" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

« Ἡ Ρουμανία ὑπό τυραννία» : Πῶς ἀποκλείστηκε ἀπό τίς νέες ἐκλογές ὁ Calin Georgescu ( βίντεο μέ ζωντανή μετάδοση ἀπό τίς διαμαρτυρίες τῶν Ῥουμάνων)


Το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο της Ρουμανίας (BEC) μπλόκαρε την προσπάθεια του Calin Georgescu να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου. Η αιφνιδιαστική νίκη του δεξιού, αντικαθεστωτικού υποψηφίου στον πρώτο γύρο των εκλογών του Νοεμβρίου είχε οδηγήσει σε μία επαναληπτική διαδικασία.

Οι εκλογικές αρχές στο Βουκουρέστι ανέφεραν την υποτιθέμενη αποτυχία του πολιτικού να «συμμορφωθεί με τους κανόνες της εκλογικής διαδικασίας, παραβιάζοντας την ίδια την υποχρέωση… να υπερασπιστεί τη δημοκρατία». Η BEC είχε λάβει προηγουμένως περισσότερες από 1.000 καταγγελίες εναντίον του  Georgescu σχετικά με τις «εξτρεμιστικές» απόψεις του.

Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο εντός 24 ωρών.

Η αντίδραση του  Georgescu

Ο υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος ήταν ξεκάθαρο φαβορί στις επερχόμενες εκλογές και προβλεπόταν να συγκεντρώσει έως και 45% των ψήφων, έγραψε στο X ότι η απόφαση αποτελεί «άμεσο πλήγμα στην καρδιά της δημοκρατίας παγκοσμίως». Ο  Georgescu ισχυρίστηκε ότι «η Ευρώπη είναι τώρα μια δικτατορία [και] η Ρουμανία βρίσκεται υπό τυραννία».

Ιστορικό και απόψεις 

Ο πολιτικός έχει διδακτορικό στην επιστήμη του εδάφους και πέρασε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1990 και του 2000 στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας. Εκπροσώπησε τη χώρα στην εθνική επιτροπή του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον μέχρι το 2012.

Για κάποιο διάστημα, ο  Georgescu ήταν μέλος της δεξιάς Συμμαχίας για την Ενότητα των Ρουμάνων (AUR), αλλά αποχώρησε από το κόμμα το 2022 εν μέσω εσωτερικών αντιπαραθέσεων. Αν και δεν συνδέθηκε με κανένα κόμμα από τότε, κατάφερε να δημιουργήσει μια σχετικά επιτυχημένη διαδικτυακή περσόνα σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια.

Ο  Georgescu έχει επικρίνει επανειλημμένα το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μέλος των οποίων είναι και η Ρουμανία, και έχει καταγγείλει, μεταξύ άλλων, τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Οι ρίζες της διαμάχης 

Ενάντια στις προβλέψεις όλων των μεγάλων δημοσκοπήσεων, ο δεξιός πολιτικός σημείωσε μια έκπληξη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας τον Νοέμβριο με 23% των ψήφων. Ωστόσο, τον επόμενο μήνα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε τα αποτελέσματα, επικαλούμενο έγγραφα πληροφοριών που ισχυρίζονταν «παρατυπίες» στην εκστρατεία και υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μεταγενέστερες αναφορές μέσων ενημέρωσης, επικαλούμενες τα προκαταρκτικά ευρήματα μιας έρευνας για το θέμα, ανέφεραν ότι οι εικαζόμενες «παρατυπίες» προήλθαν από τις δραστηριότητες μιας εταιρείας συμβούλων που συνδέεται με το κυβερνών φιλοδυτικό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα. Προφανώς προσπαθούσε να υπονομεύσει έναν άλλο υποψήφιο και άθελά του είχε ενισχύσει τον  Georgescu στη διαδικασία.

Η απάντηση της Ρωσίας στους ισχυρισμούς 

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς για ρωσική ανάμειξη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε στα τέλη Νοεμβρίου ότι «δεν έχουμε τη συνήθεια να παρεμβαίνουμε στις εκλογές σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Ρουμανία, και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε τώρα». Ο αξιωματούχος εξέτασε τους ισχυρισμούς σε αυτό που περιέγραψε ως «βασική τάση που υπάρχει στη Δύση ως προς αυτό».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Georgescu συνελήφθη για σύντομο χρονικό διάστημα και κατηγορήθηκε για έξι ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων φερόμενων «αντισυνταγματικών πράξεων»,  «δωροδοκίας ψηφοφόρων» και «προώθησης φασιστικών, ρατσιστικών ή ξενοφοβικών ιδεολογιών».

Ο Ρουμάνος πολιτικός ζήτησε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «να φροντίσει για την κατάσταση», υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα του «βαθιού κράτους» στη χώρα του.

Η κριτική των ΗΠΑ

Ενώ ο αρχηγός του κράτους των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημόσια τη διαμάχη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance μίλησε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τον περασμένο μήνα για «άσχημες, σοβιετικής εποχής» πρακτικές που σηκώνουν το άσχημο κεφάλι τους στη Ρουμανία σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν μια «εναλλακτική άποψη».
Ο διορισμένος από τον Τραμπ τσάρος κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, Έλον Μασκ, αργότερα τον Φεβρουάριο χαρακτήρισε τη σύλληψη του  Georgescu ως «περίπλοκη και μπερδεμένη».

Η άποψη των ειδικών 

Σε άρθρο της Κυριακής, το ρουμανικό μέσο ενημέρωσης Adevarul επικαλέστηκε έναν πρώην συνταγματικό δικαστή που δήλωσε ότι σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, «η ακύρωση της υποψηφιότητας δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση οριστικής καταδίκης [υποψηφίου] » για έγκλημα.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου της Ρουμανίας να απαγορεύσει στον Georgescu να είναι υποψήφιος για πρόεδρος, ο ειδικός στο συνταγματικό δίκαιο Μπογκντάν Ιάνκου είπε στο μέσο ενημέρωσης ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας θα πρέπει να λάβει υπόψη μια επείγουσα έκθεση που εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από την Επιτροπή της Βενετίας, επίσημα γνωστή ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω Νόμου. Σε αυτό, το συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης έγραψε ότι «η ακύρωση μέρους εκλογών ή εκλογών συνολικά δικαιολογείται μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις».  Σημείωσε επίσης ότι οποιαδήποτε ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων λόγω παρατυπιών διαδικτυακής εκστρατείας «θα πρέπει να υποδεικνύει επακριβώς τις παραβιάσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία και δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε διαβαθμισμένες πληροφορίες… καθώς αυτό δεν εγγυάται την απαραίτητη διαφάνεια και επαληθευσιμότητα».

Η έκθεση αναφέρθηκε επίσης στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής της Επιτροπής της Βενετίας από το 2018, σύμφωνα με τον οποίο «η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι… πρέπει να βασίζεται σε διανοητική ανικανότητα ή ποινική καταδίκη για σοβαρό αδίκημα».

Επιχειρήματα κατά του Georgescu 

Οι υποστηρικτές της εξάλειψης του Georgescu από τις επερχόμενες εκλογές επικαλέστηκαν με τη σειρά τους προηγούμενο έτος όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε σε άλλη υποψήφια της δεξιάς, την Νταϊάνα Σοσοάκα, να είναι υποψήφια για πρόεδρος, αφού ανέλυσε τη συμπεριφορά και τις δημόσιες δηλώσεις της και τις επιπτώσεις τους...

Ἀπό : swentrsite

Χάος στήν Ῥουμανία καθώς ἀπαγορεύεται ἡ ὑποψηφιότητα ἀπό τίς ἑπόμενες ἐκλογές ! ( ζωντανή σύνδεση) 





Ἡ Πελασγική

3 σχόλια:

  1. Αν ειχε συμμετοχή στο WEF ομως .. θα επισφραγιζε την δημοκρατια .. και την νομιμότητά του ..
    Η Σβαμπω τα φροντίζει αυτά πλέρια .. δημοκρατικά ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμηθεῖτε τήν περίπτωσιν Χ.Α.

      Ἡ δημοκρατία πού ΔΕΝ ἔχει ἀδιέξοδα...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ zen!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα,λες να είναι τα ορφανά του Τσαουσέσκου ή τα μπάσταρδα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή