" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

«Θα αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία στην ναυτική βάση της Εθνική Φρουράς»

Τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης για πλήρη και ενδελεχή έρευνα που θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα γιατί δεν μεταφέρθηκαν ή δεν καταστράφηκαν τα πυρομαχικά που σκόρπισαν το θάνατο χθες στην Κύπρο εξέφρασε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, υπογραμμίζοντας ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν
Την ίδια ώρα η Κύπρος πενθεί για το χαμό των 12 ανθρώπων χθες , ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη μέθοδο του DNA η ταυτοποίηση των σορών τους. 
Ο Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι μέσα από την έρευνα θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται, όπως γιατί παρά τις προειδοποιήσεις δεν μετακινήθηκαν ή δεν καταστράφηκαν τα πυρομαχικά ή γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη οι εκθέσεις που είχαν υποβληθεί, ενώ όπως τόνισε έπειτα και από την ολοκλήρωση της έρευνας θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν, πρόσθεσε.
Μάλιστα έκανε λόγο για πολιτικοποίηση του όλου θέματος με λάθος τρόπο, εκτιμώντας ότι η αποσπασματική διαρροή συγκεκριμένων εγγράφων από διάφορες συσκέψεις μόνο σύγχυση προκαλούν, ενώ φάνηκε επικριτικός εναντίον διαφόρων προσώπων, που δεν κατονόμασε, καθώς όπως είπε, σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις και παρουσιάζονται ως δικαστές και βγάζουν και αποφάσεις.
Απέρριψε δε, επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε μεταφορά των πυρομαχικών σε άλλη χώρα και ειδικά στη Γερμανία.
"Είχαμε εντατικές επαφές και διαβουλεύσεις και καταβάλαμε συνεχείς προσπάθειες για μεταφορά του υλικού σε ξένη χώρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα" είπε ο ίδιος και πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Γερμανία, ότι είχε ζητηθεί εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά ουδέποτε δόθηκε απάντηση, ενώ για τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ότι δεν υπέβαλαν πρόταση.
Τέλος, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε χειρισθεί με το σωστό τρόπο το θέμα της κατάσχεσης του φορτίου και πήρε τα εύσημα από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βαρύ είναι το πένθος σήμερα στην Κύπρο, ενώ πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με την έκρηξη στα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα στη ναυτική Βάση της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ) "Ευάγγελος Φλωράκης", που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους και τον τραυματισμό άλλων 62.
Εν τω μεταξύ σήμερα θα ολοκληρωθεί με τη μέθοδο του DNA η ταυτοποίηση των 12 νεκρών της φονικής έκρηξης.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Φίλιππος Πατσαλής δήλωσε στο ΡΙΚ ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση σχεδόν όλων των θυμάτων της χθεσινής τραγωδίας. Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι χθες το βράδυ είχαν παραλάβει δείγματα DNA από το μεγαλύτερο μέρος των συγγενών των θυμάτων και όπως είπε οι υπόλοιποι συγγενείς θα δώσουν δείγματα σήμερα.
Σχετικά με τους τραυματίες, η κατάσταση δύο εξ αυτών θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό Υγείας Χρίστο Πατσαλίδη ο οποίος πρόσθεσε ότι σήμερα αναμένεταιστην Κύπρο κλιμάκιο γιατρών από το εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η εμπλοκή γιατρών από το Ισραήλ.
Οι υπόλοιποι 50 τραυματίες, από τους 62 συνολικά, περιλαμβανομένων εργαζομένων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού και διερχόμενων οδηγών, αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. 

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου