Άρθρα

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

" Καλοπέρασαν " οἱ χῶρες πού πέρασε τό φιλαράκι τοῦ Βαρουχάκη Τζέφρυ Σάκς ...Ποιός ὁ "περίεργος" ρόλος του;



Ὁ σύμβουλος τοῦ ΓΑΠ πού μᾶς ἔβαλε στό ΔΝΤ καί τόν Σεπτέμβριο τοῦ 2011 δήλωνε: «ΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ και η τρόικα συνεχίσουν να είναι τόσο επιθετικοί απέναντι στην Ελλάδα,θα την εξωθήσουν σε χρεοκοπία» φαίνεται πώς εἶναι τό μοιραῖο πρόσωπο γιά τήν Ἑλλάδα.
 Στήν κυβέρνηση Τσίπρα τόν ξαναβλέπουμε νά ἀναλαμβάνει σύμβουλος ἐπί τῶν οἰκονομικῶν ἀφοῦ ὅπως λέγεται εἶναι στενός φίλος τοῦ Βαρουφάκη...  

 Γιατί αὐτή ἡ ἐμμονή μέ τόν Σάκς;Ποιούς καί τί ἀκριβῶς ἐξυπηρετεῖ καί ποιά ἡ σχέση του με τόν Σόρος;

Τί ἔγινε στίς χῶρες πού πέρασε ὡς σύμβουλος καί γιατί ἐνῶ πῆγαν κατά διαόλου μετά τίς ...συμβουλές του συνεχίζει ἀκόμη νά παίζει παιχνίδι μέ τήν ἐτικέτα τοῦ "πετυχημένου";


Ὁ Τζέφρι Σάκς έχει διατελέσει σύμβουλός της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
 

Θιασώτης και εν πολλοίς εφευρέτης της «συνταγής του σοκ» έχει υπάρξει σύμβουλος των κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Ρωσίας κατά τη μετάβαση των οικονομιών των δύο αυτών χωρών από τον λεγόμενο «υπαρκτό σοσιαλισμό», στην οικονομία της αγοράς.  στα 29 του χρόνια -το 1983-, ο Τζέφρι Σακς έγινε τακτικός καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Harvard.
 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στο Harvard, ο Σακς βρέθηκε στο τιμόνι διάφορων ινστιτούτων του πανεπιστημίου, με σημαντικότερη θέση , αυτή του διευθυντή του ινστιτούτου διεθνούς ανάπτυξης, το οποίο εκπονούσε και συντόνιζε προγράμματα σταθεροποίησης για χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης , αλλά και της Λατινικής Αμερικής.
 

Το 2002 ο Σακς φεύγει από το πανεπιστήμιο του Harvard και αναλαμβάνει θέση καθηγητή στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ κατέχει θέση ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ἡ θεωρία τοῦ ΣΟΚ σκοτώνει τήν Βολιβία
    Η πρώτη αποστολή του Τζέφρι Σακς, ήταν στη Βολιβία το 1985. σχεδίασε ένα σχέδιο το οποίο πρότεινε την άνοδο των τιμών, κατάργηση δασμών για τις εισαγωγές, μια σειρά από δημοσιονομικές περικοπές, καθώς και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, ενώ πρότεινε ακόμα και τη σύνδεση του τοπικού νομίσματος με το δολάριο. τα εισοδήματα των βολιβιανών ωστόσο να «κατρακυλούν», ενώ ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων είδε τα ασφαλιστικά του δικαιώματα να κουτσουρεύονται μέ  αρνητικές συνέπειες από το σχέδιο του στην οικονομία της Βολιβίας 

 Η συνταγή που εφαρμόστηκε στη Βολιβία, ήταν το εισιτήριο της καταξίωσης για τον Σακς , με την επόμενη αποστολή του να είναι σαφώς πιο δύσκολη, αφού ρόλος του ήταν να μετατρέψει την Πολωνία από σοσιαλιστική οικονομία, σε φιλελεύθερη. ο Σακς κλήθηκε – και με παραίνεση του Τζόρτζ Σόρος –να αποκτήσει ενεργό συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση της Πολωνίας μαζί με τον Ντέιβιντ Λιπτον του ΔΝΤ. Το σχέδιο των Σακς και Λιπτον προέβλεπε την άμεση ιδιωτικοποίηση εργοστασίων, και άλλων περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Παραλληλα, το σχέδιο προέβλεπε την κατάργηση της διατίμησης και την περικοπή κρατικών επιδοτήσεων.

Ἡ Ρωσσία τοῦ Γιέλτσιν
Το τέλος του 1991, βρίσκει τον Σακς στη Ρωσία, όπου η κυβέρνηση του Μπόρις Γιέλτσιν ζητά τη βοήθεια του Χάρβαρντ. Ο Σάκς  ως σύμβουλος του Γιέλτσιν μαζί και με άλλους συμβούλους, συνέταξαν το σχέδιο για τη θεραπεία -σοκ της ρωσικής οικονομίας: Απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, άμεσες αποκρατικοποιήσεις και μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Τα χρόνια της διακυβέρνησης του Γιέλτσιν χαρακτηρίστηκαν από ακραίο και αναρχικό φιλελευθερισμό, ο οποίος οδήγησε δεκάδες εκατομμύρια Ρώσους σε χειρότερη από ό,τι βρίσκονταν πριν κατάσταση. Η πολιτική αστάθεια της εποχής Γιέλτσιν χαρακτηρίζεται από τη συχνή απόλυση πρωθυπουργών. Η μαφία κινούσε ουσιαστικά τη χώρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι παρέμεναν απλήρωτοι, ο στρατός παραμελημένος, η Ρωσία ρεζιλεμένη και ένα σωρό πολιτικοί στο Κρεμλίνο προσποιούνταν ότι κυβερνούσαν.

Πληροφορίες ἀπό ἐδῶ, ἐδῶ
Διαβᾶστε συνέντευξή του ἀπό τόν Σεπτέμβριο τοῦ 2011 ἐδῶ 
καί ἀναρωτηθεῖτε τί παιχνίδι παίζεται ὄχι ἀπλῶς εἰς βάρος τῆς Ἑλλάδος ἀλλά εἰς βάρος ὁλοκλήρου τῆς Εὐρώπης... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου