Νά δοῦμε λιγάκι καί τήν μορφωτική κατάστασιν τῆς ἑλλαδικῆς καί τῶν κατοίκων - ψηφοφόρων της ;
Σχεδόν 4 ἑκατομμύρια εἶναι οἱ ἀναλφάβητοι στήν Ἑλλάδα,μέ στοιχεῖα τῆς τελευταίας ἀπογραφῆς :
...ο αριθμός εκείνων που εγκατέλειψαν το σχολείο χωρίς να πάρουν απολυτήριο γυμνασίου ή είναι αναλφάβητοι φτάνει σήμερα τα 3,8 εκατ. ! Μάλιστα με την προτελευταία απογραφή έγινε γνωστό ότι περίπου ένας στους δέκα κατοίκους της χώρας δεν έχει ολοκληρώσει ούτε καν το δημοτικό.(ἐδῶ)
Ποιοί νομοί ἔχουν τά ὑψηλώτερα ποσοστά ἀναλφαβητισμοῦ; Νομοί Ῥοδόπης (67,4%) καί Εὐρυτανίας (64,6%) ὁ νομός τῶν Μπακογιανναίων !
Το 45% των Ελλήνων άνω των 15 ετών είναι λειτουργικά αναλφάβητοι
Σε ποσοστό 44,8% επί του συνόλου των Ελλήνων άνω των 15 ετών, ανέρχεται ο λειτουργικός αναλφαβητισμός και η υποεκπαίδευση. Παράλληλα, το 66,7% του πληθυσμού δεν δείχνει να δελεάζεται από την ανάγνωση βιβλίων, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα τονίζει ο εκπαιδευτικός Γεράσιμος Τσιώκος, προϊστάμενος του τμήματος αναλφαβητισμού της Γενικής Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης.
Καταπέλτης είναι η «Έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016» της Κομισιόν για την Ελλάδα, που μιλά ακόμη και για οπισθοδρόμηση σε ότι αφορά στο σχέδιο Φίλη για το ολοήμερο σχολείο.Η Έκθεση κατακεραυνώνει κυβερνήσεις και υπουργούς Παιδείας της τελευταίας τριετίας, κάνοντας λόγο για απογοητευτικές επιδόσεις μαθητών στην ανάγνωση και στα μαθητικά, αλλά και για ψηφιακό αναλφαβητισμό.(ἐδῶ)
O αναλφαβητισμός στην Ελλάδα του μεσοπολέμου,ἐφημ. Βραδυνή 13-01- 1934(έδῶ) |
Ἡ Πελασγική
Εμένα, αγαπητή Πελασγική,
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτό το άρθρο των Νέων, μού βρωμάει πρακτοριλίκι. Δεν εμπιστεύομαι ως αληθή αυτό τον αριθμό των 3,8 εκ.
Κώστα μιλᾶμε γιά λειτουργικό ἀναλφαβητισμό καί ὑπο-ἐκπαίδευσιν.Νομίζω πώς δέν χρειάζεται νά στό ἐξηγήσω.Προσωπικῶς ὄχι μόνον συμφωνῶ μέ τόν ἀριθμό ἀλλά μήν σοῦ πῶ ὅτι τόν θεωρῶ καί μικρό !
ΔιαγραφήΣκέψου το ξανά καί θά χαιρόμουν μέ μία δεύτερη ἄποψιν ἐπ᾿αὐτοῦ,ἐάν τό θέλεις βεβαίως.
Καλησπέρα,ἀγαπητέ μου Κώστα !