" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Τό θολό τοπίο στήν Παλαιστίνη ...

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση δύο μέτρων καί δύο σταθμών στον πόλεμο της Γάζας και σε άλλες συγκρούσεις, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια ( φωτό ἀριστερά ) κατά τη διάρκεια της ειδικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την παλαιστινιο-ισραηλινή κρίση.

Ο Βασίλι Νεμπένζια αποδοκίμασε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την απόλυτη υποκρισία την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή, σε καταστάσεις κρίσης, οι δυτικές χώρες σπεύδουν να κάνουν διαλέξεις σε άλλους να συμμορφωθούν με το ανθρωπιστικό δίκαιο και να ιδρύσουν ερευνητικές επιτροπές. σπεύδουν επίσης να «επιβάλουν κυρώσεις εναντίον όσων χρησιμοποιούν βία μόνο ως ακραίο μέτρο για να σταματήσουν τη βία που διαρκεί πολλά χρόνια».

Ωστόσο, στην περίπτωση της Γάζας , οι ΗΠΑ παρέμειναν σιωπηλές μπροστά  «στην τρομακτική καταστροφή στη Γάζα, η οποία υπερβαίνει όλα όσα επικρίνουν σε άλλα περιφερειακά πλαίσια - πολλαπλά χτυπήματα σε αστικές εγκαταστάσεις, θάνατος χιλιάδων παιδιών και φρικιαστικά δεινά των αμάχων. ολοκληρωτικό αποκλεισμό». Το μόνο σημείο που στέκονται, οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους είναι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, επεσήμανε ο Nebenzia.

Ωστόσο, υπάρχει ένα νομικό κώλυμα, σύμφωνα με τον ίδιο: σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το Ισραήλ «δεν έχει δικαίωμα αυτοάμυνας» ως «κατοχική δύναμη» σύμφωνα με τη συμβουλευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του 2004. Στη συνέχεια ο Νεμπένζια διευκρίνισε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει «Το δικαίωμα του Ισραήλ να διασφαλίζει την ασφάλειά του», τονίζοντας την αναγκαιότητα «μιας δίκαιης επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος με βάση τα αναγνωρισμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Ο πρεσβευτής Vasily Nebenzia έχει δίκιο όταν δηλώνει ότι το Ισραήλ είναι ένα κατοχικό κράτος, του οποίου η κατοχή της Παλαιστίνης έχει κηρυχθεί παράνομη σε αμέτρητα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», είπε στο Sputnik ο καθηγητής Alfred de Zayas, πρώην Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τη διεθνή τάξη. «Η υποχρέωση του Ισραήλ βάσει της απόφασης 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας της 22ας Νοεμβρίου 1967 είναι να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να επιτρέψει την πρακτική εφαρμογή του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του Παλαιστινιακού Λαού, ένα αναφαίρετο δικαίωμα που καθορίζεται στα άρθρα 1,55, Κεφάλαια XI και XII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών καθώς και στο άρθρο 1 κοινό για το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR).»

«Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε την απόφαση της Συμβουλευτικής Γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης (ICJ) της 9ης Ιουλίου 2004 που επιβεβαιώνει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού και τεκμηριώνει τις διαδοχικές παραβιάσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου που διαπράττονται από Ισραήλ. Παρά τη σαφή γλώσσα του ICJ, το Ισραήλ δεν έχει εφαρμόσει καμία από τις συγκεκριμένες αποφάσεις του ICJ και μπόρεσε να αψηφά τον ΟΗΕ ξανά και ξανά επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταχραστεί το δικαίωμα αρνησικυρίας τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας (περίπου 80 φορές! ) για να προστατεύσουμε το Ισραήλ από την καταδίκη και τις κυρώσεις του ΟΗΕ», συνέχισε ο συνταξιούχος ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μιας «κατοχικής δύναμης»;

Ο De Zayas ( φωτό ἂριστερά) παρατήρησε ότι στο πλαίσιο των αποφάσεων του δικαστηρίου, το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά θα πρέπει να καθοδηγείται από τους διεθνείς κανονισμούς για μια «κατοχική δύναμη». Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα στον ΟΗΕ από Παλαιστίνιους διπλωμάτες.

Στις 21 Μαΐου 2021, ο Μόνιμος Παρατηρητής του ΟΗΕ του Κράτους της Παλαιστίνης Ριάντ Μανσούρ επέμεινε στην επιστολή του προς το διεθνές όργανο ότι «η αρχή της αυτοάμυνας δεν μπορεί να εφαρμοστεί από το Ισραήλ στον εαυτό του στα κατεχόμενα εδάφη του Κράτους της Παλαιστίνης».

«Όπως επιβεβαιώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμά του 1860 (2009), η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του κατεχόμενου παλαιστινιακού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που κατέχεται από το Ισραήλ από το 1967», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Μανσούρ υποστήριξε ότι ως «κατοχική δύναμη» το Ισραήλ «δεσμεύεται από τις σχετικές διατάξεις της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και όλες τις άλλες σχετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα «κράτη κατοχής» έχουν αυξημένες ευθύνες για την προστασία των τοπικών πληθυσμών και είναι υποχρεωμένα να τους παρέχουν τις βασικές προμήθειες υγείας και ασφάλειας.

Ωστόσο, από την άποψη του Ισραήλ, δεν είναι «κατοχική δύναμη», δεδομένου ότι το κράτος της Παλαιστίνης είναι ένα μερικώς αναγνωρισμένο κράτος και έχει χαρακτηριστεί ως «κράτος παρατηρητής μη μέλος» από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Τελ Αβίβ δεν συμφωνεί με την ιδέα ότι «κατέχει» τη Λωρίδα της Γάζας από το 1967, υποστηρίζοντας ότι είχε αποσυρθεί πλήρως από την περιοχή το 2005 και ότι η περιοχή διοικείται από παλαιστινιακές φατρίες από τότε.

Το Ισραήλ αψηφά επίσης τις αποφάσεις του ICJ και του ICC. Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) είναι ένα αστικό δικαστήριο που ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ και εκδικάζει διαφορές μεταξύ χωρών, αλλά οι συμβουλευτικές του απόψεις δεν είναι σε μεγάλο βαθμό δεσμευτικές. Αντίθετα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) που ιδρύθηκε βάσει του Καταστατικού της Ρώμης είναι σε θέση να διώξει άτομα. Ειδικότερα, το ΔΠΔ προσπάθησε προηγουμένως να διερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς το Ισραήλ δεν είναι μέρος του Καταστατικού της Ρώμης και επομένως δεν αναγνωρίζει την εξουσία του δικαστηρίου 

«Η κουλτούρα της ατιμωρησίας της Δύσης»

( φωτό ἀριστερά, Christopher C. Black

«Εμείς στη «Δύση» έχουμε μια κουλτούρα ατιμωρησίας», είπε ο de Zayas. "Τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία κ.λπ. έχουν μείνει ατιμώρητα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν καταδικάζουμε τις στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ, επίσης επειδή είμαστε συνένοχοι σε αυτές, καθώς παρέχουμε τεράστια στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Ισραήλ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να συνεχίσει τον αποικισμό της Παλαιστίνης και να καταστείλει την αυτοάμυνα των Παλαιστινίων. Η «συλλογική Δύση» έχει επίσης μια «κουλτούρα εξαπάτησης» και ενώ λέμε ρητορικά στους Παλαιστίνιους ότι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του εαυτού τους -αποφασιστικότητα, ταυτόχρονα συγχρηματοδοτούμε την ισραηλινή αρπαγή γης και τους νέους ισραηλινούς εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη».

Η σιωπή της Δύσης για τα αποτρόπαια δεινά δεν είναι παρά ντροπιαστική, σύμφωνα με τον Christopher C. Black, διεθνή ποινικό δικηγόρο με 20ετή εμπειρία στα εγκλήματα πολέμου και τις διεθνείς σχέσεις και σχολιαστή διεθνών υποθέσεων.

«Οι χώρες που αρνούνται να καταδικάσουν την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία μπορεί να περιγραφεί μόνο ως στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ισραήλ για Παλαιστίνιους, δεν το κάνουν επειδή το Ισραήλ είναι σημαντικό μέρος της δομής της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ. και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να εδραιωθούν, αλλά αποτυγχάνουν. Το Ισραήλ είναι το πόδι της γάτας τους στη Μέση Ανατολή», είπε ο Μπλακ στο Sputnik.

