Του Νίκου Σταματάκη
Σήμερα, είχαμε μια γεύση από καλά νέα όταν η τουρκική κυβέρνηση άλλαξε την αποτρόπαια θέση της σχετικά με την απαγόρευση του εορτασμού της Παναγίας Σουμελά στις 15 Αυγούστου φέτος και δήλωσε προφορικά ότι θα την επιτρέψει. Θα περιμένουμε τη γραπτή άδεια πριν αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε. Αλλά η αρχική τους απαγόρευση μας επέτρεψε να δούμε γυμνή κάθε είδους υποκρισία εδώ και στην Ελλάδα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι «αναλυτές» δεν ανέφεραν καν ότι τα αρχικά εγκαίνια της Ιεράς Μονής το 2010 επετράπησαν χάρη σε ένα τηλεφώνημα του Προέδρου Πούτιν στον Ερντογάν. Στη συνέχεια, εχθες, είχαμε μια μακροσκελή ανακοίνωση/διαμαρτυρία από τους «Αρχοντες της υποκρισίας» που εξέφρασαν την «απογοήτευση» τους για τα πολυάριθμα εμπόδια στην «θρησκευτική ελευθερία» του Πατριαρχείου.
Οι «Άρχοντες της Υποκρισίας» αναφέρονται στην επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμενά το 2010, αλλά δεν αναφέρουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν το πέτυχε. Βλέπετε, «κακοί» ηγέτες όπως ο Πούτιν δεν μπορούν να επιτύχουν τέτοια επιτεύγματα. Μπορείτε να διαβάσετε τη μακροσκελή διαμαρτυρία τους παρακάτω: πουθενά δεν θα βρείτε καμία αναφορά στον δικτάτορα Ζελένσκι και στην απαγόρευση των Ρωσορθόδοξων ιερέων και, πάνω απ' όλα, στη Μονή της Λαύρας στο Κίεβο. Η Μονή Λαύρας δεν είναι μόνο η Ιερουσαλήμ της Ρωσικής Ορθοδοξίας αλλά και της UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς – που η Παναγία Σουμελά ελπίζει να γίνει κάποτε. Ωστόσο, οι «Άρχοντες της Υποκρισίας» αποφεύγουν να εκφράσουν οποιαδήποτε απόγνωση σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία των Ορθοδόξων αδελφών μας. Αντίθετα, αν κάποιος τους ρωτούσε, θα υποστήριζαν τις παράνομες πράξεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου – συμπεριλαμβανομένων των φημολογούμενων προσπαθειών του να πάρει τη Λαύρα απευθείας υπό τον έλεγχό του ως «Σταυροπηγιακή»…
Οι Άρχοντες εξέφρασαν κάποια αγωνία για τις πολυάριθμες βίαιες επιθέσεις του καθεστώτος Ζελένσκι και των νεοναζί κακοποιών του εναντίον Εκκλησιών και πιστών Ορθοδόξων;
Οχι, καθόλου.
Αλλά χάρη στον Tucker Carlson, όλος ο κόσμος γνωρίζει τα εγκλήματά τους. Αυτοί οι φασίστες, εκτός από τη θρησκευτική δίωξη, έχουν απαγορεύσει τη ρωσική γλώσσα, μητρική για το 50% των Ουκρανών (συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ζελένσκι, που μιλούσε μόνο ρωσικά μέχρι πρόσφατα!)… Έχουν επίσης απαγορεύσει οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης, και φυσικά, απαγόρευσαν την ελευθερία λόγου και την ελευθερία του Τύπου ! Και βεβαίως, τέρμα οι εκλογές στην Ουκρανία!
Ωστόσο, αν ρωτήσεις τον Καρλούτσο, τον Λυμπεράκη και τους υπόλοιπους «Άρχοντες της υποκρισίας», θα σου έλεγαν ότι ο Ζελένσκι και η Ουκρανία είναι πρότυπα δημοκρατίας!
Τι ξεδιάντροπο μάτσο παραληρηματικών υποκριτών !! Αλλά σύντομα, θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα και θα είναι ένα ενδιαφέρον θέαμα να το δούμε…
Οι υπέρμαχοι της θρησκευτικής ελευθερίας απογοητευμένοι καθώς η τουρκική κυβέρνηση απαγορεύει στους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς να γιορτάζουν την Ημέρα σε Ιστορικό Μοναστήρι
Η τουρκική κυβέρνηση στις 20 Ιουλίου 2023 αρνήθηκε την πρόσβαση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στους Ορθοδόξους πιστούς για να γιορτάσουν μια σημαντική λειτουργία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εορτής στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην περιοχή Τραπεζούντα (Τραπεζούντα) της Τουρκίας στις 15 Αυγούστου 2023. Αυτή η απόφαση έχει προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία και απογοήτευση όχι μόνο στην ελληνορθόδοξη κοινότητα, αλλά και στους υποστηρικτές της θρησκευτικής ελευθερίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με έδρα την Κωνσταντινούπολη (Κωνσταντινούπολη), έχει τεράστια σημασία για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία παγκοσμίως. Ως Ιερά Μητρόπολη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, λειτουργεί ως πνευματική έδρα 350 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο.
Το ιστορικό μοναστήρι ιδρύθηκε γύρω στο 386 μ.Χ. και παραμένει ένας λατρευτικός ιερός τόπος για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, βαθιά συνυφασμένος με την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της ελληνορθόδοξης κοινότητας. Το μοναστήρι είναι επί του παρόντος υποψήφιο από την UNESCO για τον χαρακτηρισμό του ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Το 2010, 88 χρόνια μετά την ίδρυση της σημερινής Τουρκίας το 1922, οι τουρκικές αρχές χορήγησαν άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελέσει λειτουργίες στο μοναστήρι την ημέρα της γιορτής του, στις 15 Αυγούστου. Ο εορτασμός της 15ης Αυγούστου έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, καθώς μνημονεύει την Κοίμηση της Θεοτόκου, δηλαδή την κοίμηση της Θεοτόκου. Αυτό είναι ένα πολύ σεβαστό και λατρεμένο γεγονός για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και η λειτουργία στο μοναστήρι προσέλκυσε χιλιάδες πιστούς πιστούς από όλο τον κόσμο, που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τον Θεό, την Παναγία Του και τις ιερές θρησκευτικές τους παραδόσεις, καθώς και να αποτίσουν φόρο τιμής στους προγόνους και την ιστορία τους.
Εφόσον η άδεια αυτή χορηγήθηκε για πρώτη φορά, με αξιοσημείωτη εξαίρεση μια πενταετία κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναστήλωσης στη μονή, ανανεωνόταν κάθε χρόνο για τον εορτασμό της εορτής και χιλιάδες προσκυνητές συμμετείχαν σε αυτούς τους εορτασμούς. Φέτος είναι η πρώτη φορά από την επαναλειτουργία του μοναστηριού που οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την άδεια να πραγματοποιήσουν εκεί ακολουθίες.
Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αρνηθεί την πρόσβαση σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στους Ελληνορθόδοξους πιστούς προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αν και οι επίσημοι λόγοι αυτής της άρνησης δεν έχουν δηλωθεί ρητά, πιστεύεται ευρέως ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου περιορισμών και προκλήσεων που έχει θέσει η τουρκική κυβέρνηση εδώ και χρόνια στη μεταχείριση των θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, όπως περιορισμούς στα δικαιώματα ιδιοκτησίας, περιορισμούς στην εκλογή αξιωματούχων της Εκκλησίας και δυσκολίες στην εκπαίδευση κληρικών. Αυτές οι προκλήσεις έχουν συχνά εκληφθεί ως προσπάθειες υπονόμευσης της εξουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μείωσης της επιρροής του, τόσο εντός της Τουρκίας όσο και σε όλο τον κόσμο.
Η άρνηση πρόσβασης στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά για τον φετινό εορτασμό της 15ης Αυγούστου έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την ελληνορθόδοξη κοινότητα όσο και για τις ευρύτερες αρχές της θρησκευτικής ελευθερίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
1. Περιφρόνηση της θρησκευτικής ελευθερίας: Η άρνηση πρόσβασης σε ιερό χώρο μιας θρησκευτικής μειονότητας για τον εορτασμό μιας από τις σημαντικότερες θρησκευτικές υπηρεσίες της υπονομεύει το θεμελιώδες δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Περιορίζει την ικανότητα των πιστών να ασκούν την πίστη τους και να μνημονεύουν σημαντικά θρησκευτικά γεγονότα.
2. Διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς: Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά δεν είναι μόνο τόπος λατρείας, αλλά και πολύτιμος χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς. Η άρνηση πρόσβασης εμποδίζει τη διατήρηση και την αποκατάσταση αυτού του σημαντικού ιστορικού και αρχιτεκτονικού θησαυρού, ο οποίος κατέχει σημαντική πολιτιστική και ιστορική αξία.
3. Τεταμένες σχέσεις: Η απόφαση επιτείνει περαιτέρω την ήδη λεπτή σχέση μεταξύ της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Τουρκίας και της τουρκικής κυβέρνησης. Διαιωνίζει ένα κλίμα δυσπιστίας και εμποδίζει τις προσπάθειες για την προώθηση του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων.
Για τους λόγους αυτούς, η τουρκική απόφαση να αρνηθεί την πρόσβαση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στους Ελληνορθόδοξους πιστούς για να τελέσουν λειτουργίες στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στις 15 Αυγούστου είναι ανυπολόγιστα απογοητευτική. Αντιπροσωπεύει μια ακόμη οπισθοδρόμηση για τη θρησκευτική ελευθερία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας, των χριστιανών της Μικράς Ασίας και της ελληνορθόδοξης κοινότητας παγκοσμίως.
Οι υποστηρικτές της θρησκευτικής ελευθερίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να συνεχίσουν να υψώνουν τις φωνές τους, προτρέποντας την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της και να υιοθετήσει μια πιο περιεκτική και σεβαστή προσέγγιση έναντι των θρησκευτικών μειονοτήτων και των ιερών τοποθεσιών τους.
Ἀπό : helleniscope.com
Καί ἡ γραπτή ἄδεια ἦρθε :
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έλαβε την άδεια να τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τη Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά στις 15 Αυγούστου. Οι τουρκικές αρχές έδωσαν προφορική έγκριση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το βράδυ της Δευτέρας και στη συνέχεια ακολούθησε γραπτή άδεια, ώστε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να βρεθεί στις 15 Αυγούστου στην Τραπεζούντα και να τελέσει τη Θεία Λειτουργία...
Ἡ Πελασγική
https://kanenazori.com/2023/07/27/psifos_apodimwn_orismos_notheias/
ΑπάντησηΔιαγραφήψηφος αποδήμων - ο ορισμός της νοθείας
Εὐχαριστοῦμε αγαπητέ Γρηγόριε.
ΔιαγραφήΘά τό διαβάσω τό θέμα.
Προφανῶς θά ἐπανέλθουμε στήν ὑπόθεσιν " ψῆφος ἀποδήμων"
Καλησπέρα ἀγαπητέ μου !