Άρθρα

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Ὁ Πούτιν κερδίζει, ἡ μεταφορά ῥωσικῶν ἀγαθῶν στό Καλίνινγκραντ μέσῳ Λιθουανίας θά συνεχιστῆ

 Πριν από δύο εβδομάδες, ένας αποκλεισμός του ΝΑΤΟ στο Καλίνινγκραντ, ένα φυλάκιο της Ρωσίας, προκλήθηκε όταν η Λιθουανία μπλόκαρε τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω του διαδρόμου Suwalki. Σύμφωνα με τη λιθουανική αιτιολόγηση, ακολουθούσαν τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ κατά των ρωσικών προϊόντων. Ωστόσο, η κλιμάκωση ήταν πολύ προκλητική προς τη Ρωσία και οι συζητήσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ ήταν τεταμένες.

Προφανώς, η Γερμανία ανησυχούσε όλο και περισσότερο ότι ο αποκλεισμός δημιουργούσε ένα σενάριο όπου ο Ρώσικος στρατός θα συνόδευε τη μεταφορά σιδηροδρομικών εμπορευμάτων στο Καλίνινγκραντ, και αυτό θα οδηγούσε σε κλιμάκωση στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. « Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι πρόθυμος να αποφύγει τις περιττές προκλήσεις της Ρωσίας. Έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Λιθουανία και θα μπορούσαν να εμπλακούν σε πιθανή σύγκρουση. ( ἐδῶ)

Η ΕΕ έχει πλέον εγκαταλείψει τον αποκλεισμό και η μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Καλίνινγκραντ και Ρωσίας θα ξαναρχίσει. Η απόφαση της ΕΕ ελήφθη πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ωστόσο, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ ανέβαλε την ανακοίνωση για μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν, προκειμένου να τον προφυλάξει για την μεταστροφή αυτή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εκδώσει μια διευκρίνιση που θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει την αποστολή προμηθειών στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μέσω Λιθουανίας. Το Βερολίνο υποστηρίζει την ιδέα, αλλά κάποιοι στο Βίλνιους δεν είναι ευχαριστημένοι.

[…] Η κίνηση θα θέσει τέλος σε μια διαφωνία που δεν ήταν μόνο σημαντική πηγή έντασης μεταξύ Ρωσίας και Βρυξελλών – αλλά εξέθεσε επίσης βαθιά ρήγματα εντός της ΕΕ σχετικά με τη σωστή προσέγγιση στη Μόσχα.

[…] Η διευκρίνιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισχύει ρητά για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά ως επί το πλείστον επηρεάζει μόνο την κατάσταση στο Καλίνινγκραντ. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ρωσία θα επιτρέπεται να μεταφέρει εμπορεύματα στο Καλίνινγκραντ, αλλά μόνο σε ποσότητες συγκρίσιμες με τις παραδόσεις πριν από την εισβολή.

Η πολιτική που έχει υιοθετήσει η Επιτροπή αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Το Βερολίνο είχε επικρίνει την προσέγγιση της Λιθουανίας.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι πρόθυμος να αποφύγει τις περιττές προκλήσεις της Ρωσίας. Έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Λιθουανία και θα μπορούσαν να εμπλακούν σε πιθανή σύγκρουση.

Οι κανόνες για τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων, είπε ο Scholz κατά την ολοκλήρωση της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, «πρέπει φυσικά να καθοριστούν υπό το φως του γεγονότος ότι πρόκειται για αποστολές μεταξύ δύο τμημάτων της Ρωσίας». Το σχόλιο κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο έχει διαφορετική ερμηνεία της νομικής κατάστασης από την κυβέρνηση στη Λιθουανία ( διαβᾶστε ὁλόκληρο τό θέμα ἐδῶ)



Ἀπό ἐδῶ


Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. Nicholas and Alexandra εκδικουνται σε ρυθμο αργο και βασανιστικο.
    Σεβασμο στη Τσαρικη Ρωσσια που ερχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ροδα ειναι και γυριζει αγαπητε Ahoy κι αλλοιμονον σ' αυτους που πανε κοντρα στην ροη της ροδας.
      Θα τους σακατεψει μια και καλη τουτη τη φορα.

      Διαγραφή