Άρθρα

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Τό «οἰκὀπεδο Γάζα» ἔχει καί ἐνεργειακά ἀποθέματα ...


Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τον ΟΗΕ ότι ο πληθυσμός της Βόρειας Γάζας πρέπει να μετεγκατασταθεί εντός 24 ωρών

«Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός το ενημέρωσε αργά την Πέμπτη ότι 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα πρέπει να μετεγκατασταθούν στο νότο του θύλακα εντός των επόμενων 24 ωρών, κάτι που φοβούνται οι Παλαιστίνιοι ότι θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος μιάς σχεδιαζόμενης Ισραηλινής χερσαίας επίθεσης μετά από μια φονική επίθεση μαχητών της Χαμάς. 

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μετέφερε το κεντρικό της κέντρο επιχειρήσεων και το διεθνές προσωπικό της στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μετά από σχετική έκκληση του ισραηλινού στρατού...( ἐδῶ)

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη Γάζα «ενημερώθηκαν από τους αξιωματικούς-σύνδεσμούς τους στον ισραηλινό στρατό ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας βόρεια της Γάζας θα πρέπει να μετεγκατασταθεί στη νότια Γάζα μέσα στις επόμενες 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric σε δήλωση στη Νέα Υόρκη. "Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους", πρόσθεσε ο Dujarric, ή σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας. Οι περιοχές βόρεια του Ουάντι Γάζα περιλαμβάνουν την πόλη της Γάζας, τη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα. Ο Ντουζάρικ είπε ότι ο ΟΗΕ «θεωρεί αδύνατο να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο κίνημα χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες»...............

 Η υπόθεση της Γάζας…

 ( Δημοσίευσις Ἰανουαρίου 2022 )

Όπως αναφέρουν σχετικώς, τα ενεργειακά κοιτάσματα των Παλαιστινίων, που ανακαλύφθηκαν το 1999, δεν έχουν τύχει εκμετάλλευσης ώς σήμερα για πολιτικούς, οικονομικούς και άλλους λόγους, που οδήγησαν στην απώλεια ενδιαφέροντος των εμπλεκομένων εταιρειών. Υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην περίπτωση της Κύπρου και αυτής των Παλαιστινίων. Τι συνέβη, λοιπόν, με τα πετρέλαια των Παλαιστινίων στη Γάζα;

Πρώτο, με βάση τα όσα είχαν συμφωνήσει Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί στο Όσλο, η δικαιοδοσία εκεί όπου ανακαλύφθηκαν το 1999 από την BG Group τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανήκε στην Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή.

Δεύτερο, στο παιχνίδι της εκμετάλλευσης είχαν εμπλακεί Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι. Αρχικώς το πάνω χέρι το είχαν οι Ισραηλινοί μέσω της «Israel Electric Corporation», που ηλεκτροδοτούσε και ηλεκτροδοτεί τις Παλαιστινιακές Αρχές.

Τρίτο, εκτός από τα προβλήματα τιμών, υπήρχαν και πολιτικοί λόγοι για τους οποίους δεν έγινε η εκμετάλλευση.

( φωτό ἀριστερά)

Λόγοι παγώματος

Ο Γιάσερ Αράφατ, όπως κατ’ ανάλογο τρόπο συνέβη και με Κύπριους πολιτικούς, όταν ανευρέθησαν τα κοιτάσματα εντός της δικαιοδοσίας της Παλαιστινιακής Αρχής, είχε δηλώσει:

 «Είναι δώρο του Θεού για μας, για τον λαό μας και για τα παιδιά μας. Αυτό το γεγονός θα προσφέρει θεμέλια και σταθερότητα στην οικονομία μας και στην εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με την Αγία Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα».

Τελικώς, τίποτε δεν συνέβη από αυτά, για τους εξής λόγους:

Το Ισραήλ μπορούσε να προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Αίγυπτο με πιο χαμηλές τιμές από εκείνες που θα του στοίχιζε εάν προχωρούσε μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες του στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου των Παλαιστινίων. Συνεπώς, οι Παλαιστίνιοι έχαναν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το δικό τους φυσικό αέριο και μάλιστα για την κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα, που τους παρέχεται μέσω της «Israel Electric Corporation».

Στα θέματα της τιμής προστέθηκε και το πρόβλημα της Χαμάς. Όταν η Χαμάς άρχισε το 2006 να ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί άσκησαν βέτο στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρισκόταν εντός της Παλαιστινιακής Αρχής, διότι επ’ ουδενί δεν θα ήταν δυνατό να «σπονσάρουν» την τρομοκρατική της δράση. Ακόμη και η προσπάθεια όπως το παλαιστινιακό φυσικό αέριο αποσταλεί μέσω ενός μικρού αγωγού προς το Ιτκού της Αιγύπτου απέτυχε. Ήταν θέμα συμφερόντων, ασφαλείας και ισχύος.

Οι Ισραηλινοί, όταν ανακάλυψαν τα δικά τους κοιτάσματα φυσικού αερίου, δεν χρειάζονταν πλέον εκείνα των Παλαιστινίων, μιλούσαν πια από μεγαλύτερη θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις και, ταυτοχρόνως, δεν είχαν κανένα λόγο να επιτρέψουν στους Παλαιστινίους να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση. Το γεγονός αυτό συνδυάστηκε με άλλο ένα. Με εκείνο της Χαμάς, η οποία είχε το πάνω χέρι από το 2006 με 2007 μεταξύ των Παλαιστινίων, θέτοντας τη Φατάχ σε δεύτερο ρόλο. Η πολιτική του Ισραήλ είχε τη στήριξη της Αιγύπτου, η οποία πουλούσε ήδη φυσικό αέριο στο Ισραήλ και δεν ήθελε να εμπλακούν στα πόδια της οι Παλαιστίνιοι.

Με την καθυστέρηση, που παρετηρείτο, η Shell πήρε τον έλεγχο από την BG Ground και το 2018 παραιτήθηκε των δικαιωμάτων της, τα οποία μεταβιβάστηκαν σε Κρατική Παλαιστινιακή Εταιρεία. Στην πραγματικότητα η εξέλιξη αυτή έβαζε στο ψυγείο την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που τελεί υπό τη δικαιοδοσία τον Παλαιστινίων... ( ἀπό τό θέμα : Το μοντέλο των «οικοπέδων της Γάζας» και το «πάγωμα» του φυσικού αερίου


Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή «σε μυστικές συνομιλίες για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Γάζας

( Δημοσίευσις Μαΐου 2023

Η ισραηλινή κυβέρνηση διεξάγει μυστικές συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή σε μια προσπάθεια να αναπτύξει μια δεξαμενή φυσικού αερίου που βρίσκεται περίπου 36 χιλιόμετρα από τις ακτές της Γάζας, σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 13 News.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι συζητήσεις διεξήχθησαν με την έγκριση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και αποτελούν μέρος των συνομιλιών πολιτικής και ασφάλειας μεταξύ των δύο πλευρών μετά τις πρόσφατες συνόδους κορυφής στην Άκαμπα της Ιορδανίας και στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε εσωτερικές συνομιλίες πέρυσι για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας. Οι συνομιλίες ανανεώθηκαν πιο πρόσφατα μετά από μεσολάβηση των ΗΠΑ. 

Το Ισραήλ έχει πει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι σε θέση να αναπτύξει μόνη της το κοίτασμα φυσικού αερίου, καθώς νομικά μόνο τα κράτη μπορούν να το κάνουν. Η Παλαιστίνη δεν αναγνωρίζεται ακόμη ως κράτος σε μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Μια προτεινόμενη λύση θα ήταν να χορηγήσει η Αίγυπτος το έργο. Το Ισραήλ, σύμφωνα με το Channel 13, έχει ήδη προσεγγίσει ανώτερους Αιγύπτιους αξιωματούχους με την πρόταση. 

Πέρυσι, μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Αιγύπτου για την αναζωογόνηση της εξερεύνησης φυσικού αερίου στα κοιτάσματα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας καταργήθηκε μετά από συζητήσεις μεταξύ των μερών. 

Αυτό το προηγούμενο σχέδιο θα έβλεπε μια αιγυπτιακή εταιρεία να διευκολύνει την παραγωγή φυσικού αερίου στα υπεράκτια κοιτάσματα χρησιμοποιώντας ισραηλινή υποδομή. Η Παλαιστινιακή Αρχή, που εκπροσωπείται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο Palestine Investment Fund (PIF), θα αποκομίσει το 27,5 τοις εκατό των κερδών.

Ο εταίρος του PIF, η παλαιστινιακής ιδιοκτησίας Consolidated Contractors Company (CCC), θα έπαιρνε άλλο 27,5%. Το υπόλοιπο 45 τοις εκατό προοριζόταν για την Αιγυπτιακή Εταιρεία Συμμετοχών Φυσικού Αερίου (EGAS), η οποία θα εκμεταλλευόταν το έργο. 

Αναμένεται ότι το σχέδιο που φέρεται να βρίσκεται υπό διαβούλευση θα μοιάζει με αυτό που συζητήθηκε πέρυσι.

Ισραηλινές αντιρρήσεις και εμπόδια


Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Γάζας ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1999 στα παλαιστινιακά χωρικά ύδατα. Η πρώτη ανακάλυψη, που βρίσκεται περίπου 36 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, ονομάστηκε Gaza Marine 1 και περιέχει περίπου 33 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το δεύτερο πεδίο, που βρίσκεται στη θαλάσσια μεθοριακή περιοχή μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, ονομαζόταν Gaza Marine 2 και περιέχει επιπλέον τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τα πεδία θεωρούνταν από καιρό ως ένα σημαντικό σκαλοπάτι προς την ενεργειακή ανεξαρτησία της Παλαιστίνης, αλλά παρέμειναν αναξιοποίητα κυρίως λόγω των ισραηλινών αντιρρήσεων και εμποδίων. 

Τον Νοέμβριο του 1999, υπογράφηκε 25ετές συμβόλαιο για την εξερεύνηση και ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου μεταξύ του British Gas Group (BG Group), και των 2 παλαιστινιακών εταιρών, του CCC και του PIF

Η BG Group αποχώρησε από το έργο το 2016 και το παρέδωσε στη Shell, η οποία επίσης το 2018 αποχώρησε από τη συμφωνία λόγω διαφορών. 

Η Παλαιστινιακή Αρχή προβλέπεται να αποκτήσει ετήσιο εισόδημα μεταξύ 700 και 800 εκατομμυρίων δολαρίων εάν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι πλήρως λειτουργικά - ισοδύναμο με 7-8 δισεκατομμύρια δολάρια εντός 10 ετών

Μία παράθεσις γεγονότων πού φαίνεται νά κλείνῃ μέσα τό ὑποτιθέμενο σενάριο πού λέγαμε. Ἄλλως τε ἡ ὑπόθεσις «οἰκόπεδο Γάζα» εἶναι μία πλούσια ἀπό κάθε ἄποψιν, πραγματική «Γῆ τῆς Ἐπαγγελίας» ! 

Καί γιά νά λέμε καί τοῦ στραβοῦ τό δίκαιον,οἱ Παλαιστίνιοι καί κυρίως ἡ ἡγεσία τους ( βλέπε ἰσλαμική,σουνιτική Χαμάς) δέν ἐπέδειξαν τήν ἰκανότητα ἐκμεταλλεύσεως τῆς μεγίστης ἀξίας γῆς τους. Δέν γνώρισαν ἐχθές οὔτε σήμερα τό τί σημαίνει Ἰσραήλ, ἀπεναντίας... 



Ἡ Πελασγική

4 σχόλια:

  1. Εγω θέλω να ρωτήσω,με καλή πρόθεση : Άν τελικά πάρουν οι Παλαιστίνιοι αυτή την "παρτίδα του παιχνιδιού" στο θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων θα μπορέσουν να ανταποκριθούν εν τέλει ;

    Γιατί μετα από τόσα χρόνια και να μην έχουν επιτύχει τίποτε,φαίνεται περίεργο.

    Καλησπέρα σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κῦττα νά ᾿δῇς ἀγαπητέ,τό θέμα εἶναι πολύ δύσκολο διότι ὅπως θά διάβασες παίζουν πολλά ῥόλον. Πρῶτα-πρῶτα οἱ Ἰσραηλινοί πού ὅπως πάντα τά θέλουν ὅλα δικά τους καί ἐνεργοῦν ἀναλόγως.
      Δεὐτερον εἶναι τό θέμα τῆς ὀντότητος τῆς Παλαιστίνης ἡ ὁποία δέν ὑφίσταται ὡς κράτος,ἐπισήμως, ἀλλά μερικῶς ἀναγνωρισμένο κάτι πού δίνει τό δικαίωμα στό Ἰσραήλ νά προβάλλῃ τίς ὅποιες ἀντιρρήσεις καί βέτο σέ πολλά θέματα ὅπως καί τό ἐνεργειακό.
      Βεβαίως ὅπως ἀναφέρεται στό θέμα ἡ ἐξάρτησις γιά τήν ἐνέργειά του ἀπό τό Ἰσραήλ δυστυχῶς τό θέτει σέ πολύ δυσμενή θέσιν. Ὅμως θέλω νά πιστεύω πώς ἄν ὑπάρξῃ πραγματικῶς θέλησις γιά ἐμετάλλευσιν τῶν κοιτασμάτων θά βρεθῇ λύσις καί ἀπό τίς δύο πλευρές.
      Ἡ Χαμάς πάντως ἔπαιξε καί παίζει ἄσχημο ῥόλο ἀπό τόν καιρό πού πῆρε τήν ἐξουσία στά χέρια της.Ἦταν πολύ διαφορετικά μέ τόν Ἀραφάτ,ὁ ὁποῖος ὅ,τι καί νά ἦταν πρέπει νά τοῦ ἀναγνωρίσουμε πώς ἦταν ἡγέτης γιά τόν λαό του, σ᾿ἀντίθεσιν μέ τήν Χαμάς πού εἶναι μόνον γιά τρομοκρατικές ἐνέργειες καί τίποτε ἄλλο.

      Νομίζω λοιπόν πώς τό σοβαρό θέμα μέ τήν Παλαιστίνη εἶναι ἡ ἔλλειψις πραγματικῆς πολιτικῆς ἡγεσίας. Ἄν τό ἐπιτύχῃ αὐτό θεωρῶ πώς ὅλα μποροῦν πλέον νά πάρουν ἕνα θετικό δρόμο για΄τόν ταλαίπωρο αὐτό λαό.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
    2. Θεωρητικα και μονο θεωρητικα η Γαζα και η Δυτ. Οχθη ειναι μπορουν να χαραξουν δικη τους αυτονομη εξωτερικη πολιτικη καθως βρισκονται υπο τον ασφυκτικο ελεγχο του Ισραηλ καθωτι "αυτονομα παλαιστινιακα εδαφη" με πολλους οικισμους εποικων μεσα στη Δυτ. Οχθη

      ΛΟΚΙ

      Διαγραφή
    3. Σωστά. Γι᾿αὐτό τόν λόγο μιλοῦν γιά ἀπελευθέρωση τῆς Παλαιστίνης καί ἀνακήρυξιν τῆς Ἱερουσαλήμ ὡς πρωτεύουσά της. Ἔτσι ἑνώνεται τό κομμάτι τῆς Γάζας μέ τό κέντρο,τήν Ἱερουσαλήμ καί τήν Δ.Ὄχθη.

      Γιά σκέψου ὅμως,νά γίνῃ αὐτό καί ὅπως ἀπό τήν φύσιν οἱ τοῦ Ἰσλάμ θεωροῦν πώς δέν πρέπει νά πατοῦν τά ἱερά τους ἐδάφη ἄπιστοι νά ἀποκλείσουν τἠν Ἱερουσαλήμ καί γενικώτερα τούς Ἁγίους Τόπους ἀπό κάθε ἄλλον πέραν τῶν μουσλίμ ! Τό φαντάζεσαι ; Ἐγώ ναί,διότι ἔχομε ζἠσει τόσα ἀπό ᾿δαύτους πού εἶναι ἰκανοί γιά ὅλα !

      Θυμᾶσαι μήπως μέ πόση χαρά ἐπικρότησαν τήν Ἁγία Σοφία σέ τζαμί ;

      «Αυτό το βήμα είναι μια απόφαση για την οποία είναι υπερήφανοι οι Μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Χαμάς, Ρααφάτ Μούρα.
      https://www.tribune.gr/world/news/article/678388/i-palaistiniaki-chamas-epikrotei-ti-metatropi-tis-agias-sofias-se-tzami.html

      Καί ἡ φωτό ὅπου ἀποτυπώνεται ἡ ἀδελφική σχέσις μέ τήν τουρκία τοῦ Ἐρντογάν :
      https://www.tribune.gr/wp-content/uploads/2018/05/hamas-erdogan2-630x400.jpg

      Στήν ἴδια ἀνακοίνωσιν γίνεται λόγος γιά τό τζαμί Ἀκτσά στήν Ἱερουσαλήμ πού καταπατείται ἀπό τούς Ἰσραηλινούς.

      Συνεπῶς ὅλα εἶναι ἀναμενόμενα ὅταν ὁ λόγος γιά φανατικούς ἰσλαμιστές ὅπως ἡ Χαμάς πού ἐκπροσωπεῖ τήν ἐπίσημον Παλαιστινιακή Ἀρχή ἄρα καί τόν Παλαιστινιακό Λαό.

      Ἐπαναλαμβάνω : Ἐάν δέν βρεῖ τόν δρόμο της ἡ Παλαιστίνη πρῶτα-πρῶτα στά δικά της, μέ μία σοβαρή καί πολιτισμένη πολιτική ἐκπροσώπησιν δέν θά γίνῃ ἀπολύτως τίποτε καί θά διαιωνίζεται μία κατάστασις νοσηρή πού στήν οὐσία μετρᾷ τίς μεγαλύτερες καί σοβαρότερες ἀπώλειες καί πληγές στήν δική της μεριά.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΛΟΚΙ !

      Διαγραφή