" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Χαμπάντ – Λουμπάβιτς σ᾿ὅλο τόν κόσμο τήν Ἑλλάδα καί τήν Κύπρο !

Χιλιάδες απεσταλμένοι του Chabad -Lubavitch, απ᾿ όλο τόν κόσμο,συγκεντρώνονται στην παγκόσμια έδρα του Chabad -Lubavitch στο Μπρούκλιν (φωτό)

Το Chabad , γνωστό και ως Lubavitch , Habad και Chabad-Lubavitch  ( Εβραϊκά : חב"ד ), είναι μια Ορθόδοξη Εβραϊκή Χασιδική δυναστεία * . Το Chabad είναι ένα από τα πιο γνωστά χασιδικά κινήματα στον κόσμο, ιδιαίτερα για τις δραστηριότητες προβολής του. μία από τις μεγαλύτερες ομάδες Χασιδικών και εβραϊκές θρησκευτικές οργανώσεις στον κόσμο Σε αντίθεση με τις περισσότερες υπερορθόδοξες ομάδες, οι οποίες αυτοδιαχωρίζονται, το Chabad δρα κυρίως στον ευρύτερο κόσμο και εξυπηρετεί τους εκκοσμικευμένους Εβραίους.

Ὁ πρώην ΥΠΕΞ τοῦ Καναδᾶ John Baird,στήν Kfar Chabad Ισραήλ (φωτό

Ιδρύθηκε το 1775 από τον Ραβίνο Schneur Zalman του Liadi
, το όνομα "Chabad" ( חב״ד ‎) είναι ένα αρκτικόλεξο που σχηματίζεται από τρεις εβραϊκές λέξεις Chochmah,σημαίνει ΣοφίαBinah,Κατανόηση και Da'at ( חכמה, בינה, ‎domis, דעה ) Γνώση»—που αντιπροσωπεύουν τα πνευματικά ερείσματα του κινήματος. 

Ἡ κυβέρνηση τῆς Οὐγγαρίας ἀναγνωρίζει τό Chabad-Lubavitch τῆς Οὐγγαρίας. Στό μέσον τῶν ραββίνων ὁ πρωθυπουργός Ὀρμπάν καί στό ἄκρο δεξιά ὁ ἀντιπρόεδρος τῆς κυβέρνησης Zsolt Semjen.(2019) ἐδῶ

Το όνομα Λούμπαβιτς* προέρχεται από την πόλη στην οποία διέμενε η κυρίαρχη πλέον σειρά ηγετών από το 1813 έως το 1915.  Άλλοι, μη Λούμπαβιτς γόνοι του Τσαμπάντ είτε εξαφανίστηκαν είτε συγχωνεύτηκαν στη γραμμή Λούμπαβιτς . Στη δεκαετία του 1930, ο 6ος  Ραβίνος Yosef Yitzchak Schneersohn , μετέφερε το κέντρο του κινήματος Chabad από τη Ρωσία στην Πολωνία . Μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου , μετέφερε το κέντρο του κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ὁ Ὀμπάμα καλωσορίζει τούς ἐκπροσώπους τοῦ Chabad-Lubavitch στόν Λευκό Οἴκο (2015) ἐδῶ

Το 1951, ο Ραβίνος Menachem Mendel Schneerson αποδέχτηκε επίσημα την ηγεσία ως ο έβδομος Chabad Rebbe. Μετέτρεψε το κίνημα σε ένα από τα πιο διαδεδομένα εβραϊκά κινήματα στον κόσμο σήμερα. Υπό την ηγεσία του, το Chabad ίδρυσε ένα μεγάλο δίκτυο ιδρυμάτων που επιδιώκουν να ικανοποιήσουν θρησκευτικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές ανάγκες σε όλο τον κόσμο. Τα ιδρύματα του Chabad παρέχουν προσέγγιση σε μη συνδεδεμένους Εβραίους και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και θρησκευτικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πριν από το θάνατό του το 1994, ορισμένοι από τους οπαδούς του πίστευαν ότι ο Schneerson ήταν ο Μεσσίας , με τη δική του θέση σχετικά με το θέμα να συζητείται μεταξύ μελετητών. Μεσσιανική ιδεολογία στο Chabad πυροδότησε διαμάχες σε διάφορες εβραϊκές κοινότητες και εξακολουθεί να είναι ένα άλυτο ζήτημα. Μετά το θάνατό του, κανένας διάδοχος δεν διορίστηκε ως νέος κεντρικός ηγέτης.

Ὁ Ρόναλντ Ρήγκαν δέχεται μία Μενορά ἀπό τούς "American Friends of Lubavitch" 1984 (φωτό)

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν συναντά Σοβιετικούς Εβραίους μετανάστεςσυμπεριλαμβανομένου του Νάταν Σαράνσκι, για να παραλάβει το Passover haggadah στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου στις 25 Οκτωβρίου 1988 στην Ουάσιγκτον, DC.  (φωτό ἐδῶ)
Η Χαγκάδα -Passover haggadah-  ( εβραϊκά : הַגָּדָה , «λέγω», πληθυντικός: Haggadot ) είναι ένα εβραϊκό κείμενο που εκθέτει την τάξη του Πάσχα Seder . Η ανάγνωση της Χαγκάδας στο τραπέζι του Σέντερ είναι η εκπλήρωση της μίτζβα σε κάθε Εβραίο να «πείτε στα παιδιά σας» την ιστορία από το Βιβλίο της Εξόδου για τον Γιαχβέ που έβγαλε τους Ισραηλίτες από τη σκλαβιά στην Αίγυπτο , με ένα δυνατό και ένα απλωμένο χέρι ...

Το 2018, ο Marcin Wodziński υπολόγισε ότι το κίνημα του Chabad αντιπροσώπευε το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού των Χασιδικών. Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών Chabad εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 16.000 και 17.000. Ο αριθμός εκείνων που παρακολουθούν σποραδικά ή τακτικά εκδηλώσεις στο Chabad είναι πολύ μεγαλύτερος. το 2005 το Κέντρο Δημοσίων Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ ανέφερε ότι έως και ένα εκατομμύριο Εβραίοι παρακολουθούν τις λειτουργίες του Chabad τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Σε μια μελέτη του 2020, το Ερευνητικό Κέντρο Pew διαπίστωσε ότι το 16% των Αμερικανοεβραίων παρακολουθούν τις υπηρεσίες του Chabad τακτικά και ημι-τακτικά... ( περισσότερα γιά τό λῆμμα Chabad Lubavitch,ἐδῶ)

Ο Vlodymyr Zelensky, ο Εβραίος πρόεδρος της Ουκρανίας, συναντά ραβίνους στο Κίεβο στις αρχές Μαΐου 2019 (ἐδῶ)

* Η Χασιδική δυναστεία είναι μια δυναστεία με επικεφαλής τους Χασιδικούς Εβραίους πνευματικούς ηγέτες γνωστούς ως ρέμπες  ( προέρχεται ἀπό τό ῥαββίνος καί γράφεται rebbes κανονικά θά τό λέγαμε ρέββες,ἀλλά στή μετάφραση δίνεται ὡς ρέμπες) και συνήθως έχει μερικά ή όλα απ᾿ τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Κάθε ηγέτης της δυναστείας είναι συχνά γνωστός ως ADMOR (συντομογραφία για το AD oneinu MO reinu ve R abeinu – «ο αφέντης μας, ο δάσκαλός μας και ο ραβίνος μας»), ή απλώς ως Ρέμπε (ή «ο Ρέμπε»), και μερικές φορές αποκαλείται "Rav" ("ραβίνος"), και μερικές φορές αναφέρεται στα αγγλικά ως "Grand Rabbi"?
  • Η δυναστεία συνεχίζεται πέρα ​​από τη ζωή του αρχικού ηγέτη διαδοχικά (συνήθως από έναν απόγονο της οικογένειας).
  • Η δυναστεία ονομάζεται συνήθως από μια πόλη-κλειδί στην Ανατολική Ευρώπη όπου ο ιδρυτής μπορεί να γεννήθηκε ή να έζησε ή όπου η ομάδα άρχισε να αναπτύσσεται και να ακμάζει.
  • Η δυναστεία έχει (ή είχε κάποτε) οπαδούς που, με την πάροδο του χρόνου, συνεχίζουν να ακολουθούν διαδοχικούς ηγέτες (ρέμπες), ή μπορεί ακόμη και να συνεχίσουν ως ομάδα χωρίς ηγέτη ακολουθώντας τις εντολές ενός αποθανόντος ηγέτη.
 Το Chabad Lubavitch της Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Αρχιραβίνου της χώρας και του Σλιάχ Ραβίνου Aryeh Ze'ev Raskin , καλωσόρισε μια νέα Τορά στο Εβραϊκό Κοινοτικό της Κέντρο στη Λάρνακα. Στο hachnasas sefer Torah παρευρέθηκαν μέλη της κοινότητας και επισκέπτες από το Ισραήλ που πέταξαν ειδικά για την περίσταση. ( ἐδῶ)

Μια χασιδική ομάδα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Ιδρύθηκε από έναν ηγέτη που δεν όρισε ούτε άφησε διάδοχο.
  • Μπορεί να πάρει το όνομά του από μια πόλη-κλειδί στην Ανατολική Ευρώπη όπου ο ιδρυτής μπορεί να γεννήθηκε ή να έζησε, ή όπου η ομάδα άρχισε να αναπτύσσεται και να ακμάζει, ή μπορεί να πάρει το όνομά της από τον ίδιο τον ιδρυτή.
  • Έχει οπαδούς που συνεχίζουν ως ομάδα υπό την καθοδήγηση ραβίνων που εξηγούν και ερμηνεύουν τις εντολές του αποθανόντος ιδρυτή...( ἐδῶ)

* Το Lyubavichi ( Λευκορωσικά : Любаві́чы , Ρωσικά : Люба́вичи , Γίντις : ליובאַװיטש , Lyubavitsh , Πολωνικά : Lubawicze ) είναι ένα χωριό στην περιφέρεια Rudnyansky της περιφέρειας Smolensk της Ρωσίας .


Το χωριό υπήρχε στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία τουλάχιστον από το 1654. Το 1784, αναφέρθηκε ως μικρή πόλη, τότε ιδιοκτησία της Πολωνικής πριγκιπικής οικογένειας των Λουμπομίρσκι .  Μετά τις διαμελίσεις της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας , το χωριό προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία . Κατά τη γαλλική εισβολή στη Ρωσία το 1812, το χωριό καταλήφθηκε από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα για δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, το χωριό βρισκόταν στο Orshansky Uyezd του Κυβερνείου Mogilev . Το 1857 είχε πληθυσμό 2.500 κατοίκους.Μια άλλη πηγή από το 1880 περίπου αναφέρει συνολικά 1.516 κατοίκους (978 Εβραίους) με 313 σπίτια, δύο ρωσικές ορθόδοξες εκκλησίες και δύο εβραϊκές συναγωγές

Χασιδικοί προσκυνητές που προσεύχονται κοντά στον τόπο ταφής του Ρέμπε Νάχμαν του Μπράτσλαβ στο Ουμάν, Ουκρανία, 14 Σεπτεμβρίου 2015.( ἀπό ἐδῶ)

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, το Λιουμπαβίτσι ήταν η μεγαλύτερη αγορά εντός του Κυβερνείου Μογκίλεφ, με ετήσιες πωλήσεις άνω του 1,5 εκατομμυρίου ρούβλια.

Ο εβραϊκός πληθυσμός του Lyubavichi ήταν 1.164 το 1847 και 1.660 το 1897. Η οικονομία του χωριού μειώθηκε μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και οι θρησκευόμενοι Εβραίοι διώχθηκαν από τους Yevsektsiya . Ο εβραϊκός πληθυσμός ήταν 967 το 1926, ο μισός του συνολικού πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στη Ρωσία , ο γερμανικός στρατός μπήκε στο Λιουμπαβίτσι τον Αύγουστο του 1941, ίδρυσε ένα γκέτο και σφαγίασε τους 483 εναπομείναντες Εβραίους στις 4 Νοεμβρίου 1941 ( ἀπό ἐδῶ)

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Κρήτη, θα έχει επιτέλους μόνιμο Shluchim για να διευθύνει ένα κέντρο του Chabad: τον Ραβίνο Yaakov και τον Libby Nechimovsky ( ἀπό ἐδῶ) καί Chabad Crete

Η Χαμπάντ της Ελλάδας ανήκει στο παγκόσμιο κίνημα της Χαμπάντ – Λουμπάβιτς το οποίο είναι αφιερωμένο στην πνευματική και φυσική ευημερία των απανταχού Εβραίων, υπό την ηγεσία του Ράμπι από το Λουμπάβιτς, Ράμπι Μενάχεμ Σσνέερσον.

Μετά από περισότερα από 30 χρόνια συνεργασίας με τις Εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα, η Χαμπάντ ίδρυσε το μόνιμο κέντρο της στην Αθήνα την `Ανοιξη του 2001, τη λειτουργία του οποίου έχει αναλάβει ο Ραββίνος Μέντελ Χέντελ και η σύζυγός του Νεχάμα ...(ἐδῶ)



Καθώς ἀσχολούμουν μἐ τό συγκεκριμένο θέμα εἶδα πώς σήμερα ἔγινε ἐπίθεση στήν Συναγωγἠ στό Τέξας. 


Το FBI ανακοινώνει την ταυτότητα του ένοπλου που κράτησε ομήρους έναν ραβίνο και τρεις συναδέλφους σε συναγωγή του Τέξας χθες.

«Ο Ειδικός Πράκτορας Μάθιου ΝτεΣάρνο του Γραφείου του FBI στο Ντάλας επιβεβαίωσε σήμερα την ταυτότητα του όμηρου στο Κόλεϊβιλ του Τέξας ως Βρετανού υπηκόου, Μαλίκ Φάισαλ Άκραμ, 44 ετών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το FBI...( ἐδῶ)
...................................

Ένα σχόλιο στην ανάρτηση περιέχει μια δήλωση του αδερφού του Akram, ο οποίος λέει ότι η οικογένεια είναι "συντετριμμένη" και ότι "εμείς ως οικογένεια δεν συγχωρούμε καμία από τις ενέργειές του και θα θέλαμε να ζητήσουμε ειλικρινά συγγνώμη από όλα τα θύματα που εμπλέκονται στο ατυχές περιστατικό

Ο αδερφός, Gulbar, λέει ότι ο δράστης «υπέφερε από προβλήματα ψυχικής υγείας», προσθέτοντας ότι «ήμασταν σίγουροι ότι δεν θα έβλαπτε τους ομήρους».

Ισχυρίζεται ότι ο Άκραμ απελευθέρωσε πρόθυμα τους ομήρους, λέγοντας: «Μην πιστεύετε τις μαλακ#### των μμε», απελευθερώθηκαν από την πυροσβεστική έξοδο και δεν διασώθηκαν.

«Λίγα λεπτά αργότερα έλαβε χώρα μια συμπλοκή και πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε», λέει. «Δεν μπορούσαμε να του πούμε ή να κάνουμε τίποτα που θα τον είχε πείσει να παραδοθεί.

«Θα θέλαμε επίσης να προσθέσουμε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου είτε είναι Εβραίος, Χριστιανός ή Μουσουλμάνος κ.λπ. είναι λάθος και πρέπει πάντα να καταδικάζεται».(ἐδῶ)

Καί ὁ Μπάϊντεν ἔκανε λόγο γιά τρομοκρατική ἐνέργεια.( ἐδῶ)

Λυπᾶμαι,δέν πρέπει νά συμβαίνουν τέτοια πράγματα.


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου