" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Στην Κέρκυρα το μοναδικό μουσείο Χαρτονομισμάτων

Στην Κέρκυρα, "το νησί των Φαιάκων", λειτουργεί το μοναδικό Μουσείο Χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα, που φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτίριο της Ιονικής Τράπεζας από το 1981 και "διδάσκει" στους επισκέπτες του την οικονομική ιστορία της Ελλάδας.Το κτίριο, που υπήρξε το πρώτο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στην Κέρκυρα, βρίσκεται δίπλα στην Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην ομώνυμη πλατεία και αποτελεί έργο του Κερκυραίου αρχιτέκτονα Γιάννη Χρόνη, με χρονολογία κατασκευής το 1845-46.
Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων, εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1981 και το 2004, με τη συμπλήρωση 165 χρόνων από την ίδρυση της Ιονικής Τράπεζας και 125 χρόνων από την ίδρυση της Τράπεζας Πίστεως, αποφασίστηκε η ανακαίνιση του κτιρίου και η αναδιάρθρωση της συλλογής. Tο Μουσείο Χαρτονομισμάτων με τη σημερινή του μορφή άρχισε να λειτουργεί καθημερινά από τον Οκτώβριο του 2005 και από τότε μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφθεί 23.000 άνθρωποι. Ο κ. Άρης Ραπίδης, Επιμελητής του Μουσείου Χαρτονομισμάτων και του Τμήματος Συλλογών Έργων Τέχνης της Alpha Bank εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επισκεψιμότητα του μουσείου, ενώ η δωρεάν είσοδος αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση επισκεπτών. Επισήμανε ακόμη ότι, από τους επισκέπτες του μουσείου, οι 5.500 είναι μαθητές, οι 7.000 αλλοδαποί και οι υπόλοιποι Έλληνες.

Στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας φιλοξενούνται περισσότερα από 2.000 εκθέματα και ντοκουμέντα, που το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από το αρχείο της Ιονικής Τράπεζας. Χρειάστηκαν, μάλιστα, προσπάθειες 25-30 ετών για να συγκεντρωθούν τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο μουσείο.

Σύμφωνα με τον κ. Ραπίδη, από τα σπανιότερα σε αξία εκθέματα που υπάρχουν στο μουσείο είναι τα πρώτα χαρτονομίσματα της Ιονικής Τράπεζας τα ονομαζόμενα "Κολονάτα" και οι πρώτες εκδόσεις χαρτονομισμάτων της Εθνικής Τράπεζας από το 1863 μέχρι το 1900. Ο ίδιος ανέφερε ότι το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο αυτό ως φόρος τιμής στην Κέρκυρα, τον τόπο, όπου ξεκίνησε το 1839 τη λειτουργία της η Ιονική Τράπεζα, που ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα.

Στις ξύλινες προθήκες του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει τα πρώτα τραπεζογραμμάτια, που "έκοψε" η Ιόνια Πολιτεία από το 1839 κι εκείνα που κυκλοφόρησε η Ιονική Τράπεζα έως το 1920- που έληξε το εκδοτικό της προνόμιο- τουρκικά γρόσια και χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν κατά την ιταλική και τη γερμανική Κατοχή.

Το μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου και είναι χωρισμένο σε τέσσερις αίθουσες, στις τρεις πρώτες παρουσιάζονται όλα τα ελληνικά χαρτονομίσματα από το 1822 μέχρι το 2002 και στην τέταρτη εκτίθενται τα χαρτονομίσματα της Ιονικής Τράπεζας και η ιστορική της πορεία. Στην πρώτη αίθουσα συναντάμε τα επαναστατικά Ομόλογα σε γρόσια της Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδας, που εκδόθηκαν βάσει το Νόμου Α΄ της Συνελεύσεως στην Επίδαυρο στις 18 Ιανουαρίου 1822. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τους "Φοίνικες", την πρώτη νομισματική μονάδα που καθιέρωσε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, το 1831, και στη συνέχεια να δει τα πρώτα χαρτονομίσματα που εκδόθηκαν επί βασιλείας του Όθωνα και του Γεωργίου του Α’.

Η επόμενη αίθουσα περιλαμβάνει χαρτονομίσματα και δοκίμια της Εθνικής Τράπεζας από το 1901 μέχρι το 1928, όποτε το προνόμιο για την έκδοση και κυκλοφορία χαρτονομισμάτων πέρασε στην Τράπεζα της Ελλάδος.Στην τρίτη αίθουσα εκτίθενται τα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1928 μέχρι το 2002, όταν το ευρώ αντικατέστησε τη δραχμή. Στην ίδια αίθουσα υπάρχουν χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν την Ελλάδα από διάφορες αρχές κατοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: ιταλικές, γερμανικές, βουλγαρικές και αγγλικές. Επίσης, υπάρχουν και "τοπικές εκδόσεις", που κυκλοφορούσαν στην ελληνική περιφέρεια.

Στην τελευταία αίθουσα παρουσιάζονται όλες οι εκδόσεις των χαρτονομισμάτων και Δοκιμίων που κυκλοφόρησε η Ιονική Τράπεζα από το 1840 μέχρι το 1920: Σελίνια και Λίρες (1840), Κολονάτα (1860), Δραχμές (1865-1920). Υπάρχουν ακόμη μεταλλικές μήτρες εκτυπώσεως των αντίστοιχων χαρτονομισμάτων και μετοχών της Ιονικής, καθώς και το Ιδρυτικό Έγγραφο της Ιονικής Τραπέζης του 1839.


Πηγή ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου