Άρθρα

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Ἀφρικανικές ...δραστηριότητες... !!!

Πραξικόπημα στό Μάλι ; 


Ο Πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και ο πρωθυπουργός Σουμεϊλού Μπουμπεγέ Μαϊγκά συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στη χώρα

«Μπορούμε να σας πούμε ότι κρατάμε τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό» δήλωσε στρατιωτικός.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την απόπειρα ανταρσίας και σύμφωνα με το Reuters επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Μάλι και τους ηγέτες της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης και του Νίγηρα.( ἀπό ἐδῶ)

Οἱ Γάλλοι,ἔτρωγαν καί συνεχίζουν νά τρῶνε τά σωθικά τῆς Ἀφρικῆς ! Καί ὅταν λέμε Γάλλοι,ἐννοοῦμε πάντα τούς ...ἴδιους,ξέρετε : Ἄγγλοι,Γάλλοι,Γερμανοί καί στήν κορυφή ὁ Ἰωσήφ.

Γι᾿αὐτό τό «τσιμπούσι» στήν μαῦρη Ἤπειρο ἔχουμε γράψῃ :Ἡ ἐξουσία τους βασίζεται στήν ἀνθρώπινη ἠλιθιότητα. Καί τό λένε εὐθέως !


Το Μάλι ( πρώην Γαλλικό Σουδάν),ήταν κάποτε τμήμα μιας από τις τρεις δυτικοαφρικανικές αυτοκρατορίες που ήλεγχαν το εμπόριο της Σαχάρα σε χρυσό, αλάτι και σκλάβους. Η αρχαιότερη από αυτές ήταν η αυτοκρατορία της Γκάνα, η οποία και επεκτάθηκε από τον 8ο αιώνα μέχρι το 1078, οπότε κατακτήθηκε από τους Αλμοραβίδες. Ακολούθησε η αυτοκρατορία του Μάλι με την έδρα της στον άνω Νίγηρα και άκμασε μέχρι το 14ο αιώνα.
Εκείνη την εποχή άκμασε και το Τιμπουκτού, που ήταν παράλληλα και ισλαμικό κέντρο.

Εσωτερικές τριβές οδήγησαν στη διάλυση της αυτοκρατορίας και στην ανάδειξη μιας νέας δύναμης, των Σογκάι, φυλής που ζούσε στα βορειοδυτικά της σημερινής Νιγηρίας. Οι Σονγκάι ανεξαρτητοποιήθηκαν από τους απογόνους της αυτοκρατορίας Μάλι και επεκτάθηκαν σε όλη την ανατολική περιοχή. Το 1591 εισέβαλε στην περιοχή το Μαρόκο και η διάλυση της αυτοκρατορίας Σονγκάι σήμανε το τέλος της περιοχής ως διαμετακομιστικού κέντρου. Βασικός λόγος ήταν και το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι είχαν εδραιώσει πλέον θαλάσσιες οδούς μεταφοράς εμπορευμάτων οι οποίες καθιστούσαν ασήμαντη την δια ξηράς μεταφορά, μέσω της Σαχάρα. Κατά τον 18ο αιώνα οι κάτοικοι της περιοχής βίωσαν μεγάλη έλλειψη τροφίμων και πολλοί έφτασαν στο σημείο να πουλούν τον εαυτό τους σε σκλαβοπάζαρα ίσα για να έχουν κάτι να φάνε. Ειδικά στο διάστημα 1738-1756 η ξηρασία και οι ακρίδες έγιναν αιτία να πεθάνει από πείνα περίπου ο μισός πληθυσμός του Τιμπουκτού.
Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα η περιοχή κατακτήθηκε από γαλλικά στρατεύματα που ονόμασαν και όλη την περιοχή, του Μάλι συμπεριλαμβανομένου, Γαλλικό Σουδάν. Το 1959 το Γαλλικό Σουδάν μετονομάστηκε σε Δημοκρατία του Σουδάν και η Σενεγάλη ενώθηκε με αυτό για να σχηματίσουν μαζί την Ομοσπονδία του Μάλι. Η Ομοσπονδία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960. Η Δημοκρατία του Σουδάν έγινε η ανεξάρτητη Δημοκρατία του Μάλι στις 22 Σεπτεμβρίου του 1960 και ως πρώτος πρόεδρος εξελέγη ο Μοντίμπο Κεϊτά. Αυτός εφάρμοσε μονοκομματική πολιτική με σοσιαλιστικό προσανατολισμό και προχώρησε σε εθνικοποιήσεις.


Στις 22 Μαρτίου 2012 εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μάλι. Οι στασιαστές διαμαρτύρονταν για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση του Μάλι μια εξέγερση των Τουαρέγκ στο βορρά...Έπειτα από πολύωρες μάχες με την προεδρική φρουρά συνέλαβαν υπουργούς... Την εξουσία ανέλαβε ο αρχηγός τους, λοχαγός Αμαντού Σανόγκο, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους ...Το πραξικόπημα βύθισε τη χώρα στο χάος. Οι αντάρτες Τουαρέγκ και ισλαμιστές κατέλαβαν τρεις πόλεις στο Βόρειο Μάλι, τις Κιντάλ, Γκάο και Τομπουκτού και τις 6 Απριλίου 2012, το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαγουάντ, που αποτελείται από Ισλαμιστές της Άνσαρ Ντιν, μέλη της Αλ Κάιντα και Τουαρέγκ, κήρυξε την ανεξαρτησία του Αζαγουάντ, μίας περιοχής που περιλαμβάνει τις τρεις περιφέρειες του βορείου Μάλι...η χώρα κινδυνεύει να κοπεί στα δύο.
Σύμφωνα με την διεθνή Αμνηστία, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης. Η Γαλλία, μέσω του υπουργού Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ απέρριψε την κήρυξη ανεξαρτησίας του Βόρειου Μάλι...Σε αυτή την ατμόσφαιρα, ο επικεφαλής του πραξικοπήματος υπέγραψε συμφωνία με την ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών Δυτικής Αφρικής) στο Μπαμακό τις 6 Απριλίου 2012. Η συμφωνία προέβλεπε άρση του εμπάργκο της ECOWAS στο Μάλι και αμνηστία στους στασιαστές του, σε αντάλλαγμα να παραδώσουν την εξουσία. Το εμπάργκο προέβλεπε το κλείσιμο των συνόρων των χωρών τις ECOWAS στο Μάλι, με μόνη εξαίρεση την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μάλι...Τον Σεπτέμβριο του 2013, έπειτα από μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ντιονκουντά Τραορέ, ορκίστηκε πρόεδρος ο νικητής των προεδρικών εκλογών εκείνης της χρονιάς και πρώην πρωθυπουργός, Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά.( ἀπό ἐδῶ)


Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ξεχύθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπαμακό για να «γιορτάσουν», δηλώνοντας ότι είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει ο Κεϊτά. Από το Κατί είχε ξεκινήσει η στάση του 2012 που οδήγησε στην ανατροπή του τότε προέδρου Αμαντού Τουμανί Τουρέ και συνέβαλε στην πτώση του βόρειου Μάλι στα χέρια των τζιχαντιστών οι οποίοι συνεχίζουν να δρουν στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας.( ἀπό ἐδῶ)

Ἄ, αὐτόν δῆλα δή πού ἐξέλεξαν μέ ἐκλογές,τώρα δέν τόν θέλουν; Ἔ καί καλά γιατί δέν περιμένουν τίς ἑπόμενες ἐκλογές γιά νά ἐκφράσουν τήν δυσαρέσκειά τους καί νά ἐκλέξουν κάποιον ἄλλον;

Τί σημαίνει Βόρειο Μάλι;


Το «Αζαγουάντ» ή «Αζαγουάδ» εκτείνεται στο βόρειο τμήμα της Δημοκρατίας του Μαλί και είναι μη αναγνωρισμένο κράτος. Περιλαμβάνει τις τρεις επαρχίες του βορείου Μαλί, τις περιοχές Τομπουκτού,Κιντάλ και Γκαό, καθώς και μέρος της περιοχής Μόπτι, αλλά δεν αποτελεί διοικητική περιφέρεια της χώρας.

Στις 6 Απριλίου 2012, το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαγουάντ, που αποτελείται κυρίως από αντάρτες της φυλής των Τουαρέγκ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του «Κράτους του Αζαγουάντ». Η κίνηση αυτή δε βρήκε μεγάλη αντίσταση από πλευράς της διεθνώς αναγνωρισμένης κεντρικής κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του στρατού, καθώς αυτός είναι αποδιοργανωμένος μετά από το πρόσφατο κίνημα χαμηλόβαθμων αξιωματικών...

...Η Γαλλία, που έχει πολύ στενές σχέσεις με την πρώην αποικία της, απέρριψε την κήρυξη ανεξαρτησίας του Αζαγουάντ. Το ίδιο έπραξε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εν μέσω φόβου περί γενικευμένης αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Τις 27 Μαΐου 2012 ανακοινώθηκε ότι το Εθνικό Κίνημα Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MNLA) των ανταρτών Τουαρέγκ και η ισλαμιστική οργάνωση Άνσαρ Ντιν («Υπερασπιστές της Πίστεως») συμφώνησαν να συγχωνευθούν και να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος στο βόρειο τμήμα του Μάλι. Η Άνσαρ Ντιν φαίνεται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα ( ἀπό ἐδῶ)

Ἀλ Κάϊντα; Μάλιστα...

ο Μπρεζίνσκι επινόησε τη στρατηγική της χρήσης ριζικών μαχητών με θρησκευτικά κίνητρα εναντίον κοσμικών κυβερνήσεων και των λαών τους.

Πέθανε ο Νονός της Αλ-Κάιντα Μπρεζίνσκι - Καλό Ξεμπέρδεμα


Κατασκευάζοντας τρομοκράτες...



 Η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS, Γαλλικά: Communauté économique des États de l'Afrique de l'Ouest, CEDEAO) είναι περιφερειακή ομάδα δυτικοαφρικανικών κρατών. Ιδρύθηκε στις 28 Μαΐου 1975, με την υπογραφή της συνθήκης του Λάγος και η αποστολή της είναι η προώθηση της ενοποίησης στην περιοχή.

...ιδρύθηκε με σκοπό την επίτευξη «συλλογικής αυτάρκειας» για τα κράτη μέλη της, με τη δημιουργία ενός ενιαίου εμπορικού συνασπισμού μέσω οικονομικής και εμπορικής ένωσης. Λειτουργεί, επίσης, ως δύναμη διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή. Ο οργανισμός λειτουργεί επίσημα σε τρεις γλώσσες Γαλλικά, Αγγλικά και Πορτογαλικά. ( Σημ. Πελασγ. Τίς γλῶσσες τῶν ἀποικιοκρατῶν δῆλα δή. Ποῦ; Σέ ἀφρικανικές χῶρες,λές καί αὐτές δέν ἔχουν δικές τους γλῶσσες...)

...Το 2019, η ECOWAS αποφάσισε την υιοθέτηση του Eco, ενός ενιαίου νομίσματος...το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2020 χαρακτηρίστηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως ένα ισχυρό πολιτικό σύμβολο. ( ἐδῶ)

Τουαρέγκ 


Για αιώνες οι νομάδες... Τουαρέγκ διασχίζουν τη Σαχάρα. Παρότι έχουν ασπαστεί το Ισλάμ υιοθετούν μια πάρα πολύ πιο χαλαρή εκδοχή του και η κοινωνία τους θα μπορούσε από κάποιες απόψεις να χαρακτηριστεί πιο προοδευτική από αρκετές δυτικές.

Οι άνδρες της φυλής είναι γνωστοί ως «οι μπλε άνδρες της Σαχάρα» από το χρώμα των υφασμάτων τα οποία τυλίγουν γύρω από τα κεφάλια τους.
...Εν αντιθέσει με άλλες ισλαμικές κοινωνίες όπου τα κορίτσια δεν δικαιούνται να μορφωθούν, οι γυναίκες Tuareg γνωρίζουν τη δική τους γραφή, που διδάσκεται από μάνα σε κόρη, και ανταποδίδουν τα δικά τους ποιητικά πονήματα...


...Οι Tuareg δεν παραπονιούνται ποτέ ούτε καταδέχονται την αυτολύπηση. «Θεωρείται ντροπή. Θα κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, θα υποφέρουν», λέει η Butler. «Αν δεν τους προσφερθεί νερό δεν θα το ζητήσουν ποτέ, ακόμα κι αν διψούν».


...Οι Tuareg που ζουν στη νοτιοδυτική Λιβύη αντιμετωπίζει πλέον μια νέα απειλή, το ISIS, ενώ εκείνοι που ζουν στο Μάλι, τον Νίγηρα και τη βόρεια Νιγηρία βρίσκονται αντιμέτωποι με την άνοδο της Μπόκο Χάραμ.
Παράλληλα παρατηρείται μια γενική πολιτισμική αλλαγή και η Butler δεν παραλείπει να επισημάνει πως ολοένα και περισσότερες γυναίκες φορούν hijab.(ἐδῶ)

Φαίνεται πώς ἔχουν πέσῃ στήν παγίδα τῶν ἐξουσιαστῶν οἱ Τουαρέγκ. Ὁ ἐγκλωβισμός τους στούς ἀκραίους/ἐξτρεμιστές ἰσλαμιστές,προφανῶς καί θά ἔχῃ ἀντίθετο ἀποτέλεσμα ἀπό τά εὐνόητα δίκαια γιά τά ὁποῖα ἀγωνίζονται. Ποῦ νά φανταστοῦν τά «σχέδια τοῦ Μπρεζίνσκι» ! 


...Αν και η αιτία της φυλετικής διαμάχης ανάμεσα στους «ανοιχτόχρωμους» Τουαρέγκ και τις μαύρες αφρικανικές φυλές θεωρείται  υπεραπλουστεύμενη, προβάλλεται ως μια κύρια αιτία υπό την έννοια ότι οι Τουαρέγκ (οι οποίοι αρχικά είχαν αντισταθεί και στους Γάλλους αποικιοκράτες) δεν αποδέχτηκαν να υπόκεινται στην εξουσία ανθρώπων που θεωρούσαν υπηρέτες και δούλους τους.
Η ανεξαρτησία του Μάλι άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων σε βάρος των νομάδων. Με την πρωτεύουσα να βρίσκεται στο Μπαμάκο και τους μαύρους Αφρικανούς να υπερτερούν κατά πολύ αριθμητικά των Τουαρέγκ στο νέο έθνος, η δημοκρατική εξουσία περιήλθε αναπόφευκτα στους πρώτους. Και οι άλλες εθνότητες ενθυμούμενες την αντιπαλότητα με τους Τουαρέγκ δεν ήταν διατεθειμένες να μοιραστούν την εξουσία μαζί τους.


Η άλλη αιτία εστιάζεται σε οικονομικές παραμέτρους που πηγάζουν από τη διαμάχη ανάμεσα στους Τουαρέγκ και άλλες αφρικανικές φυλές κυρίως τους Φουλάνι και τους Σονγκάι για τη διεκδίκηση των ίδιων περιορισμένων πόρων. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές εντάσεις ανάμεσα στο βόρειο και νότιο τμήμα του Μάλι δεν προκαλεί εντύπωση ότι μετά την ανεξαρτησία οι περιορισμένοι πόροι του αφρικανικού κράτους δεν επενδύθηκαν για να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των Τουαρέγκ. Οι φυλές τους σε μεγάλο βαθμό αποκλείστηκαν από τη διαμόρφωση του σύγχρονου εθνικισμού του Μάλι ...( Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2012-2013 ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ )

Ἡ αὐτοκρατορία τοῦ Μάλι 

Ο μεγαλύτερος παράγοντας της οικονομικής ισχύος της αυτοκρατορίας του Μάλι ήταν πάνω από όλα το εμπόριο. Διέθετε στην επικράτεια του 3 τεράστια χρυσωρυχεία, σε αντίθεση με την αυτοκρατορία της Γκάνας η οποία δεν διέθετε δικά της αποθέματα αλλά εξυπηρετούσε μόνο ως σημείο διέλευσης. Οι αρχές του Μάλι επέβαλαν βαριά φορολογία στον χρυσό, αλάτι, και χαλκό που εισέρχονταν στα σύνορα του. Στο ξεκίνημα του 14ου αιώνα, σχεδόν ο μισός χρυσός που εισάγονταν στην Ευρώπη προέρχονταν από το Μάλι, από τα ορυχεία του Μπαμπούκ, Μπούρε και Γκαλάμ. Το χρυσορυχείο στην Μπούρε -στην σημερινή Γουινέα- ανακαλύφθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα...


...Τα συμπαγή κομμάτια χρυσού θεωρούνταν αποκλειστική ιδιοκτησία του αυτοκράτορα, και απαγορευόταν η εμπορία τους εντός των συνόρων της αυτοκρατορίας. Η όποια ποσότητα συμπαγούς χρυσού ανακαλύπτονταν, έπρεπε να παραδοθεί άμεσα στις αρχές και το αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο και ως αντάλλαγμα τους δινόταν χρυσόσκονη ίσης αξίας. Το Μάλι χρησιμοποιούσε την πρακτική αυτή για να περιορίσει τον πληθωρισμό του μεταλλεύματος καθώς βρισκόταν παντού στην επικράτεια του.(ἐδῶ)

φωτό
Ἡ αὐτοκρατορία τῆς Γκάνα

Η Αυτοκρατορία της Γκάνα ήταν μετά το Βασίλειο των Κους η μεγαλύτερη αυτοκρατορία της υποσαχάριας Αφρικής και μία από τις μεγαλύτερες που γνώρισε ποτέ η Αφρική.

Την εποχή της μεγαλύτερης επέκτασής της (10ος – 11ος αιώνας) περιλάμβανε το σημερινό Σουδάν, το Νίγηρα, τη Σενεγάλη, το Mάλι και τη Μαυριτανία και έφτανε στις πύλες της Σαχάρας...Η αυτοκρατορία γινόταν όλο και πιο ισχυρή και με μεγάλη επιρροή χάρη στον χρυσό και την πολιτική της οργάνωση και επομένως έλεγχε το εμπόριο της Σαχάρας...Η αφθονία του χρυσού δημιούργησε τέτοιο φθόνο που οι Αλμοραβίδες (ένας πληθυσμός Βερβέρων) άρχισαν να κατακτούν όλο και περισσότερα εδάφη. Ο προσηλυτισμός στο Ισλάμ προκάλεσε άλλες συγκρούσεις. (ἐδῶ)

Στήν αὐτοκρατορία τῆς Γκάνα,ἡ φυλή τῶν Ἀσάντι,τήν θυμᾶστε ;


«Εάν η πρώιμη οικονομία της Αυτοκρατορίας Ashanti εξαρτιόταν από το εμπόριο χρυσού στη δεκαετία του 1700, από τις αρχές του 1800 είχε γίνει σημαντικός εξαγωγέας σκλάβων...Μέχρι το 1800, το δουλεμπόριο είχε μετατοπιστεί προς το νότο καθώς οι Ashanti προσπαθούσαν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση των Βρετανών, των Ολλανδών και των Γάλλων για δούλους. Σε αντάλλαγμα, οι Ashanti έλαβαν είδη πολυτελείας και ορισμένα βιομηχανικά κατασκευασμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των πυροβόλων όπλων» (ἐδῶ)

Καί ποιοί χρησιμοποίησαν τό σύμβολό τους;


ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί γονάτισαν φορώντας ενδυμασία αφρικανικής φυλής που εξασκούσε το δουλεμπόριο! Θέλοντας να δείξουν πόσο καλοί άνθρωποι και αντιρατσιστές είναι, κορυφαίοι Δημοκρατικοί φόρεσαν ένα μαντίλι Kente και γονάτισαν για να τιμήσουν τον George Floyd

Ἔμ βέβαια...Εἶδες ἄμα εἶσαι μασώνος  ! !

Την ώρα που οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αυξάνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό –με προεξάρχουσα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και μετά τις αντίστοιχες της Γερμανίας και της Ιταλίας–, τεράστιες ποσότητες του πολύτιμου μετάλλου εξάγονται λαθραία από την Αφρική και μέσω των ΗΑΕ (Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) κατευθύνονται στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη.(ἐδῶ)

Γιά νά καταλάβετε γιά ποιόν λόγο ἔχουν μπῇ στό στόχαστρο οἱ Τουαρέγκ σέ σχέσιν μέ τούς νέγρους τῆς περιοχῆς τῆς ὑποσαχάριας καί δυτικῆς Ἀφρικῆς. οι Τουαρέγκ (οι οποίοι είχαν αντισταθεί και στους Γάλλους αποικιοκράτες) δεν αποδέχτηκαν να υπόκεινται στην εξουσία ανθρώπων που θεωρούσαν υπηρέτες και δούλους τους.


«Σκάβοντας το Μέλλον»: 20 φωτογραφίες που δείχνουν το πραγματικό τίμημα εξόρυξης του χρυσού
Ο πόλεμος στο Μάλι (για το ουράνιο, το χρυσό και το πετρέλαιο)

«Θα στείλoυμε 2.500 στρατιώτες για να υποστηρίξουμε  το στρατό της κυβέρνησης του Μάλι  στη σύγκρουση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών. Η Γαλλία έχει ήδη στείλει περίπου 750 στρατιώτες στο Μάλι…Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη των δυνάμεων στο έδαφος και στον αέρα …  Έχουμε ένα στόχο. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι,  όταν τελειώσει η επέμβασή μας και φύγουμε,  το Μάλι θα είναι ασφαλές, θα έχει νόμιμες αρχές,  θα ακολουθήσει εκλογική διαδικασία και δεν θα υπάρχουν πλέον οι τρομοκράτες που απειλούν το έδαφός του »

Κατάρρευση ορυχείου στη Γκάνα
Ἐπεί δή,τά πράγματα δέν εἶναι καθόλου ἁπλά ὅπως θέλουν νά μᾶς τά παρουσιάζουν... 

Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ξεχύθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπαμακό για να «γιορτάσουν», δηλώνοντας ότι είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει ο Κεϊτά.

Ἀλλά μᾶλλον,πιό σύνθετα...

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την απόπειρα ανταρσίας και σύμφωνα με το Reuters επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Μάλι και τους ηγέτες της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης και του Νίγηρα.

Καί ὁ νοών νοείτω...


Ἡ Πελασγική

1 σχόλιο:

  1. Ἀγαπητέ ἀναγνώστη,πού μοῦ εἶχες γράψῃ ἔνα σχόλιο σχετικό μέ τό Μάλι τήν παραγωγή οὐρανίου καί τήν Γαλλία,θέλω νά σοῦ ζητήσω συγγνώμη διότι κατά λάθος τό διέγραψα.

    Δυστυχῶς τό τελευταῖο μῆνα,ἔχω ἔνα γελοῖο ὑποκείμενο πού γράφει αἰσχρά σχόλια ( καμμιά δεκαριά τήν φορά) καί πρέπει πρῶτα νά διαγράφω αὐτά. Κατά τήν διαδικασία αὐτή διεγράφη ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ τό σχόλιό σου !

    Θέλω νά σοῦ ζητήσω συγγνώμη καί ἄν μπορεῖς νά τό ξαναγράψῃς,διότι εἶχε σημαντικά στοιχεῖα πού ἀφοροῦσαν τό ἀνωτέρῳ θέμα.

    Ζητῶ καί πάλι συγγνώμη,ἀγαπητέ μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή