" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Ὁ συμβολισμός τῆς ῥωσσικῆς σημαίας σέ μία Ἀφρική πού ἀφυπνίζεται


Το θέαμα της ρωσικής σημαίας σε διαδηλώσεις για την υποστήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας του Νίγηρα έχει τρομάξει τα δυτικά έθνη. Ο ειδικός στην Αφρική και πολιτικός αναλυτής Κόφι Κουάκου, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Αφρικής-Κίνας στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, είπε ότι η Ρωσία είχε μακρά ιστορία βοήθειας στους αγώνες της Αφρικής ενάντια στην αποικιοκρατία.

Οι σκηνές με Νιγηριανούς που κυματίζουν τη ρωσική σημαία έχουν «τρομοκρατήσει» Γάλλους, αμερικανούς και άλλους δυτικούς ηγέτες, λέει ένας ακαδημαϊκός.

Η στρατιωτική ηγεσία που καθαίρεσε τον Μοχάμεντ Μπαζούμ από πρόεδρο αψήφησε το τελεσίγραφο της πρώην αποικιακής δύναμης της Γαλλίας και του περιφερειακού μπλοκ ECOWAS να τον επαναφέρει στην εξουσία.

Με τη σειρά της, η νέα κυβέρνηση διέταξε τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να εκκενώσουν τις στρατιωτικές τους βάσεις στη χώρα της Δυτικής Αφρικής και σταμάτησε τις πωλήσεις μεταλλεύματος ουρανίου στη Γαλλία, για την οποία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

( φωτό ἀριστερά, Koffi Kouakou)

Ο πολιτικός αναλυτής Κόφι Κουάκου είπε στο Sputnik ότι είναι «συναρπαστικό» να βλέπεις το «παράδοξο» των δυτικών ηγετών να κατηγορούν τη Ρωσία για τη στρατιωτική κατάληψη στον Νίγηρα, όταν οι δικές τους ένοπλες δυνάμεις εκπαίδευσαν τους αξιωματικούς που ήταν υπεύθυνοι για παρόμοια γεγονότα σε γειτονικές χώρες.

"Η ρωσική σημαία μόλις εμφανίζεται σχεδόν παντού τώρα. Έχει συμβολισμό, αλλά έχει και πρακτικότητα", είπε.

«Μια από τις πρακτικές δυνατότητες είναι ότι όσοι σηκώνουν τις σημαίες, τουλάχιστον απέναντι από το Σαχέλ, λένε τώρα στον εαυτό τους: «Θεέ μου, χρειαζόμαστε κάποιον άλλο να μας βοηθήσει, είμαστε τόσο αδύναμοι, δεν είμαστε αρκετά δυνατοί. και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ολόκληρο το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, αν επαινούμε συνεχώς αυτούς που μας καταπιέζουν», εξήγησε η Κοάκου.

Για τους Αφρικανούς, η Ρωσία αντιπροσωπεύει τη συνεργασία, την οικονομική ανάπτυξη και μια συμμαχία ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τόνισε ο ακαδημαϊκός. Αντίθετα, η Δύση απεικονίζει τη Ρωσία ως μια κακόβουλη δύναμη στην ήπειρο.  

«Θέλουν να τους βοηθήσει η Ρωσία», είπε ο Κουάκου. "Η καχυποψία του δυτικού κόσμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι να πει "η Ρωσία βρίσκεται πίσω από αυτό". Αλλά οι άνθρωποι μόλις αφυπνίζονται στον Νίγηρα, στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, και νομίζω ότι η σημαία έχει γίνει πλέον σύμβολο ότι τους βοηθά να συσπειρωθούν γύρω από την ιδέα της ελευθερίας».

«Η Δύση είναι κάπως τρομαγμένη από αυτή την αφύπνισιν των Αφρικανών, και εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν «γιατί η Ρωσία», όταν είμαστε εκεί μαζί τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν αναρωτιούνται για το τί έχουν αυτοί κάνει », τόνισε η Κουάκου.

Η επίσκεψη στον Νίγηρα αυτή την εβδομάδα της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland – της αρχιτέκτονας του πραξικοπήματος του Euromaidan του 2014 στην Ουκρανίααπέτυχε να εκφοβίσει τους νέους κυβερνώντες της χώρας να επαναφέρουν το Bazoum στην προεδρία ή να άρουν το εμπάργκο στις προμήθειες ουρανίου στη Γαλλία.

