" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Θέλουν καί οἱ βούλγαροι κομμουνιστές μερίδιο στήν Ἁγία Σοφία...


Πλακώσανε και οι Βούλγαροι. 


Τόμισλαβ Ντόντσεφ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπορίσοφ,Τόμισλαβ Ντόντσεφ* απάντησε σε ερώτηση του σοσιαλιστή βουλευτή Ίβο Χρίστοφ, που κατέθεσε τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που αναφέρουν ότι το Μουσείο της Αγίας Σοφίας θα μπορούσε να ανοίξει για προσευχές ως τζαμί στις 15 Ιουλίου και είπε ότι : 

«το ζήτημα της αναθεώρησης του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε λειτουργικό τζαμί θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μόνο μετά από αυτό, η βουλγαρική πλευρά θα έχει λόγους αντίδρασης» . 


Ίβο Χρίστοφ
Ο κομμουνιστής Χρίστοφ ως κληρονόμος της σλαβικής-βυζαντινής κληρονομιάς είπε ότι :

 «το ζήτημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κατά τα άλλα φιλικής Τουρκίας, αλλά μόνο ως επίσημη ανησυχία για την τύχη ενός πολιτιστικού μνημείου», δήλωσε ο Χρίστοφ. 
«Η Βουλγαρία είναι ένας από τους διαδόχους της σλαβικής-βυζαντινής κληρονομιάς μέρος της οποίας είναι και η εκκλησία της Αγίας Σοφίας», είπε ο Χρίστοφ. 


*Ο Ντόντσεφ είναι Βούλγαρος φιλόσοφος, δημοσιογράφος . Ήταν δήμαρχος του Γκάμπροβο και ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) το 2014.

Δελτίο τῶν 11 


Πελασγική : Ἀλλοίμονον ἐάν οἱ «υἵαινες» τῶν βαλκανίων δέν εἶχαν ἀπαίτησιν ΚΑΙ ἐπ᾿αὐτοῦ τοῦ θέματος ! Ἄλλως τε,ὁ πανσλαυϊσμός καί ἡ «κληρονομιά» του ἀπευθύνεται σ᾿ ὅλους τούς σλαύους καί ἐπί παντός θέματος πού τόν ἀφορᾷ...

Ξέρετε ποιοί θεωροῦν τόν ἑαυτό τους ὡς «φυσικό κληρονόμο»  τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας; Δέν θά σᾶς τό πῶ ἐγώ,ἀλλά ἕνας σύγχρονος ρῶσσος φιλόσοφος.Ὁ Ἀλεξάντρ Ντούγκιν,τοῦ πάλαι ποτέ «γεωπολιτικοῦ μέντορος» τοῦ Ποῦτιν  :

« Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του κράτους της Ρωσίας και ο επικεφαλής της ρωσικής εκκλησίας επισκέπτονται μαζί το Άγιο Όρος. Το Άγιο όρος είναι η "καρδιά" του Βυζαντινού πνεύματος...

»Είμαστε οι κληρονόμοι του Βυζαντίου ως κράτος και ως Αυτοκρατορίας από την στιγμή της πτώσης της Κωνσταντινούπολης. Αναλάβαμε την αποστολή να γίνουμε η Τρίτη Ρώμη και οι κληρονόμοι της Πανορθόδοξης, καθώς η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διατηρήσει τις Βυζαντινές παραδόσεις... Είμαστε Βυζαντινοί στην ψυχή, στις ρίζες και στην ταυτότητα μας». (μέ ἀφορμή τήν ἐπίσκεψη Β.Ποῦτιν καί Πατριάρχου Κύριλλου στό Ἅγιον Ὄρος τόν Μάϊο τοῦ 2016. ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου