" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Τα πολιτικά "ρετάλια" ΝΔ & ΠΑΣΟΚ, θέλουν να κάνουν και κυβέρνηση!


Οριακά φτάνουν-δεν φτάνουν τις 151 έδρες στην Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 13% και η ΝΔ μπορεί να ξεπεράσει ελαφρά το 20%.

Στη σημαντική αποδυνάμωση ΠαΣοΚ και ΝΔ και στη μάχη τριών κομμάτων για την πρωτιά στέκονται τα ξένα ΜΜΕ, τα οποία με έκτακτα τηλεγραφήματα και ανταποκρίσεις από την Αθήνα μεταδίδουν την εικόνα από τις ελληνικές εκλογές. Οι κάλπες στην Ελλάδα βρίσκονται, μαζί τις γαλλικές, στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας.

«Τεράστιες απώλειες για τα δύο κόμματα του ελληνικού συνασπισμού»: Το βρετανικό ΒBC βλέπει στα exit poll την οργή των Ελλήνων ψηφοφόρων για τα μέτρα λιτότητας, σημειώνοντας επίσης την πανυγηρική είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Μετά τη δημοσίευση των πρώτων exit poll για τις ελληνικές εκλογές, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, γράφει για τις «δραματικές απώλειες» των δύο μεγάλων κομμάτων, βλέποντας τους Έλληνες να «ψηφίζουν κατά των μέτρων λιτότητας». «Οι ψηφοφόροι στράφηκαν σε ριζοσπαστικότερους σχηματισμούς» γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Ανάλογη η εικόνα που μεταφέρει το site tου Spiegel, που ενημερώνει σε μορφή live blog παράλληλα για τις εκλογές σε Ελλάδα, Γαλλία και Σλέσβιχ-Χολσταϊν: «Τιμωρία υπέστη στην κάλπη ο κυβερνητικός συνασπισμός», διαβλέποντας -βάσει των exit poll- κίνδυνο ακυβερνησίας.

«Η ελληνική άκρα Αριστερά προετοιμάζεται για δυνατό αποτέλεσμα», γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, οι οποίοι έχουν στην ιστοσελίδα τους πρώτο θέμα τις ελληνικές εκλογές και δεύτερο τις γαλλικές (όπου δεν είχαν κλείσει οι κάλπες βέβαια).

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «οι Έλληνες πήγαν στις κάλπες με οργή και αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», ενώ το BBC εμφανίζεται εξαιρετικά προσεκτικό στις διατυπώσεις του αναφέροντας ότι «τα exit polls των ελληνικών βουλευτικών εκλογών δείχνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα υπέστησαν βαριές απώλειες».

Το Reuters μεταδίδει από την Ελλάδα ότι «οι Ελληνες ψηφοφόροι οργισμένοι από τις οικονομικές δυσχέρειες που υφίστανται ερημώνουν, σύμφωνα με τα exit polls, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ».

Αναφερόμενο στα αποτελέσματα έξι διαφορετικών εταιρειών δημοσκοπήσεων, το Reuters σημειώνει ότι «τα δύο κόμματα που στήριξαν τη διάσωση της χώρας από την χρεοκοπία, βάσει του προγράμματος που κατήρτισαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, πιθανότατα δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση».

Στην εκτίμηση ότι τρία κόμματα - η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - «παλεύουν για την πρώτη θέση στις εκλογές της Ελλάδας» προέβη το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Επικαλούμενο το exit poll των τεσσάρων καναλιών που μεταδόθηκε στις 7.00 μμ ακριβώς, το πρακτορείο απέστειλε ένα λακωνικό τηλεγράφημα λίγα λεπτά μετά, όπου αναφέρεται : «Ενα exit poll που έγινε από ελληνικά ΜΜΕ δείχνει ότι τρία κόμματα συναγωνίζονται για την πρώτη θέση στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της χώρας, χωρίς να προηγείται ξεκάθαρα κάποιο και χωρίς να διασφαλίζει κανένα τις ψήφους για αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Επίσης ειδική μνεία γίνεται στο εθνικό κόμμα της Χρυσής Αυγής «η οποία προβλέπεται ότι θα κερδίσει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στη Βουλή, με ποσοστό από 6 έως 8%, πολύ πάνω από το όριο εισόδου του 3%».
Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα της Public Ιssue για λογαριασμό του ΣΚΑΙ για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε έδρες τα κόμματα θα έχουν τις εξής έδρες στη Βουλή:

Νέα Δημοκρατία: 108-120 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 51-40 έδρες

ΠΑΣΟΚ 37-48 έδρες

 ΚΚΕ: 21-30 έδρες

Ανεξάρτητοι Έλληνες 20-28 έδρες

Δημοκρατική Αριστερά: 17-26 έδρες

Χρυσή Αυγή: 14-23 έδρες

Οικολόγοι Πράσινοι: 0-11 έδρες

ΛΑΟΣ: 0-8 έδρες

ΔΡΑΣΗ: 0-8 έδρες

Σε exit poll της Κάπα Research για λογαριασμό του Reuters, του τηλεοπτικού σταθμού Star και της εφημερίδας Το Βήμα, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

Ν.Δ. 16,0-19,0%

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 15,0-18,0%

ΠΑ.ΣΟ.Κ. 15,0-18,0%

ΑN.ΕΛΛΗΝΕΣ 10,0-12,0%

Κ.Κ.Ε. 8,5-10,0%

ΧΡ. ΑΥΓΗ 5,5- 7,5%

ΔΗΜ.ΑΡ. 4,5- 6,5%

ΛA.Ο.Σ. 2,5- 3,5%

ΟΙΚ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,5- 3,5%

ΔΗΜ.ΣΥΜ. 2,2- 3,2%

ΔΡΑΣΗ 1,5- 2,5%

Λοιπά 5,0- 7,0%

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου