Γραμμική Β΄. (ἐδῶ)

Μήπως καταλαβαίνετε τί πάει νά περάσῃ τό ἀγγλικό βικιπαίδεια,γιά τόν Βέντρις; 
Ἐννοεῖται πώς ναί...

Στήν συνέχεια ἐργάστηκε για κάποιο διάστημα στήν Σουηδία ὅπου ἔμαθε καί τήν Σουηδική καί ἐπέστρεψε στήν Ἀγγλία ὅπου τό ᾿48 τελείωσε τήν ἀρχιτεκτονική.

εγκαταστάθηκε στο Hampstead, με την σύζυγό του όπου εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Σχεδίασε σχολεία για το Υπουργείο Παιδείας. Αυτός και η σύζυγός του σχεδίασαν προσωπικά το οικογενειακό τους σπίτι, στην 19 North End, Hampstead . Είχε δύο παιδιά, έναν γιο, τον Νίκ (1942-1984) και μια κόρη, την Τέσσα (γεννηθείς το 1946). Ο Ventris συνέχισε με τις προσπάθειές του στη Γραμμική Β, ανακαλύπτοντας το 1952 ότι ήταν μια αρχαϊκή μορφή της ελληνικής
Του απονεμήθηκε ένα βραβείο  OBE το 1955 για "υπηρεσίες στη μυκηναϊκή παλαιογραφία ". 
Το 1959 απονεμήθηκε μεταθανάτια το μετάλλιο Kenyon της Βρετανικής Ακαδημίας .(ἐδῶ)

Το 1940, ο 18χρονος Ventris είχε ένα άρθρο που εισήγαγε τη μινωική γλώσσα που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα της Αρχαιολογίας . Η αρχική θεωρία του Ventris ήταν ότι η Ετρουσκική και η Γραμμική Β συσχετίζονταν και ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κλειδί για την αποκρυπτογράφηση. Αν και αυτό αποδείχθηκε λανθασμένο, ήταν ένας σύνδεσμος που συνέχισε να εξερευνά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950.
Λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αμερικανός αρχαιολόγος Carl Blegen ανακάλυψε άλλα 600 περίπου πινακίδια με Γραμμική Β στο μυκηναϊκό παλάτι της Πύλου . Οι φωτογραφίες αυτών των πινακίδων από τον αρχαιολόγο Alison Frantz διευκόλυναν την μεταγενέστερη αποκρυπτογράφηση του Ventris για το σενάριο Γραμμικής Β.

Το 1956, ο Ventris, ο οποίος έζησε στο Hampstead, πέθανε ακαριαία σε σύγκρουση αργά τη νύχτα με ένα φορτηγό, ενώ οδηγούσε για τό σπίτι του,σέ ηλικία 34 ετών. Η ετυμηγορία του δικαστή ήταν τυχαίος θάνατος.(ἐδῶ)

Τό 1952,ἦρθε σ᾿ἐπαφή μαζύ του ὁ κατά δύο χρόνια μεγαλύτερός του Τζών Τσάντγουϊκ,καθηγητής γλωσσολογίας, κλασσικός φιλόλογος,ὁ ὁποῖος ΗΔΗ γνώριζε τό μέχρι τότε ἔργο τοῦ Βέντρις σχετικῶς μέ τήν Γραμμική Β΄. Ποιός ἦταν ὁ Τσάντγουϊκ ; Διαβᾶστε :


Τζών Τσάντγουϊκ
Ο Chadwick γεννήθηκε στην East Sheen , Richmond-upon-Thames και ἐλαβε εκπαίδευσι στο σχολείο του St Paul και στο Corpus Christi College, Cambridge . Υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Ειδικό Κατάστημα του Βασιλικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου .
 Τον Μάιο του 1942, μεταφέρθηκε στα καθήκοντα πληροφοριών στη ναυτική βάση HMS Nile στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εργάστηκε για να σπάσει ιταλικούς ναυτικούς κώδικες χαμηλότερου επιπέδου.
Ο Chadwick εργάστηκε στους ιταλικούς ναυτικούς κώδικες ως Έφορος Ναυτικού όταν, τον Σεπτέμβριο του 1942, ξαφνικά (και αμέσως) προήχθη σε Προσωρινό Υπολοχαγό  καθώς το υλικό ταξινομήθηκε ως "Μόνο Αξιωματικοί".Το 1944 μεταφέρθηκε στο Bletchley Park ("Σταθμός Χ"), έμαθε ιαπωνικά , και εργάστηκε για την ανάγνωση των κωδικοποιημένων μηνυμάτων που έστειλαν οι ιαπωνικοί ναυτικοί εκπρόσωποι στη Στοκχόλμη και το Βερολίνο . 
Μετά το τέλος του πολέμου το 1945, επέστρεψε στις σπουδές του στο Κέμπριτζ, αποφοιτώντας με τις πρώτες τάξεις στο τμήμα Classics Part II, με διάκριση στο ειδικό θέμα του, τη γλωσσολογία.(ἐδῶ)

(Διαβᾶστε καί γιά τό πλουσιώτερο κολλέγιο τό Κόρπους Κρίστι,πού ἱδρύθηκε ἀπό τό 1352. ΕΔΩ)


Μελετώντας στο Κολλέγιο Corpus Christi, προσπάθησε, με μερικούς συμπατριώτες του, να χρησιμοποιήσει κρυπτογραφικές μεθόδους για να αποκρυπτογραφήσει την "Μινωική Γραμμική Β΄ ". Γνώριζαν ήδη τις σχετικές εργασίες του Michael Ventris .(ἐδῶ)


Ἔγραψαν μαζύ καί ἕνα βιβλίο τό : «Ἔγγραφα στήν Μυκηναϊκή Ἑλληνική Γλῶσσα »,1956,τό ὁποῖο ἐκδόθηκε λίγο μετά τόν θάνατο τοῦ Βέντρις :

...Οι γνώσεις του Τσάντγουϊκ, επάνω στην κλασσική φιλολογία,βοήθησαν τον Μάικλ Βέντρις στην αποκρυπτογράφηση της Μυκηναϊκής Ελληνικής γραφής Γραμμική Β που βρέθηκε σε πινακίδες στην Ελλάδα και μέχρι τότε δεν ήταν γνωστό ποια γλώσσα απεικόνιζαν.
Μετά τον θάνατο του Βέντρις έγινε η κύρια μορφή επάνω στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β, έγραψε το εκλαϊκευμένο βιβλίο "Η Αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β" το 1958 και αναθεώρησε το "Έγγραφα σε Μυκηναϊκά Ελληνικά" το 1978.(ἐδῶ)

Τί ἀκριβῶς ἀναθεώρησε ὁ Τσάντγουϊκ; Μήπως τό ὅτι ἡ Γραμμική Β΄ ἦταν ὅντως μία πρώϊμη ἑλληνική; ΟΧΙ. Τότε; Πάντως ἀπό τότε καί μετά.ὁ ...μεγάλος Τσάντγουἱκ,δέν ἔδωσε ἀπολύτως τίποτε ἄλλο στήν γλωσσολογία τῶν πρώϊμων ἑλληνικῶν γραφῶν.Πέθανε τό 1998.

Νά τολμήσω,λοιπόν, νά πῶ ὅτι ὁ Τσάνγουϊκ στήν συνεργασία του μέ τόν Βέντρις,εἶδε πώς ἡ ἱστορία τῆς Ἑλλάδος πηγαίνει πολύ πίσω καί πώς ἄν μετά τήν ἀποκρυπτογράφηση τῆς Γραμμικῆς Β΄ἔπαιρνε σειρά καί ἡ Γραμμική Α΄ (δέν ἔχει ἀποκρυπτογραφηθῇ ἕως σήμερα) καί ποιός ξέρει,ἴσως καί ὁ περίφημος καί ...παράξενος Δῖσκος τῆς Φαιστοῦ;
Ἄλλως τε,ὁ Βέντρις πίστευε πώς ἡ Γραμμική Α΄ εἶναι πρόγονος τῆς Γραμμικῆς Β΄ καί φυσικό ἑπόμενο θά ἦταν νά στραφῇ σ᾿αὐτήν μετά τήν ἐπιτυχία του μέ τήν Γραμμική Β΄.

Τό ἐρώτημα πού τίθεται εἶναι : Ποιοί ἐνοχλοῦνται καί χάνουν ἀπό μία τέτοια ἀποκρυπτογράφησιν; !
Καί τέλος πάντων μετά ἀπό 60 καί πλέον χρόνια,πῶς καί δέν ἔχει ὑπάρξῃ κάποια πρόοδος στό θέμα Γραμμική Α΄; Κανέναν δέν συγκινεῖ; Κανένα ἐνδιαφέρον ἀπό τήν παγκόσμια ἀρχαιολογική καί γλωσσολογική ἐπιστημονική κονότητα ;



Η μη ελληνικότητα της γλώσσας της Γραμμικής Α΄ ενισχύεται πάντως από το γεγονός ότι η εξέλιξή της, η Γραμμική Β, δεν αποδίδει την ελληνική γλώσσα με ακρίβεια. Με βάση αυτό το γεγονός θεωρούν αρκετοί ότι η Γραμμική Α ταίριαζε καλύτερα στη γλώσσα, για την οποία ήταν προορισμένη, ενώ η Γραμμική Β, παίρνοντας τις φωνητικές αξίες της, μόνο μερικώς μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ελληνική γραφή, γι' αυτό και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.(ἐδῶ)

Τί εἶναι τόσο ἐνοχλητικό,τέλος πάντων μέ τήν Κρήτη ; Εἰδικῶς μέ τήν Κρήτη καί τόν Μινωϊκό πολιτισμό, τόν ὁποῖον ἤθελαν,ἀρχικῶς νά προέρχεται ἀπό Λιβύη,μετά Αἴγυπτο καί ἐσχάτως Φοινίκη... ! Πάντως σίγουρα,ἡ ἐπικρατοῦσα σήμερα ἄποψις θέλει τόν Μινωϊκό Πολιτισμό δημιούργημα σημιτικοῦ φύλου.Πάντως ΟΧΙ ἑλληνικοῦ ! ! !

Καί αὐτά τά ὑποστηρίζουν καί ...δικοί μας ἀρχαιολόγοι...!

Οἱ δράκοι εἶναι ἐδῶ,σάν ἕτοιμοι ἀπό ...καιρό ...! ! !

Ὁ Τσάντγουϊκ :

Αποσύρθηκε το 1984, οπότε και έγινε ο τέταρτος (και τελευταίος) Perceval Maitland Laurence Reader στο Classics στο Cambridge. Συνέχισε την υποτροφία του μέχρι το θάνατό του, είναι ενεργό μέλος πολλών διεθνών κοινωνιών και γράφει πολυάριθμα δημοτικά και ακαδημαϊκά άρθρα. Ήταν επίσης συνεργάτης της Βρετανικής Ακαδημίας και του Downing College, Cambridge 

Περί τοῦ ἑβραίου (ἀπό μάνα τοὐλάχιστον,τήν Σάρα Μούρσομ) Perceval Maitland Laurence ὁ ὁποῖος ἦταν δικαστής στήν Νότιο Ἀφρική(;!) καί εὐεργέτης τοῦ Κολλεγίου τοῦ Κέμπριτζ (;!), ἔχει ἐνδιαφέρον νά διαβάσετε.Καί πολλές τιμές βρέ παιδί μου...! Ὅπως καί ὁ Τσάντγουϊκ...

Καί ὁ φουκαρᾶς ὁ Βέντρις,πῆγε μᾶλλον ...ἀδιάβαστος...!!!


Ο Δίσκος της Φαιστού είναι αρχαιολογικό εύρημα από τη Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ.. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα. (ΕΔΩ)
Ἄγνωστα ; Τί λές καλέ ; Τά ...μυστήρια λύθηκαν,ἡ ἱερή ἀγελάδα εἶναι ἐδῶ !

...με βάση τις φωνητικές αξίες της μυκηναϊκής γραμμικής γραφής Β' ...
Πρόκειται για μια θρησκευτική συλλαβική μινωική επιγραφή με ποιητική παρήχηση, κάτι σαν μαντινάδα ή σαιξπηρικό σονέτο...Την οποία έχουμε μεν αναγνώσει στο μεγαλύτερο μέρος της, δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι την έχουμε «μεταφράσει» ή ερμηνεύσει αυτολεξεί, έχουμε απλώς πλησιάσει πολύ στο νόημα....
...ενδεχομένως για την ευτυχή κατάληξη μιας γέννας, τη μεγαλύτερη δοκιμασία για εκατομμύρια γυναίκες ακόμα και σήμερα. Γι' αυτό και η επίμονη αναφορά στην έγκυο θεότητα...
...Ο δίσκος έχει και στις δύο του πλευρές συνολικά 242 σημεία γραφής, 61 λέξεις και 18 στίχους ομοιοκατάληκτους. Έξι αναφέρονται στο φως, έξι στη δύση του, τρεις σε μία έγκυο θεότητα και άλλες δέκα είναι επίθετα της ίδιας, ουσιαστικά, φωτεινής θεότητας που άλλοτε ονομάζεται Πασιφάη (η μητέρα του Μίνωα) άλλοτε πάλι Αστάρτη-Αφαία, η μεσανατολικής προέλευσης θεότητα του έρωτα, του πολέμου, της φύσης και των βουνών, που αργότερα οι Κύπριοι ονόμασαν Αφροδίτη...
Σημείο αναφοράς της ήταν ο Αυγερινός, το φωτεινότερο για εμάς άστρο στο στερέωμα. Με χριστιανικούς όρους θα μιλούσαμε για «θεοφάνεια» και «ανέσπερο φως». Η ίδια η Φαιστός άλλωστε ερμηνεύεται στα μινωίτικα ως «Πόλη του φωτός», πολλούς αιώνες προτού «σφετεριστεί» τον τίτλο αυτόν το Παρίσι! (ἐδῶ)


Ο γλωσσολόγος πού αποκάλυψε τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού
Διαβᾶστε καί τά λοιπά πού ὑποστηρίζει ὁ κύριος Γκάρεθ Ὄουενς :

Ουαλός την καταγωγή ήρθε στην Κρήτη φοιτητής και «ξώμεινε» εκεί τριάντα χρόνια τώρα. Ερευνητής γλωσσολόγος με ειδικότητα στη μινωϊκή γραφή, σήμερα είναι υποδιευθυντής του γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Ηρακλείου, υπεύθυνος και διδάσκων του προγράμματος Erasmus/Socrates. (ἐδῶ)


( Το πρόγραμμα Erasmus (Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την κινητικότητα των φοιτητών) είναι πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ) που δημιουργήθηκε το 1987. Το Erasmus+ ή Erasmus Plus είναι το νέο πρόγραμμα που συνδυάζει όλα τα τρέχοντα προγράμματα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που άρχισε τον Ιανουάριο του 2014.)


Εἶχαν δέν εἶχαν καί πάλι στήν «ἱερή ἀγελάδα» κατέληξαν...Κατέληξαν; Χμμ...
Πῶς τό εἶπε;

 δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι την έχουμε «μεταφράσει» ή ερμηνεύσει αυτολεξεί, έχουμε απλώς πλησιάσει πολύ στο νόημα....

Ναί καί ἐμεῖς,τό ἔχουμε πιάσῃ τό ...νόημα...


Οἱ ...ἱερές ἀγελάδες κρατοῦν ἀπό πολύυυυυ παλαιά...



Ἡ Πελασγική

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Ι΄) Σεφέρ-ιάδης


Τό ξέρω πώς κάποιοι πάλι θά στεναχωρηθοῦν,ἴσως καί νά ἐκνευριστοῦν μαζύ μου,πού κάθε λίγο καί λιγάκι «πρέπει» νά ἀποκαθηλώνω κάποια ...μεγάλα ὀνόματα τῆς ἑλλαδικῆς πραγματικότητος καί ἱστορίας ἐννοεῖται...Τί νά κάνουμε ὅμως πού αὐτή εἶναι ἡ ἀλήθεια καί δέν ἀλλάζει; ! Τό ὅτι κρύβεται δέν σημαίνει πώς μπορεῖ νά διαφοροποιηθῇ,ἁπλῶς εἶναι θέμα χρόνου τό πότε θά λάβῃ τά ...πρέποντα...


Σεφεριάδης Πρόδρομος (φωτό)
Στέλιος Σεφεριάδης,ἦταν ἀπό τήν Σμύρνη,(1873 - 1951, ήταν Έλληνας πανεπιστημιακός, λόγιος, νομικός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών [ἐδῶ] ).
Πρό πάντων μέλος τῆς Ἂκαδημίας Ἀθηνῶν ! (ἐδῶ)

 Πατέρας του ἦταν ὁ Πρόδρομος Σεφεριάδης ( εἶναι αὐτός πού φαίνεται σέ πλαίσιο,στήν φωτό ἀριστερά, μέ τό τούρκικο φέσι στό κεφάλι). Δέν βρήκαμε ἄλλα στοιχεῖα σχετικῶς μέ τόν παπποῦ τοῦ Γεωργίου Σεφέρη. Ἄ, ξέχασα νά σᾶς πῶ πώς ὁ Στυλιανός Σεφεριάδης ἦταν πατέρας τοῦ μεγάλου μας ποιητοῦ,νομπελίστα Γεωργίου Σεφέρη,ἔ; Ναί,ἔτσι !
Ἀπό τήν φωτό δέν μπορῶ νά καταλάβω τί ἀκριβῶς μπορεῖ νά ἐκπροσωποῦσε ἡ παρέα τῶν κυρίων πού βλέπουμε μέ τά τούρκικα φέσια,κάποιοι δέ,ἔχουν καί ...παράσημα,στήν Σμύρνη. Πάντως σίγουρα δέν ἐκπροσωποῦσαν κάτι ἑλληνικό,ἔτσι;

Ὁ υἱός του Στέλιος,ὁ πατήρ τοῦ Γεωργίου Σεφέρη,πῆγε γιά σπουδές,(ποῦ ἀλλοῦ;)στήν Γαλλία.Σπούδασε τήν νομικήν τήν ὁποία ἀξιοποίησε δεόντως μέσῳτῶν γνωριμιῶν (προφανῶς τοῦ πατρός Προδρόμου,μέ τήν τουρκιά καί τούς Γάλλους πού ὅργωναν κυριολεκτικῶς στήν Μικρά Ἀσία !) καί ἔτσι ὁ Στυλιανός ἔγινε νομικός σύμβουλος στό γαλλικό προξενεῖο τῆς Σμύρνης. Τό 1912,πού ἔγινε μία τοπική ἐξέγερσις κατά τῶν τούρκων,στήν Σάμο,οἱ Ἄγγλοι καί οἱ Γάλλοι πού τόσο πολύ ἀγαποῦσαν τούς τουρκαλάδες ἐπέβαλαν ναυτικό ἀποκλεισμό στήν νῆσο καί προχώρησαν καί στίς σχετικές ...διπλωματικές διαδικασίες (συσκλεψεις κ.λπ.) γιά νά κάνουν ντά τούς θρασεῖς ἑλλαδίτες πού τόλμησαν νά σηκώσουν κεφάλι κατά τῶν τούρκων! Τότε ἦταν καί ἡ πρώτη ἐπίσημος ἐμφάνησις τοῦ Στυλιανοῦ Σεφεριάδη,ὁ ὁποῖος συνόδευσε τόν γάλλο πρόξενο στήν σύσκεψιν. Ὄχι γιά νά ὑπερασπιστῆ τά ἐλληνικά συμφέροντα,ἐννοεῖται...

Μετά ἀπό αύτό καί ἐνῶ ἔχουν ἀρχίσῃ οἱ βαλκανικοί πόλεμοι,ἀλλά καί ἡ «βασιλεία» τοῦ Βενιζέλου,ὁ μεγάλος νομικός καλεῖται ἀπό τόν Λευτεράκη στήν Ἑλλάδα.Δέν τόν ἀφήνει καθόλου παραπονούμενο ἀφοῦ τόν κάνει νομικό σύμβουλο στό ΥΠΕΞ. Μά τά εἶχε πάῃ καλά μέ τούς Γάλλους,εἶχε περγαμηνές... Ἔτσι βρέθηκε ὁ Σεφέρ-ιάδης στήν Ἀθῆνα μέ τήν οἰκογένεια !

Σεφέρ-ιάδης ἔτσι; Πῶς λέμε Σεφεραδῖτες; Ἔτσι ἀκριβῶς !