«Αν κάνετε μια σοβαρή αξιολόγηση της δυτικής κληρονομιάς, ειδικά της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων και τώρα των Ηνωμένων Πολιτειών... της κληρονομιάς τους ως αποικιοκράτες, και «της σχέσης» τους αυτή, απλώς δεν θα ήταν καθόλου θετική », είπε ο Κουάκου.

Ο ακαδημαϊκός είπε ότι η σειρά των στρατιωτικών καταλήψεων στις πρώην αποικίες της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική δεν ήταν απρόσμενη - ή μη δημοφιλής.

"Υπάρχει ένας συνδυασμός ανάμεσα σε ένα αυξανόμενο κίνημα δυσαρεστημένων δημοσίων υπαλλήλων, πολιτών και πληθυσμού που λέει: "Σας μπουχτίσαμε, πραγματικά δεν σας θέλουμε πια εδώ, μπορούμε να ασχοληθούμε εμείς με τα δικά μας θέματα"», σημείωσε ο Κουάκου. «Και ο στρατός είναι πιθανώς ένα από τα σημεία συγκέντρωσης δύναμης, εξουσίας, που ο λαός λέει τώρα: «Θα σας χρησιμοποιήσουμε για να μας βοηθήσετε πραγματικά να απαλλαγούμε από τους περισσότερους από αυτούς τους αποικιοκράτες».

"Όταν ακούμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Νίγηρα ή στο Σαχέλ, πρόκειται για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε ότι οι ΗΠΑ κατασκευάζουν μια σοβαρή υποδομή, σιδηρόδρομο,  κατασκευή διαφορετικών εργοστασίων και να βοηθούν τους ανθρώπους να κάνουν σοβαρό εμπόριο ;"

Ἀπό : sputnikglobe.com


Δέν ξέρω πόσοι ἔχετε καταλάβει τήν σημασία καί τήν ἀξία τοῦ ῥωσσικοῦ συμβόλου στά χέρια τῶν δυστυχῶν Ἀφρικανῶν. Εἶναι σά νά βλέπῃς κανείς ἕναν ἀπελπισμένο,χρόνια ἐκμεταλλευόμενο ἀπό κάθε ἄποψιν,ἄνθρωπο νά ἔχῃ στηρίξει τίς ἐλπίδες του στήν σανίδα σωτηρίας του. 

Μία δύναμις πού διαχρονικῶς στήν Ἱστορία ἀποτελοῦσε καί ἀποτελεῖ τήν ἀνθρώπινη ἐλπίδα. Καί σήμερα,περισσότερο ἀπό ποτέ ἔχει κληθεῖ ἀπό τήν Μοῖρα νά ἀνταποκριθῇ στόν ῥόλο της για τό καλό τῆς Ἀνθρωπότητος,σέ παγκόσμιο ἐπίπεδον. Ἀπό τήν Εὐρώπη καί τήν Ἀσία,τήν Νότιο Ἀμερική μέχρι καί τήν Ἀφρική. 

Εἴθε, μέ τήν βοήθεια τοῦ Θεοῦ,νά τό ἐπιτύχῃ ! 


Ἡ Πελασγική

12 σχόλια:

  1. Ξέρεις Ευαγγελία, κάπου, κάποτε, συναντήσαμε κάποιους "ράστα", που ήταν μουσικοί, όλοι τους πολίτες τού Η.Β., όμως συνειδητοποιημένοι απόγονοι τών Αφρικανών Δούλων....
    Μόλις τούς είπαμε "Έλληνες", η χαρά που επέδειξαν ήτο απερίγραπτη!
    Λές καί μάς ξέρανε κι από χτές! Ο λόγος; Η Ορθοδοξία!!!
    Άρ γιου Γκρήκ Όρτοντοξ; Γιού άρ άουρ μπράδερς!!!
    Σεβασμός κι Αγάπη Χριστού! Όσον για τούς αποικιοκράτες;
    Οίκτος καί θρήνος για τήν κατάντια των καί πλήρης επίγνωσις της Τελικής Συντριβής των.
    Οπότε, οί, αναγκαστικώς Βρετανοί κι απόγονοι τών σκλάβων, τών απαχθέντων από τήν Πατρώαν Γήν τών προγόνων τους, τήν Αφρικήν, αγαπούν τούς ΕλληνΟρθοδόξους!
    Άραγε, οί νύν Αφρικάνοι που υφίστανται συνεχώς τήν αφαίμαξιν απ' τόν προαιώνιον κρότωνα και τήν βδέλλαν, από γενεάν είς γενεάν κι έχουν αρχίσει εσχάτως νά συνειδητοποιούν πως δύνανται νά σπάσουν τίς αλυσίδες και ν' αποβάλλουν τά παράσιτα, ποιόν θα υποστηρίξουν;
    Άρα, φρονώ πως εντελώς φυσικά αγαπούν και τόν Ρώσον, διότι ΚΑΊ αυτός είναι ΕΛΛΗΝΟΡΘΌΔΟΞΟΣ!!!

    Δέν ξέρω, αυτή η σκέψις μού 'ρθε βλέποντας ολ' αυτά που συμβαίνουν,
    σε συνδυασμό μ' αυτά που έχω βιώσει...

    Καληνύχτα καί καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν ξέρω. Ἔχομε καταντήσει τόσο νεοταξίτικο κράτος πού ἔχω ἀρχίσει καί ἀμφιβάλλω γιά πολλά...

      Μπορεῖ,ἴσως...

      Καλό ξημέρωμα ἀγαπητέ ΤΤ600 !

      Διαγραφή
  2. Συγγνώμη, μάλλον δέν ήμουν σαφής. Εμάς αγαπούσαν. Τούς παραδοσιακούς.
    Όχι τό χελένικ ρεπούμπλικ.
    Ξέρετε καί τι άλλο μάς έλεγαν επιμόνως; Ότι πρέπει όπως δήποτε νά φύγουμε απ' τήν εοκ. Μέ διάφορα επιχειρήματα, εσχατολογικά. Σέ όλα έπεσαν μέσα! Το 1985 παρακαλώ!!!
    Το γεγονός είναι πως ότι καί νά γίνει, οι κακοί καί ο μπαμπάκας των, ξέρουν ότι τό 'χουνε χαμένο τό μάτς.

    Με το καλό νά ξημερώσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. « Εμάς αγαπούσαν. Τούς παραδοσιακούς.
      Όχι τό χελένικ ρεπούμπλικ.»

      Ἔτσι !

      Καλημέρα ἀγαπητέ ΤΤ600 !

      Διαγραφή
    2. Αυτοι που σας μιλησαν με τα ραστα ηταν του κινηματος ρασταφαρι με ιδρυτη τον Bob Marley και ακολουθουσαν τον Αιθιοπικο Ορθοδοξο κλαδο

      ΛΟΚΙ

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα αγαπητοί, Ευαγγελία καί Λοκι.
      Έτσι είναι φίλε μου. Δέν είναι, κατά τή γνώμη μου, καθόλου υπερβολή να πούμε πως η έν λόγω κουλτούρα είναι -άν καί οί φορείς της φαίνονται "κάπως"- τής Αγαθής Μερίδας.
      Αρκεί να διαβάσει κανείς τους στίχους των τραγουδιών τους καί θα το καταλάβει.
      Αφιερωμένο:
      Man Kind · Misty in Roots
      https://www.youtube.com/watch?v=emwmtnKrRtc
      Udgement days have come
      And righteous man shall stand
      Unworthy they shall perish
      They shall burn in fire
      Hark! Words of the Prophet Isaiah
      Behold! They weep
      Hark! Words of the Prophet Isaiah
      Behold! They weep

      Wages of sin is death
      Gift of Jah is eternal life
      Mankind, a sinner
      Mankind, you shall pay for your false transgression
      That's why I say now
      Woe unto you
      Woe unto you
      That's why I say
      Woe unto you
      Woe unto you



      Διαγραφή
  3. Αυτη η γελαδα η Καγκανοβα πηγε στον Νιγηρα να απειλησει τους στρατιωτικους.
    Απορω ΠΩΣ οι αραπαδες δεν την εβαλαν σε κανα καζανι να την βρασουν.

    Και το κερασακι στην τουρτα παραγωγο της ...πολιτικης Κουλη:
    Ο Πουτιν ανοιγει προξενειο στην κατεχομενη Κυπρο.

    -Η Ελλάδα είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας και το πληρώνει ακριβά – Η Ρωσία ανοίγει προξενικό γραφείο στη Βόρεια Κύπρο-
    https://www.bankingnews.gr/amyna-diplomatia/articles/691050/i-ellada-einai-sti-lathos-plevra-tis-istorias-kai-to-plironei-akriva-i-rosia-anoigei-prokseneio-sti-voreia-kypro

    Καλημερα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα για άνοιγμα προξενείου, αλλά υπήρξαν πρωτοβουλίες για άνοιγμα γραφείου [για την παροχή προξενικών υπηρεσιών από τη Ρωσία]. Έχουμε μια αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου αυτού του είδους εδώ. Δεν είμαστε αντίθετοι να έχουμε επίσης ένα ρωσικό γραφείο, " είπε ο πρόεδρος.
      "Έχουμε πολλούς Ρώσους εδώ και είναι πολύ φυσιολογικό να ανοίξουμε [τέτοιο γραφείο] εδώ για να μπορούν να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους. Το άνοιγμα ενός τέτοιου γραφείου δεν σημαίνει ότι [η Ρωσία] μας έχει αναγνωρίσει", ανέφερε η δημοσίευση Gundem Kibris σύμφωνα με τον Τατάρ όπως λέει.
      .............
      για την προσέγγιση της Ρωσίας στο Κυπριακό, ο πρέσβης σημείωσε ότι «παραμένει αμετάβλητη». Η Ρωσία «συνεχίζει να τηρεί μια θεμελιώδη θέση, υποστηρίζοντας με συνέπεια μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση εντός του γνωστού διεθνούς νομικού πλαισίου που κατοχυρώνεται στα [σχετικά] ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Zyazikov.

      «Οι Ρώσοι θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από το προσωπικό του προξενικού τμήματος της ρωσικής πρεσβείας που θα τους δέχεται σε τακτική βάση στο βόρειο τμήμα του νησιού. " Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η απόφαση έχει καθυστερήσει πολύ, δεν έχει πολιτική χροιά» και «προκλήθηκε αποκλειστικά από ανθρωπιστικούς λόγους».
      Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 50.000 Ρώσοι ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

      Ἀπό ΤΑΣΣ ( https://tass.com/world/1658553 )

      Καί εἶναι πολύ λογικό ! 50000 Ρῶσσοι δέν εἶναι καθόλου ἀμελητέα ποσότης ! Τό ἐρώτημα γιά ἐμένα εἶναι : Τί κάνουν τόσοι πολλοί Ῥῶσσοι στό συγκεκριμένο τμῆμα τοῦ νησιοῦ καί μάλιστα σέ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ἔδαφος !!!

      Ἀλλά ὅπως πολύ σωστά ἔγραψες : " παραγωγο της ...πολιτικης Κουλη "
      Ἄς μήν ξαναρχίσουμε τίς συγκρίσεις μέ τίς πολιτικές τοῦ Κώστα Καραμανλῆ καί τίς θερμότατες σχέσεις μέ τήν Ῥωσσία ( καί τήν Τουρκία,ἔχει σημασία...).
      Τώρα εἴμαστε ἕνα ἀπολύτως νεοταξικό κατασκεύασμα πού τυπικῶς λέγεται "κράτος" ...

      Καλημέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
    2. Και πολυ καλα θα κανουν. Διαλεξαμε στρατοπεδο και στειλαμε τονους πυρομαχικων και οπλων που σκοτωσαν ρωσσους

      ΛΟΚΙ

      Διαγραφή
    3. Δέν θά διαφωνήσω. Τό συμφέρον τους κυττοῦν ὅλοι ( ἐκτός ἀπό ἐμᾶς τά ΑΡΧΙΚΟΡΟΪΔΑ ) καί βεβαίως κάνουν ἀναλόγως τό διπλωματικό τους παιχνίδι.
      Ἕνας λόγος παρά πάνω ὅταν : " Διαλεξαμε στρατοπεδο και στειλαμε τονους πυρομαχικων και οπλων που σκοτωσαν ρωσσους "

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΛΟΚΙ !

      Διαγραφή
  4. Πρωτον: Οπου υπαρχει καπνος υπαρχει και φωτια..........σχετικα με το "ναι μεν, αλλα " της Ρωσσιας για το Κυπριακο

    Δευτερον: Μη παιρνεις και ορκο οτι 50 χιλ ειναι ολοι τους Ρωσσοι.
    Μαλλον πρεπει να δουμε προσεκτικα και το θρησκευμα τους.

    Καλησπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ῥωσσοεβραῖοι,θά ἔλεγες ; Ἴσως.
      Μά καί οἱ μαφιόζοι Ῥῶσσοι εἶναι " λαλούδια" ! Ἐκεῖ στά κατεχόμενα ἔχει γεμίσει ὁ τόπος Καζίνο καί λοιπές "ἀξιόλογες" ἐνασχολήσεις...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή