" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Κέρκυρα,μία μεγάλη φιδοφωλιά ! (μέρος ε΄)


Συνυφασμένος μέ τήν Κέρκυρα,ὁ κατωτέρῳ. Ἄς τόν δοῦμε ...

φωτό
Διαβάζουμε ἀπό τήν σελίδα τοῦ ἰδίου τοῦ Δένδια (Ὦ,ναί, ἔχει καί ἰστοσελίδα !)

Ο Νίκος Δένδιας γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Κατάγεται από τους Παξούς.

Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και αριστούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Laws (LL.M.) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με ειδίκευση στο Ναυτικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο στο University College (U.C.L.) και στην Εγκληματολογία στο London School of Economics and Political Science (L.S.E.). Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. 

Είναι παντρεμένος με τη Δάφνη Λάλα

Ἔπ, Λάλα; Θυμᾶστε πού εἴχαμε γράψῃ γιά τό χωριό Λάλας,στήν Ἠλεία;

Ἡ ἀλβανική καταγωγή τοῦ Λαλιώτη

Ο Όμηρος πρώτος αναφέρει τους Παξούς. Οι κάτοικοι ήταν ηπειρωτικής καταγωγής, ελληνόφωνες. Πρώτοι έποικοι φαίνεται να ήταν οι Φοίνικες, που είχαν αποικία τους την Κεφαλονιά.
Κατά το Στράβωνα, το όνομά της στους Παξούς έδωσε η Φοινικική λέξη «πακς», που σημαίνει γεωμετρικό «τραπέζιο», δηλαδή νησί με τραπεζοειδές σχήμα, όπως φαίνεται από τη θάλασσα  (ἐδῶ)

1537: Γίνεται μεταξύ των συμμαχικών στολών Ισπανών, Ενετών και Πάπα, μια σπουδαία ναυμαχία εναντίον των Τούρκων, προ των Παξών υπό την ηγεσία του ναύαρχου της Γένοβας Αντρέα Ντόρια. Τα τούρκικα πλοία βυθίστηκαν και η θάλασσα των Παξών γέμισε πτώματα. Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα θέλησε να εκδικηθεί την καταστροφή που προκάλεσε ο Ντόρια. Μετά από λεηλασίες και αιχμαλωσίες, ο Μπαρμπαρόσσα αποφάσισε να πολιορκήσει την Κέρκυρα. Σύντομα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, έλυσε την πολιορκία και αποσύρθηκαν τα στρατεύματα του αφού είχαν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Στη συνέχεια ο τούρκικος στόλος, υπό την αρχηγία του Μπαρμπαρόσσα, εμφανίστηκε στους Παξούς και το νησί λεηλατήθηκε από άκρη σε ακρη. Δεν έμεινε λίθος επί λίθου. Η καταστροφή, ολοκληρώθηκε την επόμενη χρόνια, όταν οι Παξοί έγιναν το ορμητήριο του Τοργκούτ. Το νησί ερημωσε.
1571: Ο τουρκικός στόλος με ναύαρχο το Λουτσαλή Πασά λεηλάτησε εκ νέου το νησί, σφάζοντας και τους εναπομείναντες κατοίκους και ερημώνοντας τα πάντα. (ἐδῶ)

Ποιοί κατοίκησαν στήν συνέχεια τό νησί; Μά ποιοί ἄλλοι ἀπό τούς κυριάρχους του,τούς Ἐνετούς.
Ποῦ ἀλλοῦ πρέπει νά ψάξῃ κανείς γιά νά βρῇ τίς ῥίζες τῶν Παξινῶν,μέ τά ἀσυνήθιστα ὁνόματα; ...

Ὅταν ἔγραψα στό google,τήν λέξι Dedi,αὐτό πού ἔδωσε ὡς ἀποτέλεσμα ἦταν :Ἕνας ἀρχαῖος αἰγύπτιος μάγος,ἕνας ἑβραῖος τραγουδιστής καί ἕνας ἰσραηλινός ποδοσφαιριστής ! Τυχαῖον να εἶναι ὅλοι τους ἑβραῖοι; Γιατί καί οἱ Αἰγύπτιοι (τουλάχιστον ὅσον ἀφοροῦσε τούς μάγους) ἑβραιΐλα μύριζαν...



Djedi (Dedi) ἀρχαῖος αἰγύπτιος μάγος :
 "Υπάρχει ένας κοινός που ονομάζεται Djedi , που ζει στο Djed-Sneferu. Είναι ένας απλός πολίτης, αλλά 110 ετών, τρώει 500 ψωμιές, έναν ώμο βοείου κρέατος και πίνει 100 βάζα μπύραςκάθε μέρα. Είναι ικανός να αναστήσει τα αποκεφαλισμένα όντα... μπορεί να κάνει τά λιοντάρια τόσο υπάκουα πού τόν ακολουθούν σαν σκυλιά...έχει γνώση του αριθμού των Iput στο wenet - ιερό του Thoth . " (ἐδῶ)

Ἐνδιαφέρουσα πληροφορία αὐτή τοῦ Αἰγυπτίου μάγου ! Διαβᾶστε την.



Δέν νομίζω,ὁ Ῥότσιλντ,νά ἐπέλεξε τυχαίως τόν Δένδια,γιά νομικό του σύμβουλο. Ἐννοεῖται πώς μέ αὐτούς τούς τύπους ἄλλα μετροῦν...Ξέρετε...

Ἄλλως τε,ὁ Ῥότσιλντ πού κληρονόμησε ἀπό τόν Χατζηκυριάκο Γκίκα,τό σπίτι στήν Κέρκυρα,δέν ἔκανε τό συγγενολόϊ τυχαίως...Γιά τούς Γκίκα ἐδῶ :

Ὁ ΓΚΙΚΑΣ Χαρδούβελης τοῦ ...εἰδικοῦ σκοποῦ...

Στήν ἔρευνα μέ τήν λέξι Dendi,βρῆκα ἕνα ἀποτέλεσμα μόνον,πού εἶχε νά κάνῃ μέ κάποιον (προφανῶς διάσημο) παίκτη ἡλεκτρονικοῦ παιχνιδιοῦ (is a Ukrainian professional Dota 2 player) ὁνόματι :Danil Dendi. Νάτο  καί πάλιν τό ἑβραϊκό στοιχεῖο :Δανιήλ !

Τί νά πῶ,ὅλα,περιέργως,καταλήγουν σ'αὐτούς...

Ἐπίσης διαβάζουμε σχετικῶς μέ τό ἐπίθετο Δένδιας : 

ΜΕΡΙΚΑ ΕΒΡΑΪΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ Ή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ Ή ΩΣ ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΕΙΣ ΩΡΙΣΜΕΝΑΣ ΜΟΝΟΝ ΕΒΡΑΪΚΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. 
ΕΤΣΙ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ Καμχῆ, Καλδερών, Μάγιο ΚΑΙ Πάρδο ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ Ή ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΟ Δελμέδιγο ΜΟΝΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΟ Καπέτα ΚΑΙ Ἀτούν, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΟ Ταραμπουλούς ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΟ Τζιβρέ ΜΟΝΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΟ Ἀλχαδέφ, Οὔνιο, Καπελούτο, Νοτρίκα, Γκαλάντε, Κοδρόν, Ταρίκα, Σοριάνο, Ἀμάτο, Ἀσζαραντέλ, Πίχα, Πιζάντε, Σαρχόν ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΝΟΝ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΤΟ Δέντε ΚΑΙ Σάρδας ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. 

Το Δέντε κάνει και Δένδε, Δένδες, Δένδιος, Δένδιας, αλλά μπορεί και να γίνει μετατροπή του αρχικού Δέλτα σε Ταυ. Δηλαδή από Δένδε σε Τέντε. Η μετατροπή σε Θήτα δεν είναι καθόλου συνηθισμένη.

Ἀπό :  Γιά νά μαθαίνουμε - ΕΒΡΑΪΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΟΣ


Κέρκυρα, μία μεγάλη φιδοφωλιά ! (μέρος α΄) 
Κέρκυρα,μία μεγάλη φιδοφωλιά ! (μέρος β΄) 
Κέρκυρα,μία μεγάλη φιδοφωλιά ! (μέρος γ΄) 

Κέρκυρα, μία μεγάλη φιδοφωλιά ! (μέρος δ΄)


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου