" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Γιατί μπήκαν στο στόχαστρο του Πούτιν ΜΚΟ και άλλοι "ξένοι πράκτορες"




Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να επικυρώσει το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στις 13 Ιουλίου από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας (Δούμα), και που χαρακτηρίζει πολλές ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και δραστηριοποιούνται εντός της χώρας ως "ξένους πράκτορες".

Το Κρεμλίνο έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι το νομοσχέδιο είναι κατάλληλο για την προστασία της Ρωσίας από τις εξωτερικές απόπειρες επηρεασμού της εσωτερικής πολιτικής της χώρας.

Ο νέος νόμος ενέχει και μια οικονομική διάσταση. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη εκφράσει την οργή τους για τη νομοθεσία, αφού η Δούμα ψήφισε επίσης υπέρ της επιβολής προστίμων που θα αγγίζουν τα 5 εκατ. ρούβλια (153.000 δολάρια) και μια πιθανή ποινή φυλάκισης δύο χρόνων για όλους τους οργανισμούς ή άτομα που θα εντοπίζεται ότι λειτουργούν κατά παράβαση του νέου νόμου.

Η Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι στη Μόσχα, θεωρεί ότι ο νέος χαρακτηρισμός και το καθεστώς του "ξένου πράκτορα" θα αναγκάσει την οργάνωση να συρρικνωθεί, αφού θα είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, να αρνείται δωρεές σε ξένο νόμισμα. Η Αλεξέγιεβα εξηγεί: "Οι μη εύποροι δεν συνεισφέρουν συνήθως σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ενώ οι πλούσιοι φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τις επιχειρήσεις τους [αν κάνουν δωρεές]".

Σε απάντηση στους επικριτές της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διαβεβαίωσε όσους θίγονται από τη νέα νομοθεσία ότι η κρατική χρηματοδότηση θα αυξηθεί για όσες ΜΚΟ επιδίδονται σε δραστηριότητες οι οποίες "στο σύνολό τους κρίνονται χρήσιμες και θετικές για τη χώρα μας".

Η τελευταία κίνηση της Ρωσίας θυμίζει έντονα την κίνηση που έγινε και από την Αίγυπτο στις αρχές του έτους, οπότε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, τότε υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής διοίκησης της SCAF της Αιγύπτου, απέλασε εκατοντάδες εργαζόμενους σε ΜΚΟ και αργότερα άσκησε δίωξη εναντίον 43 ατόμων για "ενστάλαξη διχόνοιας και ανάμειξη στην άσκηση εσωτερικής πολιτικής", στον απόηχο των διαδηλώσεων της "Αραβικής Άνοιξης" στην πλατεία Ταχρίρ και αλλού. Στα άτομα αυτά συμπεριλαμβάνονταν Αμερικανοί, Γερμανοί, Νορβηγοί, Σέρβοι και Ιορδανοί πολίτες. Η Αίγυπτος προειδοποίησε τότε ότι δεν θα επιτρέψει την λειτουργία ΜΚΟ στο εσωτερικό της χώρας χωρίς ειδική άδεια.

Η κίνηση εκείνη της Αιγύπτου προκάλεσε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τις ΗΠΑ, κατά το οποίο η Ουάσιγκτον απείλησε ότι θα διακόψει το ετήσιο πακέτο αμυντικής ενίσχυσης της Αιγύπτου, συνολικής αξίας σχεδόν 2 δισ. δολαρίων το χρόνο.

Προς μεγάλη απογοήτευση των επαγγελματιών "δημιουργών" εθνών της Ουάσιγκτον, η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα που συνειδητοποίησε πώς ακριβώς λειτουργεί το κύκλωμα των ΜΚΟ, και λίγο διάστημα πριν είχα αντιδράσει εναντίον του αμερικανικής έμπνευσης δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων - ενός δικτύου, που λειτουργεί αθόρυβα και δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να παίζουν και στα δύο ταμπλώ του γεωπολιτικού παιχνιδιού. Αφού συνειδητοποίησε ότι είχε εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η κατάκτηση της Λιβύης για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, η Αίγυπτος αντιλήφθηκε ότι μπορεί σύντομα να χάσει την εύνοια όσων χρηματοδοτούν τις εξελίξεις από την Ουάσιγκτον, ίσως μέσω άλλης μιας υποστηριζόμενης από τη Δύση "Αραβικής Άνοιξης" σε κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου