Διαβάζουμε,ἐξ ἀφορμῆς σχολίου τοῦ ἀγαπητοῦ Εὖ-Στρατιώτου,ἐδῶ :
Σκόπια: Έγκριση κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα |
Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται στην Ελλάδα κυβερνητική αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας, υπό τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέσνικ Μπεκτέσι.
Ο αγωγός θα έχει μήκος 50 χλμ., θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων. Με βάση τις προβλέψεις του Συμφώνου Κατανόησης που έχουν υπογράψει από το 2016 οι δύο πλευρές, ο ΔΕΣΦΑ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει το ελληνικό τμήμα. Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ.
Την ανάπτυξη και λειτουργία του θα αναλάβει η κρατική Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας (NER).
Στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξέτασε και ενέκρινε το κείμενο της εναρμονισμένης συμφωνίας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι να υπογράψει την εν λόγω συμφωνία με την ελληνική πλευρά.
Ἀπό ἐδῶ,ὅπου ὑπάρχει παραπομπή στό παρακάτω θέμα :
Συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας για τη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά
Αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, αποτελούμενη από τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Φλώρα Καραγιάννη και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, Μαρία Μερτζάνη, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Βόρεια Μακεδονία από 1η μέχρι την 4η Απριλίου.
Στά Σκόπια βρέθηκαν μέλη τοῦ Κέντρου Βυζαντινῶν Μνημείων |
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι προοπτικές για συγκεκριμένη συνεργασία μεταξύ των δυο φιλικών χωρών με έμφαση στη συντήρηση και αποκατάσταση της βυζαντινής κληρονομιάς, στην εκπαίδευση επαγγελματιών στον τομέα της προστασίας μνημείων, καθώς και στην ακαδημαϊκή συνεργασία και κατάρτιση ακαδημαϊκών μελετών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι η συνεργασία θα επισημοποιηθεί φέτος την άνοιξη και ορισμένα από τα κοινά έργα θα μπορέσουν να αρχίσουν εντός του έτους.
Η αντιπροσωπεία από την Ελλάδα θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σκοπίων, το Ινστιτούτο για την Προστασία των Πολιτιστικών Μνημείων στα Μπίτολα (Μοναστήρι), τον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο και τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Αχρίδα.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους με τους ειδικούς της Βόρειας Μακεδονίας για τις προοπτικές συνεργασίας, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα εξετάσουν το ζήτημα της εκπαίδευσης νέων ανθρώπων στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδίως των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων.
Τί ἐξάγουμε ὡς συμπέρασμα; Πρῶτον καί σπουδαιότερον ὅτι ἔχει πλέον «χωνευτῆ» γιά τά καλά ἡ ὀνομασία γιά τά Σκόπια,«Βόρειος Μακεδονία» ἤ μέ ἄλλα λόγια τό χάρισμα ἑνός ὀνόματος μέ τέτοιου μεγέθους ἱστορική κληρονομιά σ᾿ἕνα κατασκεύασμα τύπου «κράτους» μέ ἕνα συνονθύλευμα σλαυϊκῶν φύλων ἀπό βουλγαρογύφτους καί δέν ξέρω καί ἐγώ τί ἄλλο.
Δεύτερον,ἕνας ἀγωγός σημαίνει πολλά πράγματα :ἀπό τήν συνεργασία τῶν χωρῶν ἀπ᾿ὅπου περνᾷ αὐτός,τίς διμερεῖς σχέσεις τους ἐπί παντός θέματος,τίς ἑταιρεῖες πού ἐμπλέκονται στό ἔργο,τά συμφέροντα πού κρύβονται πίσω ἀπό αὐτό καί...
Τρίτον, σχετικῶς μέ τό θέμα τῆς «συνεργασίας» γιά τά βυζαντινά μνημεῖα ( !),τί ἀκριβῶς μπορεῖ νά σημαίνῃ αὐτό μελλοντικῶς γιά τούς Σκοπιανούς οἱ ὁποῖοι ναί μέν κατά μεγάλη πλειοψηφία ( περίπου 68%) ἀνήκουν στήν Ἀνατολική Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ὅμως ἔχουν καί ἕνα 29% μουσουλμάνους; Μάλιστα ὅπως διαβάζουμε οἱ Χριστιανοί διαμαρτύρονται συχνά πώς σέ σχέσιν μέ τούς μουσουλμάνους ὑστεροῦν κατά πολύ σέ χώρους λατρείας,διότι :
Λόγω του Οθωμανικό παρελθόντος του, τα Σκόπια έχουν περισσότερα τζαμιά από εκκλησίες. Θρησκευτικές κοινότητες συχνά διαμαρτύρονται για την έλλειψη υποδομών και συχνά χτίζονται νέοι τόποι λατρείας. Τα Σκόπια είναι η έδρα πολλών θρησκευτικών οργανώσεων της χώρας, όπως η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ισλαμική Θρησκευτική Ένωση της Βόρειας Μακεδονίας. Έχουν Ορθόδοξο καθεδρικό ναό και ιερατική σχολή, διάφορους μεντρεσέδες, Ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό και συναγωγή. (ἐδῶ)« ...Όποιος αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την κύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, δωρίζει το όνομα Μακεδονία σκέτο στα Σκόπια....Διότι το Διεθνές Δίκαιο είναι πολύ πάνω από τους νόμους του ελληνικού κράτους. Δεσμεύει τα κράτη και κανένα κράτος δεν μπορεί να το παραβιάσει χωρίς συνέπειες...»(ἐδῶ)
ΚΑΙ ΕΔΩ, ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΡΙΑ ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ, ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΙ ΤΟΣΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΑΥΤΟΥ, ΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟΝ ΕΓΕΡΣΙΝ.
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ !
ΔιαγραφήΦαντάζομαι πώς τό ἐρώτημα αὐτό εἶναι ῥητορικόν...
Καλησπέρα ἀγαπητέ Εὖ-Στρατιῶτα !
"Λόγω του Οθωμανικό παρελθόντος του, τα Σκόπια έχουν περισσότερα τζαμιά από εκκλησίες"
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξοχα. Ξεφορτωνεις εκει λοιπον ΟΛΟΝ τον αφροασιατικο κατιμα που μας εχει κατσικωθει και πουλας στους σλαβομακεδονες βυζαντισμο, συμβασιλευουσες και χαλκιδικη
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
ΔιαγραφήΠουλᾶς βυζαντισμό; Ὅπως δῆλα δή τούς «ξε-πούλησες» τήν ἱστορική σου Κληρονομιά μέ τό ὄνομα;
Μάλιστα ! Ὠραία ...λογική !
Καλησπέρα ἀγαπητέ !
Ἄ,καί Χαλκιδική; Ἐκεῖ πού εἶναι τό σπιτάκι τοῦ Ζάεφ ;
ΔιαγραφήὮ ναί,δική τους ΚΑΙ ἡ Χαλκιδική ! ! !
Βασικα αναφερομουν στο εθνοφυλετικο υποβαθρο: ξεφορτωνεις στη βορεια χωματερη τα μουσλι και δεχεσαι εντος συγγενεις βαλκανιους χριστιανους
ΔιαγραφήAthens,δέν καταλαβαίνω πού ἀπευθύνεται τό σχόλιό σου καί τί θέλεις ἀκριβῶς νά πῆς...Ἴσως ἄν τό ἐξηγήσῃς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
Λέμε β.Ηπειρος ένα κομμάτι που είναι στην Αλβανία. Επειδή πολύ παλιά ήταν Ελλάδα, έχει ακόμα Έλληνες κι ελληνικές πόλεις. Γιατί δε λέμε το ίδιο για τη βόρεια Μακεδονία? Ίδια περίπτωση. Μήπως επειδή έτσι μας λένε στην tv και αλλού? Με αυτόν τον τρόπο απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα. Δηλ αν την Αλβανία τη μετονόμαζαν σε Βόρεια Ήπειρο, τι θα λέγαμε? Η Ήπειρος είναι μία και είναι ελληνική, εκεί είναι Αλβανία? Μην έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι κι άλλα, αλλά άσ' το για τώρα.
ΔιαγραφήΑληθώς Ανέστη!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
ΔιαγραφήΝαί,ἐάν ὀνομαζόταν ἡ Ἀλβανία,μέ τήν σύμφωνη γνώμη τοῦ ἑλλαδικοῦ κράτους,Βόρειος Ἥπειρος,ἔτσι θά λέγαμε : Ἡ Ἥπειρος εἶναι μία καί εἶναι Ἑλληνική !
Ἄλλως τε δέν εἶναι κρυφές οἱ βλέψεις τῶν ἀλβανῶν γιά ἐδάφη μας.Τό αὐτό ἰσχύει καί γιά τά σκοπιανά γυφταριά.
Μέ λίγα λόγια,ἔχουμε προδόταρους πού ξεπουλοῦν τήν Ἱστορία μας,τά ἐδάφη μας καί εἶναι οἱ ἴδιοι πού βάζουν τό ἄνομο χέρι τους στήν προσπάθεια ἀφανισμοῦ μας.Οἱ ἀπ᾿ἔξω,ἁπλῶς κάνουν τήν δουλειά τους...
Καλησπέρα ἀγαπητέ !
Καί
Καί ἡ Βόρειος Ἥπειρος εἶναι ἀκόμη σκλαβωμένη...
ΔιαγραφήΝομίζω αυτοαναιρέθηκες. Είναι βόρεια Ήπειρος επειδή δεν οικειοποιήθηκαν την ονομασία; Ειδάλλως θα λέγαμε δεν είναι Β.Ηπ? Η γνώμη μου είναι η εξής: ό,τι είναι το ένα, είναι και το άλλο. Thanks για τη συζήτηση πάντως.
ΔιαγραφήΠαρακαλῶ...
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας, οικοδέσποινα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γιώργος Αδαλής είχε αποκαλύψει παλαιότερα, ότι λειτουργεί εδώ και χρόνια (πρό παραφωνίας Πρεσπών) αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων. Μόνο που οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουμε αυτό.
Έ, ναί. Μή καί δεν έχουν τα Σκόπια ενεργειακές πηγές! Όπως ακριβώς οι Κύπριοι επιμένουν τόσα χρόνια να τροφοδοτούν το κατεχόμενο τμήμα με ηλεκτρικό, αντί να κόψουν τα καλώδια.
Καί, προφανώς, στα ίδια πλαίσια θα δούμε: (α) διαπλάτυνση του Αξιού, (β) Σκοπιανές αξιώσεις γιά ...χωρικά ύδατα καί "δουλεία διελεύσεως" από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. (Δεν είναι απόλυτα σωστός ο όρος, αλλά αναφέρομαι στα δικαιώματα που θα τους δώσει το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.)
Στα σίγουρα παίζονται άσχημα παιχνίδια εις βάρος μας, αφού εκόντες-άκοντες εκτρέφουμε φιδάκια στον κόρφο μας (λες καί τά 'χουμε καμιά ανάγκη)· καί δή, με κρατικές συμφωνίες της χώρας μας! Δεν χρειάζεται να σκεφτεί κανείς περισσότερα, γιά να καταλάβει.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
ΔιαγραφήἈγαπητέ εργδημεργ,διάβασε :
Για τη συνέχιση του φυσικού ρόλου του λιμένος, που αποτελεί την εξυπηρέτηση των κατοίκων όλης της Βαλκανικής, η Ελληνική Κυβέρνηση ίδρυσε, το 1914, την Ελευθέρα Ζώνη του λιμένος της Θεσσαλονίκης. Ο χώρος της καταλάμβανε τη μεγαλύτερη έκταση του λιμένος, διαχωρισμένης με περιτείχισμα από το υπόλοιπο αποκαλούμενο Ελεύθερο Λιμάνι που καταλάμβανε την 1η προβλήτα. Στον χώρο αυτό όλα τα διακινούμενα, αποταμιευόμενα και φορτοεκφορτωμένα εμπορεύματα κινούνται χωρίς τελωνειακή επίβλεψη και απαλλάσσονται των εισαγωγικών δασμών ή άλλων φόρων πλην των φορτοεκφορτωτικών και αποθηκευτικών δικαιωμάτων.
Για την εξυπηρέτηση του Γιουγκοσλαβικού διαμετακομιστικού εμπορίου μέσω του λιμένος της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε, λόγω των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, το έτος 1923, η Γιουγκοσλαβική Ελευθέρα Ζώνη του λιμένος της Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαταστάθηκε σε περιτειχισμένο χώρο 94.000 τμ που περιελάμβανε τον προβλήτα 2 με κρηπίδωμα εξυπηρέτησης των πλοίων το κρηπίδωμα 9. Η Γιουγκοσλαβική Ελευθέρα Ζώνη καταργήθηκε το 1975 και μετά τη λήξη των παρατάσεων της σύμβασης το 1995, τα γιουγκοσλαβικά εμπορεύματα διακινούνται από την Ελεύθερη Ζώνη του λιμένος της Θεσσαλονίκης χωρίς ειδικές διατάξεις.
(ΟΛΘ- Ἱστορία- https://www.thpa.gr/index.php/el/1-2)
Συνεπῶς ποιός εἶπε πώς δέν ὑπάρχει ἐλευθέρα ζώνη στό λιμάνι τῆς Θεσσαλονίκης;Ἐξ οὖ καί ἡ σημαντικότητα τῆς Θεσσαλονίκης κα΄βεβαίως ἡ μεγάλη καΐλα τῶν ἑβραίων.
Ἄ,μιά καί ὁ λόγος γιά ἑβραίους,ἐπίσης ἐνδιαφέρον ἔχει καί αὐτό :
Το 1904, υπογράφεται σύμβαση μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση νέων έργων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Την κατασκευή των έργων αναλαμβάνει η νεοσυσταθείσα Γαλλική εταιρεία Société Anonyme Ottomane de Construction et Exploitation du Port de Salonique, με δικαίωμα εκμετάλλευσης αυτών έως το 1944...Έως το 1912 ολοκληρώνεται και η κατασκευή του κτιρίου των Τελωνείων, έργο σχεδιασμένο από τον λεβαντίνο αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury και κατασκευασμένο από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. ( ὅ.ἀ.)
Ἔχουμε πολλάκις ἀναφέρει πώς ἡ Ἑλλάς ἦταν,εἶναι καί θά εἶναι «φιλέτο» γιά τούς ἑβραίους,μέ ὅ,τι σημαίνει αὐτό...
Καλησπέρα ἀγαπητέ μου εργδημεργ !
Καί βεβαίως τό «φιλέτο» συμπεριλαμβάνει καί τήν Κύπρον !
ΔιαγραφήΤήν ἔχουμε ᾿δῆ τήν δρᾶσιν τους ἐκεῖ,σέ ἀρκετές ἀναφορές μας.
Άλλο χώρα και άλλο κράτος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧώρα είναι τμήμα του πλανήτου Γη επί του οποίου ένα έθνος έχει δόσει το όνομα του. Έθνη εισί τα έχοντα γραπτήν γλώσσαν, άρα ιστορική υπόστασιν, ελάχιστα στην Γην.
Μία χώρα ενός λαού πιθανόν να μην έχει κρατικήν υπόστασιν, δίοτι κατέχεται από εχθρικούς λαούς ή ένα τμήμα της να εμπεριέχεται στο εθνικό κράτος και έτερα να κατέχωνται από εχθρούς, π.χ η Χώρα μας.
Τα Σκόπια δεν είναι χώρα αλλά ελληνική περιοχή. Οι ανώνυμοι βάρβαροι των Σκοπίων προσπαθούν να αποκτήσουν εθνικήν υπόστασιν οικειοποιούμενοι ονομασία ελληνικής προελεύσεως.
Οι Αλβανοί μόλις προ 130 ετών απέκτησαν τα ελληνικά γράμματα,όχι λατινικά...
Οι μουσουλμάνοι των Σκοπίων είναι στην πλειονότητα τους Αλβανοί,. αλλά και 150.000 τουρκόφωνοι. Υπάρχουν και 200.000 γύφτοι, εξ ου και γυφτοσκοπιανοί. Οι Έλληνες με απόλυτο ελληνική συνείδηση τουλάχιστον 250.000