Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μασκ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο, ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν στο όριο της φτώχειας.
Γράφει ὁ Robert Bridge *
Καλώς ορίσατε στη «λέσχη των 4 κομμάτων», όπου ο Έλον Μασκ, που κατάγεται από τη Νότια Αφρική, αναμένεται να είναι ο πρώτος άνθρωπος της σύγχρονης εποχής που θα έχει συσσωρεύσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Για να θέσουμε αυτό το απίστευτο νούμερο σε κάποια προοπτική, αυτό είναι περισσότερο από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν 170 χωρών, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, του Χονγκ Κονγκ και της Νέας Ζηλανδίας.Ο Μασκ δεν θα είναι μόνος για πολύ σε αυτό το εξαιρετικά προνομιούχο, εξαιρετικά αποκλειστικό κλαμπ. Δεδομένου ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε τρεις φορές ταχύτερα το 2024 από ό,τι το 2023, μέσα στην επόμενη δεκαετία, πέντε άτομα θα κατέχουν τον τίτλο του τρισεκατομμυριούχου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Oxfam, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης κατά της φτώχειας.
Εν τω μεταξύ, λόγω μιας ποικιλίας εξωτερικών παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από το 1990. Σχεδόν 700 εκατομμύρια άνθρωποι, το 8,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν τώρα με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα.
Η έκθεση συνεχίζει λέγοντας ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024 έχει μεταφραστεί σε μια τεράστια αύξηση του πλούτου των δισεκατομμυριούχων, ενώ οι επιθετικές πολιτικές του υπέρ των πλουσίων προβλέπεται να επιδεινώσουν περαιτέρω την ανισότητα. Στην τελευταία της έκθεση για τη φτώχεια, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι εάν οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης συνεχιστούν και η ανισότητα δεν αντιστραφεί, θα χρειαστεί περισσότερος από ένας αιώνας για να νικηθεί η φτώχεια. Φαίνεται ασφαλές να πούμε ότι έχουμε ήδη χάσει αυτή τη μάχη.
Πριν συνεχίσουμε, είναι σημαντικό να αναφέρουμε την κύρια πηγή πλούτου σήμερα. Σήμερα, υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση - που υποστηρίζεται από τα μέσα ενημέρωσης και από το Χόλιγουντ - ότι η συσσώρευση πλούτου είναι απλώς η ανταμοιβή για το ακατέργαστο ταλέντο. Αλλά αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη.
«Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των δισεκατομμυριούχων αποκτάται, δεν κερδίζεται, το 60% προέρχεται είτε από κληρονομιά, ευνοιοκρατία και διαφθορά είτε από μονοπωλιακή δύναμη», γράφει η Oxfam σε ένα συγκλονιστικό εύρημα. Οι πλούσιες οικογένειες μεταβιβάζουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο ετησίως, δημιουργώντας «μια νέα αριστοκρατική ολιγαρχία» που έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη στην πολιτική και την οικονομία μας, προειδοποιεί η ομάδα υπεράσπισης.
Τις επόμενες δεκαετίες, αναμένεται ότι πλούτος αξίας άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, ενώ ένα μικρό μέρος της περιουσίας θα φορολογείται, καθώς οι πλούσιοι έχουν πολλά μέσα για να προστατεύσουν τον πλούτο τους από την εφορία.
Σήμερα, το πλουσιότερο 10% των ανθρώπων παγκοσμίως κατέχει περισσότερο από το 85% του παγκόσμιου πλούτου.
Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μέρες πριν οι μέτοχοι της Tesla συμφωνήσουν σε μια πληρωμή 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλό τους, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης ψήφισαν έναν σοσιαλιστή ως δήμαρχό τους. Ο Zohran Mamdani, μέλος των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής, κατέλαβε την κορυφαία θέση στο Big Apple υποσχόμενος στους Νεοϋορκέζους μια σειρά δελεστικών εξαγγελιών, όπως το πάγωμα των πληρωμών ενοικίων, τη δωρεάν παροχή λεωφορείων και την πρόσβαση στη φροντίδα παιδιών σε όλους τους κατοίκους της πόλης.
Ένα συνηθισμένο σύνθημα που ακούγεται σε πολιτικές συγκεντρώσεις υπέρ του Mamdani ήταν «Φορολογήστε τους πλούσιους!». Πράγματι, η φορολόγηση των πλουσίων δεν ακούγεται και πολύ ριζοσπαστική ιδέα αν σκεφτεί κανείς το ολοκαίνουργιο πακέτο αμοιβών του Μασκ.
Εν τω μεταξύ, ακόμη και το Βατικανό έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική δημιουργία πλούτου.
Τον Σεπτέμβριο, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ δήλωσε ότι ο ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις παγκόσμιες εντάσεις ήταν το «συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των επιπέδων εισοδήματος της εργατικής τάξης και των χρημάτων που λαμβάνουν οι πλουσιότεροι».
«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που πριν από 60 χρόνια μπορεί να έβγαζαν τέσσερις έως έξι φορές περισσότερα από αυτά που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι...κερδίζουν 600 φορές περισσότερα [τώρα]», δήλωσε ο ποντίφικας σε αποσπάσματα συνέντευξης που έδωσε στην καθολική εφημερίδα Crux.
«Χθες [κυκλοφόρησε] η είδηση ότι ο Έλον Μασκ θα γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Τι σημαίνει αυτό και περί τίνος πρόκειται; Αν αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχει πλέον αξία, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα...»
Το μόνο που κρύβεται πίσω από αυτή την αισχρή δημιουργία πλούτου είναι η υπομονή των εκατομμυρίων ανθρώπων που συνθλίβονται σε αυτή τη γενναία νέα οικονομία, η οποία απαιτεί πολλές ειδικές τεχνικές δεξιότητες για να επιβιώσει. Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας εξαφανίζονται χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Θα βγουν τελικά οι μη προνομιούχοι στους δρόμους καθώς οι δισεκατομμυριούχοι γίνονται τρισεκατομμυριούχοι από τη μια μέρα στην άλλη; Θα γίνουμε σύντομα μάρτυρες μιας ακόμη αριστερής εκδήλωσης «Occupy Wall Street» (17 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2011) που έρχεται αμέσως μετά από μια ακόμη Μεγάλη Ύφεση ή, Θεός να μας φυλάξει, Μεγάλη Ύφεση;
Ενώ οι διαμαρτυρίες κατά μήκος του δρόμου προς τον πλουτισμό φαίνονται αναπόφευκτες, φαίνεται απίθανο οι υπερπλούσιοι να έχουν ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας, τουλάχιστον στο άμεσο χρονικό διάστημα. Μια γρήγορη ματιά στην ιστορία δείχνει ότι οι «μη έχοντες» έχουν δείξει τεράστια υπομονή με τους υπερβολικά πλούσιους - ιδιαίτερα το 1916 με την ανακοίνωση ότι ο John D. Rockefeller (φωτό)είχε γίνει ο πρώτος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο - με τις μεγάλες εξαιρέσεις να προέρχονται από βίαιες εξεγέρσεις συνδικάτων, οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό γίνει λείψανο του μακρινού παρελθόντος.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, ο Έλον Μασκ πιθανότατα δεν έχει λόγους να ανησυχεί, καθώς ο μισθός του ξεπερνά το όριο των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά θα ήταν τουλάχιστον αναζωογονητικό να δούμε περισσότερες εξελίξεις στο φορολογικό και φιλανθρωπικό μέτωπο. Ένας νέος, ισχυρός φορολογικός κώδικας για τους τρισεκατομμυριούχους του κόσμου θα ήταν το σωστό και αξιοπρεπές.
Ἀπό ἐδῶ
* Ο Robert Bridge είναι Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Midnight in the American Empire : How Corporations and Their Political Services are Destroying the American Dream».
Ἡ Πελασγική






.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρης Τάτσης δικηγόρος: Προσωπικός αριθμός: Απλούστατες κινήσεις αντίδρασης
Προσωπικός αριθμός 3: Απλούστατες κινήσεις αντίδρασης
https://rumble.com/v71w56m–3-.html
Άρης Τάτσης δικηγόρος: Προσωπικός αριθμός: Απλούστατες κινήσεις αντίδρασης
https://www.google.com/search?q=%CE%86%CF%81%CE%B7%CF%82+%CE%A4%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B7%CF%82+%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82%3A+%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82+%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82%3A+%CE%91%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%82+%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Εὐχαριστοῦμε ἀγαπητή Νέμεσις.
ΔιαγραφήΠολύ ἐνδιαφέρουσες καί χρησιμότατες πληροφορίες. Μία ἀπό αὐτές τίς ἡμέρες θά τό δημοσιεύσω .
Καλησπέρα ἀγαπητή !
.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να μην τον πάρω; Με τί συνέπειες; Ο Γιάννης Ζωγράφος εξηγεί τα πάντα περί προσωπικού αριθμού
20 Νοε 2025
https://www.youtube.com/watch?v=IcsihO2HwlU
.
Υ.Γ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΩΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...
ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ...
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ...
ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ...
ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ !!!
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΥΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ._
.
.
ΑπάντησηΔιαγραφή●
Την πάτησαν άσχημα, σκάει σύντομα για Προσωπικό Αριθμό και ταυτότητα
24 Νοε 2025
Αποκάλυψη για τον Προσωπικό Αριθμό, την ψηφιακή ταυτότητα
και την διαταγή που έδωσαν στα Σώματα Ασφαλείας.
Ποια είναι η έκπληξη που έρχεται, μιλάει ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Δήμος Θανάσουλας.
Τι μπορεί να κάνει όποιος δεν επιθυμεί τον Αριθμό αλλά του ήρθε το email ότι εκδόθηκε αυτόματα.
Που αποσκοπεί η απαγόρευση μέσω ψηφιακού πορτοφολιού για πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανήλικους.
https://www.youtube.com/watch?v=FfbqXywxQTk
●
Υ.Γ.
ΑΚΡΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ…
.
Σωστή ! Πῶς ἀλλιῶς νά ἐνημερωθῇ ὁ κόσμος ;
ΔιαγραφήὍσοι νοιάζονται δῆλα δή...
Εὐχαριστοῦμε.
Καλό ξημέρωμα ἀγαπητή Νέμεσις !
.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ: Ο ΝΟΜΙΚΟΣ Σ.ΓΚΕΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΚΡΥΦΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ
Έκανε πρεμιέρα πριν από 5 ώρες
Ο νομικός Σωτήρης Γκεκόπουλος
αποκαλύπτει όλες τις πτυχές της υπόθεσης του Προσωπικού Αριθμού,
τις προθεσμίες, τις πιέσεις προς τους στρατιωτικούς
και τις άτυπες πρακτικές που εφαρμόζονται χωρίς καμία επίσημη διοικητική πράξη.
Αναλύει τα κενά του νόμου, τις εξαιρέσεις για Σώματα Ασφαλείας,
τις τράπεζες που ζητούν παράνομα προσωπικά δεδομένα
και εξηγεί ποια είναι τα πραγματικά δικαιώματα των πολιτών.
Η Ελεύθερη Πένα παρουσιάζει τεκμηριωμένα στοιχεία και νομικές απαντήσεις
για ένα θέμα που αφορά κάθε Έλληνα.
https://www.youtube.com/watch?v=l96hJUqRdo8
.