25 Μαΐου 1937,ὁ τοῦρκος πρωθυπουργός Ἰσμέτ Ἰνονοῦ,πραγματοποιεῖ ἐπίσημη ἐπίσκεψιν στήν Ἀθῆνα.
Ἰωάννης Μεταξᾶς : « Ἡ Ἑλλὰς καὶ ἡ Τουρκία εὑρίσκονται ἐν πλήρει συμφωνίᾳ ἐπὶ πάντων τῷν σημείων καὶ ἔχουν πλήρη ἐμπιστοσύνην ἐπὶ τὴν σταθερότητα καὶ ἀξίαν τῆς Βαλκανικῆς Συνεννοήσεως» (φωτό) |
Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού στην Αθήνα τον Μάιο του 1937 έδωσε την ευκαιρία για την εκατέρωθεν επιβεβαίωση της προσήλωσης στην ελληνοτουρκική συνεννόηση ως παράγοντα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι συνομιλίες κορυφής διεξήχθησαν σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα, το οποίο αποτυπώθηκε και στα δημοσιεύματα των εφημερίδων των δύο χωρών. Ο Μεταξάς δεν έκρυβε την ικανοποίησή του, την οποία εξέφρασε μέσω δημόσιων δηλώσεών του: « Ἡ Ἑλλὰς καὶ ἡ Τουρκία», τόνιζε, «εὑρίσκονται ἐν πλήρει συμφωνίᾳ ἐπὶ πάντων τῷν σημείων καὶ ἔχουν πλήρη ἐμπιστοσύνην ἐπὶ τὴν σταθερότητα καὶ ἀξίαν τῆς Βαλκανικῆς Συνεννοήσεως». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, σε τηλεφωνικό του μήνυμα προς τον επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ υπογράμμιζε: «Τὰ σύνορά μας εἶναι τὰ αὐτὰ καὶ αἱ δυνάμεις αἱ καλύπτουσαι αυτὰ εἶναι ἑνιαῖαι καὶ ἀδιάσπαστοι» (Ι. Μεταξάς,Το προσωπικό μου ημερολόγιο, τ. Δ΄, Αθήνα χ.χ., σ. 275-276.)
Ἡ φωτό,ἄνευ λεζάντας,εἶναι ἀπό ἐδῶ |
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες δεν αποτελούσε πρόσκαιρο, αλλά μόνιμο δεσμό, τον οποίο τίποτε δεν θα μπορούσε να κλονίσει στο μέλλον. Ο Μεταξάς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ατατούρκ για τις τηλεφωνικές του ανακοινώσεις κατά την επίσκεψη του Ινονού στην Αθήνα τον προηγούμενο Μάιο. Από την πλευρά του, ο Ατατούρκ απάντησε ότι επικύρωνε απόλυτα τα όσα είχε τότε τηλεφωνικά αναφέρει. Επιπλέον, ο Μεταξάς διαβεβαίωσε τον Ατατούρκ για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για τη στρατιωτική της αναδιοργάνωση, εξέλιξη για την οποία ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας εξέφρασε τη ζωηρή ικανοποίησή του... ( Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας,1940, 8.3,«Περίληψις συνδιαλέξεως λαβούσης χώραν μετά της Α.Ε. του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Α.Ε. του Πρωθυπουργού κ. Μεταξά εν Αγκύρα την 19ην Οκτωβρίου 1937»)
(ἀπό ΕΔΩ)
Ἰνονοῦ-Μεταξᾶς,ἀ λά μπρατσέτα,(1937) |
Ἰνονοῦ-Παπαδόπουλος,ἄνευ ἀ λά μπρατσέτας...(1971) |
Καί βεβαίως δέν μποροῦσε ὁ Ἰνονοῦ,ἀφοῦ ἦρθε στήν Ἀθῆνα καί πάλιν,νά μήν ἀποτίσῃ φόρον τιμῆς στόν πρό 40ετίας,πρωτεργάτη αὐτῆς τῆς ...σχέσης.Τό φιλαράκι του Ἐλευθέριο Βενιζέλο.Τώρα πού εἶχε καί περίλαμπρον ἀνδριάντα ἐν Ἀθήναις !
Οἱ φωτό ἀπό βίντεο ἀρχείου ΕΡΤ,ἐδῶ |
Ποιός ἔστησε,πρῶτος,ἀνδριάντα τοῦ Βενιζέλου στήν Ἀθήνα;
Ἕνας κῦκλος,ὅλα...Ἀπό τόν Ἐλευθέριο Βενιζέλο ἤ Μπεν ι Σελόν μέχρι τόν Παπαδόπουλο ὅλα γιά τό «μεγάλο ὅραμα» :
η συνεργασία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες δεν αποτελούσε πρόσκαιρο, αλλά μόνιμο δεσμό, τον οποίο τίποτε δεν θα μπορούσε να κλονίσει στο μέλλον.
Μήπως,λέω τώρα,ὁ κῦκλος αὐτός,κλείνει στίς ἡμέρες μας ; Ἄλλως τε κλείνει καί ἡ 50ετία.Πῶς τό εἶπε ὁ Παπαδόπουλος ;
«εγώ προσωπικά, πιστεύω ότι η ιστορία μάς οδηγεί προς μια ομοσπονδία της Τουρκίας με την Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί σε ίσως 20 ή 50 χρόνια. Αλλά θα πραγματοποιηθεί»
Καί νά φαντασθεἰτε πώς τό 1971 ἑορτάζονταν καί τά 150 χρόνια τῆς Ἐπαναστάσεως τοῦ 1821 ...!
Ἡ Πελασγική
1000 ΦΟΡΕΣ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΤΕ ΤΟΥΣ
ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΟ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ
Η ΕΛΛΑΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ
Ἄν αὐτοί εἶναι Ἕλληνες.Διότι πολύ φοβοῦμαι,πώς πρὄκειται ἤ γιά μπασταρδεμένες φάρες ἤ γιά ἀλλότριες.
ΔιαγραφήἈπό παραδείγματα μπόλικα !
Καλησπέρα ἀγαπητέ Πάνδονε !