Τέλ-Ἀβίβ |
Ἔναυσμα γιά τό παρακάτω θέμα,τό σχόλιον (γιά ἀκόμη μία φορά) τοῦ φίλου Ἀγγέλου,ἐδῶ. Ὅταν τά σχόλια ἀποτελοῦν,στήν κυριολεξία,μία ἐποικοδομητική σχέσιν ἀνάμεσα στήν κριτική ἑνός θέματος καί τήν παραγωγική συνέχιση τῆς ἔρευνας. Εὐχαριστῶ,Ἄγγελε !
Ἔγραψε ὁ Ἄγγελος :
«Το 1947 μαζευτηκαν 40.000 αναστημενοι λαζαροι ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και δημιουργησαν την πολη των ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ στο ΤΕΛ ΑΒΙΒ... ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ο οποιος επωνομαστηκε πολη των ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ...Ο ΛΕΒΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΟΧΙ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΝΥΝ ΤΟΝ 666 ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ μετα απο τους 72!!!χρονους επιστρεφουν για να φτιαξουν με τους γυφτουςΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ το ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ....ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ.Σαλουτε».
Ἔτσι,στό σημερινό μας θέμα,βλέπουμε πῶς οἱ ἑβραῖοι,λές καί ἦσαν ἕτοιμοι ἀπό δεκαετίες πρίν,( ὅντως ἦταν...) ὁργάνωσαν τήν μετανάστευσιν στήν Παλαιστίνη,ἀκριβῶς μετά τόν Β΄Π.Π. καί πρίν ἀκόμη ἐγκριθεῖ ἀπό τόν ΟΗΕ,τό μέρος ὅπου θά ἀποτελοῦσε τό κράτος τοῦ Ἰσραήλ !
Τέλεια ὁργάνωσις,τέλεια ἀποτελέσματα ! Καί κυρίως,σιγουριά γιά ἐκείνους πού θά μετανάστευαν (ἤ μέ τό ζόρι παντρειά,πού λένε; ). Βεβαίως,τό ὅλο θέμα μέ τίς διώξεις τῶν ἑβραίων ἀπό τούς ναζί τοῦ γερμανικοῦ ῥάϊχ, εἶχε λειτουργήσῃ,πρός τήν κατεύθυνσιν πού ἤθελε,ὀ σιωνισμός,στήν ψυχοσύνθεσιν τῶν ἑβραίων ὁλοκλήρου τῆς Εὐρώπης ! Ὁπότε τά πράγματα γίνονταν ἀκόμη πιό εὔκολα...
Θά δεῖτε,παρακάτω,τήν ὁργάνωσιν,τήν ἐκπαίδευσιν (κυρίως στόν ἀγροτικό τομέα,ἀφοῦ ἐκεῖ χρειαζόταν ἡ γερή βάσις, γιά νά κτισθῇ τό νέο κράτος τους. Καί γι᾿αὐτές τίς δουλειές εἶχαν τούς σεφραδίτες ἤ ὅπως πολύ ἐπιτυχῶς εἶπε ὁ Οὐμπέρτο Ἔκο γιά τό Α΄Σιωνιστικό Συνέδριο στήν Βασιλεία ὅπου ἀπεφάσισαν τήν ἵδρυσιν κράτους τοῦ Ἰσραήλ,ὁριοθετῶντας το χρονικῶς μάλιστα στά 50 χρόνια,μέ ἀπόλυτον ἀκρίβεια. Εἶπε λοιπόν ὁ Ἔκο :«ἕνας πλούσιος ἑβραῖος πού ζητᾷ χρήματα ἀπό ἕναν ἄλλο πλούσιο ἑβραῖο γιά νά στείλῃ ἕναν τρίτο φτωχό ἑβραῖο στην Παλαιστίνη» ),ἀλλά καί ἡ ἐπιχείρησις μετακινήσεων μεγάλων μεταναστευτικῶν ὁμάδων ἐν πλήρῃ ὁργανώσει καί τάξει !
Κάτι ἀκόμη πού χρίζει προσοχῆς,εἶναι ὁ λεγόμενος ἀπό τούς σιωνιστές «ἀγῶνας τῆς ἀνεξαρτησίας». Ὅπου «ἀγῶνας τῆς ἀνεξαρτησίας»,νά φύγῃ ἡ Βρεττανική κατοχή(*),ἀπ᾿τήν περιοχή,μά στήν οὐσία ἦταν τό ξεπάστρεμα τῶν Παλαιστινίων ! Καί βεβαίως ὅλα αὐτά,ὅπως προείπαμε,πρίν ἀκόμη ἀνακυρηχθεῖ κράτος τοῦ Ἰσραήλ !
Ἰδού,λοιπόν :
Ἐφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» 15/5/1948,ἀπό ἐδῶ |
Τηλεγράφημα σταλέν στίς 16.5.1948 ἀπό το ΚΙΣ Ἑλλάδος πρός τόν πρῶτο πρωθυπουργό τοῦ Ἰσραήλ Δαυίδ Μπέν Γκουριόν. ( σημ. Πελασγικῆς : Ὁ Γκουριόν,τοῦ ὁποίου τό πολωνικό ὅνομα ἦταν Grün,φανατικός σιωνιστής,κορυφαῖο στέλεχος τοῦ κόμματος «ἐργάτες τῆς Σιών»,ἦταν εἷς ἐκ τῶν κυρίων ἱδρυτῶν τοῦ ἰσραηλινοῦ κράτους,μέ βαρύ φόρο αἵματος... Ἐδῶ,περί αὐτοῦ)
...Μεταπολεμικά οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος της αποδεκατισμένης ελληνοεβραϊκής κοινότητας αποτέλεσαν παράγοντα αύξησης της μετανάστευσης προς το Ισραήλ. Η Παλαιστίνη ήταν ένα καταφύγιο για αυτούς, όπως και για τους ταλαιπωρημένους Εβραίους απ΄ όλη την Ευρώπη.
ἑβραῖοι πρόσφυγες,στήν Παλαιστίνη. φωτό |
Το 1945 ιδρύθηκαν στην Ελλάδα Σιωνιστικές Οργανώσεις σε 11 πόλεις. Στην Αθήνα ιδρύθηκε η Σιωνιστική Ομοσπονδία με πρόεδρο τον Ρομπέρ Ραφαέλ και άνοιξε το Παλαιστινιακό Γραφείο υπό τη διεύθυνση του Σολομών Μπίττη.Σε συνεργασία με το ΚΙΣ -με πρόεδρο τότε τον Ασέρ Μωϋσή- και τους απεσταλμένους της «Μετανάστευσης Β΄» από την Παλαιστίνη, οι οργανώσεις αυτές ενθάρρυναν τη μετανάστευση ομάδων Ελλήνων Εβραίων.
Μέ τό πλοῖο Ματαρόα,στήν Παλαιστίνη. φωτό |
Η Εβραϊκή Εγκατάσταση στην Παλαιστίνη έχοντας ήδη δρομολογήσει τη λειτουργία θεσμικών υποδομών με το λεγόμενο «καθ΄ οδόν κράτος έστειλε τον Μάρτιο του 1945 Ομάδα Βοήθειας 40 απεσταλμένων που εργάζονταν για την UNRRA παρέχοντας βοήθεια στις ρημαγμένες εβραϊκές κοινότητες
Κύριο έργο τους ήταν η οργάνωση της Αχσαρά, σεμινάρια προετοιμασίας των Εβραίων για μετανάστευση σε γεωργικά αγροκτήματα (Γεωργικό Προλεταριάτο). Τρείς τέτοιες εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν στην Αθήνα σε χρόνο ρεκόρ: στα Πατήσια (Κτήμα Τσάκωνα), στο Σούνιο, απ΄ όπου έφευγαν τα πλοία και στο Χαλάνδρι στη Φραγκοκλησιά, καθώς και στη Θεσσαλονίκη στη Γεωργική Σχολή.
Τα πρώτα 204 παιδιά αναχωρούν από τον Πειραιά στις 4.8.1945. Ακολούθησαν και άλλες αποστολές καραβιών, με διάφορες τύχες το καθένα. Την περίοδο 1945 – 1946 έφυγαν με πλοία για την Παλαιστίνη 1.259 Έλληνες Εβραίοι μετανάστες.
Οι αποστολές συνεχίστηκαν και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ, τον Μάϊο του 1948, με νέα πνοή ενθουσιασμού.
...το νεοσύστατο ΚΙΣ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών -που την επαύριο της απελευθέρωσης βρέθηκε αντιμέτωπη με την υπερσυγκέντρωση στην πρωτεύουσα των επαναπατρισθέντων Εβραίων.Ο Ασέρ Μωϋσής, ιδρυτικό στέλεχος του ΚΙΣ, διακεκριμένος νομικός και ένθερμος σιωνιστής, ήταν ο πρώτος διπλωματικός αντιπρόσωπος του Ισραήλ στην Ελλάδα.Ήδη από τις 10 Μαΐου 1948, το ΚΙΣ -με πρόεδρο τότε τον Κανάρη Κωνσταντίνη- συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση, στα γραφεία του επί της οδού Ηπίτη 1, στην οποία ανακοινώνει την είδηση της επικείμενης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.
«Ο κ. Σολ. Μπίττη ανακοινεί εις το Συμβούλιον τας προετοιμασίας της προσωρινής εβραϊκής Κυβερνήσεως εν Παλαιστίνη διά την ανακήρυξιν του Κράτους του Ισραήλ το προσεχές Σάββατον 15 Μαΐου 1948 επί τη λήξει της εντολής υπό των Άγγλων και προτείνει όπως σταλή επείγουσα εγκύκλιος εις όλας τας Κοινότητας ίνα την προσεχή Κυριακήν 16ην τρέχοντος μηνός τελεσθώσι δοξολογίαι υπέρ του Κράτους μας και ειδικαί προσευχαί διά τους μαχόμενους και πεσόντες εν Παλαιστίνη.
Μετά συζήτησιν εγκρίνεται ομοφώνως η ανωτέρω πρότασις, σύσσωμον δε το ΚΙΣ να συμμετάσχη εις την δοξολογίαν της Κοινότητος Αθηνών και να εκφωνηθή ο πανηγυρικός της ιστορικής ταύτης ημέρας της εκπληρώσεως των πόθων του λαού μας υπό του κ. Προέδρου».
«Απεστάλη εγκύκλιος προς απάσας τας Κοινότητας ίνα το ταχύτερον δυνατόν αποστείλωσι το ονοματεπώνυμον και την διεύθυνσιν των οικογενειών και των τυχόν πεσόντων υιών των εις το πεδίον της τιμής του Ισραήλ» Δελτίο Δράσεως του ΚΙΣ, της 10.2.1949
«εμφαίνουσα το ονοματεπώνυμον και Δ/νσιν των αρχηγών των εβραϊκών οικογενειών μέλη των οποίων έπεσαν επί του πεδίου της τιμής προς απελευθέρωσιν του Ισραήλ.Δελτίο Δράσεως του ΚΙΣ του Φεβρουαρίου 1950
Η ταχύτητα οργάνωσης των κρατικών υποδομών του αναγεννηθέντος ισραηλινού κράτους είναι εκπληκτική. Στην αποδεκατισμένη ελληνική εβραϊκή κοινότητα το μόλις ενός έτους Ισραήλ στέλνει βιβλία -θρησκευτικά και εβραϊκής γλώσσας, ημερολόγια και προϊόντα κασέρ, δασκάλους εβραϊκής γλώσσας- έως και μελάνια και κλωστές για τη συντήρηση των Σέφερ Τορά
Δελτίο Δράσεως ΚΙΣ, 13.9.1949 (Α.Π. 25): «Κατόπιν της αποφασισθείσης διαλύσεως του Ορφανοτροφείου “Η ΕΣΘΗΡ” λόγω της εκπληρώσεως του προορισμού του διά της αποστολής εις Ισραήλ υπό την προστασίαν της Αλιγιάτ Ανόαρ (Τμήμα Εβραϊκού Πρακτορείου) τροφίμων τινών, παρεκλήθη η υπό του Κεντρικού Συμβουλίου εκλεγείσα προσωρινή τετραμελής Επιτροπή, αποτελουμένη εκ των κ.κ. Σ. Εσδρατή, Α. Σαρφατή, Σ. Σασών και Ι. Μοδιάνο, όπως αναλάβη την εκκαθάρισιν του Ιδρύματος»
... η Επιτροπή Περιθάλψεως παρεκλήθη υπό της Δ/σεως της Joint όπως αναλάβη την διαχείρισιν της Αχσαρά... με τον μοναδικόν σκοπόν της οριστικής διαλύσεώς της με την αποστολήν των ατόμων που την απήρτιζαν εις το Ισραήλ. Η αποστολή αύτη της Επιτροπής εξετελέσθη μεθοδικώς και πλήρως»
Έλληνες Εβραίοι μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη και έζησαν την εμπειρία της αναγέννησης του Ισραήλ. Όπως οι μετανάστες απ΄ όλη την Ευρώπη, έγιναν Ισραηλινοί υπήκοοι βιώνοντας μια νέα ταυτότητα, νιώθοντας ότι κυριολεκτικά έχτισαν το κράτος με τα ίδια τους τα χέρια, και κυριολεκτικά το έκαναν. Πρόκειται για μια μοναδική ιδιαιτερότητα της Ισραηλινής ταυτότητας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την μεταπολεμική γενιά και εκείνη των πρώτων χρόνων της ανεξαρτησίας...
...Μέχρι σήμερα, οι καταγόμενοι από την Ελλάδα Ισραηλινοί διατηρούν λέσχες με βιβλιοθήκες ελληνικών βιβλίων, διοργανώνουν βραδιές ελληνικής μουσικής, μαγειρεύουν ελληνικά και ελληνοεβραϊκά φαγητά, μιλούν τη γλώσσα -οι μεγαλύτεροι με την ελαφριά καθαρεύουσα που διδάχθηκαν, οργανώνουν οικογενειακά ταξίδια στην Ελλάδα -με τον νοσταλγικό τίτλο «επιστροφή στις ρίζες»- για να γνωρίσουν στα εγγόνια και στα δυσέγγονά τους τον τόπο που γεννήθηκαν. Οι ταυτότητες και οι πατρίδες είναι μέσα τους και είναι δικές τους, όπως και η θρησκεία που κράτησε ζωντανό το λαό τους στο πέρασμα των χιλιετηρίδων.
Ἀπό τό ἐπετειακό (γιά τά 70 χρόνια τοῦ Ἰσραηλινοῦ κράτους) ἑβραϊκό περιοδικό Χρονικά. Θά βρεῖτε ἀρκετά ...ἐνδιαφέροντα μέ τήν μετανάστευσιν τῶν ἑβραίων ἐξ Ἑλλάδος,στήν Παλαιστίνη. ΕΔΩ
Ὑπάρχει κι᾿αὐτή ἡ ἄποψις περί καλῆς γειτονίας !
Το κείμενο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ
«… τείνουμε το χέρι σε όλα τα γειτονικά κράτη και τους λαούς τους…»
Τί ὑποκρισία ! ! !
(*) Γιά τήν Βρεττανική κατοχή στήν Παλαιστίνη,διαβᾶστε ΕΔΩ
Οἱ ἀνωτέρῳ φωτό,ἀπό : Η ιστορία του οικονομικού θαύματος του Ισραήλ
Μετά ἀπό ὅλα αὐτά τά ...θαυμάσια πού εἴδαμε,δέν ἀμφιβάλουμε γιά τά μαῦρα ματάτα πού ἔρχονται γιά τήν Μακεδονία μας. Τά γράφουμε,ἄλλως τε,χρόνια τώρα...
Ὅπως τό ἴδιο καί γιά τούς ...περίεργους καί ἄκρως ὑπόπτους,Ἀνρί Λεβύ,Ἀλ-Τσαντίρης καί λοιπούς σιωνιστοπράκτορες. Τώρα θά μοῦ πῆς,ποιός ἀκούει; Ἔ, «ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω»...
Ἀλήθεια,τί γύρευε τό κοράκι τοῦ διεθνοῦς σιωνισμοῦ,Ἀνρί Λεβύ,στήν Ἑλλάδα;
Ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy περιλαμβάνει τον Αλέξη Τσίπρα στις «μείζονες φυσιογνωμίες» των Ευρωπαίων ηγετών!
Οι Ελληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, εργάτες στο λιμάνι της πόλης, ανέλαβαν να χτίσουν το πρώτο λιμάνι του Τελ Αβίβ. Πολύ σύντομα μάλιστα δημιουργήθηκε και συνοικία των Ελλήνων Εβραίων στα νότια της πόλης. Πρόκειται για τη συνοικία Φλορεντίν (υπάρχει και ομώνυμη οδός), η οποία, αφού διασκορπίστηκαν με τα χρόνια οι Θεσσαλονικείς Εβραίοι σε διάφορα σημεία του Ισραήλ, στα κατοπινά χρόνια μετατράπηκε σε γειτονιά καλλιτεχνών και διανοουμένων. (ἀπό ἐδῶ)
Οι περισσότεροι Έλληνες στο Ισραήλ είναι ελληνο-εβραίοι που έφυγαν από την Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τους υπολογίζω γύρω στους 10.000, (στο Ισραήλ ζουν 8.000.000 Ισραηλινοί). Οι Έλληνες χριστιανοί είναι πολύ λίγοι, ίσως εκατοντάδες. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει πολλοί νέοι ελληνο-εβραίοι ηλικίας 20-30 χρόνων- που έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της κρίσης- για να βρουν δουλειές και να σπουδάσουν.(ἀπό ἐδῶ)
...Μία ομάδα τριακοσίων περίπου εβραίων επιχειρηματιών και σιωνιστών διανοουμένων -ανάμεσά τους μέλη των επιφανών οικογενειών της Θεσσαλονίκης Φλορεντίν, Ματαλών, Ρεκανάτι, Βιτάλ, Σαπόρτα, Μπενβενίστε και Αμπραβανέλ- ίδρυσαν το 1921 την Εταιρεία Επενδύσεων Θεσσαλονίκης - Παλαιστίνης.
Αγόρασαν οικόπεδα στο Τελ Αβίβ, την πρώτη αμιγώς εβραϊκή πόλη του Γισούβ που είχε ιδρυθεί μόλις το 1909 στους αμμόλοφους βόρεια της Γιάφας και αποτελούσε ακόμη προάστιό της. Σκόρπια σπίτια αποτέλεσαν τις πρώτες συνοικίες γύρω από τις δενδροφυτεμένες λεωφόρους Ρότσιλντ και Άλενμπι, τις μόνες τότε της πόλης.
Σήμερα η γειτονιά εκτείνεται γύρω από την οδό Χερτσλ. Τις σαλονικιώτικες ρίζες της μας θυμίζει πρώτα και κύρια το όνομά της. Περπατώντας την θα βρεις στους κύριους δρόμους της τα ονόματα εβραϊκών δυναστειών της Θεσσαλονίκης:
Από το 1990 όμως πνέει πάνω από το Φλορεντίν και τις άλλες ιστορικές γειτονιές ο άνεμος της αστικής ανάπλασης. Το κύμα επιστροφής των νέων, τόσο των μποέμ όσο και των γιάπηδων, στις νότιες γειτονιές προκάλεσε κατά γενική ομολογία η τηλεοπτική σειρά που έφερε το όνομα της σαλονικιώτικης γειτονιάς.
...το Φλορεντίν θυμίζει περισσότερο του Ψυρρή στην Αθήνα ή τα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Δεν έχει ακόμη βρει την ταυτότητά του, δεν έχει κατασταλάξει.( ἀπό : Ἡ Θεσσαλονίκη στό Τέλ-Ἀβίβ)
Ἡ Πελασγική
φωτό |
Τα πρώτα 204 παιδιά αναχωρούν από τον Πειραιά στις 4.8.1945. Ακολούθησαν και άλλες αποστολές καραβιών, με διάφορες τύχες το καθένα. Την περίοδο 1945 – 1946 έφυγαν με πλοία για την Παλαιστίνη 1.259 Έλληνες Εβραίοι μετανάστες.
Οι αποστολές συνεχίστηκαν και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ, τον Μάϊο του 1948, με νέα πνοή ενθουσιασμού.
...το νεοσύστατο ΚΙΣ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών -που την επαύριο της απελευθέρωσης βρέθηκε αντιμέτωπη με την υπερσυγκέντρωση στην πρωτεύουσα των επαναπατρισθέντων Εβραίων.Ο Ασέρ Μωϋσής, ιδρυτικό στέλεχος του ΚΙΣ, διακεκριμένος νομικός και ένθερμος σιωνιστής, ήταν ο πρώτος διπλωματικός αντιπρόσωπος του Ισραήλ στην Ελλάδα.Ήδη από τις 10 Μαΐου 1948, το ΚΙΣ -με πρόεδρο τότε τον Κανάρη Κωνσταντίνη- συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση, στα γραφεία του επί της οδού Ηπίτη 1, στην οποία ανακοινώνει την είδηση της επικείμενης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.
«Ο κ. Σολ. Μπίττη ανακοινεί εις το Συμβούλιον τας προετοιμασίας της προσωρινής εβραϊκής Κυβερνήσεως εν Παλαιστίνη διά την ανακήρυξιν του Κράτους του Ισραήλ το προσεχές Σάββατον 15 Μαΐου 1948 επί τη λήξει της εντολής υπό των Άγγλων και προτείνει όπως σταλή επείγουσα εγκύκλιος εις όλας τας Κοινότητας ίνα την προσεχή Κυριακήν 16ην τρέχοντος μηνός τελεσθώσι δοξολογίαι υπέρ του Κράτους μας και ειδικαί προσευχαί διά τους μαχόμενους και πεσόντες εν Παλαιστίνη.
φωτό |
φωτό |
«εμφαίνουσα το ονοματεπώνυμον και Δ/νσιν των αρχηγών των εβραϊκών οικογενειών μέλη των οποίων έπεσαν επί του πεδίου της τιμής προς απελευθέρωσιν του Ισραήλ.Δελτίο Δράσεως του ΚΙΣ του Φεβρουαρίου 1950
Η ταχύτητα οργάνωσης των κρατικών υποδομών του αναγεννηθέντος ισραηλινού κράτους είναι εκπληκτική. Στην αποδεκατισμένη ελληνική εβραϊκή κοινότητα το μόλις ενός έτους Ισραήλ στέλνει βιβλία -θρησκευτικά και εβραϊκής γλώσσας, ημερολόγια και προϊόντα κασέρ, δασκάλους εβραϊκής γλώσσας- έως και μελάνια και κλωστές για τη συντήρηση των Σέφερ Τορά
Δελτίο Δράσεως ΚΙΣ, 13.9.1949 (Α.Π. 25): «Κατόπιν της αποφασισθείσης διαλύσεως του Ορφανοτροφείου “Η ΕΣΘΗΡ” λόγω της εκπληρώσεως του προορισμού του διά της αποστολής εις Ισραήλ υπό την προστασίαν της Αλιγιάτ Ανόαρ (Τμήμα Εβραϊκού Πρακτορείου) τροφίμων τινών, παρεκλήθη η υπό του Κεντρικού Συμβουλίου εκλεγείσα προσωρινή τετραμελής Επιτροπή, αποτελουμένη εκ των κ.κ. Σ. Εσδρατή, Α. Σαρφατή, Σ. Σασών και Ι. Μοδιάνο, όπως αναλάβη την εκκαθάρισιν του Ιδρύματος»
... η Επιτροπή Περιθάλψεως παρεκλήθη υπό της Δ/σεως της Joint όπως αναλάβη την διαχείρισιν της Αχσαρά... με τον μοναδικόν σκοπόν της οριστικής διαλύσεώς της με την αποστολήν των ατόμων που την απήρτιζαν εις το Ισραήλ. Η αποστολή αύτη της Επιτροπής εξετελέσθη μεθοδικώς και πλήρως»
Έλληνες Εβραίοι μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη και έζησαν την εμπειρία της αναγέννησης του Ισραήλ. Όπως οι μετανάστες απ΄ όλη την Ευρώπη, έγιναν Ισραηλινοί υπήκοοι βιώνοντας μια νέα ταυτότητα, νιώθοντας ότι κυριολεκτικά έχτισαν το κράτος με τα ίδια τους τα χέρια, και κυριολεκτικά το έκαναν. Πρόκειται για μια μοναδική ιδιαιτερότητα της Ισραηλινής ταυτότητας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την μεταπολεμική γενιά και εκείνη των πρώτων χρόνων της ανεξαρτησίας...
...Μέχρι σήμερα, οι καταγόμενοι από την Ελλάδα Ισραηλινοί διατηρούν λέσχες με βιβλιοθήκες ελληνικών βιβλίων, διοργανώνουν βραδιές ελληνικής μουσικής, μαγειρεύουν ελληνικά και ελληνοεβραϊκά φαγητά, μιλούν τη γλώσσα -οι μεγαλύτεροι με την ελαφριά καθαρεύουσα που διδάχθηκαν, οργανώνουν οικογενειακά ταξίδια στην Ελλάδα -με τον νοσταλγικό τίτλο «επιστροφή στις ρίζες»- για να γνωρίσουν στα εγγόνια και στα δυσέγγονά τους τον τόπο που γεννήθηκαν. Οι ταυτότητες και οι πατρίδες είναι μέσα τους και είναι δικές τους, όπως και η θρησκεία που κράτησε ζωντανό το λαό τους στο πέρασμα των χιλιετηρίδων.
Ἀπό τό ἐπετειακό (γιά τά 70 χρόνια τοῦ Ἰσραηλινοῦ κράτους) ἑβραϊκό περιοδικό Χρονικά. Θά βρεῖτε ἀρκετά ...ἐνδιαφέροντα μέ τήν μετανάστευσιν τῶν ἑβραίων ἐξ Ἑλλάδος,στήν Παλαιστίνη. ΕΔΩ
Ὑπάρχει κι᾿αὐτή ἡ ἄποψις περί καλῆς γειτονίας !
Το κείμενο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ
«… τείνουμε το χέρι σε όλα τα γειτονικά κράτη και τους λαούς τους…»
Τί ὑποκρισία ! ! !
(*) Γιά τήν Βρεττανική κατοχή στήν Παλαιστίνη,διαβᾶστε ΕΔΩ
Οἱ ἀνωτέρῳ φωτό,ἀπό : Η ιστορία του οικονομικού θαύματος του Ισραήλ
Μετά ἀπό ὅλα αὐτά τά ...θαυμάσια πού εἴδαμε,δέν ἀμφιβάλουμε γιά τά μαῦρα ματάτα πού ἔρχονται γιά τήν Μακεδονία μας. Τά γράφουμε,ἄλλως τε,χρόνια τώρα...
Ὅπως τό ἴδιο καί γιά τούς ...περίεργους καί ἄκρως ὑπόπτους,Ἀνρί Λεβύ,Ἀλ-Τσαντίρης καί λοιπούς σιωνιστοπράκτορες. Τώρα θά μοῦ πῆς,ποιός ἀκούει; Ἔ, «ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω»...
Ἀλήθεια,τί γύρευε τό κοράκι τοῦ διεθνοῦς σιωνισμοῦ,Ἀνρί Λεβύ,στήν Ἑλλάδα;
Ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy περιλαμβάνει τον Αλέξη Τσίπρα στις «μείζονες φυσιογνωμίες» των Ευρωπαίων ηγετών!
Οι περισσότεροι Έλληνες στο Ισραήλ είναι ελληνο-εβραίοι που έφυγαν από την Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τους υπολογίζω γύρω στους 10.000, (στο Ισραήλ ζουν 8.000.000 Ισραηλινοί). Οι Έλληνες χριστιανοί είναι πολύ λίγοι, ίσως εκατοντάδες. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει πολλοί νέοι ελληνο-εβραίοι ηλικίας 20-30 χρόνων- που έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της κρίσης- για να βρουν δουλειές και να σπουδάσουν.(ἀπό ἐδῶ)
...Μία ομάδα τριακοσίων περίπου εβραίων επιχειρηματιών και σιωνιστών διανοουμένων -ανάμεσά τους μέλη των επιφανών οικογενειών της Θεσσαλονίκης Φλορεντίν, Ματαλών, Ρεκανάτι, Βιτάλ, Σαπόρτα, Μπενβενίστε και Αμπραβανέλ- ίδρυσαν το 1921 την Εταιρεία Επενδύσεων Θεσσαλονίκης - Παλαιστίνης.
Αγόρασαν οικόπεδα στο Τελ Αβίβ, την πρώτη αμιγώς εβραϊκή πόλη του Γισούβ που είχε ιδρυθεί μόλις το 1909 στους αμμόλοφους βόρεια της Γιάφας και αποτελούσε ακόμη προάστιό της. Σκόρπια σπίτια αποτέλεσαν τις πρώτες συνοικίες γύρω από τις δενδροφυτεμένες λεωφόρους Ρότσιλντ και Άλενμπι, τις μόνες τότε της πόλης.
Σήμερα η γειτονιά εκτείνεται γύρω από την οδό Χερτσλ. Τις σαλονικιώτικες ρίζες της μας θυμίζει πρώτα και κύρια το όνομά της. Περπατώντας την θα βρεις στους κύριους δρόμους της τα ονόματα εβραϊκών δυναστειών της Θεσσαλονίκης:
Από το 1990 όμως πνέει πάνω από το Φλορεντίν και τις άλλες ιστορικές γειτονιές ο άνεμος της αστικής ανάπλασης. Το κύμα επιστροφής των νέων, τόσο των μποέμ όσο και των γιάπηδων, στις νότιες γειτονιές προκάλεσε κατά γενική ομολογία η τηλεοπτική σειρά που έφερε το όνομα της σαλονικιώτικης γειτονιάς.
...το Φλορεντίν θυμίζει περισσότερο του Ψυρρή στην Αθήνα ή τα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Δεν έχει ακόμη βρει την ταυτότητά του, δεν έχει κατασταλάξει.( ἀπό : Ἡ Θεσσαλονίκη στό Τέλ-Ἀβίβ)
Ἡ Πελασγική
ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΑΣΤΡΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ,ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΥΡΑΝΙΟ,ΦΛΕΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΨΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΧΑΝΟΜΑΙ...ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΒΡΥΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΗΝ ΠΗΓΗ....ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΠΙΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΕ....ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΘΟΥΣ,ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΥΧΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ....ΤΟ ΔΑΝΕΙΖΕΣΘΑΙ ΕΣΧΑΤΗ ΑΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΑ ΕΣΤΙ...ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΤΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ...ΑΦΟΥ ΒΕΛΤΙΣΤΕ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΝΝΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΚΑΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝ???..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ....
ΑπάντησηΔιαγραφήἘσύ,ἀγαπητή Βοτιαῖα,ὡραῖα τά λές.Καί ἐπίσης πολύ ὁρθῶς ἀναρωτιέσαι :
ΔιαγραφήΑΦΟΥ ΒΕΛΤΙΣΤΕ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΝΝΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΚΑΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝ???
Καί ἐγώ τό ἴδιο ἐρωτῶ,κουραστικῶς,πλέον...
Πολύ ενημερωτικο το άρθρο σας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα και τα σχετικα για τον Ανρί Λεβί κ τον βρωμικο ρόλο του.
Δεν καταλαβαινω ομωε την σχέση του Αλ Τσαντιρι με όλα αυτά.
Κάτι μου διαφευγει ίσως?
Μήπως ὁ ῥόλος τοῦ Ἀλτσαντήρη,ὁ ὁποῖος εἶναι,στήν οὐσία,ἴδιος κι᾿ἀπαράλλαχτος μέ τοῦ Λεβύ; Ἄ,θά σοῦ δώσω καί κάτι ἀκόμη :Πῶς λέγεται ὁ Ἀλ-Τσαντήρης ( πρόσεξε,τό Ἀλ γιά τό ἰσλάμ καί τό Τσαντήρι γιά τούς γύφτους,κατάλαβες,ἔ;);Λαζό-πουλος. Ποιοί ἦσαν οἱ Λαζοί;
ΔιαγραφήΕΔΩ : https://sxolianews.blogspot.com/2017/08/blog-post_9.html
Τό -ποῦλος,γνωρίζεις πώς σημαίνει παιδί.
Τό ἔπιασες τό νόημα,ἀγαπητή Κατερίνα : Ναί,εἶμαι σίγουρη.
Σ᾿εὐχαριστῶ !