" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Φοροδιαφυγή της Eldorado Gold μέσω Μπαρμπέιντος περιγράφει ολλανδική ΜΚΟ


Φοροδιαφυγή της Eldorado Gold μέσω Μπαρμπέιντος περιγράφει ολλανδική ΜΚΟΜέσω της Ολλανδίας , υπουργός Οικονομικών της οποίας είναι ο γνωστός μας Γερούν Ντάισελμπλουμ, και των νησιών Μπαρμπέιντος (γνωστού φορολογικού παραδείσου) η Ελντοράντο Γκολντ (Eldorado Gold), μητρική εταιρεία της “Ελληνικός Χρυσός”, αποφεύγει την πληρωμή φόρων στην Ελλάδα.

Αυτό αναφέρει σε έρευνά της η ολλανδική ΜΚΟ “Somo” (κέντρο που ερευνά τη δραστηριότητα των πολυεθνικών επιχειρήσεων), η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, όπως αναφέρει το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέσω του γνωστού ιστότοπου “Μεντιαπάρτ” και με τον εύγλωτοο τίτλο: «Φοροδιαφυγή: Πώς η Ελλάδα βλέπει τους φόρους της να εξατμίζονται μέσω της Ευρώπης» 

«Η έκθεση της ΜΚΟ είναι πετριά στον κήπο του Eurogroup, στο οποίο προεδρεύει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που πριν λίγες μέρες έδινε μαθήματα στην ελληνική κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, η «Ελντοράντο Γκολντ», η οποία έχει εξασφαλίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση την άδεια εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, έχει κατορθώσει «να εξοικονομήσει τουλάχιστον 1,7 εκατ. ευρώ, φοροδιαφεύγοντας, μέσω Ολλανδίας, ενώ θα έπρεπε να τα έχει πληρώσει στην Ελλάδα». 
 
ἡ Eldorado Gold, μέ ἔδρα τό Βανκούβερ τοῦ Καναδά, σέ ὅλο τον Κόσμο (φωτό)
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η «Ελντοράντο Γκολντ» – η οποία δραστηριοποιείται, επίσης, στον Καναδά, τη Ρουμανία και την Τουρκία -, χρησιμοποιεί ένα σύστημα τουλάχιστον 12 θυγατρικών, δηλωμένων στην Ολλανδία, οι οποίες είναι «κενά κελύφη», που της επιτρέπουν να κάνει ταχυδακτυλουργίες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να μειώνει σημαντικά τη φορολογία της.
 
Το 2013, όλες μαζί οι θυγατρικές, που εδρεύουν στην ίδια διεύθυνση στο Άμστερνταμ, είχαν περίπου 2 δισ. δολάρια στο ενεργητικό τους, ενώ οι 11 από αυτές δεν έχουν κανέναν υπάλληλο, η δε 12η έχει μόνον τρεις υπαλλήλους.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η εταιρεία που εκμεταλλεύεται άμεσα το ελληνικό ορυχεία είναι η «Ελληνικός Χρυσός», που ανήκει σε δύο θυγατρικές της «Ελντοράντο», οι οποίες με τη σειρά τους χρηματοδοτούνται από μια τρίτη θυγατρική δηλωμένη στα νησιά Μπαρμπέιντος.
Αυτή η σύνθεση επιτρέπει μια ταχυδακτλουργική διαδρομή: Αντί η «Ελντοράντο» να χρηματοδοτεί κατ’ ευθείαν την εκμετάλλευση του ορυχείου και να πληρώνει τους φόρους για τα κέρδη της στο ελληνικό κράτος, εκδίδει ομόλογα της «Ελληνικός Χρυσός».

Τα ομόλογα αυτά, υποστηρίζει η έκθεση, αγοράζονται στη συνέχεια από τις δύο θυγατρικές στις οποίες ανήκει η «Ελληνικός Χρυσός», καθώς και από δύο άλλες ολλανδικές θυγατρικές του ομίλου. Με τον τρόπο αυτόν, οι θυγατρικές λαμβάνουν τακτικά χρήματα από την «Ελληνικός Χρυσός», η οποία πληρώνει  σε αυτές τόκους για τα ομόλογα που έχουν αγοράσει.

Στην έκθεση παρουσιάζεται στη συνέχεια η δαιδαλώδης δομή ανάμεσα σε Ολλανδία και Μπαρμπέιντος, όπου η φορολογία στα κέρδη είναι μεταξύ 0,2% και 2,5%.

«Αυτή η δομή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ψευτοκατασκεύασμα», λέει ο συντάκτης, αφού «η ίδια η εταιρεία εκδίδει και αγοράζει όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα της, οι δε θυγατρικές της είναι εικονικές, αφού υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Ψεύτικη αλλά αποτελεσματική, διότι επιτρέπει τη φυγάδευση των κερδών από μια χώρα με βαριά φορολογία που είναι η Ελλάδα, σε μια περιοχή που είναι φορολογικός παράδεισος» υπογραμμίζεται στον ιστότοπο.
 
Ο ιστότοπος επισημαίνει ότι η «Somo» είναι μια φερέγγυα και πολύ γνωστή ΜΚΟ,η οποία ειδικεύεται στις πρακτικές των πολυεθνικών. Είναι αυτή που πρόσφατα κατήγγειλε τον ρόλο της Ελβετίας στην οργάνωση της φοροδιαφυγής της πετρελαϊκής εταιρείας Shell.

πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου