Άρθρα

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

«Θρησκευτικό καί Ἐθνοτικό Μωσαϊκό » στήν Ἠμαθία...



Ὑπάρχει ἔνα σωματεῖο στήν Βέροια μέ τήν ἐπωνυμία :

Ἑταιρεῖα Μελετῶν Ἱστορίας καί Πολιτισμοῦ Νομοῦ Ἠμαθίας 


Θέλετε νά δεῖτε τήν συμβολή του στήν μελέτη,διάσωσιν καί διάδοσιν τῆς τοπικῆς ἱστορίας καί πολιτιστικῆς κληρονομιᾶς τοῦ νομοῦ Ἠμαθίας ; Πᾶμε :

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 :

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Θ΄ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας της Ε.Μ.Ι.Π.Η.


Με την παρουσίαση των Πρακτικών της Επιστημονικής Ημερίδας "Θρησκευτικές Κοινότητες της Βέροιας - Συνύπαρξη, συμβίωση, συμπόρευση" και την Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Θ' Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας. Για την νέα έκδοση της Ε.Μ.Ι.Π.Η. μίλησαν το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου 2019 ο αιδ. Σταύρος Δεληγιάννης, Ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Βέροιας και η Αντωνία Χαρίση, – Δρ. Ιστορία της Εκπαίδευσης και Επιμελήτρια του τόμου.


Καί πῶς ἐννοοῦν τό θέμα :  "Θρησκευτικές Κοινότητες της Βέροιας - Συνύπαρξη, συμβίωση, συμπόρευση" ;

- Νικόλαος Σιώκης - Δρ Ιστορίας Ελληνισμού Α.Π.Θ. Όψεις της γλωσσικής, θρησκευτικής και εκπαιδευτικής κατάστασης των βλαχικών πληθυσμών των επαρχιών Βεροίας και Βοδενών στα 1879

- Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας – Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Οι Νηφωνιστές και η δράση τους στη Νάουσα

- Δημήτρης Ιορδ. Καρασάββας - Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας, Ψηφίδες του Μουσουλμανικού Βίου τα τελευταία χρόνια της Οθωμανοκρατούμενης Βέροιας,

- Κώστας Γαλλής– Φιλόλογος, Όψεις της πολιτικής συμπεριφοράς της ελληνικής και μουσουλμανικής μειονότητας στη Βέροια κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 1908-1920

- Λιλιόπουλος Νικόλαος - Θεολόγος, MA Εκκλησιαστικής αρχαιολογίας και Τέχνης, Η παρουσία των Ρομά στο Μακροχώρι Ημαθίας. Μία συνύπαρξη

- Σπύρος Μιχαλέας - Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Οι ελώδεις πυρετοί και ο Ανθελονοσιακός Αγώνας κατά τον Μεσοπόλεμο μέσα από τα αρχεία του Προσφυγικού Νοσοκομείου Βέροιας (1926-1940)

- Ελισάβετ Σαρηγιαννίδου– Φιλόλογος, Πτυχές του προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή της Βέροιας (1924-1940)

- Αλέκος Χατζηκώστας – Δημοσιογράφος -συγγραφέας, Πλευρές της εκπαίδευσης των ξενόφωνων πληθυσμών στην Ημαθία την δεκαετία του ‘50

- π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης - Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Οι Τσιγγάνοι της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής, από την Οθωμανική περίοδο μέχρι τη Συνθήκη της Λοζάνης

Εκ μέρους του Δήμου Βέροιας, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Φύλων κα Συρμούλα Τζήμα.

ΕΘΝΟΤΙΚΟ ΜΩΣΑΪΚΟ  ἔτσι; Τό βλέπετε τό δεντράκι ; Κυττᾶξτε το καλά,πολύ καλά. Στό κέντρο τ᾿ἀστέρι τοῦ Δαυΐδ,ὡς ...Ἥλιος ;!  Βέροια λέμε ! (φωτό
Καί πολύ κοντά στό σωματεῖον,ὁ πατήρ Ἀθανάσιος Βουδούρης ! Μέχρι καί βιβλίον τοῦ ἐξέδωσαν ! Μάλιστα...


Παρουσιάστηκε από την Ε.Μ.Ι.Π.Η. το νέο βιβλίο του π. Αθανασίου Γ. Βουδούρη για τον Γυναικείο Ασκητισμό και Μοναχισμό



Χειροτονία Ημαθιώτη κληρικού στην Κύπρο


Ο νεοχειροτονηθείς πρεσβύτερος π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, κατάγεται από τη Βέροια Ημαθίας. Είναι έγγαμος, με τέσσερα τέκνα και απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων και υποψήφιος διδάκτωρ. Δραστηριοποιήθηκε έντονα στην Ημαθία μέχρι και το 2011, ενώ ακόμη και σήμερα, διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την πατρίδα του, συμμετέχοντας σε πολλά συνέδρια και ημερίδες, ιστορικού και εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος. (Ἰούλιος 2013)

Ἀλήθεια,γιατί χειροτονήθηκε στήν Κύπρο; ...! 

Καί τί ἄλλο ; Ἄ, ναί ξέχασα νά σᾶς πῶ,ὅτι τό ἐν λόγῳ σωματεῖον,ἐκδίδει καί ἕνα περιοδικό. Πῶς λέγεται; Χ Ρ Ο Ν Ι Κ Α ! Ὦ ναί ! Σᾶς θυμίζει κάτι; Χμμ...λές;

22 Σεπτεμβρίου 2019
Δύο νέες εκδόσεις της Ε.Μ.Ι.Π.Η. για τους Εβραίους της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής


το 37ο τεύχος του περιοδικού της Εταιρείας ΧΡΟΝΙΚΑ Ιστορίας και Πολιτισμού, όπου φιλοξενούνται 17 άρθρα σχετικά με τους Εβραίους της περιοχής από τον 16ο αιώνα έως σήμερα.

Η δεύτερη έκδοση είναι το βιβλίο της Ολυμπίας Μπέτσα, προέδρου της ΕΜΙΠΗ, το οποίο είναι γραμμένο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και έχει τίτλο "Ιστορία των Εβραίων της Βέροιας - Εξερευνώντας την Εβραϊκή Συνοικία".


Τό ἔγραψε καί τό ΚΙΣΕ :

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ


Καί τί ἑτοιμάζουν ὡς νέο ἀφιέρωμα τῶν ΧΡΟΝΙΚΩΝ τους;

"Η Μουσουλμανική παρουσία στην Ημαθία" - Το νέο αφιέρωμα του 38ου τεύχους των “Χρονικών”

Σκοπός του αφιερώματος των “Χρονικών” είναι η ανάδειξη πτυχών της Τοπικής Ιστορίας, οι οποίες σχετίζονται με την παρουσία και τη δραστηριότητα των Μουσουλμάνων της Ημαθίας. Μέσα από τις εργασίες οι συγγραφείς μπορούν να αναδείξουν ζητήματα α) που σχετίζονται με θέματα διοίκησης και απόδοσης δικαιοσύνης, β) που σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα, γ) που αναδεικνύουν προσωπικότητες Μουσουλμάνων της περιοχής, δ) που σχετίζονται με την τοπιογραφία και λοιπή αρχιτεκτονική των συνοικιών όπου κατοικούσαν κ.τ.λ.

Ναί καί τά λοιπά,διότι ὑπάρχουν πολλά ἀκόμη λοιπά γιά τούς μουσουλμάνους ! Μιλᾶμε γιά τεραστίας μορφῆς πολιτιστικές μορφές,οἱ μουσουλμάνοι,ἀλλίμονον !

Τί νά πρωτοδῆς καί τί νά πρωτοσχολιάσῃς ! Δεῖτε γιά παράδειγμα τί σημαίνει γι᾿αὐτούς Α΄Π.Π. :

Ἐθνοτικό μωσαϊκό σημαιῶν,ἔτσι
ΕΔΩ

Τούς ἐνδιαφέρουν καί αὐτά,ἐννοεῖται :

"Γυναίκες ελεύθερες" Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών για ενήλικες


καί βεβαίως αὐτά :

Μετακινήσεις πληθυσμών στην Ημαθία - Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας 


Ῥῖξτε μία ματιά στούς ὁμιλητές,σχεδόν ΠΑΝΤΑ οἱ ἴδιοι. Καί ὁ πατήρ Ἀθανάσιος Βουδούρης,ἐννοεῖται...

Ὅσο γιά τήν Ὀλυμπία Μπέτσα,τήν πρόεδρο τοῦ σωματείου : 



Καθηγητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας , στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Innovative Schools and Creative Approaches» (Καινοτόμα Σχολεία και Δημιουργικές Προσεγγίσεις) δίδαξαν την Ελληνική γλώσσα στους πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας στις Βαρβάρες.

Η ανταπόκριση από τους συνανθρώπους μας πρόσφυγες, που δοκιμάζονται οικτρά στις μέρες μας, ήταν μεγάλη και ενθουσιώδης  και έτσι νιώσαμε ικανοποίηση προσφέροντάς τους το ελάχιστο που μπορούσαμε, δηλαδή να τους διδάξουμε Ελληνικά της καθημερινής επικοινωνίας, έτσι ώστε να κάνουμε την ζωή τους λίγο ευκολότερη.

Βέβαια η δράση μας δεν σταματάει εδώ. Θα ακολουθήσουν εργαστήρια χειροτεχνίας έτσι ώστε να μπορέσουν να μάθουν να κατασκευάζουν αντικείμενα τα οποία στη συνέχεια θα είναι σε θέση να πουλήσουν.


Στην προσπάθειά μας αυτή δεν υπήρξαμε μόνοι∙ είχαμε πολύτιμη βοηθό την φιλόλογο, συντονίστρια  της  εκπαίδευσης  των προσφύγων κ. Ολυμπία Μπέτσα,  την οποία ευχαριστούμε θερμά και την συγχαίρουμε για το μεγάλο έργο που επιτελεί παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα. 


Ἄχ,μωρέ ἔρημη Ἑλλάδα,τί τραβᾶς  ! ! ! 


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου