" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Ἡ ὑπερηφάνεια τῶν Τζαβελλαίων καί ἡ κρατική ντροπή !


Τελικά στις 21 Μάϊου 2021 «ξανακάπνισε» το σπίτι στο Σούλι, με τον κ.Λάμπρο Τζαβέλα ν’ ανάβει την φλόγα στο τζάκι του αποκατεστημένου σπιτιού, «σπάζοντας» την κατάρα του 1803 από τον Αλή Πασά. 

«Ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου, αξιωθήκαμε με μερικούς φίλους, που τους ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία τους, να κάνουμε το πρώτο τάμα πραγματικότητα πού ήταν το άναμμα του τζακιού ενάντια στην κατάρα του Αλή Πασά. Ο πατέρας μου γεμάτος συγκίνηση έβαλε φωτιά και κάπνισε την καμινάδα αγαλλιάζοντας τις ψυχές όλων των προγόνων μας Σουλιωτών» λέει ο κ.Τζαβέλας.

Η προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής οικίας στην αρχική της μορφή, ξεκίνησε το 1985 με πρωτοβουλία του κ.Λάμπρου Τζαβέλα, Ταξ/χου ε.α. και 7ου κατά σειρά απoγόνου του Λάμπρου Τζαβέλλα, που φέρει και τ΄ όνομά του. Από τότε ο ίδιος είχε βάλει στόχο να «καπνίσει» και πάλι καμινάδα σπιτιού στο Σούλι, «σπάζοντας» την κατάρα του Αλή Πασά

«Πρόκειται για μία επιθυμία που είχε ο πατέρας μου από μικρός στην ψυχή του. Από τότε που ο παππούς του Στρατηγός Λάμπρος Τζαβέλλας, ήρωας των Βαλκανικών πολέμων 1912-1913 του διηγείτο στην Ναύπακτο τα κατορθώματα των προπαππούδων μας στο Σούλι. Του είχε πει τότε πως πρέπει το Τζαβελλαίικο όταν μπορέσουμε να το ξαναφτιάξουμε ενάντια στην κατάρα του Αλή πασά που όταν πήρε το Σούλι το 1803 είπε να μην ξανακαπνίσει ποτέ Σουλιώτικο τζάκι» λέει  ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβέλας, γιος του κ. Λάμπρου Τζαβέλα και απόγονος 8ης γενεάς του θρυλικού Σουλιώτη, συμπληρώνοντας: «Τα χρόνια πέρασαν από τότε και ήρθε το 1985 το πλήρωμα του χρόνου όπου ένα Καπεταναίικο Σουλιώτικο σπίτι, θα άρχιζε και πάλι να ανασηκώνεται και να ζωντανεύει».

«Στο ταξίδι αυτό του χρέους που η οικογένειά μας ξεκίνησε πριν από 36 χρόνια, έχει δώσει πάνω από όλα την ψυχή της και θα συνεχίσει μέχρι να ολοκληρωθεί το Τζαβελλαίικο και να αποτελέσει θαυμαστό μνημείο του Σουλίου και πόλο έλξης για τον κάθε ταξιδευτή στην περιοχή. Στην Οικία Τζαβελλαίων κάθε χρόνο θα εκτίθενται τα κειμήλια της οικογενείας μας και θα συμμετέχει σε εορταστικά δρώμενα και εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη και την αποκατάσταση του ευρύτερου Ιστορικού χώρου του Σουλίου» επισημαίνει ο κ.Κωνσταντίνος Τζαβέλλας. απόγονος 8ης γενεάς του Καπετάν Λάμπρου Τζαβέλλα.

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 ανοίγει κ’ επίσημα τις πόρτες του η κατοικία του θρυλικού καπετάνιου, όπου και θα επιστρέψουν μόνιμα τα ιστορικά κειμήλια δύο Σουλιώτικων οικογενειών στην πατρογονική τους γη. Του Λάμπρου Τζαβέλα και του Κίτσου Μπότσαρη, τα οποία θα εκτίθενται σε χώρους της κατοικίας που θα λειτουργήσει και ως ιστορικό μουσείο. Στις 11:00 πρωί θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια από την οικογένεια Τζαβέλα.

Ὁλόκληρο τό θέμα,ἐδῶ.

Μόνη της ἡ οἰκογένεια,ἐπί 36 χρόνια μόχθησε ἀλλά ἐπέτυχε νά ξαναζωντανέψῃ τό σουλιώτικο σπίτι τῶν Τζαβελλαίων καί Μποτσαραίων. Δέν περίμεναν καί δέν παρεκάλεσαν κανένα κρατικό φορέα,καμμία ἐπιτροπή ν᾿ἀναλάβῃ τήν ἀποκατάστασιν τῆς ἱστορικῆς μας κληρονομιᾶς. Ἄν τό ἴδιο τό κράτος,οἱ ἀρμόδιοι φορεῖς δέν κατανοοῦν τήν εὐθύνη τους ἀπέναντι στήν Ἱστορία τῆς Πατρίδος μας,τότε ὅ,τι καί νά πῆ κανείς,θά εἶναι ἄνευ ἀντικρίσματος.

Ἔτσι μέ κόπο, μόχθο καί τά οἰκονομικά βάρη ὅλα ἀπό τήν δική της τσέπη,ἡ σουλιώτικη οἰκογένεια,οἱ ἀπόγονοι ἐκείνων τῶν μεγάλων ἠρώων πού ἔδωσαν τά πάντα καί τήν ζωή τους γιά τήν λευτεριά τῆς Πατρίδος,ἔκανε πραγματικότητα τό τάμα : Νά ξανακαπνίσῃ τό τζακι σπάζοντας τήν κατάρα τοῦ Ἀλῆ πασᾶ. 

Καί τό κράτος,ἀπό τήν ἄλλη τί κάνει ; Τιμᾷ τόν Ἀλῆ πασᾶ ! Τόν ἀλβανό πού κυνήγησε μέ λῦσσα μοναδική τούς ἠρωϊκούς Σουλιῶτες ! 

Αντί να υμνήσουν τους Σουλιώτες ετοιμάζουν τριήμερη φιέστα για την εποχή του Αλή Πασά

Με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής περιόδου που τα Γιάννενα ήταν υπό την ηγεμονία του Αλή Πασά, αλλά και της πόλης των Ιωαννίνων, ο δήμος Ιωαννιτών και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διοργανώνουν, υπό την αιγίδα της Eπιτροπής «Ελλάδα 2021», διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο Αλή πασάς και η εποχή του» το τριήμερο 22-24 Οκτωβρίου στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής».( ἐδῶ)

...Στις 7 το απόγευμα ( 22/10) θα ξεκινήσει η πρώτη συνεδρία με θέμα «Τα Γιάννενα και ο Αλή πασάς». Ομιλητές θα είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νάσια Γιακωβάκη με θέμα «Μια νέα Αθήνα; Ελληνικές εικόνες για τα Γιάννενα στα όψιμα χρόνια του Αλή πασά», ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παπαγεωργίου με θέμα «”Prospetto del Sistema Governativa …di Principe Vesir Ali Pasa”: όψεις του συστήματος διακυβέρνησης του Αλή πασά σε ανέκδοτο έγγραφο του απόρρητου αρχείου του Βατικανού» και ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημιακού κολλεγίου «Λόγος» της Αλβανίας Κωνσταντίνος Γιακουμής και ο αρχαιολόγος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Αλβανίας Σπύρος Νίκας με θέμα «”Cuius Auctoritas Eius Iurisdictio?”: αναστοχασμοί για τις αλλαγές εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας εντός του πασαλικίου Ιωαννίνων»...( ἐδῶ ὅπου ὑπάρχει καί τό πρόγραμμα τοῦ 3ημέρου καί ὅπου θά δεῖτε νά πρωτοστατοῦν οἱ ἀλβανοί ἐπίσημοι ὀμιλητές...!  )

Μία Γιακωβάκη,ἕνας καθηγητής ἀλβανικοῦ πανεπιστημίου,ἕνας ἀρχαιολόγος τοῦ ἀλβανικού μουσείου,ἀλλά καί ἕνα ἔγγραφο ἀπό τ᾿ἀπόρρητο ἀρχεῖο τοῦ Βατικανοῦ θά κάνουν τήν ἀρχή πρός τιμή τοῦ ἀλβανοῦ πού κατέσφαξε τούς Ἕλληνες τῆς Ἠπείρου. Καί βεβαίως ἕπεται συνέχεια διότι εἴπαμε ἡ τιμή εἶναι διαρκείας...

Μέγιστη ὕβρις  ! ! ! 


Ἡ Πελασγική 

6 σχόλια:

  1. Εδω βλεπω οτι ντραπηκε και η ντροπη.
    Αλλα γιατι να παραπονουμεθα;
    Οι Γιαννιωτες εβγαλαν για δημαρχο, εναν...... "δικο τους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν ξέρω πόσο «δικός» τους εἶναι,φαντάζομαι κάνεις λόγον γιά τήν καταγωγή του,ἀλλά σίγουρα τόν ἐπέλεξαν διά τῆς ψήφου τους.

      Καί γιά νά εἴμαστε δίκαιοι,ὅλοι αὐτοί οἱ ἑβραῖοι στήν καταγωγή,πού βρίσκονται στήν Ἑλλάδα πάρα πολλά χρόνια,ἑκατονταετίες,ἔχουν γίνει πλέον Ἕλληνες. Κακά τά ψέματα...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου !

      Διαγραφή
  2. Να μην πατήσει το πόδι του κανείς σ'αυτο το θέατρο του παραλόγου.
    Να κάνουν την εκδήλωση με τους τοίχους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ὅπου νἄναι ἀρχίζει.Ἔναρξις 22 Ὀκτωβρίου 18:00 μ.μ.
      Ἀπ᾿εὐθείας ἐδῶ :
      https://www.youtube.com/watch?v=mX5N7UQdeZ0

      Ὀπότε θά μποροῦμε νά ᾿δοῦμε πόσοι ...ἐτίμησαν τό,πρόσεξε,ΔΙΕΘΝΕΣ Συνέδριο γιά τόν Ἀλῆ πασᾶ.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Ναί συμπλήρωσα τήν ἐπιστολή τῶν Ἐθνικῶν Φυλάκων πρός τόν δήμαρχο Ἰωαννίνων,στό θέμα :

      Ντροπή ... ! https://sxolianews.blogspot.com/2021/10/blog-post_22.html

      Εὐχαριστοῦμε ἀγαπητέ Ἰωάννη Καποδίστρια !

      Διαγραφή