" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

« Κι᾿ὅμως ὑπάρχει ὁ Ἅγιος Βασίλης»

 

φωτό

Η επιστολή που έγραψε ιστορία - «Και όμως υπάρχει ο Άγιος Βασίλης»

...Στα 1897 η 8χρονη κόρη ενός βοηθού ιατροδικαστή του Μανχάταν, η Βιρτζίνια Ο’ Χάνλον, η οποία ρώτησε τον πατέρα της, Φίλιπ «υπάρχει πραγματικά ο Άγιος Βασίλης ; ». Και αυτός, μη ξέροντας προφανώς τι να της απαντήσει, την παρέπεμψε στους... ειδικούς, προτρέποντάς τη να στείλει ένα γράμμα στην πιο διάσημη εφημερίδα της εποχής, τη “The Sun” της Νέας Υόρκης. Το σκεπτικό του ήταν αποστομωτικό: «Αν το δεις γραμμένο στη “Sun”, έτσι θα είναι», και το επιχείρημα αφοπλιστικό. Έτσι, το κορίτσι συμφώνησε με την πρόταση, κάθισε στο τραπέζι, έγραψε την επιστολή και την έστειλε στην εφημερίδα.

Αυτό που ακολούθησε έμεινε στην ιστορία και διαιώνισε και το όνομα της Βιρτζίνια, αλλά και αυτό του Φράνσις Φάρσελους Τσερτς, ενός από τους συντάκτες του εντύπου, ο οποίος απάντησε στην επιστολή μετατρέποντας μια απλή ερώτηση σε ένα φιλοσοφικό ζήτημα. Η Βιρτζίνια μέσα από την ηχώ του χρόνου, με την απλότητα ενός 8χρονου παιδιού, αναρωτιόταν: 

«Αγαπητέ εκδότη, είμαι 8 χρόνων. Κάποιοι από τους μικρούς μου φίλους λένε ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Ο μπαμπάς μου λέει “αν το δεις γραμμένο στη Sun, έτσι θα είναι”. Σας παρακαλώ, πείτε μου την αλήθεια, υπάρχει Άγιος Βασίλης; 

Βιρτζίνια Ο’ Χάνλον, 115 West Ninenty-Fifth Street».

Και ο Φράνσις Φάρσελους Τσερτς τής απάντησε σε ένα κείμενο, το οποίο αναδημοσιευόταν κάθε χρόνο από εκείνη τη χρονιά ως και το 1949, οπότε η εφημερίδα σταμάτησε να εκδίδεται, αποτελώντας σύμβολο της παιδικής αθωότητας και του πνεύματος των Χριστουγέννων.

ἐδῶ

«Κάνουν λάθος»

«Βιρτζίνια, οι μικροί σου φίλοι κάνουν λάθος. Έχουν επηρεαστεί από τον σκεπτικισμό μιας εποχής σκεπτικισμού. Δεν πιστεύουν παρά μόνο σε ό,τι βλέπουν. Θεωρούν ότι τίποτα δεν υπάρχει αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν με το μικρό μυαλό τους. Όλα τα μυαλά, Βιρτζίνια, είτε είναι ανδρών, είτε παιδιών, είναι μικρά. Όμως, σε αυτό το τεράστιο σύμπαν, ο άνθρωπος είναι τόσο μικρός όσο ένα έντομο, ένα μυρμήγκι, όσον αφορά την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται όλη τη γνώση και την αλήθεια που υπάρχει στον απέραντο κόσμο γύρω του. Ναι, Βιρτζίνια, ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός. Υπάρχει, με την ίδια βεβαιότητα που υπάρχουν η αγάπη, η αφοσίωση, η γενναιοδωρία και καθετί που χαρίζει στη ζωή μας ομορφιά και ευτυχία. Αλίμονο! Πόσο μουντός θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχε ο Άγιος Βασίλης! Θα ήταν τόσο μουντός όσο αν δεν υπήρχαν και οι Βιρτζίνιες. Δε θα υπήρχε η αγνή πίστη των παιδιών, δε θα υπήρχε η ποίηση, η φαντασία, που κάνουν υποφερτή την ύπαρξή μας. Δε θα εισπράτταμε χαρά παρά μόνο μέσω των αισθήσεων και της όρασης. Το αιώνιο φως, με το οποίο η παιδικότητα γεμίζει τον κόσμο, θα έσβηνε.

Δεν πιστεύεις στον Αϊ Βασίλη; Μπορείς επίσης να μην πιστεύεις στις νεράιδες. Μπορείς να πείσεις τον μπαμπά σου να προσλάβει ανθρώπους να παρακολουθούν όλες τις καμινάδες την παραμονή των Χριστουγέννων για να πιάσουν τον Αϊ Βασίλη, αλλά ακόμη και αν δεν τον έβλεπαν να κατεβαίνει, τι θα αποδείκνυε αυτό; Κανένας δε βλέπει τον Αϊ Βασίλη, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει ο Αϊ Βασίλης. Τα πιο σπουδαία πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε οι μεγάλοι, ούτε τα παιδιά μπορούν να δουν. Είδες ποτέ νεράιδες να χορεύουν στα ξέφωτα; Φυσικά και όχι, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να φανταστεί όλα τα θαύματα του κόσμου που είναι αόρατα.

Μπορείς να χωρίσεις τα τμήματα μιας παιδικής κουδουνίστρας και να δεις τι είναι αυτό που προκαλεί τον θόρυβο μέσα της, αλλά υπάρχει ένα πέπλο που καλύπτει τον αόρατο κόσμο, το οποίο ούτε ο δυνατότερος άνθρωπος, ούτε από κοινού η δύναμη των δυνατότερων ανθρώπων που έχουν ζήσει δε θα μπορούσαν να το απομακρύνουν. Μόνο η πίστη, η ποίηση, η αγάπη και η φαντασία μπορούν να τραβήξουν αυτήν την κουρτίνα, ώστε να δουν και να περιγράψουν τη μαγική ομορφιά και το μεγαλείο που βρίσκεται πίσω της.

Άραγε, είναι όλα πραγματικά; Αχ, Βιρτζίνια, σ’ αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει τίποτα πραγματικό και μόνιμο. Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης; Δόξα τω Θεώ! Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και θα ζει για πάντα. Μετά από χιλιάδες χρόνια, όχι μετά από δέκα φορές, δέκα χιλιάδες χρόνια από τώρα, Βιρτζίνια, θα συνεχίσει να δίνει χαρά στις καρδιές των μικρών παιδιών...».

Παγκόσμια αίσθηση

Το εκπληκτικό αυτό κείμενο δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1897, προκαλώντας αίσθηση αρχικά στη Νέα Υόρκη και αργότερα σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας πασίγνωστο το όνομα του Φράνσις Φάρσελους Τσερτς, ενός πολεμικού ανταποκριτή του αμερικανικού εμφυλίου. Το κείμενο, γνωστό ως “Yes, Virginia, there is a Santa Claus”, παραμένει από τα κορυφαία και ένα από τα πλέον πολυδιαβασμένα και αναπαραγμένα στην αγγλική γλώσσα, παγκοσμίως...

( Διαβᾶστε ὁλόκληρο τό θέμα ΕΔΩ).

Ἀφιερωμένο στόν ἀγαπητό Κώστα


Ἡ Πελασγική 

15 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,κι εμείς τους έχουμε τους Αμερικανούς για χαζούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εἶδες τί ὄμορφα πού τό περιέγραψε ; Εἶδες τίς ἀξίες πού πρόβαλε ὡς ἰδανικό ζωῆς ;

      «Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να φανταστεί όλα τα θαύματα του κόσμου που είναι αόρατα»

      Τἰ ὑπέροχη σκέψις ! Ἕνας πραγματικά πνευματικός ἄνθρωπος.

      Πῶς εἶπες; « κι εμείς τους έχουμε τους Αμερικανούς για χαζούς! »
      Ἄσε καλλύτερα νά μήν ἐκφραστῶ γιά τήν ...ἐξυπνάδα μας .

      Καλησπέρα ἀγαπητέ Bill- Kill ,καλά κι᾿εὐλογημένα Χριστούγεννα !

      Διαγραφή
  2. Βλέπεις κυρία Πελασγική, που στά 'λεγα..;
    Ο Κλάους Σβαμπ σκότωσε όλους τους τάρανδους, για να αποδείξει ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, και έτσι τώρα.. ο δικός μας Κλάους, ο Σάντα, ο Αη Βασίλης ντε, αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τραίνο.
    Κακέ Σβαμπ! Θα σε κάνουμε Σβαν γουρουνοτροφή!

    Το κείμενο του κυρίου Τσερτς είναι εκπληκτικό! Δικαίως έγινε κλάσσικ. Το πνεύμα των Χριστουγέννων ήρθε και μάς κτύπησε την πλάτη εφέτος αγαπητή Πελασγική, κι εσένα κι εμένα. Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα, γυρίσαμε και κοιτάξαμε, κοιτάξαμε δυσάρεστες στιγμές να φεύγουν, αντικρίσαμε θετικές σκέψεις σαν νυφάδες χιονιού, να στροβιλίζονται στη δροσερή ατμόσφαιρα, να θέλουν να μάς σηκώσουν ψηλά, να θέλουν να μάς αποφορτίσουν και να μάς δώσουν δύναμη να την μοιραστούμε με τους εκλεκτούς αναγνώστες μας.
    Δεν θέλω να το χάσω αυτό με τίποτα! Κι εδώ θα μείνω, κι η στάση αυτή θα διαλύσει ό,τι σκοτεινό επιβουλεύεται τη χαρά και το χαμόγελο του κόσμου.
    Εδώ λοιπόν.. περιμένοντας τα Χριστούγεννα.. Περιμένοντας τον Αη Βασίλη!
    https://www.youtube.com/watch?v=yUsY0UJqRVI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἐκεῖ εἶναι οἱ τάρανδοι,Κώστα,ἐσύ δέν τούς βλέπεις. Ξέρεις γιατί ;Διότι ἀπό τήν χαρά σου μέ τό τραινάκι δέν ἔχεις μάτια γιά τίποτε ἄλλο...

      Ὅσο γιά τόν Σβάμπ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

      Ὑπέροχο τό κείμενο τοῦ Φράνσις Φάρσελους Τσέρτς ( κῦττα τί μοῦ θυμίζει τό β΄ὄνομά του; Φάρσαλα ! Ἕ ; ) ἀλλά καί ἡ δική σου παράγραφος μέ τίς χιονονυφάδες πολύ ὡραῖο !

      Ναί,ἐδῶ περιμένοντας τά Χριστούγεννα καί τόν Ἅγιο Βασίλη !

      Εὐχαριστοῦμε γιά τόν Τσαϊκόφσκυ.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα απο Φαρσαλα. Πραγματι εξαισιο και ανθρωπινο κειμενο

      Διαγραφή
  3. Aληθινά ένα Υ Π Ε Ρ Ο Χ Ο κείμενο του ικανού Αμερικανού δημοσιογράφου, πρός ένα αθώο παιδί, διατυπωθέν όμως το 1897, ήτοι 125 έτη πίσω, όπου ακόμα μάλλον δέν είχαν ΙΣΟΠΕΔΩΘΕΙ οι πάντες καί τά πάντα εκεί....
    Είναι λάθος - μεταξύ μας τώρα - αυτό που συχνά κάνουμε στήν χώρα μας, επηρεαζόμενοι από τό νοσηρό δημοσιογραφικό "κλίμα" καί από ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΕΡΥΘΡΟΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΕΣ ΠΕΝΝΕΣ, νά υποτιμούμε τούς Αμερικανούς συλλήβδην καί θά προσθέταμε καί άδικο.
    Υπάρχουν σίγουρα καί δυνατά μυαλά, ΑΛΛΑ τάχιστα τούς π ε ρ ι θ ω ρ ι ο π ο ι ο ύ ν, ώστε νά μήν ..."χαλάνε τήν σούπα" των νεοταξιτών & νεοεποχιτών καί άν πρόκειται γιά Kαθηγητές, ή δημοσιογράφους - αρθρογράφους, ή συγγραφείς, σίγουρα έχουν πολλά προβλήματα, εκδοτικά καί άλλα....
    (Τό 'political correct' "αφήγημά τους" δέν αντέχει μέ τίποτε αντίπαλον δέος....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εἶναι πού μᾶς ἔχει φάει ἡ πολύ ἐξυπνάδα,ἐμᾶς. Καί τό κακό εἶναι πώς συνεχίζουμε νά τό κάνουμε παρ᾿ὅλη τήν κατάντια καί τήν συνεχῆ κατρακύλα μας. Ὁ στρουθοκαμηλισμός μας εἶναι συνεχής καί ἀκατάπαυστος. Τόσος ἐγωϊσμός ! Τόση βλακεία !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Ἰωάννη Καποδίστρια !

      Διαγραφή

  4. https://tasthyras.wordpress.com/2022/12/06/%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b8%ce%b1%cf%81%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7/#more-61847

    ΔΩΡΑΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράξεις καί ὄχι λόγια. Μπράβο στόν Ἐμφιετζόγλου !
      Μένει νά ᾿δοῦμε τί θ᾿ἀποφασίσουν οἱ δικαστές. Πολύ σημαντική ὑπόθεσις....

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου !

      Διαγραφή
  5. "...ὁρατῶν τε πάντων καί ἀοράτων"! ...καί νά σκεφτεῖ κανείς πώς ὁ δικός μας Ἅγιος Βασίλειος -ὄχι ἡ καλοκάγαθη καρτούν φιγούρα τῶν δυτικῶν- ἦταν τόσο δύστροπος καί στριφνός ἄνθρωπος! Τόσο φωτεινός νοῦς ὅμως, γεμάτος ἁγιοσύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πώς ἡ ἵδρυσις τοῦ πτωχοκομείου,τῆς "Βασιλειάδος" ,ἀλλά καί ἡ τόση φροντίδα πρός τούς φτωχούς,ἀπόρους,ἀσθενεστέρους ξεχωρίζουν τόν Μέγα Βασίλειο ὡς μία ἀπό τίς μεγαλύτερες προσωπικότητες ἁγιοσύνης πού ὑπῆρξαν ποτέ !

      "Ναί,ὑπάρχει ὁ Ἅγιος Βασίλης", ὅσο ὑπάρχουν ἄνθρωποι πού συνεχίζουν τό θεάρεστο φιλάνθρωπο ἔργο του.

      Καλησπέρα ἀγαπητή μου Θεοδώρα !

      Διαγραφή
  6. Μεγαλη παρεα εσεις οι δυο.Ειστε το δροσερο αερακι που διωχνει την '' Τοση βλακεια''. Χαρειτε, μαζι με ολους τους Ελληνες χριστιανους.

    https://www.youtube.com/watch?v=rHVBa2DcdIQ

    Υ.Γ. Η γνωση αυτης της επιστολης, την συγκεκριμενη στιγμη, αποτελει για εμενα ενα θαυμα. Σ' ευχαειστω πολυ!




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἐγώ εὐχαριστῶ !

      Χαίρομαι πού μπορεῖ μία ἀνἀρτησις νά ἔχῃ τέτοια δυναμική πού νά πλησιάζῃ τό θαῦμα ἔστω καί γιά ἕναν ἄνθρωπο !

      Εὔχομαι καλά κι᾿εὐλογημένα Χριστούγεννα γιά ἐσένα καί τούς δικούς σου ἀνθρώπους.

      Τό τραγούδι ἀπό τήν ῥωσσική χωρωδία και τό βίντεο,ὑπέροχο !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Ahoy !

      Διαγραφή
  7. Έχω δεί τήν ταινία μέ αυτό τό θέμα . Όσο γιά τό τί υπάρχει , γιά τό ποιός είναι ό αόρατος κόσμος, θά σάς βάλω σέ μιά σκέψη μ' ένα παράδειγμα. Άς πούμε πώς ζούμε σ' έναν κόσμο μέ δύο διαστάσεις. Καί άς πούμε πώς μιά σφαίρα από αλλού μπαίνει στόν κόσμο μας. Αυτό πού θά δούμε μόνο είναι απλούς κύκλους όσο διαρκεί τό πέρασμα τής σφαίρας , τήν σφαιρικότητά της, τό όλον της, δέν θά τό δούμε ποτέ.
    https://scontent.fath4-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/318067644_223651883333292_7791327949779225261_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=LZwce45ETHMAX-gSsXc&_nc_ht=scontent.fath4-2.fna&oh=00_AfAntSUaCFqgElIiaEb3drWNngWTjTjvC08HVwCVWWO-tA&oe=6398D656

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀκριβῶς ὅπως τά γράφεις Σοφία.

      Κι᾿ὅπως τό ἔγραφε ὁ Τσέρτς :

      « ...Τα πιο σπουδαία πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε οι μεγάλοι, ούτε τα παιδιά μπορούν να δουν. Είδες ποτέ νεράιδες να χορεύουν στα ξέφωτα; Φυσικά και όχι, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να φανταστεί όλα τα θαύματα του κόσμου που είναι αόρατα...»

      Καλησπέρα ἀγαπητή μου Σοφία !

      Διαγραφή