" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η ατολμία του Χριστόφια διώχνει τους Ισραηλινούς μακριά από την Κύπρο



Τελικά η κυπριακή κωλυσιεργία για την λήψη της απόφασης κατασκευής του τερματικού σταθμού LNG στην Κύπρο φαίνεται να «αποδίδει» αποστερώντας από το νησί ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.  
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Ισραήλ, προτείνει στη κυβέρνηση της χώρας αντί της συνεργασίας με την Κύπρο για την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης και εξαγωγών φυσικού αερίου στο Βασιλικό, την κατασκευή του στο ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ στην Ερυθρά θάλασσα με απώτερο σκοπό την εξαγωγή του φυσικού αερίου στην Ασία και όχι στην Ευρώπη.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ισχυρό χτύπημα για την κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα μπορούσε μέσα από το πρόγραμμα αυτό να εισέλθει για τα καλά στον ενεργειακό χάρτη αφού στον σταθμό του Βασιλικού δεν θα κατέληγε το φυσικό αέριο του οικοπέδου 12 αλλά και το ισραηλινό φυσικό αέριο.
Επιπλέον εάν οι ισραηλινοί αποφασίσουν την κατασκευή του σταθμού στο Ειλάτ αυτό σημαίνει ότι επιλέγουν την ασιατική αγορά αντί για την ευρωπαϊκή με αποτέλεσμα και η Ελλάδα με την σειρά της να απολέσει την στρατηγικό της ρόλο στην μεταφορά του κυπριακού και του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα εάν τελικά επιλεγεί το Ειλάτ αντί για την Κύπρο θα είναι ανυπολόγιστες αν σκεφτεί κανείς ότι με την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα μπορούσε να δοθεί στην χώρα μας μία οικονομική ψήφος εμπιστοσύνης, αφού δια μέσω των ελληνικών λιμανιών και αγωγών η Ευρώπη θα λάμβανε σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου με ότι αυτό θα σήμαινε για την ελληνική οικονομία άλλα πρωτίστως για το οικονομικό κλίμα στην χώρα.
Από την άλλη πλευρά η Κύπρος θα χάσει το πλεονέκτημα του ενεργειακού προμηθευτή της ΕΕ αφού το φυσικό της αέριο θα οδεύει προς την Ανατολή λόγω της διασύνδεσης του με του με το ισραηλινό κοίτασμα και την ανυπαρξία υποδομών στην Κύπρο για την αξιοποίηση του.
Δυστυχώς για άλλη μία φορά η αναποφασιστικότητα και οι δισταγμοί της κυβέρνησης Χριστόφια κατάφεραν να προκαλέσουν χάος και αμφιβολίες για το μέλλον. Η κυβέρνηση Χριστόφια "κλώτσησε" αυτά που με πολύ κόπο κατάφεραν να δημιουργήσουν οι προκάτοχοι του καταστρέφοντας έτσι τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ισραήλ και της Ελλάδας για μία συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο.
Τελικά η κυπριακή κυβέρνηση αφού δεν μπόρεσε να σταματήσει την γεώτρηση βρήκε όπως φαίνεται άλλο τρόπο για να σταματήσει την Κύπρο να αποκτήσει αυτό τον πλούτο και την πολιτική ισχύ που απορρέει από αυτό.  
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου