" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

21 Δεκεμβρίου 1944. Οἱ «ἡρωϊκοί» κομμουνιστές ἐδολοφόνησαν μία ἀνυπεράσπιστη γυναίκα. Τήν ἠθοποιό Ἐλένη Παπαδάκη.


Ελένη Παπαδάκη,γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1908 στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια. Ήταν εγγονή του καθηγητή Πανεπιστημίου Στυλιανού Κωνσταντινίδη. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και ολοκλήρωσε σπουδές Φιλολογίας, τις οποίες και συμπλήρωσε με σπουδές φωνητικής, μουσικής και πιάνου, στο Ελληνικόν Ωδείον Αθηνών. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία 17 ετών στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης του Σπύρου Μελά το 1925 στη παράσταση "Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα" του Λουίτζι Πιραντέλλο. Η πρώτη αυτή παρουσία της χαρακτηρίστηκε από τους τότε κριτικούς ως αποκάλυψη. Ο Κ. Μπαστιάς, θεατρικός κριτικός, έγραψε τότε στη Δημοκρατία: «σήμερα η σκηνή απέκτησε μια μεγάλη ηθοποιό»ἀπό ΕΔΩ )

Η σορός της Παπαδάκη, βρέθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1945. Ήταν πρόχειρα θαμμένη σε κοινό όρυγμα με τέσσερεις άλλους, «Ανώνυμους». 
Φορούσε μόνο την κομπιναιζόν της που ήταν ανασηκωμένη γύρω από τον θώρακα, και οι ζαρτιέρες ήταν ζωσμένες στη μέση. Μία σφαίρα στον αυχένα με διέξοδο στην αριστερή μετωπική χώρα είχε δώσει τέλος στο μαρτύριο της… Τα μάτια της ήταν ορθάνοικτα από τρόμο και καθρέφτιζαν όλη τη φρίκη που είχε ζήσει. 

 Ο Βλάσσης Μακαρώνας και ο Στέφανος Λιόλιος ομολόγησαν στο στρατοδικείο και εκτελέστηκαν. Ο γερμανομαθής εαμίτης Μυράτ έγινε θιασάρχης και πέθανε το 1991 από γεράματα.


Δημήτρης Μυράτ ἤ Μουράτ(;),1908-1991  (γιά τόν κομμοῦνα, Γ. Βιτσώρη διαβᾶστε ἐδῶ)
Ἀλ. Παΐζη (1919-1999)
Ἀσπ. Παπαθανασίου,(1918)ἑκατό χρονῶν καί ζεῖ...
Στο λαϊκό Δικαστήριο όπου αποφασίστηκε ουσιαστικά η εκτέλεση της Ελένης Παπαδάκη υπό τις κραυγές, «Θάνατος στην πουτάνα!».πρωταγωνίστησαν η ετεροθαλής αδελφή του Μυράτ και φανατική κομμουνίστρια Μιράντα Μυράτ, και οι γνωστοί αριστεροί καλλιτέχνες όπως ο Σπύρος Πατρίκιος, ο Δήμος Σταρένιος, ο Λ. Δαρζέντας, η Ολυμπία Παπαδούκα , η Ασπασία Παπαθανασίου η Αλέκα Παΐζη, η Καίτη Ντιριντάουα, ο πολιτοφύλακας Πάνος Καραβουσάνος και ο υποβολέας θεάτρου Δημήτρης Σούλης.


Κ.Ντιριντάουα 1921-1996 (ἡ Οἰκονόμου πού ἔγινε ντιριντάουα ! ! ! )
Μ. Μυράτ 1906-1994
Ὀλυμπ. Παπαδούκα  1917-2011 (μία εἰκόνα χίλιες λέξεις...)
Δῆμος Σταρένιος 1909-1983
Ἀπ'ὅτι καταλάβατε,τά κομμούνια ἔζησαν καί ζοῦν, μέχρι τά βαθυά γεράματα ...

Διαβᾶστε ὁλόκληρο τό θέμα,στό ἱστολόγιο τοῦ Σπύρου Χατζάρα : ΕΔΩ

Ἐπίσης διαβᾶστε : Να τι σημαίνει να είσαι Κόκκινος παλιάνθρωπος 

καί :

Μια απίστευτη ομολογία για τα λεφτά του ΚΚΕ στην Κατοχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου