Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τετάρτη, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Mohammed bin Zayed Al Nahyan και να συζητήσουν διμερείς, περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις. Στο πλαίσιο της σύντομης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος ηγέτης επισκέπτεται επίσης τη Σαουδική Αραβία, ενώ στη συνέχεια φιλοξένησε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi στη Μόσχα.
Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις αραβικές χώρες « ως ένα μήνυμα, ίσως, προς τη Δύση», για να δείξει ότι «έχουμε άλλες επιλογές και δεν είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι με την πολιτική σας απέναντι στη Γάζα ». Ο Abdulaziz Algashian , Σαουδάραβας πολιτικός αναλυτής, είπε στο Sputnik .
Το ταξίδι του Ρώσου Προέδρου στη Μέση Ανατολή έρχεται εν μέσω ταραχωδών εξελίξεων στην περιοχή, με τον Ρώσο ηγέτη να έχει πλήρη επίγνωση της « διεθνούς δυναμικής του πολέμου της Γάζας », επεσήμανε ο Algashian. Πρόσθεσε ότι οι αραβικές χώρες ενδέχεται να επιδιώξουν να " αξιοποιήσουν αυτήν την επίσκεψη και τις σχέσεις με τη Ρωσία " σε σχέση με το Παλαιστινιακό ζήτημα.
« Για τα κράτη του Κόλπου, οι σχέσεις με τη Ρωσία θεωρούνται βασικός μοχλός προσαρμογής στην μεταβαλλόμενη σχέση τους με τις ΗΠΑ », συμφώνησε ο Sami Hamdi , Σαουδάραβας πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής της International Interest, μιας ομάδας ανάλυσης κινδύνου.
«Υπάρχουν ανησυχίες στις πρωτεύουσες του Κόλπου ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον δεσμευμένες για την ασφάλειά τους ή τα συμφέροντά τους, και ως εκ τούτου υπάρχει η πεποίθηση ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι απαραίτητες για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους επιδιώκοντας εναλλακτικές δομές συμμαχίας και ταυτόχρονα να πιέσουν την Ουάσιγκτον να τηρήσει τη δέσμευσή της απέναντί τους», επεσήμανε.
Κοιτάζοντας το μέλλον, « η έκταση της μελλοντικής συνεργασίας με τη Ρωσία ως έχει παραμένει εξαρτημένη από τη φύση της σχέσης ΗΠΑ-Κόλπου. Αν και τα κράτη του Κόλπου θα διατηρήσουν τους δεσμούς τους, η προθυμία να επεκτείνουν αυτούς τους δεσμούς θα συσχετιστεί και θα κυμαίνεται ανάλογα με τη φύση της σχέσης τους με τις ΗΠΑ », εικάζει ο Σαουδάραβας πολιτικός αναλυτής.
Σε ευρύτερη κλίμακα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε αυτή τη στιγμή για να ξεκινήσει το πρώτο του εγχείρημα στην περιοχή μετά το 2019, υπογράμμισε ο Algashian... Αυτά κυμαίνονται από τη δυσαρέσκεια της Μέσης Ανατολής για τη στάση της Δύσης για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα μέχρι την ανάγκη για περαιτέρω « εξασφάλιση » των οικονομικών σχέσεων, τόνισε ο ειδικός.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Εμιράτων Mohammed bin Zayed Al Nahyan και να συζητήσει διμερείς, περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις σήμερα. Νωρίτερα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα καλύψουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας και άλλες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Υεμένης και του Σουδάν. Στην ημερήσια διάταξη αναμενόταν επίσης η πρόοδος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία . Στην ατζέντα της Τετάρτης ήταν και η επίσκεψη Πούτιν στη Σαουδική Αραβία.
Τα ανελέητα αντίποινα του Ισραήλ για την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου προχωρούν εν μέσω μιας εντεινόμενης διαμαρτυρίας παγκόσμιων διαδηλώσεων για τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) βομβάρδισαν ανηλεώς την Λωρίδα με τον δεδηλωμένο στόχο της εξάλειψης της Χαμάς και στη συνέχεια επέκτειναν την επίγεια επιχείρησή τους εκεί, περισσότεροι από 16.200 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους.
Εν μέσω διαμαρτυρίας για αυτό που θεωρείται ως δυσανάλογη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια αδύναμη προσπάθεια διπλωματίας με λεωφορεία , αλλά αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εμπόδισαν τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στον ΟΗΕ. ( Πελασγική : φαντάζομαι πώς θά πρὄκειται γιά τά γνωστά νεοφιλελέ-ἁρπακτικά ...)
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποδοκιμάστηκε από τους Άραβες ηγέτες κατά την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή εν μέσω της λαϊκής οργής ενάντια στην υποστήριξή του στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν, στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχει και η Αίγυπτος. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β' διέκοψε τη σύνοδο κορυφής λίγο αργότερα, με τον Δημοκρατικό Πρόεδρο να αναγκάζεται να ακυρώσει το ταξίδι του στον ανατολικό γείτονα του Ισραήλ.
Αντιπροσωπείες από αραβικές χώρες έχουν επισκεφθεί την Κίνα και τη Ρωσία για να δημιουργήσουν διεθνή υποστήριξη για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα, τόνισε ο Abdulaziz Algashian . « Έτσι νομίζω ότι αυτό βοήθησε να υποκινήσει την εμπιστοσύνη του Πούτιν να πάει στη Μέση Ανατολή », πρόσθεσε ο ειδικός.
Η σημασία της προώθησης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των δύο εν λόγω χωρών δεν μπορεί να υποτιμηθεί, επεσήμανε. Από οικονομική σκοπιά, « ο ΟΠΕΚ+ είναι το βασικό ζήτημα », είπε ο Abdulaziz Algashian.
Εκτός από τις διμερείς σχέσεις της Μόσχας με το Ντουμπάι και το Ριάντ, η επίλυση συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και οι συζητήσεις για τη συνεργασία στην αγορά πετρελαίου θα ήταν επίσης στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η Μόσχα συνεργάζεται και με τις τρεις χώρες μέσω του ΟΠΕΚ+ — του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) συν συμμάχων με επικεφαλής τη Ρωσία.
« Νομίζω ότι η σχέση του ΟΠΕΚ+ είναι το κλειδί για τη Σαουδική Αραβία », είπε ο ειδικός, προτείνοντας ότι για το Ριάντ, «η Ρωσία είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός εταίρος για… όχι μόνο σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου, αλλά για να τη βοηθήσει σταδιακά να βελτιωθεί, επειδή το χρειάζεται η Σαουδική Αραβία. πάρα πολύ."
Υπενθυμίζοντας πώς ο υπουργός Ενέργειας της Βραζιλίας, Alexandre Silveira ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεση της χώρας του να ενταχθεί στον χάρτη συνεργασίας της πετρελαϊκής συμμαχίας OPEC+ , σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024, ο ειδικός υπέθεσε ότι οι πετρελαϊκές δυνάμεις «θα σχεδίαζαν στρατηγική, για να δουν πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν με την τιμολόγηση του πετρελαίου στο μέλλον ».
Επιστρέφοντας στη σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ, ο Abdulaziz Algashian περίμενε ότι «κάτι θα βγει για τη Γάζα» και σε διπλωματικό επίπεδο, «η Παλαιστίνη θα είναι το κεντρικό θέμα ».
Ἀπό : sputnikglobe.com
Μά μπορεῖ νά μήν θαυμάζῃ κανείς τήν πολιτική εὐφυΐα αὐτοῦ τοῦ ἀνθρώπου ; Μπορεῖ νά μήν συμφωνῇ πώς πρὄκειται γιά ἕναν ἀδιαμφισβήτητο ἡγέτη παγκοσμίου ἀκτινοβολίας ; Δεῖτε πόσο ἔξυπνα χειρίζεται τό θέμα μέ τόν πόλεμο Ἰσραήλ - Χαμάς, πῶς προβάλλει τήν οὐσία πού εἶναι ἡ ἀπόλυτος γενοκτονία πού συντελεῖται ἀπό πλευρᾶς Ἰσραήλ πρός τούς Παλαιστινίους.
Καί μέσῳ αὐτοῦ,τό ἰδιαίτερο ἐνδιαφέρον γιά τήν εὐρύτερη περιοχή τῆς Μέσης Ἀνατολῆς, ὅπου ἀλλοίμονο ἄν δέν ἔχει λόγο ἡ Ῥωσσία ὅταν ἦταν ἡ μόνη ἀπό τίς χῶρες τῆς Εὑρώπης πού βοήθησαν τόσο ἀποτελεσματικά τήν Συρία ἀπό τόν ἀνορθόδοξο τρομοκρατικό πόλεμο πού δεχόταν ἀπό τό 2011 ἀπό τούς ἰσλαμοφασίστες τοῦ ISIS ( δημιούργημα τῶν βρωμερῶν σιωνιστόμουτρων " ἁρπακτικῶν" τῶν ΗΠΑ ... Τότε οἱ ΗΠΑ,ἐπί Ὀμπάμα, κατεδίκαζαν τήν Ῥωσσία πού βοηθοῦσε τήν Συρία κι᾿ἔκαναν λόγο γιά ἐγκλήματα πολέμου. Ἄν εἶναι δυνατόν ! )
Ἔτσι ἡ Ῥωσσία καί μαζύ καί οἱ BRICS, θά πάρουν τήν πρωτοκαθεδρία στήν Μέση Ἀνατολή καί πιστεύω πώς με τόν τρόπο αὐτό θά μπορέσῃ νά ἡρεμήσῃ ἡ περιοχή ἀπό τά σιχάματα τούς neocons πού τήν εἶχαν στήν βρωμερή ἀτζέντα τους νά ὑπόκειται σέ κάθε κακό τους σχέδιο...
Ἡ Πελασγική
Καλησπέρα,και όταν πήγαν οι δικοί μας υπουργοί και πρωθυπουργοί εκεί χαζοκοιτάζαν τους πολυελαίους,κούνα που μας κούναγε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧά,χά,χά ! Θυμᾶμαι τό Ἀδωνάϊ ... Ὤ ναί !
ΔιαγραφήΑλλά τί πᾶμε νά συγκρίνουμε ; Τά ἀσύγκριτα !!!
Καλησπέρα ἀγαπητέ Bill- Kill !
Ας μην ειχαμε κι εμεις εδω Πουτιν για κυβερνητη.
ΔιαγραφήΑς ειχαμε τουλαχιστον εναν Ερντογαν
Δέν θά διαφωνήσω καθόλου.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !
Ρε, Βλαδίμηρε, πως πετσόκοψες τα Αμερικλανά έτσι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάει και η Σ. Αραβία...την έκανε με ελαφρά...