1998,Κύπρος,ὑπόθεσις κατασκοπείας,πράκτορες Μοσσάντ :
«Ο εξοπλισμός που βρέθηκε στην κατοχή τους είναι τόσο σύγχρονος που διατίθεται μόνο σε μερικές χώρες. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι ήρθαν να κάνουν εδώ»
φωτό |
...ο Udi Hargov καί ο Igal Damary είναι jumbers, φρασεολογία που χρησιμοποιεί η Μοσάντ για πράκτορές της που έχουν έδρα το Ισραήλ και μεταβαίνουν για σύντομο χρονικό διάστημα σε άλλες χώρες με αποστολή την άμεση συλλογή πληροφοριών για άτομα ή στρατιωτικές δραστηριότητες. Τους δύο Ισραηλινούς επισκέφθηκαν αμέσως μετά τη σύλληψή τους αξιωματούχοι της ισραηλινής πρεσβείας στη Λευκωσία. Το 1992 είχαν συλληφθεί στη Λευκωσία τέσσερις Ισραηλινοί, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, οι οποίοι προσπαθούσαν να εγκαταστήσουν μηχανισμό υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην πολυκατοικία που στέγαζε την ιρανική πρεσβεία στην Κύπρο. Στη διάρκεια της σύντομης δίκης οι τέσσερις διέμεναν μέσα στην ισραηλινή πρεσβεία.
Οι Hargo, Damary φέρονται ως τακτικοί επισκέπτες στην Κύπρο. Διέμεναν στο ίδιο διαμέρισμα στη διάρκεια της μεγαλύτερης άσκησης της ΕΦ, «Νικηφόρος», μεταξύ 15 και 22 Οκτωβρίου, στην οποία συμμετέχει και η ελληνική πολεμική αεροπορία και το ναυτικό. Ενα μεγάλο μέρος του «Νικηφόρου» εκτυλίσσεται στην ευρύτερη περιοχή Ζυγίου, η οποία στο παρελθόν έχει αναφερθεί και ως πιθανή τοποθεσία για τη δημιουργία ναυτικής βάσης....
Στο Τελ Αβίβ όμως το θέμα είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και να εξελίσσεται σε κόντρα μεταξύ του δεξιού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του Εργατικού προέδρου Βάισμαν, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων με το μήνυμα, διά απεσταλμένου, στον Γλαύκο Κληρίδη. Ο Νετανιάχου υιοθέτησε τη σκληρή γραμμή, δηλώνοντας ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί «και φυσικά θα τους φέρουμε (τους δύο) πίσω στην πατρίδα». Η δήλωση αυτή εκνεύρισε τη Λευκωσία· ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κάσιης απάντησε ότι εκείνοι παίζουν το βιολί τους και εμείς το δικό μας. Η παρέμβαση Νετανιάχου άλλαξε άρδην την αρχική συγκαταβατική προσέγγιση της κυπριακής κυβέρνησης....( ὁλόκληρο τό θέμα,ἐδῶ)
Καταδικάστηκαν σε 6 μήνες φυλάκιση για κατοχή απαγορευμένων ηλεκτρονικών συσκευών και σε 3 χρόνια για προσέγγιση σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.Οι δύο πράκτορες έμειναν στη φυλακή συνολικά 6 μήνες μετά την καταδίκη τους...Οι πιέσεις που δεχόταν η Λευκωσία ήταν αφόρητες και έτσι αποφασίστηκε να τους δοθεί προεδρική χάρη. Ωστόσο επελέγη η απελευθέρωσή τους να γίνει την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου του 1999, σε περίοδο διακοπών ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό...Γύρω στις έξι το πρωί, στις 12 Αυγούστου 1999, ένα αυτοκίνητο της ισραηλινής πρεσβείας περίμενε έξω από τις φυλακές για να παραλάβει τους δύο πράκτορες με κάθε μυστικότητα πριν αντιληφθούν τίποτα οι άλλοι κρατούμενοι.
Οι δύο κατάσκοποι επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο και με τη συνοδεία ανδρών ασφαλείας έφυγαν για το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Στο αεροδρόμιο, η Κυπριακή Αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οι δύο Ισραηλινοί επιβιβάστηκαν με κάθε μυστικότητα σε αεροσκάφος τύπου Beach Graf και στις οκτώ και τρία πρώτα λεπτά απογειώθηκαν για το Ισραήλ.
...«η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στηρίχθηκε στο καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον της Κύπρου. Η περαιτέρω κράτηση των δύο Ισραηλινών δεν εξυπηρετούσε πλέον το εθνικό συμφέρον, απεναντίας η χειρονομία αυτή προς το φιλικό και γειτονικό κράτος του Ισραήλ γίνεται με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης Μπάρακ εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο φιλικών διμερών σχέσεων». ( ἀπό ἐδῶ)
Καί μία παρένθεσις μέ θέμα γιά «δυνατούς λύτες» : Ἡ ἔκρηξις στό Μαρί,ἀλλά κι᾿ἐδῶ ὅπως βεβαίως κι᾿ἐδῶ |
2011 : Η έκρηξη στο Μαρί ( Σημ.Πελ.κοινότητα στήν ἐπαρχία Λάρνακας,στήν ἴδια περιοχή μέ τό Ζύγι ὅπου εἶχαν δράση οἱ πράκτορες τῆς Μοσσάντ.) σημειώθηκε την 11η Ιουλίου 2011 στην ναυτική βάση της «Ευάγγελος Φλωράκης», η οποία βρίσκεται στο Μαρί στην Κύπρο. Η έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό, τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο το 2009 και φυλάγονταν στην ναυτική βάση. Από την έκρηξη 13 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 63 τραυματίστηκαν ενώ καταστράφηκε και ο γειτονικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός. Η οικονομική επιβάρυνση στην Κύπρο ήταν αρκετά σημαντική. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών ο τότε υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ενώ ο Έλληνας αρχηγός Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών από στρατοδικείο στην Ελλάδα..Στις 14 Ιουλίου έφθασε στην Κύπρο ένα πλοίο μέ 10 γεννήτριες απο το Ισραήλ....(ἀπό ἐδῶ)
2019,Κύπρος,ὑπόθεσις κατασκοπείας,πρώην πράκτορας Μοσσάντ :
...τηλεοπτικό συνεργείο του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου Forbes, συνάντησε τον Ισραηλινό πρώην μυστικό πράκτορα, στην έδρα του στήν Λάρνακα και κατέγραψε καρέ-καρέ τη διαδικασία παρακολουθήσεων, η οποια περιλαμβάνει υποκλοπή ηχητικών συνδιαλέξεων, γραπτών κειμένων και άλλων ηλεκτρονικών δεδομένων.
«Πολύ σοβαρή υπόθεση» χαρακτήρισε ο Αρχηγός της Αστυνομίας το πολύκροτο ζήτημα του κατασκοπευτικού βαν...
Αμείλικτα ερωτήματα για τις υπηρεσιες του κατασκοπευτικού βαν στην Κύπρο
Ποιός έδωσε την άδεια για να κυκλοφορεί το υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό βαν στους δρόμους της πόλης του Ζήνωνα;
Ποιοί αγοράζουν υπηρεσίες από την εταιρεία κατασκοπευτικών υπηρεσιών με έδρα την Κύπρο;
Ποιοί βρίσκονται στο "στόχαστρο" του Ισραηλινού πρώην πράκτορα που διαθέτει τη δυνατότητα υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, γραπτών μηνυμάτων και άλλων δεδομένων από ηλεκτρονικές συσκευές και μάλιστα από απόσταση μόλις 500 μέτρων;
Εμπλέκεται ή όχι στο σκάνδαλο με τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες υποθέσεις σε Βρετανία και Νιγηρία;....
...Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού από την πλευρά του, είπε ότι κατέθεσε προφορικά στοιχεία που θεωρεί ότι θα βοηθήσουν τις Αρχές στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης, τα οποία έλαβε από απλούς πολίτες αλλά και δημοσιογράφους.
«Η απαίτηση μας είναι αυτό το θέμα να διερευνηθεί μέχρι τέλους...κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει την ιδιωτική ζωή του οποιουδήποτε, είτε αυτό είναι πολιτικό πρόσωπο, πολιτικό κόμμα ή ένας απλός πολίτης.»....
Ερωτηθείς σχετικά με τα ερωτήματα που τίθενται για το ποιος είναι επικεφαλής της Εβραϊκής Κοινότητας στην Κύπρο, είπε:
«Όταν ζητήθηκε από εμένα στο παρελθόν να έχω κάποια συνάντηση με εκπρόσωπο της Εβραϊκής Κοινότητας στο γραφείο μου ήρθε ο Ραβίνος Ράσκιν»...
Δύο ονόματα που μονοπωλούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ενδιαφέρον της πολιτικής σκηνής, της κυπριακής κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης μετά τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες για τη δράση του κατασκοπευτικού βαν στη Λάρνακα και τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών παρακολούθησης.
Ποιοί είναι όμως οι δύο άντρες και γιατί έχουν προκαλέσει σύγχυση και ερωτηματικά, σε σχέση με το ποιός κρατά τα ηνία της Εβραϊκής Κοινότητας στην Κύπρο;(ὁλόκληρο τό θέμα,ἐδῶ περᾶστε κι᾿ἀπό ἐδῶ,γιά τό προφίλ τοῦ ἰδιοκτήτου τοῦ βάν /πρώην πράκτορα Μοσσάντ,Τάλ Ντίλιαν)
Κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ από το κατασκοπευτικό βαν |
«Θυμάμαι τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Κύπρου. Δεν είχαν καλή σχέση με το Ισραήλ », δήλωσε ο Ράσκιν. «Ήταν κομμουνιστές και συμπορεύονταν με τους Άραβες. Δεν παρακολούθησαν καν τους εορτασμούς του Γιομ Χαττζμάουτ [Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ]. Αλλά αυτή η κυβέρνηση χτίζει σχέσεις σε καθημερινή βάση. Βλέπουμε πρόοδο σε όλα τα επίπεδα. "
Ο Ραββίνος Ράσκιν (Αυτός και η σύζυγός του, Shaindl, ζουν στη Λάρνακα τα τελευταία 15 χρόνια. Έχουν οκτώ παιδιά, τέσσερα από τα οποία γεννήθηκαν στο νησί ), σε συνέντευξη δήλωσε ότι παρά την παρουσία 630 εβραϊκών οικογενειών (συμπεριλαμβανομένων 3.000 ατόμων) που ζουν μόνιμα στην Κύπρο, το νησί φιλοξενεί μόνο 25 οικογένειες κυπριακής καταγωγής. Τα υπόλοιπα είναι κυρίως ξένα στελέχη επιχειρήσεων, μαζί με μερικούς ηλικιωμένους Βρετανούς πολίτες με συγγενείς εδώ..Πολλοί εργάζονται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών ή των τυχερών παιχνιδιών.
Με την παρουσία 3.500 Εβραίων, η κυρίαρχη ελληνόφωνη Κυπριακή Δημοκρατία ( Greek-speaking Republic of Cyprus) απολαμβάνει μια άνευ προηγουμένου άνθηση στον ισραηλινό τουρισμό. Και το πρόσφατα εγκαινιασμένο Εβραϊκό Κοινοτικό Κέντρο της Λάρνακας της Κύπρου - που βρίσκεται λίγα τετράγωνα από τη Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου της πόλης - λειτουργεί ως έδρα του δικτύου Chabad-Lubavitch του νησιού, το οποίο έχει πλέον πέντε καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.
( ὁλόκληρο τό θέμα,ἐδῶ)
Ὅπου «Α» ἡ ἐπαρχία Λάρνακας... |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου