Οι Φιλισταίοι ήταν πολύ πιθανόν ελληνικής καταγωγής, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη DNA που εντοπίζει την προέλευση των αρχαίων κακοποιών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή είναι στην πραγματικότητα η πρώτη μελέτη DNA που ανακτήθηκε από ένα αρχαίο νεκροταφείο των Φιλισταίων, καθώς οι επιστήμονες ήθελαν να βρουν τις ρίζες των διαβόητων ανθρώπων της Εβραϊκής Βίβλου, σύμφωνα με μια αναφορά στο National Geographic .
Στην Παλαιά Διαθήκη, οι Φιλισταίοι παρουσιάζονται ως διαφορετικής φυλής από τους Εβραίους, προερχόμενοι από τη «Γη του Καπτόρ», τη σημερινή Κρήτη .
Πιθανώς με καταγωγή από την Κρήτη, οι Φιλισταίοι ανέλαβαν αργότερα τον έλεγχο της ακτογραμμής του σημερινού νότιου Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας ξεκινώντας από τον 12ο αιώνα π.Χ.
Το 2016, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αρχαίο νεκροταφείο κοντά στην Ασκελόν του Ισραήλ, που περιείχε περίπου 150 πτώματα μέσα σε οβάλ τάφους.
Μια πρωτοποριακή γενετική μελέτη του 2019 έδειξε ότι τα γονίδια των θαμμένων ανήκουν σε μια ευρωπαϊκή γονιδιακή δεξαμενή σε αντίθεση με τη σημιτική λεβεντινική γονιδιακή δεξαμενή μεταγενέστερων κατοίκων της περιοχής.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπήρξε μια ευρωπαϊκή γονιδιακή ροή που έλαβε χώρα κατά τη μετάβαση από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου, η οποία υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι Ευρωπαίοι μετανάστευσαν στη Μέση Ανατολή.
Η έκθεση του National Geographic αναφέρει ότι η ανάλυση DNA από ανθρώπινα λείψανα κάλυψε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Οι περίοδοι αυτών των ταφών περιλαμβάνουν τη Μέση και την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (περίπου 1650 έως 1200 π.Χ.), που χρονολογούνται έτσι πριν από την άφιξη των Φιλισταίων, ενώ οι ταφές νηπίων έχουν προσδιοριστεί ότι έγιναν από τα τέλη του 1100 π.Χ. μετά την άφιξη των Φιλισταίων. . Τέλος, υπάρχουν και άτομα που θάφτηκαν στο νεκροταφείο των Φιλισταίων την ύστερη Εποχή του Σιδήρου (άρα από τον 10ο και 9ο αι. π.Χ.).
Τα δείγματα DNA της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου περιλαμβάνουν αναλογικά περισσότερες «πρόσθετες ευρωπαϊκές καταβολές» στη γενετική τους υπογραφή - περίπου 14 τοις εκατό - από ό,τι στα δείγματα της προφιλισταϊκής εποχής του Χαλκού, που ήταν 2 έως 9 τοις εκατό.
Ενώ η προέλευση των ευρωπαϊκών γονιδίων είναι αδιευκρίνιστη, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι πιθανότατα προέρχονται από την Ελλάδα , την Κρήτη, τη Σαρδηνία ή την Ιβηρική χερσόνησο.
Πολλοί ερευνητές συνδέουν επίσης την παρουσία των Φιλισταίων με τα κατορθώματα των Λαών της Θάλασσας, φυλών που επιτέθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο στο τέλος της Ύστερης Εποχής του Χαλκού τον 13ο αιώνα και στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ.
Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι Φιλισταίοι, που πιθανώς ήταν Έλληνες, ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Ευρώπη ως μετανάστες και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στην Ασκελόν τον 12ο αιώνα π.Χ.
Η άφιξη των Φιλισταίων στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ. χαρακτηρίζεται από αγγεία που μοιάζουν με εκείνη του αρχαίου ελληνικού κόσμου, καθώς και από χρήση αιγαιοπελαγίτικης γραφής και αξιοσημείωτη κατανάλωση χοιρινού κρέατος.
Οι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι οι Φιλισταίοι δεν έμοιαζαν με τους Εβραίους γείτονές τους και ότι οι σχέσεις μεταξύ αυτών των λαών σημαδεύονταν από συχνούς πολέμους.
Στην Παλαιά Διαθήκη, οι Φιλισταίοι παρουσιάζονται ως πολεμοκάπηλοι και εχθροί των Ισραηλιτών..........
Τα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι η καταγωγή του πληθυσμού των Φιλισταίων ήταν πιθανότατα Ελληνική, Κρητική ή Σαρδηνία.
Μαζί με τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις, η μελέτη DNA εδραιώνει τη θεωρία ότι οι Φιλισταίοι ήταν πιθανότατα Έλληνες -είτε από την ηπειρωτική Ελλάδα είτε από την Κρήτη- που αργότερα αναμείχθηκαν με τοπικούς πληθυσμούς της Λεβαντίνας από την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και μετά.
Οι Φιλισταίοι έζησαν στην περιοχή για περισσότερους από πέντε αιώνες μέχρι που τελικά κατακτήθηκαν από τους Βαβυλώνιους το έτος 604 π.Χ.—αρκετά χρόνια πριν από την κατάκτηση του εβραϊκού λαού το 598 π.Χ. από τους Βαβυλώνιους και την εξορία τους εκεί.
Ἀπό ἐδῶ
Ἔτσι γιά νά θυμόμαστε,ἐνίοτε, κάποια σημαντικά μέρη τῆς Ἱστορίας...
Ἡ Πελασγική
Προσέξτε το κράνος του φιλισταίου στις φωτογραφίες.....είναι ίδιο η παρόμοιο με το κεφάλι στην πλακα της Φαιστού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλισταίοι=φίλοι των ιστίων!Όπως λέμε οι λαοί της θάλασσας....... ;)
Με την έξοδο τους από την Αίγυπτο(ύπτιος του Αιγαίου)οι ιουδαίοι φτάνοντας στο σημερινό Ισραήλ,κάποιους άλλους βρήκαν να κατοικούν στην περιοχή.......και δεν θα αναφερθώ καθόλου στους σημερινούς χαζάρους εποικους.....η δεκατη τρίτη φυλή είναι πολύ φρέσκια στην περιοχή.....
Απλός ανώνυμος σχολιαστής
ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ , Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΜΑΙΝΕΤΑΙ , ΘΑ ΞΕΠΛΥΝΗ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΙΝ ΠΟΥ ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ ΟΙ " ΠΟΝΟΙΡΟΙ " ΑΡΑ ΚΑΙ ΠΟΡΝΟΙ , ΕΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ , ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΜΕΣΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ !
Γεωργιος Οιτιευς
Τα οστά των Μαραθωνομάχων στάλθηκαν στο ισραήλ και στο σμιθόνιαν ινστιτούτο από το όρθιο κτήνος τον τούρκογλου, όταν έκαναν τα έργα για τους Ολυμπιακούς αγώνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκτοτε αγνοείται η τύχη τους…
Το ίδιο και το κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων που είχε ανακαλύψει ο Πουλιανός…
Μαζεύουν τα οστά των προγόνων μας για να "φυτεύουν" πινακίδες δικές τους λένε ότι κατοικούσαν στον ελλαδικό χώρο από το 4π.χ.
Η ΤΣΙ-Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα»
Εβραίοι στην Ελλάδα από το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα
http://www.arxeion-politismou.gr/2022/05/evraikes-epigrafes-stin-Ellada.html
Αντιγόνη