Άρθρα

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Τουρκία,διχοτόμησις Αἰγαίου,νέα ὀθωμανική αὐτοκατορία ! 33 χρόνια πρίν,ἐντός ἑλλαδικῆς βουλῆς,κάποιος τολμοῦσε νά τά ᾿πῇ !

Τριάντα τρία χρόνια πρίν,μέσα στήν αἴθουσα τῆς βουλῆς.ἀκούστηκαν σοβαρές ἀποκαλύψεις περί τῶν ἑλληνοτουρκικῶν γενικῶς τό Αἰγαῖο καί τά πετρέλαια εἰδικῶς.Ἀποκαλύψεις πού εἰπώθηκαν ἀπό τόν τότε βουλευτή τοῦ πασοκ,Ἰωάννη Κουτσογιάννη. Δέν νομίζω πώς ἔχουν,ἔκτοτε,ἀκουστῆ ἐντός βουλῆς ἀναλόγου βαρύτητος ἀποκαλύψεις γιά τό τόσο σοβαρό αὐτό θέμα πού ἀφορᾷ τήν προκλητικότητα,ἐπιθετικότητα καί κυρίως τῶν παραλόγων διεκδικήσεων σέ βάρος μας,ἐκ μέρους τῆς τουρκίας,ἐπί μία ἑκατονταετία σχεδόν.

Πᾶμε νά ᾿δοῦμε τί εἰπώθηκε καί θά καταλάβουμε γιά ποιόν λόγο,ὅλα αὐτά τά συγκλονιστικά πού ἀνέφερε ὁ τότε βουλευτής,«καλύφθηκαν κάτω ἀπό τό χαλί»...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ: ....Έχει γραφτεί στον ξένο Τύπο, αλλά και στον ελληνικό, ότι γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '60, δηλαδή 2-3-5 χρόνια πριν από το 70, οι Αμερικανοί ολοκλήρωσαν τις έρευνες που έκαναν στην περιοχή μας για τα κοιτάσματα πετρελαίου και επεσήμαναν με τους δορυφόρους τους κοιτάσματα στο Βόρειο Αιγαίο. Ακολούθησε, η χαρτογράφηση αυτών των κοιτασμάτων με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δορυφόροι και στην συνέχεια είχαμε από την πλευρά των Αμερικανών πάντοτε, την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων.

Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί έβγαλαν τα εξής περίπου συμπεράσματα: Ότι υπάρχουν κατ' αρχήν κοιτάσματα πετρελαίου, πιθανώς πλούσια, και σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης του 1958, που αναφέρεται στα θέματα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης που ρυθμίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αυτά τα κοιτάσματα, είναι ελληνικά.

Οι εκτιμήσεις που έγιναν θα πρέπει να ήσαν οι εξής: Με την άντληση των πετρελαίων αυτών από τους ίδιους τους Έλληνες θα προέκυπτε μία ισχυροποίηση της Ελλάδος, ισχυροποίηση οικονομική, πολιτική και στρατιωτική.

Δεύτερο στοιχείο είναι, ότι αυτή η πρώτη εκτίμηση θα μπορούσε να οδηγήσει αργότερα σε μείωση ή και εξάλειψη της επιρροής των Αμερικανών στη Χώρα μας και επομένως θα προέκυπτε μακροπρόθεσμα μία ζημία στα πολιτικοστρατιωτικά, αλλά και οικονομικά συμφέροντα των Η.Π.Α.

Ακολούθησε η χάραξη της πολιτικής, από την πλευρά των Αμερικανών, στο συγκεκριμένο κρίσιμο χώρο του Αιγαίου με βάση αυτά τα δεδομένα.

Έχει δημοσιευτεί στον ξένο Τύπο, έχει γραφτεί και έχει συζητηθεί και εδώ στην Ελλάδα, ότι κατά πάσα πιθανότητα, κατά πάσα βεβαιότητα θα έλεγα, οι Αμερικανοί έδωσαν αυτούς τους χάρτες στους Τούρκους, οι οποίοι στη συνέχεια τους δημοσίευσαν ως δικούς τους χάρτες. Είναι φυσικό να ξέρουμε όλοι, ότι οι Τούρκοι δεν είχαν δυνατότητες να βρουν τα πετρέλαια, ούτε φυσικά να φτιάξουν χάρτες, τους οποίους αργότερα δημοσίευσαν. Αυτή είναι εργασία των Αμερικανών. Υπέδειξαν στη συνέχεια στους Τούρκους να θέσουν τις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις τους. Από τότε υποστηρίζουν σε κάθε περίπτωση τις διεκδικήσεις αυτές των Τούρκων. Αυτά είναι γνωστά.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω, ότι καθοδηγούν τους Τούρκους στην κλιμάκωση των πιέσεων και στις διάφορες σχετικές μεθοδεύσεις.

Το τελευταίο που μπορούμε να πούμε είναι, ότι οι Αμερικανοί εξοπλίζουν τους Τούρκους με ρυθμούς τους οποίους δεν μπορεί να παρακολουθήσει η Χώρα μας. Οι Αμερικανοί δηλαδή, με απλά λόγια, προτίμησαν αυτή τη συνταγή της ανάμιξης των Τούρκων στις ελληνικές υποθέσεις, επειδή αυτή είναι μία δοκιμασμένη μέθοδος από τους Άγγλους στην Κύπρο και μάλιστα με πολλή επιτυχία. Η άποψη μου είναι, ότι εδώ έχει εφαρμοστεί η κλασική μέθοδος του διαίρει και βασίλευε.

Οι Τούρκοι, όταν θα πήραν αυτά τα στοιχεία, είναι φυσικό να ανησύχησαν, γιατί γνωρίζουν ότι μια Ελλάδα ισχυρή όχι μόνο δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εκβιασμών, προκλήσεων και ληστείας, αλλά σύμφωνα και με τους δικούς τους πάγιους φόβους μπορεί αυτό να σημάνει το τέλος των ονείρων τους για μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία και για άλλα τέτοια κωμικά πράγματα.

Έχουμε επομένως εδώ να παρατηρήσουμε, ότι αμερικανικά και τουρκικά συμφέροντα συμπίπτουν και γι' αυτο ακριβώς υπάρχει ένα είδος κοινής πολιτικής και στενής συνεργασίας Αμερικανών και Τούρκων, αλλά φυσικά για διαφορετικούς λόγους. Όλες οι ενέργειες των Τούρκων από τότε έχουν ως αίτιο τους πιο πάνω λόγους και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αναφέραμε.

Επομένως, από δω και πέρα πρέπει να περιμένουμε ότι θα εξακολουθήσει η ίδια κατάσταση και δεν πρέπει κανείς Έλληνας να αυταπατάται, ότι μπορεί να υπάρξουν καλές προθέσεις, διάλογος με αποτελέσματα και όλα τα σχετικά.

Εκείνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση απ' όλους, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, διπλωματική επίθεση, διεθνή ερείσματα, ισχυρή οικονομία, ομοψυχία, δραστηριοποίηση όλων των εθνικών δυνάμεων, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα και λεπτοί χειρισμοί.

Αυτά αναφέρονται στο παλαιό ιστορικό του θέματος και νομίζω ότι ήταν χρήσιμο να αναφερθούν, για να μπορούμε να έχουμε τη γενική πορεία από παλαιότερα μέχρι σήμερα, γιατί έτσι ερμηνεύονται τα γεγονότα και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σωστές εκτιμήσεις και να πάρουμε σωστές αποφάσεις.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα, που πρέπει να αναφέρω, είναι το πρακτικό της Βέρνης. Θυμάστε ότι τον Αύγουστο του 1976 υπήρξε μια συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών Μπίτσιου και Τσαγλαγεντήλ που οδήγησε στην Έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Αργότερα στις 2/11/76 υπήρξε μια συνάντηση Τζούνη και Μπριγκέλ και απ' αυτή προέκυψε το πρακτικό της Βέρνης, που υπεγράφη στις 11 Νοεμβρίου. Το περιεχόμενο ήταν δέσμευση και από τις δύο πλευρές για αποφυγή προκλήσεων στο χώρο του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του διαλόγου.

Έχω εδώ το κείμενο και θα το διαβάσω για τα πρακτικά. Αναφέρομαι στα άρθρα 6 και 7 του πρακτικού της Βέρνης:

«Αρθρο 6: Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση όπως απόσχουν πάσης πρωτοβουλίας ή πράξεως σχετικής προς την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, η οποία θα ηδύνατο να παρενοχλήσει τη διαπραγμάτευση.

Αρθρο 7 : Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση, όπως, καθ' όσον αφορά στις διμερείς των σχέσεις, απόσχουν πάσης πρωτοβουλίας ή πράξεως, η οποία θα έτεινε να μειώσει το κύρος του ετέρου».

Αν προσέξατε θα δείτε, ότι αυτά τα δύο άρθρα είναι διατυπωμένα τόσο ελεύθερα, ώστε να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ερμηνεία από την πλευρά της Τουρκίας. Και ξέρετε πόσο κακόπιστοι είναι οι Τούρκοι και πόσο εφαρμόζουν ή όχι τις διεθνείς συμβάσεις, στις οποίες έχουν δεσμευθεί.

Είμαστε τώρα βέβαιοι, ότι ο διάλογος αυτός με βάση τις γνωστές τουρκικές διεκδικήσεις δεν θα μπορούσε ποτέ να καταλήξει σε συμφωνία. Απλα οι Τούρκοι επεδίωκαν και πέτυχαν, τον ατέρμονα διάλογο, με σκοπό την παρεμπόδιση ή διακοπή της εκμετάλλευσης των ελληνικών πετρελαίων από τους Έλληνες. Και αυτό οι Τούρκοι το επέτυχαν, έως ότου ετοιμαστούν, δηλαδή έως ότου αποκτήσουν την αναγκαία στρατιωτική υπεροχή, για να μας επιτεθούν και να μας αρπάξουν τουλάχιστον το μισό Αιγαίο, όπως αυτό υπάρχει στα σχέδια τους και επανειλημμένα έχει διακηρυχθεί από την πλευρά τους.

Τα λάθη της Κυβέρνησης Καραμανλή στην περίπτωση αυτή της υπογραφής του πρωτοκόλλου είναι, πρώτο, ότι έκανε διάλογο με τους Τούρκους, καθ' ην στιγμή οι Τούρκοι κατείχαν το 40% της Κύπρου. Το δεύτερο ότι άρχισαν ένα διάλογο, ο οποίος λόγω των διαφανών προθέσεων των Τούρκων δεν μπορούσε να καταλήξει σε αποτέλεσμα και τρίτο δεν συμφωνήθηκε αρχή και τέλος αυτού του διαλόγου. Ήταν δηλαδή αυτό ακριβώς που επεδίωκαν οι Τούρκοι. Αυτό βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι το έκανε ηθελημένα η τότε Κυβέρνηση. Οπωσδήποτε, όμως, επιτεύχθη με πίεση των Τούρκων, με φανερό σκοπό να σταματήσουν επ' αόριστον οι έρευνες για ανεύρεση και εκμετάλλευση πετρελαίων στο Αιγαίο.

Ποιά είναι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι, πώς κατάφεραν να πείσουν την Κυβέρνηση να δεχθεί τέτοια εξέλιξη, αυτό δεν φαίνεται ότι το γνωρίζουμε ακριβώς.Αφήνουμε το θέμα αυτό στους ιστορικούς.

Η διακοπή του διαλόγου από την σημερινή Κυβέρνηση κατέστησε το πρακτικό της Βέρνης ανενεργό. Εμείς δεν έχουμε, κύριοι συνάδελφοι, να φοβηθούμε τίποτα για να είμαστε ευάλωτοι σε πιέσεις των Τούρκων.Σήμερα εμείς μπορούμε, εάν κρίνουμε κατάλληλο τον χρόνο, να προχωρήσουμε σε έρευνες και εκμετάλλευση των πετρελαίων χωρίς καμιά δέσμευση.

Με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση αποκτά τον έλεγχο των αποφάσεων του κονσόρτσιουμ και ρυθμίζει τις εξελίξεις σύμφωνα με τα συμφέροντα του ελληνικού Λαού και διασφαλίζοντας τα γενικότερα συμφέροντα της.

Πριν κλείσω αυτό το θέμα θα ήθελα να θυμίσω και να σημειώσω, ότι τον Μάρτιο του 1978 συναντήθηκαν στο Μοντραί οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος--Τουρκίας κύριοι Καραμανλής και Ετσεβίτ, προκειμένου, όπως άκακοινώθηκε τότε -διαβάζω επακριβώς- «να αποκατασταθεί ένας διάλογος ο οποίος δυνατόν να άρει τα εμπόδια προς εξεύρεση αμοιβαίως ικανοποιητικών λύσεων στα ελληνοτουρκικά προβλήματα». Τότε θυμάστε έγινε και η διακοπή των ερευνών.Τώρα εκείνο που εγώ έχω να σημειώσω είναι, πώς είναι δυνατόν να υπάρξουν αμοιβαίως ικανοποιητικές λύσεις με κατεχόμενη από τους Τούρκους την Κύπρο, με συνεχείς απειλές και παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, με προκλητικές διεκδικήσεις σε βάρος μας και τόσα άλλα αμέτρητα, εμείς τελικά δεν το κατανοούμε.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρω για να γραφτεί στα πρακτικά, ότι η συζήτηση εκείνη Καραμανλή και Ετσεβίτ έγινε χωρίς ημερήσια διάταξη.Κράτησε πάρα πολλές ώρες και εξ όσων τουλάχιστον έχουμε διαβάσει στον Τύπο δεν κρατήθηκαν πρακτικά.Ακολούθησε μία συνάντηση ακόμα στις 10 Μαίου του 1978 στην Ουάσιγκτον, η οποία κατέληγε σε διατύπωση ευχών, αλλά δε φαίνεται ότι και από αυτή τη συνάντηση μάθαμε πολλά πράγματα για το τι ακριβώς συζητήθηκε.

Η ουσία είναι, ότι το πρακτικό της Βέρνης ίσχυσε εκείνα τα χρόνια με απαίτηση των Τούρκων και βέβαια επί ζημία των δικών μας συμφερόντων.Ότι το πρακτικό αυτό υπήρξε επιζήμιο για τα εθνικά μας συμφέροντα, αποδεικνύεται, και εκ του ότι οι Τούρκοι το επικαλούνται συνεχώς ακόμη και τώρα που δεν υπάρχει διάλογος και που επομένως δεν έχει καμιά ισχύ.

Θέλω να πω λίγα λόγια για την αιγιαλίτιδα ζώνη και ελπίζω στο τέλος να σας δώσω την εικόνα ενός σεναρίου, που κυκλοφόρησε τις τελευταίες εβδομάδες.Το θέμα της αιγιαλίτιδος ζώνης είναι γνωστό, αλλά θέλω να επισημάνω ορισμένα πράγματα.Το πρώτο είναι ότι έχουμε δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, απόλυτο δικαίωμα, στα 12 ναυτικά μίλια. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις μας στο Αιγαίο γενικά, και ειδικότερα στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, χωρίς μεγάλες διεθνοπολιτικές τριβές. Η Τουρκία το γνωρίζει αυτό και επικαλείται την αρχή, της ευθυδικίας και την αρχή της επιείκειας, οι οποίες δεν μπορούν βέβαια να προσφέρουν στους Τούρκους καμιά σοβαρή νομική θεμελίωση. Γι' αυτό ακριβώς η Τουρκία μάς απειλεί με πόλεμο, σε περίπτωση δηλαδή που εμείς θα προχωρήσουμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Χώρα μας.

Εγώ μπορώ να αναφέρω κάτι εδώ στη Βουλή υπεύθυνα. «Ότι δηλαδή γνωρίζω με απόλυτη βεβαιότητα, ότι και οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στον χώρο του Αιγαίου από 6 σε 12 ναυτικά μίλια. Και δεν το επιθυμούν, διότι όταν γίνει αυτή η επέκταση όχι μόνο κατοχυρώνονται τα δικαιώματα μας στό χώρο του Αιγαίου και γίνονται αναμφισβήτητα, αλλά καταρρέει και ολη η πλαστή επιχειρηματολογία, περί του ότι η Τουρκία είναι χώρος με μεγαλύτερη στρατηγική σημασία από αυτή της Ελλάδος. Αυτό τι κάνει; Ανατρέπει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς της περιοχής όπως είναι σήμερα. Και αυτό επίσης θα είχε σαν αποτέλεσμα, ότι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να ελέγχουν το χώρο όπως έχουν συνηθίσει.

Μπορώ να σας βεβαιώσω, ότι αυτή η δυνατότητα που έχουμε, για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, είναι, ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια της όποιας ελληνικής κυβέρνησης και πρέπει να γίνεται έντονη εκμετάλλευση στις όποιες διαπραγματεύσεις για τα εθνικά μας θέματα.

Έχω και μια άλλη πρόταση κατά τη γνώμη μου σημαντική. Έως ότου δηλαδή αντιμετωπίσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, συνολικά, δικαιούμεθα και μπορούμε να προβούμε σε τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, χωρίς μάλιστα να δημιουργηθούν και εμπλοκές.

Προτείνω συγκεκριμένα την επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης της νήσου Θάσου από 6 ναυτικά μίλια σε 12 ναυτικά μίλια. Επαναλαμβάνω, ότι προτείνω την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μόνο της νήσου Θάσου. Θα μπορέσουμε έτσι απερίσπαστοι να προχωρήσουμε σε έρευνες και εκμετάλλευση των εκεί κοιτασμάτων, χωρίς προβλήματα. Η Τουρκία, αφ' ενός μεν δεν ενοχλείται από αυτή τη συγκεκριμένη επέκταση, αφ' ετέρου δε, δεν δικαιούται να αντιδράσει, διότι η ίδια η Τουρκία είχε επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη και στον Εύξεινο Πόντο και νότια προς την πλευρά της Κύπρου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ : Η Κυβέρνηση το δέχεται;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ : Εγώ το προτείνω αυτό κύριε συνάδελφε. Εγώ, ο Βουλευτής Κουτσογιάννης. Εγώ, παρακαλώ την Κυβέρνηση, αφού το αναφέρετε, να μελετήσει με προσοχή αυτή την πρόταση για τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και πιστεύω ότι έτσι λύνονται πολλά προβλήματα. Οι μεγάλες δυνάμεις επίσης δεν εμποδίζονται στην περίπτωση αυτή στη ναυσιπλοΐα τους ή στην κίνηση πολεμικών σκαφών τους στην περιοχή.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ : Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η πρόταση σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ : Είναι δική μου, δεν έχω καμία συνεννόηση ούτε με τον κ. Υπουργό, ούτε με την Κυβέρνηση γενικότερα. Και η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΑΝΑ, δυστυχώς κατά τη γνώμη μου, επιμένουν να κτυπήσουμε ανατολικά της Θάσου στα 11 μίλια....

ΗΛΙΑΣ ΜΑΛΕΒΙΤΗΣ : Εμείς δεχόμαστε την πρόταση τη δική σας εάν το δεχθεί η Κυβέρνηση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ : Αναφέρομαι σ' αυτά που είπατε περί Ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδος. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι σύμφωνα με όσα διάβασα στις εφημερίδες οι Τούρκοι δέχονται αυτό το σημείο, δηλαδή να κτυπήσουμε εμείς 11 μίλια ανατολικά της Θάσου. Το ερώτημα είναι γιατί το δέχονται. Είναι προφανές, ότι αμέσως μετά οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε γεώτρηση, η οποία θα είναι εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων και έτσι θα προκληθεί σύγκρουση ή οπωσδήποτε εμπλοκή δεν ξέρω ποιας έκτασης και ποίας μορφής, κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν το σενάριο. Και στις δυο περιπτώσεις θα είχαμε πτώση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και πιθανώς και διχοτόμηση στο Αιγαίο. Αυτό είναι, μέσα στα σενάρια. Εγώ από τα στοιχεία που έχω δεν βλέπω ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη για μεγάλη σύγκρουση και μπορώ να πω, γιατί δεν θα είχαμε τέτοια σύγκρουση, αλλά δεν πρέπει να παραλείψω να πω ότι τον τελευταίο μήνα πριν από την σύγκρουση παρατηρήθηκε μία μεγάλη και έντονη κινητικότητα.

Ουάϊμπεκερ, Περλ, γνωστοί τουρκόφιλοι και ανθέλληνες να βρίσκονται 1, 2 βδομάδες στην Αγκυρα, ο Οζάλ να πηγαίνει στην Αμερική, να κάθεται εκεί αρκετές μέρες και στη συνέχεια να πηγαίνει στο Λονδίνο. Αυτή όλη η κινητικότης, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου συμπτωματική και κατά τη δική μου άποψη ταυτίζεται με τα γεγονότα και τις εξελίξεις εκείνων των ημερών. Ίσως αυτό έγινε, διότι η Κυβέρνηση έχοντας πιθανώς κάποιες πληροφορίες -δεν το γνωρίζω αυτό επίσημα- πρόλαβε και προχώρησε στη διατύπωση αυτού του σχεδίου νόμου. Όταν οι κύριοι αυτοί είδαν ότι το σενάριο δεν μπορούσε να προχωρήσει, να ασκήσουν πιέσεις και εκβιασμούς κ.λπ., τότε προχώρησαν στο δεύτερο σενάριο. Αυτή είναι η άποψη μου και θα παρακαλέσω να την έχετε υπόψη σας στις αναλύσεις που γίνονται. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει σύγκρουση Ελλάδος--Τουρκίας; Αυτό συμφέρει την Ελλάδα; Συμφέρει την Τουρκία;Συμφέρει το ΝΑΤΟ; Συμφέρει τους Αμερικανούς; Να το δούμε.

Η επίσημη θέση των Αμερικανών, που εξεφράσθη από τον κ. Κίσιγκερ το 1976 είναι, ότι αποκλείεται κάθε στρατιωτική λύση στο Αιγαίο, έχω ολόκληρο το κείμενο εδώ από την εφημερίδα «ΒΗΜΑ», αλλά δεν χρειάζεται να το διαβάσω επειδή δεν έχουμε χρόνο. Το γιατί δεν συμφέρει πράγματι είναι γνωστό. Μία τέτοια σύγκρουση δεν μπορούν να εκτιμήσουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, πού θα οδηγήσει και γι' αυτό δεν συμφέρει. Εάν όμως γίνει κάποια εμπλοκή με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ελεγχόμενη από τους Αμερικάνους, ολιγοήμερη και ελεγχόμενη, ασφαλώς θα γίνει.

Πότε θα γίνει αυτό; Όταν η Χώρα η δική μας θα βρεθεί σε κάποιο είδος διάλυσης, σε ακυβερνησία, σε οικονομική ή άλλη κρίση, σε παράλυση θα έλεγα, όπως έγινε δηλαδή στην περίπτωση του Αττίλα, τότε θα γίνει αυτη η επίθεση...

(Στο σημείο αυτό ακούγεται ο προειδοποιητικός ήχος λήξης του χρόνου ομιλίας του κ. Βουλευτή)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα να μου δώσετε άλλο ένα λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός) : Όχι και άλλο λεπτό, κύριε Κουτσογιάννη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ : Να ολοκληρώσω κύριε Πρόεδρε. Τότε μόνο. Όταν η δική μας Χώρα βρεθεί σε κατάσταση παράλυσης θα μπορέσουν αυτοί να επέμβουν, σε λιγες μέρες να πετύχουν αυτά που έχουν σχεδιάσει με τα γνωστά διχοτομικά σενάρια του Αιγαίου. Και τότε βέβαια θα το έχουν επιτύχει αυτό χωρίς πόλεμο. 

Και για να το πετύχουν αυτό., θα πρέπει να έχουν προωθήσει εδώ στη Κυβέρνηση, σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις δικούς τους ανθρώπους και να φθάσουν βέβαια τη Χώρα στην κατάσταση που ανάφερα.. Απ' αυτό προκύπτει ποιό είναι το δικό μας καθήκον: Ομοψυχία, ενότητα, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις κ.λ.π.

Αὐτά ἔλεγε ὁ Ἀργολιδεύς βουλευτής Ἰωάννης Κουτσογιάννης τό 1987,προσδιορίζων τό εὔλογο δικό μας καθῆκον :Ὁμοψυχία,ἑνότης,ἱσχυρές ἔνοπλες δυνάμεις.Γιά ποιό ἀπό τά τρία αὐτά,εὐνόητα,καθήκοντα μερίμνησαν οἱ πολιτικάντηδες,ὅλων τῶν παρατάξεων,πού βρέθηκαν στήν ἐξουσία; Γιά κανένα. Καί τό χειρώτερο,ἔπραξαν ὅ,τι περνοῦσε ἀπό τό χέρι τους,ὅπως ἀκριβῶς τό ἴδιο πράττουν ἕως σήμερα,ὥστε νά μήν ὑπάρχει ΠΟΤΕ ὁμοψυχία καί ἑνότης,τοὐλάχιστον σέ θέμα ἐξωτερικῆς πολιτικῆς καί ἰδίως σ᾿ὅ,τι ἀφορᾷ τήν θρασυτάτη τουρκία.Καί βεβαίως τό θέμα τῶν ἐνόπλων δυνάμεων καί τῆς ἱσχύος τους,ἀφῆστε καλλίτερα.Μιλοῦν ἀπό μόνα τους τά ἐξοπλιστικά σκάνδαλα ἀλλά καί ἡ πολιτική πού ἔχει εἰσχωρήση στά ἀνώτερα καί ἀνώτατα στρατιωτικά κλιμάκια. Καί μή χειρώτερα ! 

Ἐπίσης δέν νομίζω πώς εἶναι ἀπαραίτητο νά διευκρινίσουμε πώς, ὅπου ἀμερικανοί ἐννοεῖται τό «βαθέως κράτος» ἤτοι οἱ σιωνιστές.Ἐπίσης βλέπουμε πώς ἀπό τήν δεκαετία τοῦ ᾿80 γνώριζαν τό τουρκικό ὄνειρο : τήν νέα ὀθωμανική αὐτοκρατορία ! 

Ἐπίσης σημαντικό στοιχεῖο ἀπό τήν ὀμιλία τοῦ κ. Κουτσογιάννη,τό ἀνέφικτο ἑνός ἑλληνοτουρκικοῦ διαλόγου,πού ἑστιάζεται στίς κακές,πάντα,προθέσεις τῆς τουρκίας.Ἐπίσης εὐνόητο,γι᾿αὐτούς πού βλέπουν τήν πραγματικότητα μέσῳ τῶν ἱστορικῶν γεγονότων. 

Καί τό πλέον σημαντικό ἡ ἀναφορά σέ τουρκοπράκτορες ἐντός τοῦ πολιτικοῦ κόσμου ἕως τά κυβερνητικά κλιμάκια ! Θέλει πολύ θάρρος νά τά λές αὐτά.Καί βεβαίως νά μήν ὑπολογίζῃς τό κόστος.

Τό βιογραφικό τοῦ στρατιωτικοῦ ( Ἀντιστράτηγος)καί πρώην βουλευτοῦ, Ἰωάννη Κουτσογιάννη,ἐδῶ.

Στό ἀνωτέρῳ βιογραφικό,τό βικιπαίδεια,προσδιορίζει τόν βουλευτή «ἀκραῖο γιά σοσιαλιστή». Γιατί; Διαβᾶστε: 

Κατά καιρούς εξέφρασε απόψεις που θεωρήθηκαν ακραίες για σοσιαλιστικό κόμμα, όπως:  «Ένας λαός χωρίς τη γλώσσα του, χωρίς τα ιστορικά του αποθέματα, χωρίς τον πολιτισμό του, χωρίς τη θρησκεία του, χωρίς εθνικά ιδανικά, πολτοποιημένος με αλλόφυλους, πολυπολιτισμικός, χωρίς σύνορα και υποβαθμισμένος σε ανήμπορη μειοψηφία, είναι έτοιμος να χάσει και τον τόπο του»

Ἀναρωτιέμαι,τί ἀπό τά παραπάνω εἶναι ἀκραῖο; Ἀλλά,ξέχασα,εἴπαμε σοσιαλιστής θά πρέπει νά σημαίνει : διεθνιστής (ἄπατρις δῆλα δή),ἄθρησκοςἄθεος,πολυπολιτισμκός καί κοσμοπολίτης.

Βεβαίως ὑπάρχει καί μία ἀκόμη ἐκδοχή πού λέει πώς ὅποιος λέει ἀλήθειες,πόσῳ δέ μᾶλλον νά κάνῃ ἀποκαλύψεις πού προσδιορίζουν τήν προδοσία τῆς χώρας,αὐτομάτως κατατάσσεται στήν κατηηγορία «ἀκραῖος-ἐθνικιστής-φασίστας» ἄρα καί ἐπικίνδυνος.Κυρίως ὅμως ὑποβιβάζονται τόσο οἱ θέσεις του,ἡ δρᾶσις του ἀλλά πρωτίστως οἱ ὅποιες ἀποκαλυψεις οὔτως ὥστε νά περνοῦν στήν ἀπαξίωσι καί ἐν τέλει τήν λήθη...

Ἀλλά ἐμεῖς θά τά θυμίζουμε,πάντα ! Κυρίως τώρα πού μᾶς ἐτοιμάζουν γιά τήν μεγάλη προδοσία ! 

Ἡ ὁμιλία τοῦ κ. Κουτσογιάννη εἶναι ἀπό :

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΣΥΝΟΔΟΣ Β'

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΑΛΕΥΡΑ

ΤΟΜΟΣ ΕΚΤΟΣ

Συνεδριάσεις 4Β' - ΡΣΤ'

17 Μαρτίου 1987 - 27 Απριλίου 1987

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΑ'  6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1987 , Σελίδα, 5159

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γιάννης Ν. Αλευράς) 


Ἡ Πελασγική

5 σχόλια:

  1. Αυτο και αν ειναι η θεωρια του χαους!!! Ενας βουλευτης και μαλιστα του ΠΑΣΟΚ να λεει τοσο σημαντικα και αληθινα πραγματα!!!.......... Η αντιπαλοτητα Τουρκιας-Ελλαδος ηταν και ειναι για τους επικυριαρχους Αγγλοαμερικανους ενας ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΣ μοχλος αφενος και αφετερου εξυπηρετουσε-ει και το διαιρει και βασιλευε της Αγγλοσαξονικης αυτοκρατοριας.Που ειναι και χουι συν τοις αλλοις. Η Αγγλοαμερικανικη πολιτικη εχει ως ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟ ΛΙΘΟ της γεωπολιτικης της στην περιοχη μας την ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΥΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ εις βαρος μας!!!!!!Στησανε απο παλια εναν γεωπολιτικο αλγοριθμο βασει του οποιου ελεγχουν οχι μονο την χωρα μας αλλα και την Τουρκια οπως και τα περιξ ταυτοχρονα. Οχι μονο με μηδενικο κοστος γιαυτους αλλα ΚΑΙ με κερδος!!!! Ασυλληπτο κερδος!!! Πως???? Ακυρωνοντας κατ αρχην την Ελληνικη ανελιξη!! Πουλωντας εν συνεχεια ΑΔΙΑΚΟΠΑ πανακριβους και πολλες φορες ελλατωματικους-αχρηστους εξοπλισμους εκατερωθεν και εξαπλωνοντας μια επιρροη δυσαναλογη προς τις πραγματικες τους δυνατοτητες.Ασχολουνται κυριαρχικα και ΕΜΜΟΝΙΚΑ με μας επειδη μας εχουν αγκιστρωσει με τον τροπο αυτο!!!! Ειναι σαν να εκμεταλλευονται τα δικαιωματα μιας ευρεσιτεχνιας τους!!!Πουθενα αλλου πλην της Ελλαδος οι Αγγλοσαξονες δεν ειναι τοσο κυριαρχικα παροντες!!!! Δεν ειναι οτι μας μισουν μονο!!!! Ειναι οτι ειμαστε το σιγουρακι γιαυτους και η ευκολη λυση στα οικονομικα των εταιρειων τους!!!Μολις η χωρα μας ανελισσεται καπως, ΑΚΑΡΙΑΙΑ εξαπολυουν εναντιον μας την Τουρκια(αλλος χρησιμος ηλιθιος).Αυτο ειναι το τρυκ. Η Ελλας ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ!!!!!Αλλιως ΔΕΝ θα μας αφησουν ποτε ησυχους!!!!! Πεινανε πολυ!!!!!Ζουνε ΚΑΙ απο αυτο και δεν θα το εγκαταλειψουν ποτε!!! !! Κατα την γνωμη μου γιαυτο και ενοχληθηκαν τα μαλλα απο την ενταξη της Ελλαδος παλια στην ΕΟΚ. Αφρους εβγαζαν ο λορδος Σωουμς και ο Ροι Τζενκινς, για οσους θυμουνται????? Ενω αργοτερα ευλογουσαν την αθροα εισδοχη ολων των κατεστραμμενων ανατολικων κρατων(ακομα και την Τουρκια), εμας μας ηθελαν εκτος!!!! Γιαυτο και δεν παιρνουν θεση ξεκαθαρα στο ΝΑΤΟ και δεν ακυρωνουν το αρθρο 5.Εξυπακουεται οτι τον μοχλο-αλγοριθμο-ευρεσιτεχνια της Αγγλεταιρας τον εχει απο το 1947 και η εξαδελφη της Αμερικη(πρωην αποικια της Αγγλιας). Ισως αν συμμορφωθει η Γερμανια, τωρα που εφυγε ο κακος δαιμων, η Αγγλια δηλαδη και γινει μια Ευρωπαικη Αμυνα απο τους λαους ισως τοτε η ΦΟΝΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ-ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ ΤΕΛΟΣ!!!!! Αλλιως πρεπει και επιβαλλεται να γινουμε ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ αν δεν θελουμε να χασουμε την πατριδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί,λέει σημαντικά κι᾿ἀληθινά πράγματα,διότι γνωρίζει τήν ἱστορία.Συνεπῶς αὐτό πού κάνει εἶναι νά λέῃ ὅ,τι τόν ἔχει διδαχθῇ,μέσῳ τῆς ἱστορικῆς γνώσεως,ὡς ἐκτίμησι μελλοντικῶν πιθανῶν γεγονότων.Ἔτσι προφυλάσσεται κανείς ἀπό τήν πιθανότητα νά βιώσῃ μία κακή ἐπανάληψιν,ἀφοῦ ἡ ἱστορία ἐπαναλαμβάνεται ὄχι σάν φάρσα ὅπως λένε,ἀλλά ὡς ἀπόδειξις πώς ἐκεῖνοι πού διαφεντεύουν τίς τύχες μέσῳ μιᾶς σκοτεινῆς ἐξουσίας,βασίζονται στίς «δοκιμασμένες συνταγές» τῆς ἐπιτυχίας...

      Ἕνας λαός πού ξεχνᾷ τήν ἱστορία του εἶναι καταδικασμένος καί ἄξιος τῆς μοίρας του,νά ἄγεται καί νά φέρεται κατά τίς ἐπιθυμίες τῶν ἐξουσιαστῶν.Καί τό χειρώτερο νά διατηρῇ μέ τήν θέλησί του,τούς ἐφιάλτες του !

      Τόσο ἁπλά εἶναι τά πράγματα...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Θαλῆ !

      Διαγραφή
  2. Ο ΜΠΑΜΠΑΚΟΥΛΗΣ ΤΟΥ KU LEE
    ΤΑ ΈΧΕΙ ΥΠΟΓΡΆΨΕΙ ΌΛΑ ΑΠΌ ΤΟ
    1979-1981 ΑΝ ΘΥΜΆΜΑΙ ΚΑΛΆ.
    ΤΏΡΑ ΘΑ ΠΈΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΊΕΣ ΤΖΙΦΡΕΣ.
    .
    ΑΓΓΕΛΙΚΉ ΑΧΑΡΝΑΊ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΌΛΟΙ ΤΑ ΉΞΕΡΑΝ ΌΛΑ.....
    ΑΠΌ ΤΟ 1976-1981 ΤΑ ΚΑΝΌΝΙΣΕ Ο
    ΜΠΑΜΠΑΚΟΥΛΉΣ στο ΑΜΕΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΣΊΝΓΚΕΡ....
    ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΆΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΆΛΟ ΚΟΜΜΆΤΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΊΑ ΤΟ ΜΙΚΡΌ.
    ΚΑΙ Η ΧΆΓΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΊΝΑΙ.
    .
    ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ ΒΊΝΤΕΟ
    ΕΚΕΊ ΤΑ ΛΈΕΙ ΌΛΑ......

    -----
    ΧΆΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΊΟ το εξαφανισμένο βιβλίο του ΛΆΜΠΡΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΤΩΝΊΟΥ

    odyseiatv.blogspot.com

    .

    ΑΓΓΕΛΙΚΉ ΑΧΑΡΝΑΊ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί,εἴχαμε βάλη τό συγκεκριμένο ἀπόσπασμα τῆς συνεντεύξεως :

      « Οἱ βασικές παράμετροι μιᾶς συμφωνίας, εἶναι ἁπλές,πάρα πολύ ἁπλές. Ἡ ὑφαλοκρηπίδα θά μοιραστῇ. Ἀφοῦ θά ἔχουμε συμφωνήσει,τό δικαστήριο ( τῆς Χάγης ἐννοεῖ) θά χαράξῃ τήν γραμμή...»

      https://sxolianews.blogspot.com/2020/08/blog-post_29.html

      Τί ψηφίζει ὁ Ἕλλην ! ! !

      Καλησπέρα ἀγαπητή μου Ἀγγελική !

      Διαγραφή