" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μαύρη, κατάμαυρη επέτειος !


Δύο χρόνια από την εισβολή της Τρόικας στη χώρα
 
 Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια ακριβώς, στις 2 Μαΐου 2010, η Tρόικα εισέβαλε κυριολεκτικά (και χωρίς εισαγωγικά) στη ζωή των Ελλήνων δίνοντας την πρώτη της συνέντευξη στην Αθήνα, αμέσως μετά τη συμφωνία για τα μέτρα-σοκ του πρώτου μνημονίου. Η γνωριμία των κυρίων Σερβάς Ντερούζ (EE), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) με τους Έλληνες δημοσιογράφους έγινε στο Royal Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» στο Σύνταγμα.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη Tύπου του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην οποία ανακοινώθηκαν οι πρώτες περικοπές σε μισθούς σε συντάξεις και μπαράζ αυξήσεων φόρων (σσ. που υποτίθεται ότι θα ήταν και τα τελευταία δυσάρεστα μέτρα!).
Έγινε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι οι κύριοι ξένοι τεχνοκράτες είχαν έρθει για να... τρίξουν τα δόντια τους, ξεκινώντας με την περίφημη εμμονή τους στην περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού και προσπαθώντας μάλιστα να κρύψουν δημοσίως ότι το είχαν ήδη απαιτήσει από την τότε κυβέρνηση

«Με 720 ευρώ τον μήνα ο συνταξιούχος στην Ελλάδα δεν περνάει και άσχημα» είχε υποστηρίξει σε συνάντηση με την τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Λοβέρδος-Κουτρουμάνης) ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάους Μαζούχ, υπονοώντας ότι θα έπρεπε να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε τότε η φράση του, προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι τον "παρεξηγήσαμε", ενώ έκτοτε δεν ξαναμίλησε στον ελληνικό Τύπο...

Αμέσως μετά ακολούθησε κοινωνική αναταραχή. Η διαδήλωση της 5ης Μαΐου, μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών κατέληξε στην τραγωδία της Marfin. Μια βόμβα μολότοφ έκανε την αρχή, ακολούθησαν κι άλλες και τρεις άνθρωποι, που καμία σχέση δεν είχαν με την Τρόικα, το Μέγαρο Μάξιμου ή το οικονομικό επιτελείο, έχασαν τη ζωή τους.
 
Ειρωνεία της τύχης: Την επομένη, 6η Μαΐου, άρχισε και τυπικά η ισχύς του μνημονίου με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  
Η μαύρη επέτειος συμπληρώνεται λοιπόν την ερχόμενη Κυριακή των εκλογών!  
Δυστυχώς για τους Έλληνες πολίτες, τίποτα δεν πήγε κατ' ευχήν: όλες οι βασικές προβλέψεις του πρώτου μνημονίου (για ύφεση, πληθωρισμό, έλλειμμα, ανεργία κλπ.) αποδείχθηκαν τραγικά λανθασμένες. 

Έτσι ακολούθησαν η δεύτερη συμφωνία, το νέο δάνειο, η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, η συγκυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, το κούρεμα του χρέους, το δεύτερο μνημόνιο κλπ. κλπ.... μέχρι και την ατέλειωτη λίστα μέτρων λιτότητας που έχουν συντάξει οι "σοφοί" για τον Ιούνιο και δημοσίευσε χθες αναλυτικά το defencenet.gr τόσο στα ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ όσο και σε άλλες κατηγορίες ειδήσεων με το σχόλιο "Περαστικά μας... Να δούμε πώς θα σωθούμε από τους εθνοσωτήρες!" (και χωρίς την παραμικρή διάθεση χιούμορ).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου