" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

3 Ἀπριλίου 1821.Ἡ σφαγή,Κυριακή τῶν Βαΐων, τῶν Ἑλλήνων τῆς Κωνσταντινουπόλεως πού ὀργάνωσαν δύο κρυπτο-ἑβραῖοι,ντονμέδες



φωτό
3 Απριλίου 1821. Η σφαγή της Κυριακής των Βαΐων, των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως που οργάνωσε ο «ντονμές» ισχυρός ανήρ της Αυτοκρατορίας, Μεχμέτ Σαίτ Χαλέτ Εφέντη, που στηριζόταν από τον Ιουδαίο τραπεζίτη της Πόλης ο Χασκέλ από την Βαγδάτη. (Μπαγκντατί).


Ὁ ντονμές Χαλέτ (μέ τό τουρμπάνι) στήν στέψιν τοῦ Ναπολέοντος(φωτό) 
Ο Χαλέτ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τις πρώτες ημέρες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, και συντάχθηκε με τον Βεζίρη Σαγιέντ Αλή Πασά και τους φανατικούς που επιζητούσαν την εξόντωση όλων των Ελλήνων και μάλιστα πέτυχε να αποσπάσει από τον σουλτάνο Φιρμάνι προς τον διοικητή του σώματος των γενιτσάρων, για τον σφαγιασμό των Χριστιανών αλλά δεν εκτελέστηκε ύστερα από παρέμβαση.Ο σεϊχ-ουλ-ισλάμ Χατζή Χαλίλ αφέντη, αρνήθηκε να υπογράψει τον φετφά.

Ο Μεχμέτ Σαίτ Χαλέτ Εφέντης γνώριζε από τις πληροφορίες που του έδινε ο άγγλος πρέσβης Σμίθ λόρδος του Στρανφορντ,το σχέδιο Υψηλάντη, για εκδήλωση επανάστασης των Χριστιανών στην πρωτεύουσα, για πρόκληση πυρκαγιάς, και για δολοφονία του σουλτάνου και διοργάνωσε την Κυριακή των Βαϊων, (3/15 Απριλίου), πογκρόμ κατά των χριστιανών.



Η είδηση για τη σφαγή και την εμπορεία Ελλήνων σκλάβων στην Κωνσταντινούπολη όπως δημοσιεύτηκε στην "Gazette de Lausanne" την 13 Νοεμβρίου 1821.(φωτό)
Στις κωμοπόλεις και τα χωριά του Βοσπόρου οι ντόπιοι μουσουλμάνοι είχαν μεταβληθεί σε πολιτοφύλακες μαζί με τους Ιουδαίους, που εθεωρούντο ως οι μόνοι πιστοί στους τούρκους».

Στις 3/15 Απριλίου 1821 άτακτοι ένοπλοι , (Τούρκοι και Ιουδαίοι), με επικεφαλής ιμάμηδες και μαθητές ιερατικών σχολών, ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας την τιμωρία των «γκιαούρηδων». Λεηλατήθηκαν όλες οι εκκλησίες των «ρωμιών», πλην της Παμμακαρίστου που είχε σιδερένιες πύλες.


Πέρασαν από τις ελληνικές συνοικίες, όπου λεηλατούσαν τα σπίτια και σκότωναν όσους εύρισκαν μέσα, και κατέληξαν στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, έξω από τα τείχη της Πόλης που την έκαψαν και σκότωσαν όσους ζήτησαν άσυλο μέσα στον ναό.



Για το ίδιο γεγονός,δημοσίευμα στο περιοδικό Gentleman's Magazine του Λονδίνου το 1821 (φωτό)
Η Πύλη, διέταξε παράλληλα τον Πατριάρχη να κάνει απογραφή των ελληνικών οικογενειών που έμεναν στο Φανάρι με τα ονόματα των ανδρών, τις πατρίδες και τα επαγγέλματά τους, για να εντοπισθούν οι μέτοικοι από την Πελοπόννησο ,τη Στερεά και τα νησιά του Αιγαίου, την οποία ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν δύο Τουρκοκρητικοί, που γνώριζαν ελληνικά, με δύο παπάδες ως οδηγούς . Συγχρόνως απαγορεύτηκε με ποινή θανάτου, η αναχώρηση των «ραγιάδων» από την Πόλη, με πλοία οποιασδήποτε σημαίας, και δόθηκε από τους πρέσβεις των «ευρωπαϊκών δυνάμεων», (πλην της Ρωσίας), το δικαίωμα στους Τούρκους, να ενεργούν έρευνες στα πλοία με τη σημαία τους.
Οι πρέσβεις , (Αγγλίας Γαλλίας, Αυστρίας, κλπ), έδωσαν οδηγίες στους προξένους τους σε όλη την οθωμανική επικράτεια, να μην παρέχουν στους Έλληνες άσυλο ή υπεράσπιση, ούτε να επιτρέπουν στους πλοιάρχους των χωρών τους να δέχονται έλληνες φυγάδες. 

Ο Φιλήμων που ήταν Κωνσταντινουπολίτης έγραψε για τον Χασκέλ:


«Ὁ ἄνθρωπος οὗτος καί διά μίση θρησκευτικά κατά τῶν χριστιανῶν, ὡς ἰουδαῖος καί διά ἔπαρσιν ἑωσφορικήν,μή ἀνεχόμενος τούς Ἕλληνας ἐν τοῖς τουρκικοῖς πράγμασιν μεθύων ἡμέραν τινά καί κρατών τό ποτήριον,μεγαλαύχησεν ἐκφωνήσας :«Ἐν τούτῳ τῷ ποτηρίῳ πίνω τό αἷμα τῶν Φαναριωτῶν».



Δελτίο τῶν 11

Αὐτός ὁ ἑβραῖος τραπεζίτης,Χασκέλ,εἶχε πραγματικό ὄνομα (τό ἑβραϊκό δῆλα δῆ) Khwaja Hezekiel,τό ὁποῖο τό ἔκανε (γιά νά κρύψῃ τήν φάρα του),Hoca Haskel.



Τί μᾶς λέει ἐδῶ; Πώς μέ τό χρῆμα οἱ ἑβραῖοι ἐξαγόραζαν τήν ἐξουσία. Πολύ πρωτότυπο,ἔ ; !

Ἀπό τό βιβλίο : Biography of an Empire: Governing Ottomans in an Age of Revolution ( Christine M. Philliou)

Καί τί ἄλλο βρῆκα ; 


Ε Δ Ω 
Βρέ τούς Χασκέλ πού ἀκόμη τράπεζες ἔχουν ! Τράπεζα «ἐθνική» ὅπως τήν ὀνομάζει καί ἡ ὁποία ...βοηθᾷ τούς καημένους τούς μαύρους ν᾿ἀποκτήσουν σπίτι.  Στό Τέξας,ἔτσι ;Ἔ,νά μήν γεμίσουν καί τό Τέξας μέ μαύρους ; Δύο παιδιά καί ἕνα ἀκόμη ἔτοιμο στήν κοιλιά,ἡ μαυρούλα...! Ἔμ δέν εἶναι λευκή...

Τέξας
Το 70,6% του πληθυσμού είναι λευκοί
Το 11,5% του πληθυσμού είναι Αφροαμερικάνοι

Χασκέλ εἶναι αὐτός ! Διαχρονικός τραπεζίτης,λέμε ! Πού ξέρει κι᾿ἀπό ἐξουσία ἀναντάμ παπαντάμ...

Ἀπό τό κυνήγι τῶν Ἑλλήνων στήν Πόλιν,στό Τέξας μέ ἐθνική τράπεζα. Ὅσοι «δουλεύουν» σκληρά ...ἀνταμείβονται...


Ἡ Πελασγική 

2 σχόλια:

  1. "Πλούσια" η ..."προσφορά των ..περιούσιων κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατιας ...
    φαντάζομαι οι γείτονες τους θα τους ...ευγνωμονούν με....χρυσά γράμματα...και οι άλλοι σίγουρα με χρυσά κουτάλια...
    Καθόλου τυχαίο ότι και η προ αλλά και ναζιστική Γερμανία και μετά ναζιστική Γερμανία ειναι...Τουρκολάγνη!!!
    Τι να ξεχάσουμε την ...προσφορά του Φόν Σάντερς ή το ότι ο χίτλερ ήταν ένθερμος οπαδός του κεμάλ...;

    Όσο αφορά το Τέξας...
    Λιγάκι δύσκολο να το μετατρέψουν σε ένα....μύρο κι άραχνο...
    Ως γνωστόν ο απλός Τεξανός είναι ο πιο ένθερμος πατριώτης των ΗΠΑ και σε κάθε νοικοκυριό υπάρχει και μια αποθήκη με όπλα και πυρομαχικά (μπορεί και άλλα) ;-)

    Αντώνης Γερμανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα ἀγαπητέ Ἀντώνιε !

      Ὅντως τό Τέξας δύσκολο νά τό ἀγγίξῃ κάποιος.Ὅμως προσπαθοῦν,πάντα θά προσπαθοῦν τά βδελύγματα,αὐτός εἶναι ὁ σκοπός τους.Μέχρι νά χαθοῦν ἀπό προσώπου γῆς,μήν πῶ ὁλοκλήρου τοῦ Σύμπαντος καί φανῶ ὑπερβολική...!

      Καλησπέρα ἀγαπητέ καί πολλές εὐχές γιά Καλή Ἀνάστασιν σ᾿ἐσένα,τήν οἰκογένειά σου καί ὅλη τήν ὁμογένεια τῆς Γερμανίας.Νά εἴμαστε ὅλοι καλά !

      Διαγραφή