" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΣΟΚΑΡΕΙ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ECONIMIST "Η ΤΡΟΪΚΑ ΠΑΓΙΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ"


Με τέρας της ελληνικής μυθολογίας παρομοιάζει το περιοδικό Economist την τρόικα, ενώ σε σχετικό δημοσίευμα του υποστηρίζει ότι «παγιδεύει την Ελλάδα σε έναν οικονομικό κάτω κόσμο».
Ο Economist γράφει συγκεκριμένα:

«Στην ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος ήταν ένας σκύλος με τρία κεφάλια που φρουρούσε τις πύλες του Aδη. Στη σύγχρονη πολιτική η τρόικα είναι το τέρας με τα τρία κεφάλια που παγιδεύει τη χώρα σε έναν οικονομικό κάτω κόσμο. Στο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, ακόμη και οι καθαρίστριες φωνάζουν "δολοφόνοι" όταν οι επικεφαλής της τρόικας επισκέπτονται την Αθήνα. Στη Λισαβόνα αντίστοιχα πανό διαδηλωτών αναγράφουν υβριστικά συνθήματα εναντίον τους. Υπάρχει πλέον, μάλιστα, ένας πορτογαλικός νεολογισμός, "entroikado" που σημαίνει κάποιος που έχει υποστεί οικονομικό σοδομισμό».
Το εν λόγω άρθρο του Economist, συνοδεύεται από εντυπωσιακό σκίτσο του Πίτερ Σρανκ, στο οποίο απεικονίζεται ο Κέρβερος μπροστά σε μία πύλη, όπου αναγράφεται «λιτότητα» ενώ στον τοίχο δεξιά «έξοδος», και δύο φοβισμένοι άνθρωποι κοιτούν διστακτικά αναζητώντας τρόπο διαφυγής.
«Ως φρουρός των πιστωτών, η τρόικα δεν υπάρχει περίπτωση να αγαπηθεί ποτέ. Το τρίο ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ εισήγαγε το πρώτο μνημόνιο στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010. Από τότε βρίσκεται στην ‘καρδιά’ των διασώσεων της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, και πιο πρόσφατα της Κύπρου. Ο ρόλος της ωστόσο αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Είναι το τέρας που ξεσκίζει τη σάρκα των χωρών που υποτίθεται ότι σώζει; Και ποιος τελικά ελέγχει αυτό το τέρας;», συνεχίζει το αλληγορικό άρθρο.
«Η τρόικα έχει επικριθεί πιο πικρόχολα στην Ελλάδα και υπάρχει λόγος για αυτό. Η απόδοση έχει πέσει περίπου κατά ένα τέταρτο από την έναρξη της κρίσης και το 27% του πληθυσμού είναι άνεργο. Αν και η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, βρίσκεται ξανά στα χαρακώματα με τους πιστωτές της να καθυστερούν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η χρονική συγκυρία της διαμάχης είναι κομβική. Η Ελλάδα έχει την προεδρία της ΕΕ και η αποδυναμωμένη κυβέρνησή της κινδυνεύει με ήττα από τα αντιμνημονιακά κόμματα στις εκλογές του Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα έχει προκληθεί από τη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν. Η Ελλάδα, όπως λέει, έχει παγιδευτεί μεταξύ των δύο ελεφάντων», τονίζει ο Economist.
Το δημοσίευμα συνεχίζει με αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, σύμφωνα με το περιοδικό, «λέει στην τρόικα να μην υποβάλει τόσο πιεστικά τις απαιτήσεις της καθώς ενισχύεται το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις...» ενώ καταλήγει: «Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πράγματι να κρατήσουν εκτός εξουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ, η καλύτερη απάντηση είναι μία γρήγορη ελάφρυνση χρέους».
 
stoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου