" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Τά «παλαιά Χανιά» καί ὁ « ὕμνος τῶν ἑβραίων»...


Ἄ,δέν τό ξέρετε,οἱ ἑβραῖοι τῆς Κρήτης,τῆς ἀγαπημένης τους Κρήτης,ἔχουν πολλά νά θυμηθοῦν...Γιατί,ὅπως καί νά τό κάνῃς,ὅπως οἱ ἴδιοι καταμαρτυροῦν,ἔχουν καί ἐκεῖ,ἰδίως ἐκεῖ ...βαθιές ῥίζες ! Μέχρι καί δικό τους «ὕμνο» εἶχαν ! 


Κατάλαβες ; Ὅλοι στά παλαιά Χανιά ἔψαλλαν τοῦτο τόν ὕμνο. Τόν «ὕμνο τῶν ἑβραίων» ...

Γειά σου,λεβεντομάννα Κρήτη ! 

( Γιά περισσότερα,ἀλλά καί ἐπεξηγηματικά,στά Χρονικά τοῦ ΚΙΣ,Σεπτέμβριος-Ὀκτώβριος 1991 (σελίδες 10-11),ἀπ᾿ὅπου καί ὁ ἀνωτέρῳ «ὕμνος»...



Ἡ Πελασγική 



7 σχόλια:

  1. Όταν ένας λακεδαίμονιος πήγε να παρουσιαστή στους 300 του λεωνίδα είδε ότι οι θέσεις είχαν καταληφθεί τότε γύρισε πίσω χαρούμενος γιατί βρέθηκαν 300 καλήτεροι απο αυτόν ή όταν κάποιος κακός πολίτης έλεγε μια καλή γνώμη τότε έβαζαν οι λακεδαιμόνιοι να πεί την ίδια γνώμη ένας καλός πολίτης (τα γράφει στο κοινωνικό συμβόλαιο του ρουσώ).
    Η ηρακλειώτες για να πικάρουν τους χανιώτες (παλιές κόντρες που έφτασαν στο σήμερα μέσα στα γήπεδα)έλεγαν :χανιώτες,χανιώτες μια ζωή προδότες.Αυτό βεβαίος χάρην της οικογένειας μητσοτάκηδων που από τα γενοφάσκια της είναι προδότες(έχετε δίκιο είναι και άλλοι όπως επίσης ροζάκη λένε και τον πρόεδρο δικηγόρων ηρακλείου νομίζω) και αμαυρώνουν τα χανιά μα και ντροπιάζουν την κρήτη σε ολόκληρη την Ελλάδα και έχετε δίκιο, ξερετε που ηταν ο αφορισμενος οταν ψηφιζοταν οι πρεσπες; συγνώμη.
    Κάπου διάβασα στον ύμνο τον εβραίων που γραφετε στην ανάρτηση σας τον λέων, αυτο μου δίνει περισσότερη βεβαιότητα για κάποιον που "εφύτεψαν" κάμποσα χρόνια δεν ξέρω αν τον ξαναστείλουν φέτος εκ θεσσαλονίκης ή έστειλαν κάποιον άλλο άλλο ,για το σπορ της ιστιοσανίδας τι να πούμε...
    Στην κρήτη έχουν γραφτεί αρκετοί ύμνοι επιτρέψτε μου αυτόν εδώ:Κρήτη μητέρα τσ αρχοντιάς,της λευτεριάς δασκάλα που γράφετε η ιστορία σου κάθε φορά με μπάλα*.
    Κρήτη πως είσαι αρχόντισα το δείχουν τα βουνά σου θεριά σε πολεμήσανε μα πέσανε μπροστά σου
    Την λευτεριά εστείρηξες και ας μάθει όποιος δεν ξέρει το τιμημένο όπλο σου το κρητικό μαχαίρι.
    Σκλάβος δεν ζεί ο κρητικός το ξέρουν και οι οχτροί μας(σημείωση σχολιαστη και βεβαιος το ξερουν ,και το δε ζει σημαινει οτι προτειμουμε να πεθανουμε υπάρχει και το δεν την βαστώ εγώ την σκλαβιά στον κόσμο τον απάνω και το χώ πίκρα μου να ζώ χαρά μου να πεθάνω.)γιατί έχουμε πολιτισμό παλιό μες την ψυχή μας.
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ακόμα καθ αν το ψηφίσουν και οι 301 της βουλής που πλέον δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα της ψευτοδημοκρατίας τους οπως σωστά ακούσαμε να λέει πρόσφατα κάποιος κύριος.
    Ο Θεός να σας φωτίζει όλλους.
    *μπαλα: οι σφαίρες,τα όπλα και γενικώς ο πόλεμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να σημειώσω ότι ο πρώτος ύμνος στην Ειρήνη γράφτηκε στην μινωική κρήτη προς τον Δία όμως την Ειρήνη της δικιάς τους κοινωνίας και όχι την Ειρήνη κάθε βάρβαρου όπως παρουσιάζετε σήμερα.Τέλος δεν κράτανε ούτε τα προσχήματα οι 301 εννοώ ότι πλέον δεν ψηφίζουν τίποτα απο τα καίρια εθνικά ζητήματα αλήθεια θα βρεθεί κάποιος να καταρίψει της "προφητείες" της μπενάκη;

      Διαγραφή
    2. Ἀγαπητέ,εἰλικρινῶς,σπουδαῖες οἱ πληροφορίες !

      Καί οἱ στίχοι περί Κρήτης,τό ἴδιο !

      Πάντως,ὅπως καί νἄχει,μεγάλο,πολύ μεγάλο τό θέμα Κρήτη...

      καλησπέρα ἀγαπητέ καί σ᾿εὐχαριστῶ !

      Διαγραφή
    3. Ποιός νά βρεθῇ,ἀλήθεια; Ἀφοῦ αὐτά πού ἤξερε ἡ Μπέν-άκη καί τά εἶπε,τά γνωρίζουν καλῶς ὅλοι τους...

      Διαγραφή
    4. Αξιοτιμη κυρια καταρχην συγνωμη διοτι τα ανωτερω σχολια μου δεν ξερω πως εκλειφθηκαν και ωφειλω να πω οτι παρακεινουμενος απο το λεβεντομανα κρητη που κλεισατε αλλα και που σημειωσατε οτι ολλοι τραγουδουσαν τον υμνο που αναφερατε αποδεχομενη της γνωστες πρακτικες των εβραιων και του κις εκανα αυτην τον σχολιασμο που καποιες λεπτομερειες δεν μου αρεσουν κατοπιν.παντος ναι η ιστορια μας κανει να αμφιβαλλουμε για πολλα πραγματα και πρωτιστος για εμας τους ιδιους ακομα και στην ιδια μας την θρησκεια τον χριστιανισμο ειναι πολυ δυσκολο να ισοροπησεις και να μην εβραίζης, τελος παντων να ειστε καλα πηρα το βιβλιο του ιωαννη πασσα το εγκλημα της επιστημης με προσγειωσε αυτο το μετρο που λεει να βρουν και οι υλιστες και οι πνευματικοι γιαυτο και βλεπω καποια λαθη στα προηγουμενα μου σχολια διαβαζοντας τον ειναι σαν να διαβαζω τολστοί εχουν πολλα κοινα ωφειλω να ομολογησω οτι η οποια ενασχοληση με την γνωση ηταν κυριως με ξενους συγγραφεις αλλο ενα δειγμα λοβοτομης που αυτοι οι ιδιοι λιγα προσεθεσαν σε αυτα που εχουν προυπωθει αν δεν κανω λαθος,παραυτα τουλαχιστον νομιζω οτι καλο ειναι να ευχομεθα.

      Διαγραφή
    5. Τό Ἔγκλημα τῆς Ἐπιστήμης ! Σπουδαῖο ἔργο τοῦ Ἰωάννου Πασσᾶ πού καλό θά ἦταν νά τό διάβαζαν ὅλοι οἱ Ἕλληνες.
      Ἡ θρησκεία μας,ἡ Πίστις μας,δέν «ἑβραΐζει».Μιλᾶμε, γιά τήν Πίστιν τῶν Ἑλλήνων.Ἀπόδειξις πώς πολύ σπάνια,μά πολύ σπάνια συναντοῦμε ἑβραϊκά ὀνόματα (τῆς παλαιᾶς διαθήκης ἐννοῶ),στούς Ἕλληνες σέ ἀντίθεσι μέ τόν καθολικισμό.Κάτι σημαίνει αὐτό,δέν νομίζεις;

      Νά εἶσαι καλά,ἀγαπητέ καί κάτι ἀκόμη : ἴσως κάποια πράγματα ἐάν τά δοῦμε μέ ἀντικειμενικότητα μπορέσουμε τελικῶς νά γίνουμε καλλίτεροι.

      Καλησπέρα καί εὐχαριστῶ πολύ !

      Διαγραφή
    6. Σωστα το λετε ομως στο λειτουργημα τον ιερεων π.χ ή τον μοναχων τουλαχιστον παλαιοτερα χρησιμοποιουσαν νομιζω δεν ειμαι ειδικος και απο την π.διαθηκη επισης καποια θεματα στο τελετουργικο οπως στην ακολουθια της εξοδου λενε εις κολπους αβρααμ ισαακ συγνωμη εχω και μια μικρη εμπειρια απο προτεσταντισμο( μπορω να επιβεβαιωσω οτι ο τροπος ερμηνειας μπορει να οδηγησει στο σιωνισμο )τελος να πω οτι ο τολστοι στην εξομολογηση του ειχε αναφερει οτι εγραψε την δογματικη θεολογια η οποια δεν εκδοθηκε ποτε ο τολστοι ο οποιος αφορηστηκε για της θεσεις του και ειχε για μεγαλο εχθρο εναν ιερεα που εχει κανει καποια αφιερωματα το αξιολογο οδυσσεια τβ τελος ισως αυτη η ανασφαλεια να προερχετε απο το γεγονος οτι διαβαζοντας αποκλειστικα και μονο καποια λιγα σαιτ κατ επιλογη τα οποια ειναι αστικα και καλως ειναι μα μηπως με κανει λιγοτερο Ελληνα επειδη ειμαι ακριτας και εκτος αυτον ολλα κειτε μακραν οπως ειχα και εγω την λανθασμενη αυτη αποψη παντος αυτο που με ελκυσε να διαβαζω το ιστολογιο σας ειναι το Ελλας αιωνιων και η υπογραφη πελασγικη να ειστε καλα.

      Διαγραφή