"Ο εβραϊκός λαός έγινε για άλλη μια φορά πιόνια της πολιτικής εξουσίας, στην πραγματικότητα μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν καταδικαστεί ο ένας στον λαιμό του άλλου προς όφελος των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας και των υπολοίπων. Αντί να ζουν ειρηνικά με ο ένας τον άλλον σε ένα κράτος, έχουν αναγκαστεί σε μια συνεχή εμπόλεμη κατάσταση. Οι συνέπειες και για τους δύο λαούς είναι κάτι παραπάνω από τραγικές», κατέληξε ο διεθνής ποινικός δικηγόρος.

Ἀπό : Τό Ἰσραήλ δέν ἔχει τό δικαίωμα τῆς αὐτοάμυνας

Ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο έχουν υποσχεθεί πλήρη υποστήριξη για την τελευταία στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η ιδρυτής της Code Pink, Medea Benjamin, προειδοποίησε ότι δεν θα κάνει τους Αμερικανούς ή τους Ισραηλινούς πιο ασφαλείς.

Ακτιβιστές κατά του πολέμου διέκοψαν την κατάθεση του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας την Τρίτη σχετικά με το αίτημα του προέδρου Joe Biden στο Κογκρέσο για στρατιωτική βοήθεια 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ — και άλλα 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία.

Οι διαδηλωτές σήκωσαν τα χέρια τους, βαμμένα κόκκινα για να συμβολίσουν το αίμα Παλαιστινίων αμάχων που σκοτώθηκαν ένεκα των συνεχών για εβδομάδες βομβαρδισμών του Ισραήλ.

Η ιδρυτής της εκστρατείας Code Pink , Medea Benjamin, η οποία απομακρύνθηκε βίαια από τη συνάντηση αφού σηκώθηκε για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είπε στο Sputnik ότι συνελήφθη και κατηγορήθηκε για «ενοχοποίηση» στην ακρόαση — αλλά αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα.

«Γενοκτονία είναι . Έτσι ακριβώς το αποκαλώ ». είπε η Μπέντζαμιν. "Σηκωθήκαμε ένας ένας και μετά σηκώθηκε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων και οι περισσότεροι από εμάς είχαμε κόκκινη μπογιά στα χέρια μας για να δείξουμε το αίμα στα χέρια τους. Και είπαμε να σταματήσουμε να δίνουμε τα χρήματά μας στο Ισραήλ."

Η βετεράνος ακτιβίστρια επεσήμανε ότι ούτε ένας από τους 100 γερουσιαστές των ΗΠΑ δεν έχει ζητήσει ακόμη κατάπαυση του πυρός.


«Το βρίσκω φρικτό καθώς το ζήτησε ο ΟΗΕ, το ζήτησε η ψηφοφορία στον ΟΗΕ που ήταν τόσο συντριπτικά υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, το ζήτησε η πλειοψηφία των Αμερικανών στην τελευταία δημοσκόπηση που θέλει κατάπαυση του πυρός», είπε η Μπέντζαμιν. «Και φυσικά, δεδομένου ότι όλοι οι άμαχοι που σκοτώνονται κάθε μέρα».

Στην ακρόαση, ο Blinken, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin και οι γερουσιαστές έθεσαν το ζήτημα του εξοπλισμού του Ισραήλ κατά της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας και της Ουκρανίας για τη σύγκρουση πληρεξουσίου της Δύσης με τη Ρωσία όσον αφορά την «εθνική ασφάλεια», υποστηρίζοντας ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Χαμάς αποτελούν απειλές για τις ΗΠΑ. — ενώ ισχυρίζεται επίσης κυνικά ότι θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας στο σπίτι.

«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο της εθνικής ασφάλειας, ότι όχι μόνο θα μισηθούν οι Ισραηλινοί σε όλο τον κόσμο – και δεν θα ήθελα να ταξιδεύω με ισραηλινό διαβατήριο αυτές τις μέρες – αλλά και οι Αμερικανοί, γιατί μας βλέπουν παγκοσμίως ως τους υποστηρικτές του Ισραήλ», τόνισε η Μπέντζαμιν.

"Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι το αίμα είναι πράγματι στα χέρια μας επίσης. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να προσποιηθεί ότι είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας να υποστηρίζει τη γενοκτονία ή έναν πόλεμο δι᾿αντιπροσώπων με τη Ρωσία προφανώς δεν στέκει στα λογικά του."

Ἀπό : Οι ΗΠΑ έχουν «αίμα στα χέρια τους» για τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ

Αμερικανοί νομοθέτες επιβεβαίωσαν πρόσφατα στον συστημικό Τύπο ότι μια πολυεθνική δύναμη, συμπεριλαμβανομένης μιας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συζητείται για τη διατήρηση της ειρήνης στη Γάζα μόλις ηττηθεί η Χαμάς . "Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες σχετικά με την πιθανή σύνθεση μιας διεθνούς δύναμης ", δήλωσε ο γερουσιαστής Chris Van Hollen (D-Md.) σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πρότεινε ότι μια «αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας μετά την ανατροπή της Χαμάς. Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι διαφορετικά "υπάρχουν άλλες προσωρινές ρυθμίσεις που ενδέχεται να εμπλέκουν ορισμένες άλλες χώρες στην περιοχή. Ενδέχεται να εμπλέκονται διεθνείς φορείς που θα βοηθούσαν στην παροχή ασφάλειας και διακυβέρνησης".

«Η πολιτική και η στρατηγική αφορούν προτεραιότητες και εναλλακτικές λύσεις», είπε στο Sputnik ο καθηγητής Meir Litvak ( φωτό ἀριστερά), κορυφαίος Ισραηλινός ειδικός στη Χαμάς και κύριος ερευνητής στο Κέντρο Μεσανατολικών Σπουδών Dayan στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ

"Εάν δεν θέλουμε τη Χαμάς, πρέπει να σκεφτούμε μια εναλλακτική. Ούτε το Ισραήλ ούτε η Αίγυπτος θέλουν να κυβερνήσουν τη Γάζα. Το χάος μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πιο ριζοσπαστικών οργανώσεων, επομένως η Παλαιστινιακή Αρχή φαίνεται να είναι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική. Είναι η νόμιμη παλαιστινιακή κυβέρνηση· είχε κυβερνήσει τη Γάζα στο παρελθόν. Δεν είναι ιδανικό, αλλά αυτό έχουμε».

Σύμφωνα με τον Litvak, «η αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής θα είναι η καλύτερη λύση και κάποια κίνηση στη Δυτική Όχθη προς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ».

Στην πραγματικότητα, η Παλαιστινιακή Αρχή που θα αναλάβει τα ηνία της Γάζας θα ήταν σύμφωνη με τις Συμφωνίες του Όσλο του 1993 που υπέγραψαν στις 13 Σεπτεμβρίου 1993 ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Yitzhak Rabin και ο τότε διαπραγματευτής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Mahmoud Abbas. Η συμφωνία διευκόλυνε τη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) για τη διακυβέρνηση της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας ως πρώτο βήμα προς μια λύση δύο κρατών .  Από την πλευρά του, ο Δρ. Shaul Bartal , ένας απόστρατος αντισυνταγματάρχης, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμετάσχει στον έλεγχο της Γάζας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

«Πρέπει να καταλάβετε τι έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, αυτή είναι μια υπαρξιακή απειλή για το μέλλον του Κράτους του Ισραήλ», είπε στο Sputnik ο Μπάρταλ, ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat του Πανεπιστημίου Bar-Ilan

«Πώς μπορεί το Ισραήλ να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ασφάλεια των μισού εκατομμυρίου Ισραηλινών κατοίκων που ζουν σε πόλεις, χωριά και κιμπούτζ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας;»

Στα μάτια του Ισραήλ, οι ενέργειες της Χαμάς δεν διαφέρουν από αυτές του Daesh (ISIS), τόνισε ο Bartal, αναφερόμενος στις επιδρομές της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας σε ισραηλινούς οικισμούς αμάχων, που συνοδεύονται από βιασμούς, αποκεφαλισμούς και ομηρίες. Περισσότεροι από 1.300 Εβραίοι σκοτώθηκαν στην αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Επιπλέον, η Χαμάς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

«Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε λύση για το μέλλον της Γάζας πρέπει να περιλαμβάνει τον έλεγχο της Γάζας από το Ισραήλ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», επέμεινε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης. "Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει παρόμοια μορφή με αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Όχθη ή κάτι νέο. Το Ισραήλ μπορεί να είναι μέρος μιας πολυεθνικής δύναμης που θα ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους."

Σύμφωνα με τον Bartal, η «επανακατάληψη» της Γάζας από το Ισραήλ θα ήταν προς το παλαιστινιακό και το ισραηλινό συμφέρον, ανοίγοντας το δρόμο για την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τα ηνία της περιοχής και να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λωρίδα της Γάζας.

Θα λειτουργήσει η Πολυεθνική Δύναμη;

Την ίδια στιγμή, τόσο ο Litvak όσο και ο Bartal είναι δύσπιστοι σχετικά με μια πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ.

«Η εμπειρία του Ισραήλ με μια πολυεθνική δύναμη δεν είναι πολύ καλή», τόνισε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης. "Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να σταθεροποιήσει τα σύνορά του με τον Λίβανο παρά την παρουσία μιας διεθνούς δύναμης εκεί. Επομένως, αφού το Ισραήλ καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας, θα είναι δυνατό να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας διεθνούς δύναμης για τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αλλά αυτό είναι μόνο αν το Ισραήλ θα είναι μέρος του».

"Η δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο είναι ένα αστείο", απηχούσε ο Litvak. "Φοβάται τη Χεζμπολάχ και δεν κάνει τίποτα. Οι δυνάμεις του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο απέτυχαν. Η επίβλεψη του ΟΗΕ είναι ένα αστείο."


Το 1967, η ειρηνευτική ομάδα του ΟΗΕ στο Σινά απέτυχε επίσης να σταματήσει την αιγυπτιακή προέλαση. Τον Μάιο του 1967, οι Αιγύπτιοι απομάκρυναν βίαια τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από τη χερσόνησο του Σινά, όπου είχαν σταθμεύσει από τη σύγκρουση του Σουέζ. Αυτή η ενέργεια όχι μόνο τερμάτισε την ειρηνευτική αποστολή αλλά και εμπόδισε την πρόσβαση του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και σηματοδότησε την έναρξη του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Αντίθετα, η ομάδα Πολυεθνικών Δυνάμεων και Παρατηρητών (MFO), η οποία παρακολουθούσε τους όρους της συνθήκης ειρήνης του 1979 μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, πέτυχε να διατηρήσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ειρηνευτική δύναμη του MFO στο Σινά λειτούργησε καλά επειδή και οι δύο πλευρές, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη μεταξύ τους, σημείωσε ο Litvak. Η κατάσταση στη Γάζα φαίνεται να είναι πολύ πιο περίπλοκη.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια στη Γάζα;

Καθώς οι ΗΠΑ συζητούν τα μεταπολεμικά σενάρια για τη Γάζα, ο Bartal λέει ότι τρία σενάρια είναι πιθανά καθώς εκτυλίσσεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Πρώτον: Το Ισραήλ καταλαμβάνει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και εγκαθιδρύει στρατιωτική κυριαρχία με τη βοήθεια τοπικών στοιχείων στη Λωρίδα της Γάζας, με ή χωρίς την Παλαιστινιακή Αρχή. Οι 240 απαχθέντες θα μπορούσαν είτε να απελευθερωθούν από το Ισραήλ είτε να σκοτωθούν από τη Χαμάς. Αυτό το σενάριο θα ήταν μια «καθαρή νίκη» για το Ισραήλ.

Δεύτερον: «Ο πόλεμος θα σταματούσε στη μέση», με το Ισραήλ να εγκαθιστά τον έλεγχο στα βόρεια της Γάζας, ενώ η Χαμάς θα ελέγχει το νότο. Το Ισραήλ θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την τύχη των 240 απαχθέντων. Σε αυτό το σενάριο, ακόμη και αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, δεν θα διαρκέσει πολύ και οι μάχες θα ξαναρχίσουν μαζί με τα συνοριακά επεισόδια, σύμφωνα με τον συνταξιούχο αντισυνταγματάρχη.

Τρίτον : Το Ισραήλ αποσύρεται στα διεθνή σύνορα. Υπεγράφεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς και οι 240 αιχμάλωτοι που απήχθησαν επέστρεψαν σε συμφωνία. Ωστόσο, αυτό θα ήταν «μια σοβαρή ήττα για το Ισραήλ», αφού τίποτα δεν θα εμπόδιζε τη Χαμάς να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο, σύμφωνα με τον Μπάρταλ.


Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) συνεχίζουν τη στρατιωτική τους επιχείρηση κατά της Χαμάς βαθιά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινά στρατεύματα και τανκς προχωρούν περαιτέρω στη Λωρίδα καθώς το Τελ Αβίβ κηρύσσει τον πόλεμο στους Παλαιστίνιους μαχητές μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ἀπό : Ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας για να υπάρξει σταθερὀτητα στην περιοχή;


Ἡ Πελασγική

4 σχόλια:

  1. Δυο λογια για την ελεεινη εβραια Medea Benjamin και τον "οργανισμο" της Code Pink.
    Η Μπεντζαμιν και το συναφι της ειναι μια κομμουνιστρια και φεμινιστρια και κατα την γνωμη μου ο Δουρειος Ιππος στις ΗΠΑ οτι δηθεν και καλα υπαρχουν καποιοι που αντιστεκονται στους εβραιους και το ψευδοκρατος τους ισραηλ.
    Οπως και κατι αλλες εβραιο-οργανωσεις στις ΗΠΑ που δηθεν αντιδρουν στα εγκληματα της τρομογιαφκας εναντιον του υποδουλου λαου της Παλαιστινης, αλλα τα παιρνουν κατω απ το τραπεζι για εξοδα ....παραστασεως.
    Μια λογικη ερωτηση ειναι, ΠΩΣ αφησαν την Μπεντζαμιν και το συναφι της να μπει στην φυλασσομενη 24/7 απο πανοπλους γκουνηδες, Επιτροπη Πιστωσεων της Γερουσιας και στα καπακια αφου την συνελαβαν την αφησαν μετα απο λιγο ελευθερη;
    Ή μηπως οι ασφαλιτες της Ουασιγκτων δεν την ξερουν σαν καλπικη δεκαρα;
    Σε παραλληλη συγκριση δεν ειδα αυτους που μπηκαν στο Καπιτωλιο με την αδεια της αστυνομιας το 2021 να συλλαμβανονται και μετα απο λιγες ωρες να αφηνονται ελευθεροι αλλα εχουν καταδικαστει σε πολυχρονη φυλακιση, χωρια την εν ψυχρω και ατιμωρητι δολοφονια μιας Λευκης ψηφοφορου του Τραμπ απο εναν μαυρο μπατσο.

    Τελος η φωτο με τον πανο και την κατηγορια κατα του NRA, οργανισμος που υποστηριζει την Δευτερη Τροπολογια του Αμερικανικου Συνταγματος για το δικαιωμα οπλοκατοχης σε καθε νομιμο και ψυχικα υγειη αμερικανο πολιτη ειναι εντελως ακυρη.
    Αλλα οπως προειπα η εβραια Μπεντζαμιν ειναι και συνοδοιπορος των Μπλακ Λαιβς Ματερ ή BLM (Burn Loot Murder)

    Καλησπερα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ὅπως τά λές εἶναι καί εἴχαμε γράψει σχετικῶς καί γιά τήν συνιδρύτρια τοῦ Code Pink, Τζόντι Ἔβανς τήν κοκκινοτρίχο κολλητή τοῦ Ὀμπάμα :

      Κάτι πολύ σάπιο ὑπάρχει στό "παγκόσμιο βασίλειο" ..............
      https://sxolianews.blogspot.com/2023/10/blog-post_14.html

      Εὐχαριστοῦμε !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=B0aemeCbRTk
    Ο καθηγητης Σιλβερσταιν εινσι παιδι τροφιμων του Αουσβιτς. Δικαιωνει ομως την Χαμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπου μπερδεύτηκες,ὁ καθηγητής λέγεται Νόρμαν Φιλκενστάϊν. Ναί εἶναι ὅντως παιδί γονέων ἐπιζώντων ἐκ τοῦ Ἄουσβιτς καί τοῦ Majdanek ( τῆς Πολωνίας,ἀπό τήν μητρική πλευρά).

      Κι᾿ὅπως διαβάζουμε στό βιογραφικό του ἔχει εἰδίκευσιν στά θέματα : Ἰσραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουσις καί Ὁλοκαύτωμα.
      Ἀπό τό 2008 τοῦ ἀπαγορεύτηκε ἡ εἴσοδος στό Ἰσραήλ γιά 10 χρόνια.

      Καί ὅπως ὁ Ἴρβινγκ μέ τήν Λίπσταντ καί τήν διαμάχη γιά τό Ὁλοκαύτωμα πού στοίχησαν ἀκριβά στόν μεγάλο συγγραφέας,τό ἴδιο καί ὁ Φιλκενστάϊν μπῆκε στήν διαμάχη μέ τόν Alan Dershowitz ἡ ὁποία διαβάζουμε πώς : διήρκεσε χρόνια και είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή καριέρα του.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Norman_Finkelstein#Criticism_of_Alan_Dershowitz's_The_Case_for_Israel

      Εὑχαριστοῦμε γιά τό βίντεο-πληροφορία. Τό ἀποθηκεύω.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Ahoy !

      Διαγραφή