Άρθρα

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ποιός παίζει τελικά μέ τήν φωτιά στήν Οὐκρανία;


 «Χρειάζεται πράγματι κάμποση δόση αποκοτιάς για να προκαλείς τους Ρώσους στην αυλή του σπιτιού τους. Γιατί στη διάρκεια της ιστορίας έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να υπερασπίζονται και το σπίτι και την αυλή τους».

Από τον Γιώργο Χαρβαλιά  

Αυτό μου έλεγε ένας παλαιότερος Βρετανός διπλωμάτης, στη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης, όταν λίγο έλειψε οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές να «ακουμπιστούν» με τις νατοϊκές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Πρίστινας. Ευτυχώς βρέθηκε ένας άλλος Βρετανός τότε, ο στρατηγός σερ Μάικλ Τζάκσον, που αρνήθηκε να υπακούσει στη διαταγή του παρανοϊκού διοικητή του ΝΑΤΟ και χαϊδεμένου παιδιού των Κλίντον, Γουέσλι Κλαρκ. Ο Κλαρκ ήθελε να περικυκλώσει τους Ρώσους, χωρίς να τους αφήσει πεδίο διαφυγής, και ο υφιστάμενός του τότε Τζάκσον τον «έγραψε», λέγοντάς του: «Δεν θα αρχίσω τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για σένα!»

Θυμήθηκα αυτές τις κουβέντες παρακολουθώντας την πίεση που ασκείται στη Μόσχα για να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τη μεθόριο με την Ουκρανία. Το Κοσσυφοπέδιο, βέβαια, δεν ανήκε στον στενό πυρήνα επιρροής της Ρωσίας και τελικά αφέθηκε στην τύχη του με τα γνωστά αποτελέσματα. Η Ουκρανία όμως και ιδιαίτερα οι ανατολικές περιφέρειές της αποτελούν αναπόσπαστο χωράφι του ρωσικού αυλόγυρου. Επιπλέον ο Πούτιν δεν είναι Γιέλτσιν για να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Πρέπει να είσαι εντελώς άσχετος με τη γεωστρατηγική πραγματικότητα για να μην το αντιλαμβάνεσαι.

Οι Αμερικανοί, από την άλλη, έχουν αποδείξει σε αρκετές περιπτώσεις ότι είναι… άσχετοι, αλλά όχι σε αυτό το σημείο. Δεν μπορεί να μην έχουν καταλάβει μέχρι σήμερα τι αποτελεί «ζωτικό» (και αδιαπραγμάτευτο) συμφέρον του ισχυρότερου αντιπάλου τους στη μεταπολεμική περίοδο. Και το γεγονός ότι αποφασίζουν να παίξουν με τη φωτιά, έστω και μπλοφάροντας, δεν μαρτυρεί στη συγκεκριμένη περίπτωση αποκοτιά. Παράνοια μυρίζει, όπως αυτή που διέκρινε τον Γουέσλι Κλαρκ με το μάτι που γυάλιζε.

Για να δικαιολογήσει τότε το μακελειό των Σέρβων αμάχων από τις νατοϊκές βόμβες, ο στρατηγός Κλαρκ εφηύρε τον όρο «παράπλευρες απώλειες». Φοβούμαι όμως ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί πολύ να ανακαλύψει παρόμοιες δικαιολογίες, αν το «τζαρτζάρισμα» μεταξύ πυρηνικών υπερδυνάμεων οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη.

Ένα πρώτο ερώτημα λοιπόν είναι σε τι εξυπηρετεί τον πλανήτη, αλλά και τον δυτικό κόσμο ειδικότερα, αυτή η ένταση σε «ξένα χωράφια». Και για όσους υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι θεωρητικός, γιατί η ένταση είναι «ελεγχόμενη», θα τους παραπέμψω στο βιβλίο ενός άλλου Κλαρκ, με τίτλο «Οι υπνοβάτες», που θα έπρεπε να βρίσκεται κάτω από το μαξιλάρι κάθε σύγχρονου ηγέτη. Ο ιστορικός Κρίστοφερ Κλαρκ αναφέρεται βέβαια στην αλυσίδα των συγκυριών και των «ατυχών συμπτώσεων» που οδήγησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν πόλεμο που ουσιαστικά δεν ήθελε κανένας, όπως γράφει. Αλλά προέκυψε. Και οι αναλογίες, πιστέψτε με, είναι πολλές με το σήμερα.

Και σήμερα ο πλανήτης έχει πολλά προβλήματα για να θέλει επιπροσθέτως μια στρατιωτική αντιπαράθεση Ρωσίας – ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από ποια κλιμάκωση αυτή θα μπορούσε να πάρει. Ως γνωστόν, όταν ο πόλεμος αρχίζει, κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα τελειώσει.

Υπάρχουν όμως πολλοί στο δυτικό στρατόπεδο με «μάτι που γυαλίζει». Υπάρχουν και Ουκρανοί νεοναζί που κάνουν παρέλαση στο κέντρο του Κιέβου παρακαλώντας να γίνει το «μπαμ» για να αναβιώσουν οι μέρες που τα Ες Ες και η διαβόητη «Μεραρχία της Γαλικίας» έκαναν κουμάντο στη χώρα. Υπάρχουν, τέλος, και Γερμανοί που καλοβλέπουν την ιδέα.

Ένα δεύτερο ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι αν έχουν οι δυτικοί κάποια «νομιμοποίηση» ανάμειξης στον ρωσικό αυλόγυρο. Εφόσον λοιπόν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί, πρέπει να αποφανθούμε αρνητικά. Δεν έχουν! Την αντάλλαξαν το 1990 με την ενοποίηση της Γερμανίας. Σε εκείνη την επονείδιστη συνθήκη «2+4» που επέτρεψε στους Γερμανούς να ξεχάσουν μια για πάντα τα πολεμικά τους χρέη, υπήρξε μία συμφωνία κυρίων: Η Ρωσία θα απέσυρε τα στρατεύματα και τα οπλικά της συστήματα από την Ανατολική Γερμανία, υπό την απαράβατη (και -μεταξύ μας- αυτονόητη) προϋπόθεση πως το ΝΑΤΟ δεν θα επεκτεινόταν ανατολικά. Αυτή η εγγύηση ασφαλείας (μαζί με ένα γενναίο οικονομικό πακέτο «κατευνασμού» που προσέφερε ο Κολ στον Γκορμπατσόφ για τις ανάγκες της διαλυμένης σοβιετικής οικονομίας) ήταν το κλειδί που άνοιξε την πόρτα στη γερμανική επανένωση.

Από τότε οι Αμερικανοί δεν τήρησαν αυτήν τη δέσμευση. Αντίθετα, σταδιακά άρχισαν να τη ροκανίζουν – με τις ευλογίες φυσικά και της ίδιας της Γερμανίας, που ήθελε διακαώς να ξαναχτίσει τη γεω-οικονομική επιρροή της στην ανατολική Ευρώπη.

Η πρώτη επέκταση της Ατλαντικής Συμμαχίας έγινε τον Μάρτιο του 1999 με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία. Ακολούθησαν το 2004 η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Την 1η Απριλίου 2009 μπήκαν στο ΝΑΤΟ η Αλβανία και η Κροατία, το 2017 το Μαυροβούνιο και πολύ πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2020, τα Σκόπια. Με την έντονη αμερικανογερμανική πίεση και τη Συμφωνία των Πρεσπών που όλοι μας θυμόμαστε. Οι Αμερικανοί, λοιπόν, αθέτησαν τον λόγο τους. Σήμερα θέλουν να σπρώξουν στο ΝΑΤΟ και τη διχασμένη Ουκρανία, χωρίς να υπολογίζουν ότι οι Ρώσοι δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το πουλόβερ να ξηλωθεί μέχρι τον τελευταίο πόντο. Γιατί, ξαναλέμε: Η Ουκρανία (όπως και το Καζακστάν ή η Λευκορωσία, για να μην ξεχνιόμαστε…) είναι ο αυλόγυρός τους. Εγγυώνται το στρατηγικό βάθος τους (τόσο κρίσιμο, όπως απέδειξε η ιστορία), διαθέτουν σημαντικό ρωσικό πληθυσμό και βρίσκονται σε «απόσταση βολής» από ρωσικές πόλεις. Είναι δηλαδή η έσχατη κόκκινη γραμμή και όποιος επιχειρήσει να τη διαβεί, θα πρέπει να είναι έτοιμος για τις συνέπειες.

Ας ελπίσουμε ότι στο στρατόπεδο των Αμερικανών Δημοκρατικών θα επικρατήσουν ωριμότερες φωνές από αυτές του ανόητου (;) Γουέσλι Κλαρκ, που ακόμη και σήμερα, εκατομμυριούχος πλέον, με επενδύσεις και στα «καμένα» του Κοσσυφοπεδίου, κραυγάζει ότι «ο Πούτιν πρέπει να πάρει το μάθημά του»!

Ἀπό ἐδῶ

Ο Wesley Kanne Clark (γεννημένος στις 23 Δεκεμβρίου 1944) είναι πρώην αξιωματικός του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών . Αποφοίτησε ως ιδιοκτήτης της τάξης του 1966 στο West Point και του απονεμήθηκε υποτροφία Ρόουντς στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης , όπου απέκτησε πτυχίο Φιλοσοφίας, Πολιτικής και Οικονομικών Επιστημών . Αργότερα αποφοίτησε από το Κολέγιο Διοίκησης και Γενικού Επιτελείου με μεταπτυχιακό στη στρατιωτική επιστήμη . Πέρασε 34 χρόνια στον στρατό των ΗΠΑ, λαμβάνοντας πολλά στρατιωτικά παράσημα , αρκετές τιμητικές διακρίσεις ιπποτών και το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας .

Ο Clark διοικούσε την Επιχείρηση Allied Force κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ από το 1997 έως το 2000.

Ο Κλαρκ συμμετείχε στην διεκδίκηση του 2004 για την προεδρική υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος ως υποψήφιος το 2003, αλλά αποχώρησε από την προκριματική κούρσα το 2004, αφού κέρδισε τις προκριματικές εκλογές της πολιτείας της Οκλαχόμα , εγκρίνοντας και αγωνίστηκε για τον τελικό υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι  ...Ο Κλαρκ θεωρήθηκε πιθανός υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2008 , αλλά, στις 15 Σεπτεμβρίου 2007, ενέκρινε τη Γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον .Μετά την αποχώρηση της Κλίντον από την προεδρική κούρσα, ο Κλαρκ ενέκρινε τον τότε υποτιθέμενο υποψήφιο των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα . Ο Clark έχει τη δική του εταιρεία συμβούλων, Wesley K. Clark and Associates, και είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Enverra, μιας εξουσιοδοτημένης boutique επενδυτικής τράπεζας ( χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων ἐπιχειρήσεων).  Έχει συνεργαστεί με περισσότερες από 100 ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες σε θέματα ενέργειας, ασφάλειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο Clark δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Βόρεια Αμερική , την Αφρική , την Ευρώπη , τη Μέση Ανατολή , τη Λατινική Αμερική και την Ασία . Μεταξύ Ιουλίου 2012 και Νοεμβρίου 2015, ήταν επίτιμος ειδικός σύμβουλος του Ρουμάνου πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας... 

Η οικογένεια του πατέρα του Κλαρκ ήταν Εβραίοι . Οι παππούδες και η γιαγιά του από τον πατέρα του, Jacob Kanne και Ida Goldman, μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Λευκορωσία / τη Ρωσική Αυτοκρατορία, ως απάντηση στο Pale of Settlement ( διαβᾶστε σχετικῶς μέ τήν περιοχή,ὁπωσδήποτε) και την αντι-Εβραϊκή βία από τα ρωσικά πογκρόμ

(περισσότερα ἐδῶ)

Ὁ στρατηγός Tod D. Wolters μέ τόν Ἰσραηλινό Πρόεδρο Reuven Rivlin. (ἐδῶ)

Σήμερα ὁ Μπάϊντεν ἔχει τόν Λόϊντ Ὤστιν ἐπικεφαλής ὑπουργό στό Ἀμύνης καί στό  Ἀνώτατο Στρατηγεῖο Συμμαχικῶν Δυνάμεων Εὐρώπης  τοῦ ΝΑΤΟ,διοικητής Τόντ Δανιήλ Γούλτερς , στρατηγός τεσσάρων αστέρων της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών...

Συνεπῶς τό ποιός παίζει μέ τήν φωτιά δέν χρειάζεται καί πολύ σκέψιν. Ὅπως καί ποιός θά τσουλουφριστῇ στό τέλος,ἐπίσης. Τό ἐρώτημα ἀφορᾷ τίς «παράπλευρες ἀπώλειες» καί ποιός θά λογοδοτήσῃ γι᾿αὐτές ; Ναί,ξέρω τήν ἀπάντησίν σας : Κανείς,ὅπως πάντα...

Καί εἴμαστε,δυστυχῶς στόν κατάλογο αὐτῶν τῶν πιθανῶν ἀπωλειῶν,ἀπό τούς πρώτους μάλιστα ... (ἐδῶ,ἐδῶ,ἐδῶ)

Τό ἀπευχόμαστε ! 


Ἡ Πελασγική 

1 σχόλιο:

  1. https://www.triklopodia.gr/krisi-stin-oukrania-grafi-o-panagiotis-traianou/
    διαβάστε τι γινεται με την ουκρανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή