" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί προωθείται το σχέδιο εποικισμού στα κατεχόμενα της Παλαιστίνης;



Η επίσπευση του σχεδίου εποικισμού των κατεχομένων εδαφών στην Παλαιστίνη συνδέεται με τα σχέδια ΗΠΑ και Ισραήλ για μια "Νέα Μέση Ανατολή" και την μετατόπιση των εστιών ταραχής προς τα ανατολικά...

RT News

Παρά την μαζική διεθνή κατακραυγή και την προειδοποίηση των Παλαιστινίων ότι θα προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το Ισραήλ προωθεί αβίαστα τα σχέδιά του για την κατασκευή νέων οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη [Ο χάρτης αριστερά δείχνει με μπλε κουκίδες τους ισραηλινούς οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί σε παλαιστινιακό έδαφος].

Προχθές, Τετάρτη, η ισραηλινή επιτροπή σχεδιασμού ενέκρινε την ανέγερση 2.612 κατοικιών στα πλαίσια της πρώτης φάσης κατασκευής ενός νέου οικισμού που θα αποτελείται από 4.000 κατοικίες στην παλαιστινιακή Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η προηγούμενη απόπειρα κατασκευής κατοικιών στην περιοχή έγινε το 1997. Επιπλέον, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει προσφορές για την κατασκευή περίπου 1.000 νέων κατοικιών σε όλη τη Δυτική Όχθη.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο μετά την έγκριση από το υπ. Εσωτερικών της κατασκευής άλλων 1.500 κατοικιών σε περιοχές της Ιερουσαλήμ που δεν ανήκουν νόμιμα στο Ισραήλ.

Όλες οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – πλην των Ηνωμένων Πολιτειών – καταδίκασαν τις ενέργειες του Τελ Αβίβ και τα σχέδια τα οποία απεργάζεται, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (19/12) μηνιαίας ενημερωτικής σύσκεψης του Οργανισμού για θέματα που αφορούν στην Μέση Ανατολή.

Μιλώντας εξ ονόματος των οκτώ μελών του Συμβουλίου, ο πρέσβης της Ινδίας στον ΟΗΕ επέκρινε τις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ ως «το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη» στην περιοχή. Ο Ρώσος απεσταλμένος Vitaly Churkin πρόσθεσε ότι η πρόσφατη δραστηριότητα του Ισραήλ «θέτει υπό αμφισβήτηση» την πιθανότητα μιας λύσης δύο κρατών, ενώ ο Γενικός Γραμματέας, Ban Ki-moon, κάλεσε το Ισραήλ «να μην συνεχίσει αυτή την επικίδυνη τακτική».

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δεν έδειξε καμιά πρόθεση συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο και υποχώρησης από τα σχέδια κατασκευής κατοικιών στην περιοχή την οποία ο ίδιος ονομάζει «πρωτεύουσα του Ισραήλ».

«Όλες οι ισραηλινές κυβερνήσεις έχουν κατασκευάσει κατοικίες στην Ιερουσαλήμ», είπε. «Εμείς δεν πρόκειται να το αλλάξουμε αυτό», πρόσθεσε, κατά παράβαση της διεθνούς κοινότητας - η οποία αναγνωρίζει το Τελ Αβίβ ως την ισραηλινή πρωτεύουσα.

Η κατασκευή χιλιάδων νέων οικισμών εγκρίθηκε από τον Netanyahu ως απάντηση στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους-παρατηρητή από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, θα μπορούσε να χορηγήσει την Παλαιστίνη τη δυνατότητα να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Mahmoud Abbas δήλωσε ότι αν και η Παλαιστίνη δεν είχε σκοπό να υποβάλει αμέσως μια καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, οι πρόσφατες εξελίξεις επιταχύνουν αυτά τα σχέδια.


Σχόλιο ιστολογίου: Οι εξελίξεις δείχνουν να δικαιώνουν τις εκτιμήσεις του πολιτικού αναλυτή και ειδικού σε θέματα της Μέσης Ανατολής, Thierry Meyssan, ο οποίος, στα πλαίσια της πρόσφατης στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ εναντίον της Γάζας, μίλησε για φανερή πρόθεση του Ισραήλ να επισπεύσει την πραγμάτωση ενός σχεδίου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και την προώθηση ενός μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων προσφύγων στην Ιορδανία. H Ιορδανία, της οποίας η οικονομία έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Συρία, εάν δεχθεί ένα μεγάλο κύμα Παλαιστινίων προσφύγων, θα μετατραπεί σε μια νέα ζώνη ταραχών. Η κίνηση αυτή, εάν ευοδωθεί, θα προωθήσει τα σχέδια Ισραήλ και ΗΠΑ για την οικοδόμηση μιας «ευρύτερης Νέας Μέσης Ανατολής», μετακινώντας εύφλεκτους παράγοντες και ευκαιρίες για προβοκάτσιες σε ευρύτερη διάμετρο στην περιοχή και πιο κοντά στο Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου