" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ !

  ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
 Deutsche Bank: Δέσμευση εσόδων φυσικού αερίου της Κύπρου


ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΑΙ-ΝΕΚΟ (ΕΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ)...
 
Θέλουν να αρπάξουν το φυσικό αέριο της Κύπρου οι Γερμανοί! Και καλό θα είναι να παρακολουθήσουν και στην Ελλάδα με προσοχή το παιχνίδι που παίζουν στην Κύπρο, μια και η υπόθεση της ανακήρυξης ΑΟΖ έχει ενεργοποιηθεί για τα καλά στην Αθήνα...

Η μεγάλη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank επανέρχεται με νέα της έκθεση στο θέμα του φυσικού αερίου της Κύπρου κάνοντας λόγω μάλιστα και για δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο για να είναι βιώσιμο το κυπριακό χρέος.

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο σε έκθεση της η Deutsche Bank για πιο ξεκάθαρη δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ στον μηχανισμό στήριξης που αναμένεται να καταρτιστεί για την Κύπρο. Επίσης, η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πιθανόν να καταστήσουν το χρέος της Κύπρου βιώσιμο, χωρίς να αποκλείει, επίσης, την ανάγκη για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα μετο Stockwatch, η Deutsche Bank εκτιμά ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ και έχουν τεθεί ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο γερμανικός οίκος εκτιμά επίσης ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις. Εκτιμά ότι όπως είναι σήμερα το μνημόνιο, το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί στο 122% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 βασισμένο στις προοπτικές ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (€3 δισ. όπως προτείνεται από το υπουργείο Οικονομικών) θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το χρέος στο 106% του ΑΕΠ. Αν και η Deutsche Bank δεν διευκρινίζει πως θα προκύψουν τα €3 δισ., φαίνεται να στηρίζεται σε ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα προκύψουν €2 δισ. από τη διάθεση της συμμετοχής του σε τράπεζες.

Ωστόσο, τονίζεται, οι εκτιμήσεις αυτές μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες και είναι πιθανό ένα σενάριο που οδηγεί σε μη βιώσιμο χρέος. Στην περίπτωση αυτή, προστίθεται, η απευθείας ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα μπορούσε να είναι κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους.

 Πέραν των σαφών 
δεσμεύσεων για ιδιωτικοποιήσεις, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η τελική συμφωνία ενδέχεται να περιλαμβάνει πιο ξεκάθαρη δέσμευση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο.

Η Deutsche Bank θεωρεί απίθανο ένα σχέδιο απομείωσης των ομολόγων (PSI) αναφέροντας ότι λόγω της δομής του δημόσιου χρέους, τα οφέλη από το PSI για τη μείωση του χρέους είναι περιορισμένα, περίπου στο 11% του ΑΕΠ, και τα ρίσκα της μετάδοσης είναι ψηλά.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχουν πολιτικά εμπόδια από την πλευρά των πιστωτών με διαφορετικές απόψεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ ενώ επισημαίνονται και τα αρνητικά δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο.

Η Deutsche Bank θεωρεί απίθανη τη συμφωνία πριν τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου ενώ σημειώνει ότι η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να ολοκληρωθεί με τη νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013, η οποία εύχονται Πρόεδρος να εκλεγεί ο εκλεκτός τους Ν.Αναστασιάδης.

Βροντερό όχι της Μόσχας


Ολοένα και πιο περίπλοκη φαίνεται να γίνεται η υπόθεση του σχεδίου χρηματοδότησης της Κύπρου με τη Μόσχα να μην φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο για την Κύπρο και το Βερολίνο να συνδέει τώρα τη χρηματοδότηση της Κύπρου με τον βαθμό του κινδύνου που μπορεί να προκαλέσει η Κυπριακή κρίση στην Ευρωζώνη.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Igor Shuvalov τόνισε ότι η χώρα του δεν μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς να κοιτάξει πρώτα τις δικές της ανάγκες, υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία χρειάζεται «πιο εύκολο χρήμα» για την ενίσχυση του εταιρικού δανεισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag έγραψε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει πιέσεις από άλλους πιστωτές της Κύπρου να συμμετέχει σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να διαγράψει μέρος του δανείου.
Ακόμη, την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία πρέπει να συμμετέχει σε ένα σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.


Επιμένουν... αντι-κυπριακά τα γερμανικά ΜΜΕ


Υποστηρίζουν μια χρεωκοπία της Κύπρου
Σκληρά σχόλια για την Κύπρο καταγράφονται σε άρθρα στον γερμανικό Τύπο. Για παράδειγμα, σε άρθρο στην Die Welt, υπό τον τίτλο «Αμφιβολία για το νόημα της βοήθειας προς την Κύπρο», υποστηρίζεται ότι «η παροχή πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο πλησιάζει χρονικά όλο και περισσότερο, αλλά παράλληλα αυξάνονται και οι αμφιβολίες για το κατά πόσον υπάρχει λόγος διάσωσης του νησιού». Η εφημερίδα αναφέρει πως από έρευνά της καταδεικνύεται ότι «ακόμα και οι πιο ευάλωτες γερμανικές τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της κυπριακής Κυβέρνησης, καθώς μείωσαν την εμπλοκή τους στην οικονομία του νησιού».

Προστίθεται πως περισσότερο θα επηρεαστεί η Commerzbank, η οποία διατηρεί ακόμα κυπριακά ομόλογα ύψους €19 εκατ., ποσό που θεωρείται αμελητέο. Τα δάνεια που απομένουν, αναφέρεται, «αφορούν σε μεγάλο μέρος δάνεια σε κυπριακές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα ναυτιλιακές, οι οποίες δεν έχουν πραγματική σχέση με την κυπριακή οικονομία, πέραν του ότι τα πλοία βρίσκονται υπό κυπριακή σημαία».

Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθενται δηλώσεις του καθηγητή οικονομικών δρα Homburg, ο οποίος υποστηρίζει ότι «το ότι ένα νησί, του οποίου το οικονομικό μοντέλο βασίζεται στο ξέπλυμα χρήματος, έγινε μέλος της ΕΕ, ήταν από την αρχή αστείο.

Το ότι πρέπει τώρα να το διασώσουμε, είναι απίστευτο». Ο κ. Homburg αποδίδει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα την απειλή ότι αν καταρρεύσει μία χώρα στην Ευρωζώνη τίθενται σε κίνδυνο όλες οι υπόλοιπες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η συστημική σημασία των χωρών είναι μικρή, όπως η Κύπρος.
Παρατίθενται επίσης οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων Paul de Grauwe της δεξαμενής σκέψης CEPS και του διευθυντή του ιδρύματος ερευνών Ifo, Hans- Werner Sinn, οι οποίοι θεωρούν τη χρεοκοπία της Κύπρου αντιμετωπίσιμη. Εξάλλου σε σχόλιο του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο, υποστηρίζεται πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν τολμούν να αφήσουν τη μικροσκοπική Κύπρο να καταρρεύσει, πώς θα είναι σε θέση να απειλήσουν οποιαδήποτε άλλη χώρα για μη εκταμίευση της δόσης και άρα κατάρρευση, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της;».

 Νάρκη στα θεμέλια της Κυπριακής οικονομίας από Σόιμπλε

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε χθες για το κυπριακό Μνημόνιο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς αμφισβήτησε κατά πόσον η Κύπρος καλύπτεται κανονιστικά και μπορεί να είναι δικαιούχος βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Ο κ. Σόιμπλε κατά τη συνεδρία του Eurogroup υπέδειξε ότι οι κανόνες διάσωσης από τον ESM προϋποθέτουν ότι «πρέπει να υπάρχει κίνδυνος για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της», κάτι που τις τελευταίες μέρες αμφισβητείται ευθέως από Γερμανούς αξιωματούχους και Μέσα Ενημέρωσης.

Οι βολές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επεκτάθηκαν και στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και στο ξέπλυμα χρήματος, και μάλιστα πήραν μορφή απ’ ευθείας επίκρισης του Προέδρου Χριστόφια. Προσερχόμενος στη συνεδρία του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε είπε, «δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε απόφαση για το κυπριακό Μνημόνιο», προσθέτοντας πως, «ακούγοντας ότι ο νυν Πρόεδρος της Κύπρου απορρίπτει κάθε μορφή ιδιωτικοποιήσεων, δυσκολεύομαι λίγο να φανταστώ πώς θα διαχειριστούμε το πρόβλημα χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, πόσω μάλλον πώς θα το λύσουμε, υπό το φως των υφιστάμενων αριθμών».


Κατηγορηματικό όχι στον γερμανικό έλεγχο λέει η Κυβέρνηση Χρστόφια. Ο Ναι-νέκος όμως τι λέει;


Την αντίδραση της Λευκωσίας έχουν προκαλέσει  γερμανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία ζητεί την αποστολή στην Κύπρο εμπειρογνωμόνων για να ελέγξουν ζητήματα ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής.

«Δεν είναι θέμα να ελέγχει ένα κράτος ένα άλλο κράτος», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Όπως είπε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεκριμένες διαδικασίες σε σχέση με τα θέματα που αφορούν στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και στη διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει». «Για τον σκοπό αυτό», συμπλήρωσε, «υπάρχουν οι αντίστοιχες επιτροπές και οργανισμοί τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς».

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης πως η χώρα πέρασε τις εξετάσεις σε σχέση με την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και των διεθνών νομοθεσιών και έχει πάρει πολύ υψηλό βαθμό και στην εφαρμογή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου