" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Περί ...τσογλανιῶν...


φωτό
τσογλάνι το [tsoγláni] : (λαϊκ.) νεαρός κακής διαγωγής· παλιόπαιδο, αλήτης.
[τουρκ. iç oğlani  νεαρός στην υπηρεσία του παλατιού..] (ἐδῶ)


Ἕνα τσογλάνι στήν ὑπηρεσία τοῦ Σουλτάνου (ἐδῶ)
Η λέξη ενεφανίσθη στο ελληνικό λεξιλόγιο τον 15ο αιώνα, ως άμεσα συνυφασμένη με τον τραγικό για τους υποδούλους Έλληνες θεσμό του παιδομαζώματος. Ο θεσμός αυτός απετέλεσε το φόρο αίματος των μη μουσουλμάνων υπηκόων της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσω της βίαιης, ως επί το πλείστον, στρατολόγησης παιδιών, ως δικαίωμα που είχε ο σουλτάνος επ’ αυτών και γινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναλόγως προς τις πολεμικές ανάγκες της αυτοκρατορίας. Η στρατολογία παιδιών προωρίζετο για δύο θεσμούς: η πρώτη ομάδα, οι επίλεκτοι άνω των 14 ετών, για το σώμα των γενιτσάρων, γνωστή ως ατζέμ ογλάν (απροπαίδευτα παιδιά), η δεύτερη, μεταξύ 6 και δέκα ετών, για εσωτερική υπηρεσία στη σουλτανική αυλή και, αργότερα, στα ανώτατα αξιώματα, γνωστή ως ιτς ογλάν (εσωτερικά παιδιά), από την οποία προέρχεται ελληνιστί η λέξη «τσογλάνι».

Τα ιτς ογλάν τά μάντρωναν στα σουλτανικά σεράγια, για περίοδο μεταξύ 6 έως 20 ετών, απαγορεύοντάς τους την επαφή με τον έξω κόσμο. Αφού τα περιέτεμναν, προσηλυτίζοντάς τα στον μωαμεθανισμό, τά δίδασκαν αρχικώς ανάγνωση και γραφή της τουρκικής γλώσσας καθώς και το μουσουλμανικό νόμο. Σε κατοπινό στάδιο τούς δίδασκαν και πολεμικά στοιχεία. Οι σουλτάνοι και οι αξιωματούχοι τά χρησιμοποιούσαν ενίοτε και ως σεξουαλικά αντικείμενα, παραλλήλως προς το χαρέμι. Ο βασικός σκοπός της εκπαίδευσης ήταν να γίνουν πιστοί δούλοι του σουλτάνου ή υπάκουοι αξιωματούχοι του οθωμανικού κρατικού μηχανισμού, ικανοί να εκτελούν κάθε είδους διαταγή χωρίς να αποτελούν απειλή για την Υψηλή Πύλη


Σήμερα η λέξη τσογλάνι έχει υποστεί τις μεταβολές του ιστορικού χρόνου για να καταλήξει σε χρήση με διαφορετική κοινωνική σημασία, στην πραγματικότητα όμως η πολιτική μας κουλτούρα ενσωμάτωσε τη λέξη αυτή, ως όρο πλέον, που υπομιμνήσκει την αλληλουχία με τους ιστορικοπολιτικούς και ψυχολογικούς λόγους της αφετηρίας της λέξης.


Ποια είναι τα σημερινά τσογλάνια; Είναι οι δόκιμοι πολιτικοί που στρατολογούνται εντρυφώντας ηρωικώς, εξ απαλών ονύχων, στις υπηρεσίες των κομμάτων, ήτοι στην τέχνη του εκτσογλανισμού. Είναι εκείνη η ομάδα, η οποία εκπαιδεύεται να φθάσει στα υψηλά αξιώματα αυτού που αποτελεί το άωτον της εθνικής μας μιζέριας, της κομματοκρατίας. Όλοι εκείνοι οι δανδήδες και οι τσαπερδονοσφυρίχτρες που φιλοδοξούν να αποτελέσουν το υπόστρωμα του εκχυδαϊσμού και του εκμαυλισμού της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, δικαίως απεδόθη εις αυτούς σκωπτικώς το παρωνύμιο «τσογλάνια», όπερ και οι υπόλοιποι τούς το αναγνωρίζουν ως πολιτικό και κοινωνικό πλέον επώνυμο.

(Περί Τσογλανιών ή Στρατευμένων μυαλών)

Τώρα ἄν κάποιοι θέλουν νά ...ἐξωραΐσουν τήν ἔννοιαν :



Ὦ,πρέπει νά ἦσαν πολύ ὑπερήφανοι οἱ τῶν ἑλληνικῶν καλῶν οἰκογενειῶν γιά τά τσογλάνια παιδιά τους ! (φωτό)
Στην τουρκοκρατία, λοιπόν, «τσογλάνι» ήταν το ελληνόπουλο, από καλή οικογένεια, που υπηρετούσε τους Τούρκους σουλτάνους, αφού είχε πέσει θύμα παιδομαζώματος (τουρκ. devsirme, ντεβσίρμ). Υπηρέτης, αλλά όχι δούλος, όχι παιδί για όλες τις δύσκολες δουλειές. Τα πιο ικανά τσογλάνια τα έστελναν για να λάβουν ειδική εκπαίδευση σε παλάτια της Αδριανούπολης, του Γαλατά και της Προύσας. Όσοι αρίστευαν, επέστρεφαν στο παλάτι του σουλτάνου και έπαιρναν πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα, έφταναν να γίνουν από προ
σωπικοί ακόλουθοι του σουλτάνου μέχρι πασάδες και μπέηδες.(ἐδῶ)

προφανῶς κάτι πολύ σημαντικό ἔχει ...διαφύγῃ,στούς κυρίους τῆς ἐν λόγῳ σελίδος :

Σχετικά με τον Μωάμεθ Β ' , ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έζησε τον δέκατο πέμπτο αιώνα, υπάρχουν κάποιες ευρωπαϊκές πηγές που λένε γι' αυτόν: "γνωστός ότι είχε αμφιλεγόμενες σεξουαλικές προτιμήσεις, έστειλε έναν ευνούχο στο σπίτι ενός ανθρώπου που ονομάζεται Νοταράς ζητώντας του να τον προμηθεύσει με τον γιο της δεκατεσσάρων χρόνων για τις απολαύσεις του ... Μπροστά στην άρνησή του, ο σουλτάνος ​​διέταξε αμέσως τον αποκεφαλισμό του Νοταρά μαζί με τον γιο και τον γαμπρό του ... και τα τρία κεφάλια τους τοποθετήθηκαν μπροστά στο εορταστικό του τραπέζι  " (ἐδῶ,ὅπου ὑπάρχει καί συνέχεια μέ ἄλλον νεαρό πού τελικῶς ἔγινε ὁ ἀγαπημένος τοῦ Μωάμεθ τοῦ ... κατακητή..Δεῖτε καί τήν ἀνάλογη φωτό καί θά καταλάβετε...Δέν τολμῶ νά τήν δημοσιεύσω...)

Ἠ γιά τό : 

«Εντερούν»: Τό ἀρσενικό χαρέμι τοῦ Σουλτάνου

ὅπως τό περιέγραφε ὁ ἀείμνηστος Νεοκλῆς Σαρρῆς,διαπρεπής νομικός,πολιτικός ἐπιστήμων,συγγραφεύς καί τουρκολόγος. 


Τό πῶς περνοῦσαν τά ἀνήλικα καί ἔφηβα ἀγόρια,στά σαράϊα δέν θέλει καί πολύ φαντασία,εἰδικῶς ὅταν πρόκειται γιά τουρανομογγόλους πού ἔλαβαν τήν ...φώτισιν τοῦ Ἰσλάμ...! 

Μήν ἀκούω λοιπόν περί : ἐλληνόπουλων καλῶν οἰκογενειῶν,πού τά μόρφωναν γιά νά λάβουν ὑψηλά ἀξιώματα ! Ποιοί ; Οἱ τουρανομογγόλοι τῶν Ἀλταΐων ὀρέων ! ! ! Ἤμαρτον ! Μοῦ θυμιζει τό 1821 τοῦ Τσατσόπουλου, τοῦ Βερέμη καί τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ ...


Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. Τα πρωτα χρονια της κρισης ειχα γραψει:....Παρατηρουμε το φαινομενο της νεανικης-επιστημονικης μεταναστευσης να εντεινεται και να θεριευει με ρυθμους πλεον καταιγιστικους.Πλην των νεων που μεταναστευουν κυριως για βιοποριστικους και επαγγελματικους λογους φευγουν και παιδια μορφωμενα με πτυχια Masters και Doctorates κλπ.Για εργασια ανελιξη και ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΡΙΕΡΑ στην Ευρωπη αλλα και περαν αυτης.Τα τελευταια ειναι γοννοι βασικα οικογενειων με καλη οικονομικη δυνατοτητα (της μεταπολιτευτικης ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗΣ ΕΛΙΤ κυριως) που μπορεσαν να σπουδασουν ανετα στην Ελλαδα και στο εξωτερικο, να μαθουν γλωσσες και να διεκδικησουν ρολο στην διεθνη κονιστρα στελεχων και επιστημονων.Δεν ειναι οι απαιδευτοι αγροτες του '50 και του '60 που με μια βαλιτσουλα στο χερι χρωματισαν Ελληνικα την Δ.Γερμανια τον Καναδα την Αυστραλια κλπ.Εκεινη η γενια (ενδομυχα τουλαχιστον) εφυγε για να γυρισει καποτε.Δεν διαβλεπω τετοιες σκεψεις στους συγκεκριμμενους νεους της νεας φυγης.Η φυγη αυτη εχει στοιχεια μονιμης μεταναστευσης και ενσωματωσης σε ενα διεθνοποιημενο περιβαλλον δυτικης κουλτουρας και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ.Αυτο αλλωστε το περιβαλλον εμαθαν να αποζητουν και να προσκυνουν απο το οικογενειακο τους περιγυρο, απο την λανθασμενη παιδεια που ελαβαν και απο τον χειραγωγημενο τυπο της μεταπολιτευσης που συνδιαμορφωσε το παθογενες αυτο κλιμα.Κατα την γνωμη μου τα παιδια αυτα δεν σπουδασαν ΚΑΘΟΛΟΥ την πεμπτουσια του Ελληνικου τροπου σκεψης.ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!!..Ειθε να ξυπνησουν απο το ενστιγκτο της, ειθε να μιλησουν τροπο τινα τα ακασικα Ελληνικα πεδια, το Ελληνικο πνευματικο DNA.Ομως μεχρι στιγμης δυστυχως ΔΕΝ διαφαινεται κατι τετοιο!!!Το πιθανοτερο ειναι οτι θα χαθουν για το εθνος οπως χαθηκε ο ανθος των Ελληνοπαιδων μεσω του ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ(κατα τον Κ. Σιμοπουλο νομιζω)
    δυστυχως γεννιτσαρισμου και Φαναριωτισμου που θεριεψε την Οθωμανικη Αυτοκρατορια και εξασθενησε την Παλλιγγενεσια.Ως γνωστον οι γονεις τοτε προωθουσαν τα παιδια τους για γενιτσαρους για την οικονομικη ανελιξη και εξασφαλιση!!!!Και σημερα το ιδιο δεν γινεται????? Παλαιοτερα στο Βυζαντιο μεχρι και ευνουχους τα στελνανε στο Μεγα Παλατιο για τους ιδιους λογους!!Θα ευχομουν το αντιθετο αλλα κατι αντιστοιχο μου φαινεται οτι υποκρυπτει η τωρινη μεταναστευση.Οπως οι τοτε, οι προσκυνημενοι Καρατζαδες και Γκιγκηδες Φαναριωτες στην Μολδοβλαχια και αλλοι Φαναριωτες Βοεβοδες στην Τρανσυλβανια και στο Βελιγραδι ετσι και τωρα βλεπω Ελληνοπαιδες executives παντου στην MORGAN STANLEY στην GOLDMAN SACHS, στα Χαρβαρντ και στα Μπερκλευς, στα διεθνη ΑΕΙ,στις πολυεθνικες κλπ.Υπαλληλοι ολκης στην καλυτερη περιπτωση αλλα ποτε ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟΙ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ.Απο την αλλοι και εστιατορες,νοσοκομοι και γκαρσονια πολλα γκαρσονια.Αλλωστε τα περισσοτερα απο αυτα τα παιδια διαφαινεται οτι δεν διαθετουν ικανο αποθεμα εθνικης πατριωτικης συνειδησης(οχι με δικη τους ευθυνη) .Με ευθυνη κυριως της γενιας του πολυτεχνειου που κατεστρεψε την χωρα.Μεγαλωσαν σ ενα μορφωτικο και πολιτικο περιβαλλον οπου οι εννοιες αυτες θεωρουνταν αποβλητες και αναχρονιστικες.Ισως καποια απ αυτα και ιδιως αν λειτουργησει η Ελληνικη ενδοσκοπηση και αυτογνωσια και ιδιως το Ελληνικο ενστιγκτο να αναδιαταχθουν Ελληνοπρεπεστερα.Το ευχομαι με ολη μου την καρδια!!Αλλιως θα χαθουν μαζι με την συρρικνωση η και εξαφανιση ακομα του Ελληνικου Εθνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστότατες οἱ ἐπισημάνσεις καί ὁ παραλληλισμός, πού κάνεις,ἀγαπητέ Θαλῆ.

      Ὅπως τότε λοιπόν προωθοῦσαν καί καμάρωναν γιά τά τσογλάνια καί τούς γεννιτσάρους πού ἔδιδαν στόν βάρβαρο κατακτητή,ἔτσι καί σήμερα καμαρώνουν γιά τά πολύ-πολιτισμικά παιδιά-δῶρα πού κάνουν στούς ἀφέντες νεοταξίτες !

      Τώρα,εὔχεσαι γιά μία «ἑλληνοπρεπῆ ἀναδιάταξιν» ὅπως τήν λές.Ἐπίτρεψέ μου νά μήν ἔχω σταγόνα παρόμοιας αἰσοδοξίας.Τό πρᾶγμα ἔχει πάρῃ τόν δρόμο πού ἐπιθυμεῖ ἡ ΝΤΠ καί τό ποτάμι ὁλοένα καί μεγαλώνει...Φουσκώνει ἐπικίνδυνα σέ τέτοιο βαθμό πού πιθανῶς νά μήν καταλάβουμε γιά πότε θά μᾶς πνίξῃ...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Θαλῆ !

      Διαγραφή