«Το επίθετο Αρώνης,προέρχεται από το εβραϊκό βαφτιστικό Ααρών είναι συνηθισμένο και στην Ελλάδα να δημιουργούνται επώνυμα από εβραϊκά βαφτιστικά (Σολομών–Σολωμός, Λεβύ–Λεβής κ.ά.)»(ἐδῶ)

Γιατί ἀσχολήθηκα μέ τό Ἀρώνης; Διότι ὁ Γεώργιος Σεφεριάδης,πού ἔγινε Σεφέρ-ης πρίν ἔλθουν στήν Ἀθῆνα ξεκίνησε τήν μαθητεία του στήν Σχολή Ἀρώνη τῆς Σμύρνης.Ἐκεῖ εἶχε φοιτήσῃ καί ὁ πατήρ του.Ἡ σχολή αὐτή,πρίν ὀνομασθεῖ Σχολή Ἀρώνη καί ἀναγνωρισθῆ ὡς ἰσότιμον μέ τά ἐλληνικά δημόσια σχολεῖα (1911),λεγόταν ἑλληνο-γαλλική σχολή ! Πῶς; Καλά...(διαβᾶστε ἐδῶ γιά τόν ...Ναξιώτη Ἀρώνη τόν ἱδρυτή του)


Καί πῶς λέγεται ὁ μέχρι πρό 2μηνου,δ/ντής τοῦ ἑβραϊκοῦ μουσείου τοῦ Βερολίνου ; Πέτερ Σέφερ. ...
Ξέρετε πῶς λέγεται ὁ κύλινδρος μέ χειρόγραφα τῆς Τορά ; Σέφερ
Αὐτά γιά τήν ...ἱστορία τοῦ -σέφερ


Στυλιανός Σεφεριάδης.Πᾶσα ὁμοίωτης μέ τόν Λευτεράκη,εἶναι ...ἰδέα σας..(φωτό)
Καί ἐκτός ἀπό νομικός σύμβουλος στό ΥΠΕΞ τοῦ Βενιζέλου,τί ἄλλο ἐπέτυχε ὁ Στυλιανός Σεφέρ-ιάδης ;

Το 1913 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.Το 1919 εξελέγη καθηγητής διεθνούς δικαίου στην νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και το 1920 έγινε τακτικός. Το 1921 απομακρύνθηκε για πολιτικούς λόγους από την θέση του, στην οποία επανήλθε το 1923. Αποχώρησε από το πανεπιστήμιο το 1938 με τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή. Διετέλεσε κοσμήτορας της νομικής σχολής (1927 - 1928, 1937 - 1938), προπρύτανης (1934 - 1935) και πρύτανης (1933 - 1934), ενώ μεταξύ 1930 και 1932 ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Πάντειου Πανεπιστημίου. Το 1933 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του διεθνούς δικαίου,μέλος της ειδικής επιτροπής επιλογής καθηγητών του νεοιδρυθέντος τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης καθώς και μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την ίδρυσή του (ἐδῶ)

Μία ἀπό τίς τελευταῖες «ἐπιτεύξεις» τοῦ Βενιζέλου,ἡ ἵδρυσις τοῦ ΣτΕ. Θά ἔμενε ἐκτός ὁ φίλος του Στυλιανός; !
Γιατί,μιλᾶμε ὅλοι αὐτοί εἶναι διάνοιες ! Ἀλλοίμονον ! Ἐπαξίως τόσες τιμές καί θέσεις στά Πανεπιστήμια,ἔτσι;  Πῶς ἄλλως τε θά φτάναμε σήμερα νά εἰσέρχονται στά ἀνώτατα ἱδρύματα, μέ βαθμούς τοῦ 5 καί τοῦ 3 ; Χρειάστηκε πολλή δουλειά λέμε ! ! ! Ὅλοι ἦσαν χρήσιμοι ! Καί ὁ Λευτεράκης ἤξερε νά ἐπιλέγῃ...


Ὁ πατήρ Στυλιανός μετά τῆς θυγατρός Ἰωάννας καί τοῦ υἱοῦ Γεωργίου (φωτό)
Πάντως ὁ πατήρ τοῦ Σεφέρη πέθανε εἰς Παρισίους ὅπου καί ἐτάφη ! Στήν Γαλλία,ὄχι στήν Ἑλλάδα πού τόσα τοῦ προσέφερε.
Ἐκτός ἀπό τόν Γεώργιο εἶχε ἕναν ἀκόμη υἱό,τόν Ἄγγελο πού ἦταν ποιητής,ἀλλά καί μία κόρη.Ποιά λέτε; Μά τήν μετέπειτα σύζυγον τοῦ Κωνσταντίνου Τσάτσου τήν Ἰωάννα Σεφεριάδη,τήν συγγραφέα. Διότι βλέπετε,ὅλη ἡ οἰκογένεια εἶχε στό αἷμα της τό ταλέντον τῆς λογοτεχνίας ...!

Στις 14 Ιουλίου του 1918, η μητέρα του Γεωργίου Σεφεριάδη (Σεφέρη), Δέσπω τό γένος Τενεκίδη,μαζί με τους δύο γιους και την κόρη της Ιωάννα μετέβη στο Παρίσι, όπου ο πατέρας τους Στέλιος εργαζόταν ως δικηγόρος Ο Στέλιος Σεφεριάδης επιθυμούσε όλη η οικογένειά του να μεταφερθεί στο Παρίσι κι ο γιος του Γιώργος να σπουδάσει στη Γαλλική πρωτεύουσα(ἐδῶ)

Γιατί ἤθελε ὁ Στυλιανός ὅλη ἡ οἰκογένεια νά ἀφήσῃ τήν Ἑλλάδα ;Καί γιατί ἔπρεπε εἰδικῶς ὁ Γεώργιος νά σπουδάσῃ στό Παρίσι; Καί πῶς γίνεται νά εἶναι στήν Γαλλία καί ταυτοχρόνως καί καθηγητής στό ἑλληνικό Πανεπιστήμιο;

τέλη Αυγούστου 1924, ο Γεώργιος Σεφεριάδης,πηγαίνει στο Λονδίνο για την τελειοποίηση των αγγλικών του εν όψει των εξετάσεων στο Υπoυργείο Εξωτερικών.(ἐδῶ)

Ἄ,ὁ μπαμπᾶς Στυλιανός,τόν προόριζε γιά διπλωμάτη ! Βενιζέλος,λέμε...

Ἔτσι τό 1927,διορίζεται στήν διπλωματική ὑπηρεσία τοῦ ΥΠΕΞ.

Τον Μάιο του 1931 εκδίδεται με το ψευδώνυμο Γ. Σεφέρης η «Στροφή» και τον ίδιο χρόνο διορίζεται υποπρόξενος και έπειτα διευθύνων του ελληνικού Γενικού Προξενείου του Λονδίνου, όπου θα παραμείνει μέχρι και το 1934 (ἐδῶ)

Ἔτσι γιά νά καταλάβετε πώς ζοῦνε αὐτοί,πού δέν ξέρουν καί οὔτε θέλουν νά μάθουν,ἐννοεῖται,τί σημαίνει μεροκάματο... Αὐτό πού τούς μαθαίνουν εἶναι πώς πρέπει,λές καί εἶναι οἱ ἐκλεκτοί τῶν ἐκλεκτῶν,νά τούς θρέφει ὁ λαός,πάντα,κληρονομικῷ δικαιώματι ...!

Τον Οκτώβριο του 1936 διορίζεται πρόξενος στη Κορυτσά, όπου θα παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο του 1937 οπότε και μετατίθεται στην Αθήνα ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξωτερικού Τύπου του Υφυπουργείου Τύπου και Πληροφοριών : ο ίδιος αρνείται πως ενεπλάκη σε ζητήματα λογοκρισίας του εσωτερικού τύπου, αλλά είχε ως αρμοδιότητά του τις επαφές με τις ξένες διπλωματικές αποστολές και τους ξένους ανταποκριτές


Γεώργιος καί Μαρώ Σεφέρη φωτό)
Παντρεύεται τήν Μαρία,πού τήν ἔλεγαν Μαρίκα ἀλλά ἐν τέλει τό ἔκανε γαλλικό Μαρώ, τό γένος Ζάννου ( ἐδῶ γίνετα λόγος γιά Δραγούμηδες,Ῥάλληδες,Σκυλίτσηδες καί ὅλους αὐτούς τούς γνωστούς ἐκ Φαναρίου,Χίου,Σύρου κ.λπ....),οἰκογένεια ἀριστοκρατική,τῆς ὑψηλῆς ἀθηναϊκῆς κοινωνίας μέ γαλλίδα μητέρα.Στήν Γαλλία μεγάλωσε ἡ Μαρία.Ἡ οἰκογένεια εἶχε καί σπίτι στήν Αἴγινα,βεβαίως... Ἡ Μαρία εἶχε κάνει ἕναν πρῶτο γάμο ἀπό ἐπίσης ...μεγάλο ὄνομα :Λόντος ! Καί ὅπου Λόντος βλέπε καί Μάξιμος,Στρέϊτ...Τώρα ἐάν πῶ πώς ἦταν ὅλοι ἑβραϊκῆς καταγωγῆς,θά πῶ συνωμοσίες καί τά παρόμοια; Δέν νομίζω...Ἁπλῶς ...ἔτυχε νά εἶναι ἑβραῖοι...Ὅπως καί ἡ μητέρα της πού ἦταν γαλλίδα,ἔτυχε...Εἶχε καί δύο παιδιά ἀπό τόν γάμο μέ τόν Ἀνδρέα Λόντο. Γνώρισε τόν Σεφέρη,πῆγαν στό σπίτι  στήν Αἴγινα καί βούϊξε ἡ Ἀθῆνα ἀπό τό σκάνδαλο,ἀφοῦ ἦταν ἀκόμη παντρεμένη :

ο άνδρας της είπε ότι αν εκείνη φύγει θα κρατήσει αυτός τα παιδιά και η Μαρώ δεν θα τα ξαναδεί. Έτσι βλεπόταν με τον Σεφέρη,χωρίς να παντρευτούν. Τέσσερεις ημέρες μετά τη Γερμανική εισβολή, ο Σεφέρης έπρεπε να ακολουθήσει την εξόριστη Κυβέρνηση και ο μόνος τρόπος να είναι μαζί ήταν να παντρευτούν. Έτσι έκανε το δεύτερο γάμο της, με τον ποιητή, στις 10 Απριλίου 1941. Τα παιδιά της τα άφησε στην Π. Δέλτα. Η Μαρώ τον ακολούθησε στην Κρήτη και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.(ἐδῶ)

Σέ ποιά Π.Δέλτα ἄφησε τίς κόρες της; Ἡ Πηνελόπη Δέλτα,δέν αὐτοκτόνησε ὅταν μπῆκαν οἱ Γερμανοί στήν Ἑλλάδα; Τέλος πάντων,ὁ ἐκλεκτός Σεφέρης πέρασε τά χρόνια τῆς κατοχῆς σέ ἀσφάλεια καί μακριά ἀπό τήν δεινοπαθοῦσα Ἑλλάδα.

ο Γιώργος Σεφέρης συνοδεύει την Πριγκίπισσα Διαδόχου Φρειδερίκη και τα δύο της παιδιά, Σοφία και Κωνσταντίνο, στο Γιοχάνεσμπουργκ και από εκεί στην Πραιτόρια υπηρετώντας στην εκεί Ελληνική Πρεσβεία μέχρι το 1942. Τον Απρίλιο του 1942 επιστρέφουν στο Κάιρο, αλλά επειδή αποφασίζεται το κλείσιμο της εκεί Ελληνικής Πρεσβείας και του Ελληνικού Προξενείου στην Αλεξάνδρεια, αναχωρούν για την Ιερουσαλήμ. Επιστρέφει τον Ιούνιο του 1942 στο Κάιρο και στις 22 Σεπτεμβρίου διορίζεται επισήμως Γενικός Διευθυντής Τύπου Μέσης Ανατολής (ἐδῶ)

Δούλευε πολύ σκληρά ὁ ἄνθρωπος ! Ἔδινε λογοτεχνικές διαλέξεις καί ἔγραφε ποιήματα. Μιλᾶμε πολύ σκληρή δουλειά ὁ διπλωμάτης ! Καί πρός ἀναγνώρισιν τῆς ἐπιόνου ἐργασίας του ἀναβαθμίζεται ἀπό  Γενικός Διευθυντής Τύπου Μέσης Ανατολής, ὡς :

Διευθυντής Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, τα καθήκοντα της οποίας δεν τον ενθουσιάζουν. Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γεώργιο Παπανδρέου (Απρίλιος 1944), ο Σεφέρης παύεται από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών: την απομάκρυνσή του την αποδίδει σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που βρίσκονταν μεταξύ των ακροατών των διαλέξεών του για τον Μακρυγιάννη και δεν συμφωνούσαν με αυτά που είπε εκεί ο ίδιος. Παραμένει πάντως στην Υπηρεσία του υπουργείου ως ανώτατος δημόσιος λειτουργός. Με την υπουργοποίηση του Καρτάλη ως Υπουργού Τύπου και Πληροφοριών, τον Ιούνιο του 1944, τοποθετείται γραμματέας επί των ανατολικών θεμάτων, κατά τον χαρακτηρισμό του πολιτικού του προϊστάμενου.(ἐδῶ)

Τί εἶπε γιά τόν Μακρυγιάννη; ...!

Τον Μάιο του 1945 ο Αντιβασιλέας Δαμασκηνός του προτείνει να γίνει διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου, ουσιαστικά ιδιαίτερος γραμματέας του. Τη θέση αυτή δεν την επεδίωκε...Το καλοκαίρι του 1946 παρεμποδίζεται η υπηρεσιακή του προαγωγή λόγω, όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Ξύδης, της υπηρεσίας του στην Αντιβασιλεία...Στις 26 Φεβρουαρίου 1947 βραβεύεται με το Βραβείο Παλαμά για την ποίησή του-το πρώτο τέτοιο που απονέμεται-και συνοδεύεται με το ποσό του ενός εκατομμυρίου δραχμών. Το καλοκαίρι του 1947 εμποδίζεται η υπηρεσιακή του εξέλιξη μέχρι που ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, ζητά να μεταβεί εκεί ο Σεφέρης ως Σύμβουλος: μετά από μια χειρουργική επέμβαση, τον Φεβρουάριο του 1948 αναχωρεί...
Τέλη Δεκεμβρίου του 1950 γυρίζει στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 1951 επιστρέφει στην Άγκυρα για να παραδόσει στο διάδοχό του, και στις 20 Απριλίου 1951 τοποθετείται Σύμβουλος στην Πρεσβεία του Λονδίνου. Τέλη Αυγούστου 1952 προάγεται Πληρεξούσιος Υπουργός Β' με άμεση μετάθεση για τη Βηρυτό, στην οποία φθάνει στα τέλη του Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς...


Καραμανλῆς-Σεφέρης-Ἀβέρωφ (φωτό)
Ο Σεφέρης επιδιώκει να μετατεθεί στο Λονδίνο με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση, εκ μέρους του, της Κυπριακής υπόθεσης. Τελικά ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας τον τοποθετεί στη Διεύθυνση του υπουργείου με αρμοδιότητα την Κύπρο τον Ιούνιο του 1956. Από τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς συμμετέχει στη αντιπροσωπεία της Ελλάδος που προσπαθεί να προωθήσει την αυτοδιάθεση της Κύπρου μέσω του Ο.Η.Ε..


Πρέσβης στο Λονδίνο (1961) με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Καραμανλή και της Αγγλίας H. Macmillan(φωτό)
Στις 9 Ιουνίου 1960 αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Ο Σεφέρης βρισκόταν τότε ακόμη στη θέση του πρεσβευτή στο Λονδίνο...Στις 20 Αυγούστου 1962 εγκαταλείπει οριστικά την Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και τίθεται εις την διάθεσιν του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών...
Το 1963, ο Γιώργος Σεφέρης βραβεύεται με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών... 
...Σύμφωνα με την μαρτυρία του Κωνσταντίνου Τσάτσου, τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών Ηλίας Βενέζης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος και Χρήστος Καρούζος είχαν προτείνει τον Νομπελίστα ποιητή για υποψήφιο μέλος της. Του ζητήθηκε να μην απορρίψει την εκλογή του. Όμως, πάλι σύμφωνα με τον Τσάτσο, «άνθρωποι του Συγκροτήματος [Λαμπράκη]» και η σύζυγός του, από το 1941, Μαρώ (1898 - 29 Μαρτίου 2000), «όλοι οι εχθροί της Ακαδημίας», τον πίεσαν να μην δεχθεί να γίνει μέλος της ...(ἐδῶ)

Ἐχθροί τῆς Ἀκαδημίας τό συγκρότημα Λαμπράκη καί ἡ Μαρώ; Χμμ...Μᾶλλον τότε δέν θά εἶχαν τούς δικούς τους ἐκεῖνο τό διάστημα ἐκεῖ...
Τό 1963,πρόεδρος τῆς Ἀκαδημίας ἦταν :


ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος Έλληνας εθνικιστής, ένας από τους κορυφαίους στοχαστές του Νέου Ελληνισμού, φιλόσοφος, Πανεπιστημιακός, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας και ακαδημαϊκός

Γιά διαβᾶστε λίγο τό βιογραφικό του,ἐδῶ

Ἀκόμη :

Το 1975 ίδρυσε στο χωριό Μαγούλα της Σπάρτης, κοντά στον Μυστρά, την ελεύθερη σχολή φιλοσοφίας "Ο Πλήθων", αποσκοπώντας στη συνέχιση της παράδοσης του Μυστρά και στη διαπίστωση της πνευματικής και ηθικής ταυτότητας του σύγχρονου ελληνισμού, με μια προσπάθεια επιστροφής στις πολιτιστικές και φιλοσοφικές ρίζες
Αν και θεωρείται από τους μεγαλύτερους μελετητές του Πλάτωνα και του Πλωτίνου, το 1978 ήταν Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης για τον Αριστοτέλη και, την ίδια χρονιά, ένας από τους επτά φιλοσόφους ομιλητές του Διεθνούς Συμποσίου για τον Αριστοτέλη, που διοργάνωσε στο Παρίσι η ΟΥΝΕΣΚΟ...(ἐδῶ)

συνέχιση της παράδοσης του Μυστρά και στη διαπίστωση της πνευματικής και ηθικής ταυτότητας του σύγχρονου ελληνισμού,με μια προσπάθεια επιστροφής στις πολιτιστικές και φιλοσοφικές ρίζες
Δέν τά ἤθελαν αὐτά οἱ Λαμπράκηδες καί ἡ κόρη Ζάννου ἔ; 

Συνεχίζουμε μέ τόν Σεφέρη : 

Στις 16 Απριλίου 1964 αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου έτους αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Ιούνιο του 1965 επίτιμος διδάκτωρ του Πρίνστον...
Το 1968 τον προσεγγίζουν Αριστεροί με σκοπό να τους συνδράμει: ο Μίκης Θεοδωράκης του ζητά να συμβάλει στην δημόσια εκτέλεση μελοποιημένης ποίησής του από τον ίδιο, αλλά το θεωρεί μάταιο, ενώ του ζητείται να μεσολαβήσει για να χειρουργηθεί ο Γιάννης Ρίτσος.(ἐδῶ)

Βρέ,τούς φραγκοφονιάδες κουκουέδες...!Ἀλλά καί τό τερπνόν μετά τοῦ ὠφελήμου ! Καί χρῆμα νά πέσῃ καί τήν στάμπα τοῦ ἀριστεροῦ νά τοῦ βάλουν... ! 

 Στις 28 Μαρτίου 1969 ο Σεφέρης μίλησε για πρώτη φορά δημόσια εναντίον της Χούντας:μεταδόθηκε από την Ελληνική Υπηρεσία του B.B.C., το ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού και την Ντόιτσε Βέλε ...

Στις 22 Ιουλίου 1971 εισήχθη στον Ευαγγελισμό με συμπτώματα έλκους, το οποίο τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Πέθανε την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Δύο μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του, η οποία εξελίχθηκε σε σιωπηρή πορεία κατά της δικτατορίας(ἐδῶ)

Εἶδες πώς πέτυχαν τά κομμούνια; Τήν πῆρε τήν στάμπα,ἤθελε δέν ἤθελε ! Μᾶλλον ἤθελε...


Από την κηδεία του Γ. Σεφέρη (22 Σεπτ.), που πήρε χαρακτήρα αντιδικτατορικής εκδήλωσης.(φωτό)
Αὐτά ! 


Υ.Γ. Ἔχουν δραπετεύσῃ καί ἐδῶ στήν γειτονιά μας,ἀπό τίς Ἀγροτικές φυλακές,4 κρατούμενοι (2 ἀλβανά,ἕνας μαροκινός καί ἕνας αἰγύπτιος) καί εἶναι τό πρᾶγμα δύσκολο...Μέσα στίς ἐρημιές πού εἴμαστε...Καί μέ τόν Χρυσοχοΐδη ἐπικεφαλής,τί σιγουριά νά νοιώθης...Πᾶμε γιά διπλό-ἀμπάρωμα ! ! ! 

Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Α΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Β΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Γ΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Δ΄) 
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Ε΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι (μέρος ΣΤ΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Ζ΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Η΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Θ΄)
Ἐξαιρετικῶς ...ἐπιλεγμένη ...!
Κιτσίκης ὁ,ἀρίστως,ἐπιλεγμένος ! 



Ἡ Πελασγική