Άρθρα

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ν.Μεντβέντεφ: "Να προσέξει καλά η ΕΕ"...


Σκληρός και διατυπώνοντας σαφείς προειδοποιήσεις προς την ΕΕ να κρατηθεί μακριά από τα ρωσικά χρήματα στην Κύπρο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ σύμμαχο βρήκε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ν.Κάμερον.
O οποίος Βρετανός πρωθυπουργός πριν λίγο δήλωσε οτι "Είναι αδιανόητο να φορολογηθούν (σ.σ.: κατασχεθούν) οι καταθέσεις στην Κύπρο. Υπάρχει συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας με την Βρετανία. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απόφαση αυτή του Eurogroup"!
Ο λόγος της παρέμβασης Κάμερον είναι απλός: Χιλιάδες Βρετανοί έχουν τεράστιες καταθέσεις στην Κύπρο (υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ οι βρετανικές καταθέσεις. Αν δεν υπερασπιστεί τις βρετανικές καταθέσεις είναι σαν να μην υπερασπίζεται τους Βρετανούς...

Aπό την πλευρά του ο Ν.Μεντβέντεφ δήλωσε: «Η ΕΕ συμπεριφέρεται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Έχει κάνει όλα τα λάθη που μπορεί κανείς να κάνει» και προειδοποίησε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση «η οποία δεν θα διαταράσσει τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ» εννοώντας ότι η επιμονή στην κατάσχεση ποσοστού των κυπριακών καταθέσεων θα διατάρασσε τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ
Σε δηλώσεις του σε ξένους ανταποκριτές στην Μόσχα, οι οποίες μεταδίδονται από την ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Μεντβέντεφ επέρριψε στις Βρυξέλλες ευθύνες για τους χειρισμούς οι οποίοι, όπως υποστήριξε, «υπονόμευσαν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικά, όχι μόνο της Κύπρου».
Τόνισε μάλιστα ότι για την διάσωση της Κύπρου οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν «με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές», αντί, όπως είπε, να κρυβόμαστε πίσω από διατυπώσεις του τύπου «η Κύπρος πρέπει να συνομιλεί μόνο με την Ε.Ε. και με κανέναν άλλον».
«Η κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος μπορεί να εμπεριέχει πολλές επιπτώσεις. Έχουμε τους λόγους μας και τα εθνικά μας συμφέροντα όπου τόσο τράπεζες αλλά και Ρώσοι επιχειρηματίες κρατούν τα κεφάλαιά τους εκεί. Και αυτό δε σημαίνει ότι προσπαθούν να κρύψουν κάτι πίσω από την “κουρτίνα” της ειδικής δικαιοδοσίας της Κύπρου. Όχι. Αυτό απλά είναι ένα βολικό είδος συνεργασίας. Όλοι ξέρετε πως ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δρά μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV) καθώς αυτό είναι μια συνήθης διεθνής πρακτική», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός για να καταλήξει: «Μπορεί να υπάρξουν πολλές πάρα πολλές επιπτώσεις».

Ερωτηθείς αν αυτή η υπόθεση θα επηρεάσει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρώσος πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να δει την λύση που θα επιλεγεί. Επανέλαβε ότι οι πρακτικές των τελευταίων ημερών θυμίζουν «την Σοβιετική Ένωση» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτή η κρίση να προκαλέσει και άλλες, νέες κατά τόπους κρίσεις. Δήλωσε μάλιστα πεισμένος ότι η λύση θα έχει αρνητικές πλευρές - «το ζήτημα είναι μόνο να τις ελαχιστοποιήσουμε», επισήμανε.
Το γεγονός ότι Ρωσία και Βρετανία, δύο γεωστρατηγικοί αντίπαλοι συνάδουν απόλυτα στο θέμα της κατάσχεσης των καταθέσεων της Κύπρου είναι κάτι το πολύ σημαντικό...  Και να σημειώσουμε ότι και οι δύο χώρες έχουν "έναν παραπάνω λόγο" στο νησί.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου