Άρθρα

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΗΝ 17η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973

( φωτό ἀριστερά. Λαλιώτης "το θείον βρέφος" και ο Ανδρέας. )
 
Η πολιτική καριέρα του Λαλιώτη ξεκίνησε με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 όταν σαν μέλος τότε της επιτροπής των φοιτητών ήταν εκείνος που υπέδειξε στον επί κεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων υπίλαρχο Μιχάλη Γουνελά «να πέσει η πύλη και να εγγυηθούν οι στρατιώτες την ομαλή έξοδο των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου τους οποίους φοιτητές είχαν εγκλωβίσει μέσα σ' αυτό και παρά τη θέληση τους να παραμείνουν εκεί διάφορα εξωφοιτητικά στοιχεία τα οποία είχαν εισέλθει παράνομα».
 Αυτά -τα πασίγνωστα- τα είπε και σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του πληρώματος του περιβόητου άρματος, που γκρέμισε την Πύλη.
 Τη συνέντευξη την πήρε το 1984 από τον Υπίλαρχο (του '73) Μιχάλη Γουνελά η ΕΡΤ, η οποία όμως δεν μετέδωσε.

" ...ΑΠ.: Οι φοιτητές μιλούσαν και διαπραγματευόντουσαν ελεύθερα με τους αστυνομικούς, χωρίς να υπάρχει κανένας ψυχολογικός καταναγκασμός
...
ΕΡ.: Πότε φέρατε το άρμα στην πύλη;


ΑΠ.: Όταν απεφασίσθει ότι η διάνοιξη θα γινόταν με το άρμα, εγώ μεν έφερα το άρμα στην πύλη και ο Λαλιώτης ή ο Σταμέλος ειδοποιούσαν με τον τηλεβόα, να απομακρυνθούν από την πύλη διότι η πύλη θα έπεφτε...

...
ΕΡ.: Υπήρξε συμφωνία των εκπροσώπων των φοιτητών για να πέσει η πύλη ;
ΑΠ.: Βεβαίως! Συναποφασίστηκε. Εκρίθη ως η πλέον πρόσφορη λύση και συναποφασίστηκε. Δεν θυμάμαι ποια πλευρά το πρότεινε. Δεν το θυμάμαι. Αλλά εκρίθη ως η πλέον πρόσφορη και η πλέον ακίνδυνη λύση.
ΕΡ.: Γιατί έπρεπε να γίνει; Γιατί δεν μπορούσε να ανοίξει η πόρτα ή οι πλαϊνές πόρτες;
ΑΠ.: Όταν φτάσαμε στο Πολυτεχνείο, εκείνη την ώρα είχε γίνει κάποια συμφωνία με κάποιους άλλους, πιθανόν με την Αστυνομία και είχε ανοίξει μια παράπλευρη πόρτα από την οποία βγήκε ένας αριθμός εγκλείστων, εκατό - διακόσιοι, δεν ξέρω πόσοι. Αλλά κάποιοι από το εσωτερικό του Πολυτεχνείου αντέδρασαν, την έκλεισαν την πύλη και εν συνεχεία δεν επέτραπαν σε κανέναν να βγει..."

Η πλήρης συνέντευξη του Γουνελά ΕΔΩ 


Μαζί με τον Λαλιώτη και τον Κυριάκο Σταμέλο(αυτός το έριξε στην ποίηση) στους διαπραγματευτές με τον στρατό και την αστυνομία είναι και ο περίφημος Στέφανος Τζουμάκας (φωτό, στ΄αριστερά και από δεξιά και πίσω ο σύμβουλος επί πολλά έτη του σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης) που όπως και ο Λαλιώτης, " έχτισε" την πολιτική του καριέρα πάνω στον μύθο του Πολυτεχνείου.

Βέβαια έχουμε 3 ημέρες ακόμη έως τις 17, οπότε θα γράψουμε και για τους λοιπούς ¨πρωτεργάτες" και πως ο καθείς μέσω αυτού του ..."αγώνα" έγινε ένας επιτυχημένοςαπό κάθε άποψη ...επαγγελματίας !

πηγή πληροφοριών : ΕΔΩ


Ἑλλάς Αἰώνιον 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου